• 9.378.549 stemmen

Through the Wormhole - Seizoen 1 (2010)

Alternatieve titel: Through the Wormhole with Morgan Freeman

Afleveringen: 8

Speelduur: 6 uur

Ontwikkeld door: Lori McCreary

Met: Morgan Freeman

Datum van release: woensdag 9 juni 2010

Eerst uitgezonden op: Science (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Through the Wormhole

Deze serie, gepresenteerd door Morgan Freeman, exploreert de diepste mysteries en geheimen van het bestaan. Zijn we alleen? Wat was er voor het eerste leven? Hoe begon het leven? Voor het eerst brengen we de meest briljante geesten binnen de wetenschap samen om al deze vragen te verklaren. Astrofysici, kwantummechanici, snaartheoretici en biologen schetsen gezamenlijk een beeld over het hoe en waarom van ons bestaan en dat van het universum.

Afleveringen Seizoen 1 (2010)

1. 1. Is There a Creator?

9 juni 2010 (45 minuten)

Het is misschien wel het grootste, meest controversiële mysterie in de kosmos. Kwam ons universum door willekeurige toeval tot stand, of werd het geschapen door een God die al het leven voedt en ondersteunt? De nieuwste wetenschap laat zien dat de vier krachten die ons universum besturen fenomenaal verfijnd zijn. Zo fijn dat het velen tot de conclusie had gebracht dat iemand, of iets, ze moet hebben gekalibreerd. Terwijl sceptici beweren dat nieuwe bevindingen niet overtuigend zijn en ook geen bewijs van een goddelijke maker.

2. 2. The Riddle of Black Holes

16 juni 2010 (45 minuten)

Ze zijn de krachtigste objecten in het universum. Niets, zelfs niet licht, kan ontsnappen aan de zwaartekracht van een zwart gat. Astronomen geloven nu dat er miljarden zijn in de kosmos die planeten opslokken, tot zelfs hele sterren. Nieuw theoretisch onderzoek naar de realiteit van zwarte gaten suggereert dat driedimensionale ruimte een illusie kan zijn. Die realiteit vindt feitelijk plaats op een tweedimensionaal hologram aan de rand van het universum.

3. 3. Is Time Travel Possible?

23 juni 2010 (45 minuten)

Einstein's Relativiteitstheorie zegt dat tijdreizen perfect mogelijk is. Om een manier te vinden om achteruit in de tijd te reizen, moet je de snelheid van het licht breken, wat tot nu toe onmogelijk lijkt. Stap in een tijdmachine en herschrijf de geschiedenis, breng dierbaren weer tot leven en beheers ons lot. Stel als we slagen, wat zijn dan de consequenties van zo'n vrijheid? Zullen we verstrikt raken in een overvloed aan paradoxen en meerdere universums, die de structuur van het universum zullen vernietigen?

4. 4. What Happened Before the Beginning?

30 juni 2010 (45 minuten)

Elke kosmoloog en astronoom zijn het erover eens: ons universum is 13,7 miljard jaar oud. Met behulp van de allernieuwste technologie kunnen wetenschappers nu een momentopname van het heelal maken, slechts een hartslag na de geboorte. Gewapend met overgevoelige satellieten kijken astronomen terug in de tijd naar het moment van de schepping, toen alle materie in het universum explodeerde tot bestaan. Het is hier dat we een onopgelost mysterie blootleggen dat zo oud is als de tijd zelf.

5. 5. How Did We Get Here?

7 juli 2010 (45 minuten)

Overal waar we kijken, bestaat het leven in zowel de meest gastvrije omgevingen als in de meest extreme. Toch hebben we alleen het leven op onze planeet gevonden. Hoe kwamen de sterren samen om het leven te creëren zoals we het nu kennen? Wat bedoelen we eigenlijk met 'leven'? Zal het ontsluiten van dit mysterie ons helpen elders het leven te vinden?

6. 6. Are We Alone?

14 juli 2010 (45 minuten)

Aliens bestaan vrijwel zeker. Waarom hebben we E.T. dan nog niet ontmoet? De wetenschap is nog niet verfijnd genoeg om te weten waar ze moeten kijken. Toch zijn ze op zoek naar de eerste intelligente buitenaardse wezens. Maar hoe zouden ze eruit zien en hoe zouden ze met ons omgaan als we elkaar zouden ontmoeten? De antwoorden komen misschien sneller tot bij ons dan we ons kunnen voorstellen, want een vooraanstaande astronoom gelooft dat ze misschien al een eerste pogingen tot communicatie heeft gehoord.

7. 7. What Are We Really Made Of?

21 juli 2010 (45 minuten)

Ons begrip van het universum en de aard van de werkelijkheid zelf is de afgelopen honderd jaar drastisch veranderd en staat aan de vooravond van een nieuwe verandering. Ongelooflijk kleine deeltjes bevatten de sleutels tot de grootste mysteries van het universum. Wat we ontdekken, zou onze lange termijn theorieën over hoe de wereld werkt en waar we van gemaakt zijn, kunnen verklaren.

8. 8. Beyond the Darkness

28 juli 2010 (45 minuten)

Waar is het universum van gemaakt? Als je sterren, planeten, gas en stof antwoordde, zou je het helemaal mis hebben. Dertig jaar geleden, realiseerden wetenschappers zich voor het eerst dat een onbekende donkere substantie invloed had op de manier waarop sterrenstelsels bewogen. Vandaag denken ze dat er vijf keer zoveel donkere materie moet zijn, maar ze hebben geen idee wat het is.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.