• 9.379.668 stemmen

Expeditie Robinson - Seizoen 19 (2017)

Show titel: Expeditie Robinson

Afleveringen: 16

Speelduur: 16 uur

Ontwikkeld door: Charlie Parsons

Met: Dennis Weening, Nicolette Kluijver en Soundos El Ahmadi

Oorsprong: België / Nederland

Datum van release: donderdag 7 september 2017

Eerst uitgezonden op: RTL5 (Nederland)

• Videoland Bekijk seizoen 19 via Videoland
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Expeditie Robinson

Gedurende een periode van ongeveer 30 dagen strijden deelnemers op een aantal onbewoonde eilanden om de Robinsontitel. In eerste instantie worden twee groepen gevormd. Deze twee groepen wonen op twee verschillende eilanden en om de twee dagen spelen ze tegen elkaar in een proef. Het winnende team wint immuniteit, het verliezende team moet naar de eilandraad om een medespeler naar huis te stemmen. Later in het spel komen de teams bij elkaar en moet ieder voor zich gaan spelen. De winnaar van de proeven behaalt voor zichzelf immuniteit en mag, vaak in gezelschap van andere deelnemers, naar winnaarseiland. In de laatste aflevering volgt de ultieme proef en wordt bekend wie zichzelf de Robinson van dat seizoen mag noemen.

Afleveringen Seizoen 19 (2017)

1. Aflevering 1

7 september 2017 (1 uur)

Dit seizoen wordt het spannender dan ooit. Voor het eerst strijden onbekende Nederlanders tegen de vips. Vanavond de start, waarbij vooral rapper Lil' Kleine direct opvalt.

2. Aflevering 2

14 september 2017 (1 uur)

De expeditie is gestart met vijftien vips en vier onbekende Nederlanders. Niet alle vips starten hun expeditie op dezelfde manier. De laatste bij de openingsproef moest namelijk naar het eiland van de onbekenden. Het is nog maar de vraag of de vip daar welkom is. De BN'ers moeten allemaal erg wennen aan elkaar en het leven zonder luxe. Het is vooral uitkijken naar hoe rapper Lil' Kleine zal omgaan met het keiharde survivalbestaan.

3. Aflevering 3

21 september 2017 (1 uur)

De expeditie is dit jaar zwaarder dan ooit. Wie wordt weggestemd, gaat onmiddellijk naar huis. Verder zijn de proeven hard en uitputtend en op het eiland van de onbekenden is de onwetendheid over het verdere verloop van hun expeditie slopend. En de eerste complotjes worden gesmeed. De expeditie is 'on'!

4. Aflevering 4

28 september 2017 (1 uur)

Wraak en ziekte staan dit keer centraal. Kamp Noord komt verzwakt aan de start van de proef, want door ziekte zijn de expeditieleden al hun kracht verloren. In kamp Zuid geen zieken, maar wel expeditieleden met wraakgevoelens. En of dat helpt of juist tegenwerkt bij de proef, valt nog te bezien.

5. Aflevering 5

5 oktober 2017 (1 uur)

Het is tijd voor de herindeling van de kampen. Het oneven aantal expeditieleden zorgt opnieuw voor grote onrust. De nieuwe kampen moeten een gelijk aantal deelnemers hebben. Dus voor één iemand neemt zijn of haar expeditie een wel heel bijzondere wending. En op het eiland van de onbekenden ontdekken de deelnemers iets dat hun expeditie totaal op zijn kop zet.

6. Aflevering 6

12 oktober 2017 (1 uur)

De kampen zijn heringedeeld. Oude allianties zijn verbroken en nieuwe worden gesmeed. Maar de grootste wending van de expeditie is dat vanaf nu de onbekenden strijden voor een plek in de kampen van de vips. Maar of ze daar welkom zijn, is nog maar de vraag. Want 'last in, first out', is een eenvoudige manier om iemand je stem te geven op de eilandraad.

7. Aflevering 7

19 oktober 2017 (1 uur)

Op het eiland van de onbekenden heerst onrust en worden er snode plannen gesmeed. Het besef dat niet iedereen de oversteek zal maken, zorgt bij sommigen voor een verlammende faalangst. Dat brengt de anderen op het idee om de zwakkere spelers nog meer te verzwakken door een 'uithongeringsplan' te starten. Op de eilanden van de vips ruiken ze de samensmelting én wordt voor het eerst de gouden munt ingezet.

8. Aflevering 8

26 oktober 2017 (1 uur)

Het is zover: de samensmelting is een feit, maar niet voor iedereen. Na een superspannende proef kan op de valreep één iemand niet aan de tafel aanschuiven. De teleurstelling is enorm. En er is een grote verrassing: aan het samensmeltingsdiner zit iemand aan tafel die niemand had verwacht.

9. Aflevering 9

2 november 2017 (1 uur)

De samensmelting is een feit. Vanaf nu geen Kamp Noord of Zuid meer. Ook geen eiland van de onbekenden, vanaf nu is het ieder voor zich. De enige zekerheid om een ronde verder te komen, is het winnen van een proef. En de vraag is vooral: hoe gaan de onbekende Nederlanders zich staande houden bij de vips?

10. Aflevering 10

9 november 2017 (1 uur)

Dit jaar wordt 'Expeditie Robinson' weer keihard gespeeld. Alles lijkt geoorloofd om een ronde verder te komen. Zo zetten sommige expeditieleden al hun stemmen in om iemand naar huis te sturen. Een soort van zelfmoord in het spel. Op finalisteneiland ontstaat er spanning nu blijkt dat er meerdere expeditieleden naar het eiland komen.

11. Aflevering 11

16 november 2017 (1 uur)

Op finalisteneiland wordt er gebatteld voor een plekje op het eiland. Want op finalisteneiland zit je safe, spaar je je stemmen en ben je geen onderdeel van het gekonkel. Want het spel wordt weer hard gespeeld! Alle eilandraden zijn tot nog toe superspannend en ook deze week zorgt een wending voor een enorme verrassing.

12. Aflevering 12

23 november 2017 (1 uur)

Elke eilandraad is een totale verrassing en dit zorgt ervoor dat de expeditieleden niemand meer vertrouwen. Tijdens de game wordt er weer keihard gebatteld voor immuniteit. Finalisteneiland is de enige plek waar je veilig zit, maar er is maar plaats voor twee. De expeditie zorgt bij sommige kandidaten voor grote fysieke ongemakken. Is het dan nog vol te houden?

13. Aflevering 13

30 november 2017 (1 uur)

Op dag 28 van de expeditie barst de bom in het kamp, met een enorme ruzie tot gevolg. Er wordt geroepen en gescholden. Zelfs op de eilandraad lopen de spanningen opnieuw hoog op. Of de rust weer zal terugkeren, is nog maar de vraag.

14. Aflevering 14

14 december 2017 (1 uur)

Met het einde van de expeditie in zicht, krijgen de expeditieleden het steeds moeilijker. Fysieke ongemakken steken de kop op, maar vooral ook heimwee. Vandaag krijgen de eilandbewoners het extra moeilijk door berichtjes van thuis die op een nogal onverwacht moment worden getoond.

15. Aflevering 15

14 december 2017 (1 uur)

16. Aflevering 16

21 december 2017 (1 uur)

De finale van 'Expeditie Robinson 2017'. In een spectaculaire eindstrijd wordt er beslist wie de winnaar wordt van dit ongelooflijk spannende seizoen.

Miszmi

Laatste expeditielid zojuist bekend gemaakt, Lil' Kleine... Ik zei nog zo: als hij mee gaat doen, ga ik niet meer kijken. Naar ventje, maar goed, dat vond ik van Roelvink ook voordat hij vorig seizoen meedeed. Ik zal mijn woord niet houden en donderdag gewoon gaan kijken, maar gun hem een snelle afgang (zonder verliezerseiland).

Teejey_mm

Eens met bovenstaande. Vond Roelvink al vrij snel toch wel 'het hart op de goede plek' hebben zitten, al deden media heel anders vermoeden. Lil' Kleine heb ik genoeg van gezien om zeker te weten dat ik voor dit seizoen, tijdens dit seizoen en na dit seizoen hem een gigantische kwal vind. Alleen maar goed voor het programma: kandidaten die je support en haat.

Kandidaten van dit jaar zijn niet gek, al had het leuker gekund. Als Ajacied ben je redelijk tevreden gehouden met zowel Anouk Hoogendijk en Richard Witschge en zijn dochter. Ook Niels Gomperts alias Penoza's Lucien doet mee, ook gaaf. Opvallend dat hij ook metaalbewerker is van beroep lees ik zonet.

Miszmi

Oef, vrijwel alle irritante kandidaten in één team: gegarandeerd hoofdpijn. Zootje ongeregeld dat team Zuid. De eerste aflevering vind ik nooit zo interessant, al hebben ze het voorstellen volgens mij wel iets beperkt tov voorgaande jaren. Ik vind het allemaal nog maar onduidelijk wat er nou precies gaat gebeuren.

Carolina krijgt welgeteld iets van vijf seconde zendtijd, was er in een uur tijd dan echt geen ruimte meer over om haar alvast aan te laten komen op het eiland? Dat hele eiland vind ik overigens maar een beetje gek. 'Hou vol', wat moet je daarvan verwachten? Ik krijg sterk het idee dat dat eiland het (veel) zwaarder gaat krijgen dan de andere eilanden en dat zou mijns inziens zwaar onterecht zijn.

Ik ben in ieder geval nog niet heel enthousiast gemaakt door deze eerste aflevering. Ik heb in ieder geval veel medelijden met Shelly.

Miszmi

Lil' Kleine is nog niet eens het meest irritante expeditielid in kamp Zuid, verbazingwekkend. Ik erger mij met name kapot aan Soundos, Kaj en Brace, overigens ook in die volgorde. Soundos heb ik in WIDM leren kennen, daar vond ik het al een irritante vrouw. Vervolgens bij Ranking the Stars niet veel beter. Ryanne was een expeditielid waar ik eerst ook erg aan moest wennen, maar later in de expeditie echt stuk om kon gaan. Soundos doet echt teveel haar best om leuk gevonden te worden, maar ziet ondertussen niet in dat ze totaal niet grappig is. Shelly en Marieke zijn meer de rust zelve en zorgen ook voor wat meer rust binnen het kamp, al is het duidelijk dat Shelly zich niet op haar plek voelt. Dit snap ik overigens wel met al dat haantjesgedrag in het kamp. Danny zie je verder weinig over, maar heb ik op zich ook geen moeite mee.

En dan het moment, tja, wat moet ik daarvan zeggen. Na drie dagen al beweren dat je genoeg over jezelf hebt geleerd en de Expeditie voor jou is geslaagd. Uiteraard mag hij dit zo voelen, maar jezelf binnen drie dagen al volledig tegenkomen is onmogelijk. Vooraf had ik ervoor getekend dat hij als eerst af zou vallen, achteraf zijn er dus kandidaten die ik het meer had gegund. Er zijn genoeg mensen die in zijn plek mee hadden willen doen, had hen dan gewoon die kans lekker gegeven.

Ik begrijp best dat het tegen kan vallen, zeker als je het gaat vergelijken met wat je op TV ziet, maar ik vond dit echt de meest slechte reden om jezelf eruit te laten stemmen ooit.

Toch vind ik het andere kamp wat minder interessant, je hebt echt twee uitersten tegenover elkaar, het andere kamp is aan de saaie kant. En het kamp van de onbekenden blijf ik toch een beetje vreemd vinden. Ik krijg steeds meer het gevoel dat zij voor spek en bonen mee aan het doen zijn. Ik hoop dat hier heel snel verandering in komt en dat we niet hoeven te wachten tot er twee groepen zijn met hetzelfde aantal kampleden.

Teejey_mm

Klasse Kamp Noord! Jammer dat er volgende week wat frictie lijkt te komen, of dit is gewoon een foute cliffhanger natuurlijk.

Lil Kleine... Uitsloven wanneer het opvalt, maar eigenlijk de zwakste zijn. Gelukkig heeft hij zichzelf leren kennen na 3 dagen geen geldbiljetten te hebben verscheurd en is zijn vader enorm trots op hem omdat hij een goed mens is. Kan er met mijn kop niet bij maargoed.

Next: Soundosalsjeblieft. Van mij mag sowieso kamp zuid 1 voor 1 er uit tot de samensmelting, al kan ik Braceen die Frogernog wel waarderen, die ogen tenminste authentiek.

Kamp onbekend is echt slaapverwekkend helaas.

Teunnis

Als dit het niveau is van het rest van het seizoen is dit de laatste keer dat ik Expeditie Robinson kijken. Het lijkt er inderdaad op dat de onbekenden tot de samensmelting voor spek en bonen meedoen, er komt ook niemand meer bij van de BN'ers. Ik hoop dat Roeland, Shelly en Niels er lang in blijven, want dat zijn tot nu toe de enige kandidaten waar ik een klein beetje sympathie voor heb. Vooruit, ik tel Brace er ook bij.

Miszmi

Ik blijf het zo'n ontiegelijk krom systeem vinden... Je stemt iemand eruit, zet er mogelijk zelfs je extra stem voor in en die ben je gewoon kwijt, gelukkig was het in dit geval alleen Soundos die ik steeds minder gun in deze Expeditie. Maar wie het ook was, dit systeem komt vaak voor en blijft gewoon krom. Zorg dan dat de eilandraad niet doorgaat, aan de andere kant kan het volgende week nog wel wat spanning brengen.

Verder deze aflevering niet heel veel meer ontdekt dan de vorige, behalve dat ik wat meer sympathie kan opbrengen voor Kaj. Ook Brace vond ik wat minder vervelend worden en wat vond ik zijn ongelukje naar om te zien. Triest dat hij hierdoor de Expeditie af moet breken, denk dat hij nog best wel wat voor de groep had kunnen betekenen.

Op naar volgende week!

Teejey_mm

Eens betreft Kaj! Wanneer hij niet geforceerd doet blijkt het toch een prima kerel. Leuk dat weer Kamp Noord won uiteraard, en wat een spanning zeg rondom Soendos. Haar 'interviews' en poging tot het vrouwen-complot waren zo genant.

Teejey_mm

Blehh, jammer. Leuke meid die Joëlle, je kunt gewoon zien dat er geen kracht meer in de armen zit bij die laatste kokosnoot. Toch niet heel onbegrijpelijk van Kaj en Danny. Leuk voor Imke en ook zeker Carlos!

Miszmi

Eindelijk wat meer actie in de laatste afleveringen. Ik hoop nog steeds heel erg op een exit van Soundos, maar doordat ze op het eiland van de onbekenden zit, is ze gelukkig maar weinig te zien. Zelfs daar krijgt ze het voor elkaar om bonje te maken, zucht... Ik sluit mij deels aan bij bovenstaande, Joëlle was op zich een leuk lid, maar toch echt wel de zwakste schakel. Tevens ben ik blij dat Richard en Joëlle niet samen tot de samensmelting zullen komen, al had ik de onsportieve Richard liever zien gaan. Ik vind het te triest dat je erover nadenkt om bewust een proef te verliezen. Een van de redenen waarom ik vooraf al niet zo warm liep voor een vader/dochter in de expeditie.

Vanaf nu ben ik toch wel groot supporter van kamp zuid. Met de komst van Carlos erbij hebben ze een erg leuk team en gun ik het eigenlijk niemand om te vertrekken. Dat terwijl ik bij kamp noord bij enkele spelers toch wel wat bedenkingen heb en eigenlijk met allemaal een stuk minder heb dan de leden in kamp zuid. Wat was ik blij dat Carlos de proef won in plaats van Carolina, Carolina valt mij ook erg tegen, zeker sinds de komst van Soundos op het eiland.

Ondanks dat ik nog steeds niet heel blij wordt van het hele concept rondom de onbekende Nederlanders, begint het nu allemaal toch wel wat beter te worden. Ook daarom ben ik blij dat Joëlle moest vertrekken in plaats van Imke, anders blijf je bezig en blijven de nieuwe leden alsmaar weggestemd worden. Ik heb de meeste seizoenen wel wat meer moeite met de eerste aflevering(en), maar dit seizoen heeft het vrij lang geduurd voordat ik er echt inkwam. Inmiddels zit ik er helemaal in en verandert er in positieve zin steeds meer.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Zou het niet zo zijn dat Soundos expres negatief wordt weggezet in de serie d.m.v. bepaalde editing ?

Je ziet nl twee dagen samengevat in 1,5 uur. En zo'n irritant type houdt natuurlijk de gemoederen (lees: kijkers) bezig dus ook goed voor de kijkcijfers.

Gebeurde eerder bij Robinson dat één bepaald persoon als 'negatief' iemand werd neergezet. Deze persoon herkende zichzelf later nauwelijks terug.

Miszmi

jeroen indacompu, ik zou het met liefde willen geloven, maar in dit geval niet. Dit is voor mij namelijk niet het eerste programma waar ik haar niet kan waarderen. WIDM enkele seizoenen geleden vond ik haar ook al vreselijk en Ranking the Stars sla ik zelfs over wanneer zij bij Paul de Leeuw aan de desk moet staan. Dat ze überhaupt meedoet aan dat programma vind ik al erg genoeg, vervolgens een halve aflevering ook nog alle aandacht op haar gaat mij te ver. Natuurlijk zullen ze de meest spectaculaire punten oppakken en zal ze ook haar momenten hebben waarop ze niet zo vreselijk irritant is en waar ze wel gewoon gewaardeerd wordt. De reactie van Kaj sprak echter boekdelen nadat ze het met Imke over haar hadden.

Ik weet niet over welke persoon het gaat die zichzelf later niet terug herkende, maar ik denk dat je jezelf in zo'n programma sowieso wel tegenkomt. Het meest recente voorbeeld hiervan vind ik JayJay vorig seizoen. Hem kende ik ook van andere programma's waar ik hem wel in kon waarderen, maar in het begin van de expeditie vond ik het een arrogant vervelend mannetje. Dit veranderde toen hij op afvallerseiland kwam, hier kwam hij weer tot zichzelf en veranderde hij in positieve zin en bleef hij bij zichzelf. Ik hoopte eigenlijk dat dit bij Soundos ook het geval zou zijn, maar ook daar weet ze zich op een negatieve manier te profileren. Zeuren over een bed waar je zelf niets voor hebt hoeven te doen, als het niet lekker ligt, steek je je handen uit de mouwen en ga je niet lopen zeuren bij je medespelers die het eiland al een ware walhalla hebben gemaakt voor jouw komst.

Teunnis

De laatste twee afleveringen is het inderdaad een heel stuk interessanter geworden. Zat echt te twijfelen of ik dit seizoen uit ging kijken.

En over Soundos: de non-verbale communicatie van kampgenoten zegt alles. Ik ben ook pro Kamp Zuid. Ik hoop vooral dat Imke en Kaj het met elkaar gaan kunnen vinden. Daar zie ik wel een gouden duo in. Wat dat betreft gaat de komst van Carlos heel interessant worden.

Teejey_mm

(Is er een bepaalde tijdsduur dat we niet mogen spoileren? Aangezien iedereen die geïnteresseerd is toch wel zeker binnen een week de nieuwste aflevering kijkt?)

Richard oogt inderdaad wat vervelend soms, maar dat herken ik als niet-Amsterdammer wel van Ajacieden, soort Amsterdams cynisme. Kan er wel om lachen eigenlijk, al heeft Niels het nog niet helemaal door.

Jammer dat op Facebook Joëlle vrolijk wordt uitgezwaaid door kortzichtige mensen die haar maar een rijkeluiskindje vinden. Je kunt toch makkelijk relativeren dat ze ondanks haar achtergrond (waar ze zelf überhaupt niks aan kan doen) haar best deed en een sociale meid is? Alleen al hoe ze Carlos welkom heette sprak boekdelen voor mij terwijl ik ook uit een alledaagse omgeving kom... Benieuwd hoe de gemiddelde Nederlander reageert als Soundos of Carolina er uit vliegt in dit geval, die dus wel duidelijk het hoog in de bol hebben.

Ondanks alles ben ik het wel eens dat de TV niet alles heel eerlijk laat zien, maar vooral bij Soundos is voor mij 1 minuut in haar 48 uur al genoeg om m'n standpunt te bevestigen.

Miszmi

Teejay, er is helaas geen tijdslot om het even zo te zeggen. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die vorig jaar nog ergens in seizoen 14 was geloof ik. Niet zij hier te vinden is, maar zij zal vast en zeker niet de enige zijn die op een later moment alsnog seizoenen gaat terugkijken. Daarom heb ik voor nu ook alle namen in spoilertags geplaatst. Sommige namen zijn nu nog wel te achterhalen door de rest van je bericht natuurlijk, maar op het moment dat iemand niet bijloopt, zal die zeer waarschijnlijk niet je hele bericht gaan lezen. Het is voor ons natuurlijk ook even kijken hoe alles loopt, voor ons is dit genre ook nieuw en ook nog uitvogelen wat het beste werkt. Voor nu is dat dus standaard alle namen in spoilertags, maar mogelijk komen we daar volgend jaar wel op terug.

Wat betreft Joëlle sluit ik me bij je aan. Ik vond het ook een leuke en spontane deelnemer,

maar gewoonweg niet goed genoeg. Nu draait dit spel allang niet meer om 'goed genoeg' zijn natuurlijk, maar zelf zie ik wel altijd graag de sterkere leden het verst komen.

Miszmi

Een aflevering waar ik mij geen seconde heb verveeld, heerlijke aflevering dit! Eindelijk de samensmelting volgende week, vind het meestal vanaf de samensmelting (nog) interessanter worden, aangezien ieder op dat moment echt voor zich moet spelen en daar meestal de gekste dingen gebeuren. Benieuwd wie de expeditie nog moet gaan verlaten. Hoop wel op een andere opzet dan vorig jaar, die opzet vond ik gewoon onmenselijk.

Ik had niet verwacht dat Marlé tot dit kleuterniveau zou zinken, erg flauw hoe ze met Herold omgingen. Van die andere twee had ik niet anders verwacht. Ik begrijp dat ieder voor zich moet spelen en aan zichzelf moet denken, in dat opzicht neem ik het ze nog niet eens kwalijk, maar ik vind ook dat er een stukje menselijkheid moet blijven. Dat ze daadwerkelijk in het eten wilden gaan korten, puur om Herold (nog) zwakker te maken vond ik dan ook erg ver gaan. Gelukkig kwam karma al snel om de hoek kijken. Waar ik van te voren nog geen voorkeur tussen die twee had, had ik dat nadien wel. Eerstgenoemde gun ik het overigens volgende week dan nog wel, uiteindelijk kwam het idee in eerste instantie dan ook niet van haar.

En wat een heerlijke eilandraad! Ik had dit absoluut niet zien aankomen, ik had verwacht dat Niels op safe zou spelen. Vond het dan ook geweldig dat hij het op deze manier speelde, waardoor Richard het spel moest verlaten. Niet dat ik perse tegen Richard ben, met het eerdere vertrek van Joëlle denk ik toch wel dat hij vanaf nu wat meer vrij spel zou hebben. Toch denk ik dat er een vrij zwakke speler is uitgeschakeld en dat vind ik prima. Hij gaf zelf tijdens de eilandraad al aan dat alles voor hem werd gedaan en hij voert inderdaad niets uit. Verdiende afvaller dus.

Teunnis

Op drie vlakken een heerlijke aflevering: de overwinning van Kamp Zuid, karma op het eiland van de onbekenden en een meesterlijke zet van Niels. Ik vermoed dat er volgende week net als de laatste jaren weer één iemand aan de hand van een proef net voor de samensmelting afvalt en dat die persoon dat moer gaan duelleren met de laatste winnaar op het eiland van de onbekenden. Aangezien ik het daarvan niemand gun, hoop ik gewoon dat de tien die nu in Kamp Zuid/Noord zitten ook met zijn tienen de samensmelting ingaan. Daarna graag Niels - klagen over de slechte sfeer terwijl jijzelf 80% van de tijd zelf de veroorzaker bent - en Marieke er als eerst uit.

Teejey_mm

Zonet teruggekeken. Zouden we deze week de meest briljante zet ooit in welk Expeditie Robinson seizoen dan ook hebben gezien? Het zou zomaar kunnen. Kon Richard goed hebben zoals ik al heb aangegeven, maar Niels ook, dus chapeau. Had liever Marieke gehad maar het zij zo.

Het onbekende eiland was weer tenenkrommend.Soundos en Carolina, getver. Dat Herold alsnog doorging, HAHA. Niet echt een interessante kandidaat maar wel degene die het het meest verdiende.

Vrij saaie proef trouwens, gelukkig werd dat goedgemaakt.

Vond Roeland zijn monoloog echt mooi trouwens, kwam recht uit zijn hart. Begin hem steeds meer te waarderen.

Anouk nu mijn favoriet denk ik, en het seizoen op zich vind ik verrassend leuk, nu al zin in volgende week.

Teejey_mm

Relatief een vrij saaie aflevering. Ook niet blij met het resultaat, zoals Marieke eigenlijk al zei,

wie uiteindelijk de dupe van hem wordt, lijkt Herold me een vrij humorloze man. Al heeft diegene nu toch geen stemmen meer. Hoe trapt hij in Soundos, ongelooflijk dom zeg. het gaat tussen hem en haar, besluit hij heel vrolijk zelf allemaal stemmen in te zetten en zij hoeft niks te doen?

Miszmi

Ik sluit mij grotendeels bij Teejey aan, al begrijp ik ergens wel dat Herold voor een sterkere speler koos, dit is tactisch misschien wel beter. De manier waarop is daarentegen oerdom, de stemmen hadden verdeeld moeten worden. Ook erg jammer dat je in het vooruitzicht ziet dat hij Carlos een mes in de rug wil steken. Ik hoop op een andere tactische zet, want dat zou wel ontzettend triest zijn. Carlos en Imke hebben er immers ook voor gekozen niet op hem te stemmen uit respect. Ondanks het spel, mag dat respect van mij wel wederzijds zijn.

Toch moet ik toegeven dat dit zeer slim gespeeld was van Soundos. De ultieme zet natuurlijk, tevens voor het gemak de zwarte stem maar even vergeten, zeer slim en tactisch gespeeld. Verder nog steeds geen goed woord voor haar over en hoop volgende week nog steeds op een houdoe Soundos! Denk echter dat ik daar nog een paar weken op moet wachten.

Teejey_mm

Poeh, vorige week niet gereageerd maar uiteraard wel gekeken. Jammer dat Anouk en Carlos tegen elkaar opgezet werden, leken goed overweg te kunnen met elkaar. Logisch ook als 2 spontane mensen.

Vandaag was weer een toffe aflevering! Gave proef, zat echt met bewondering te kijken. Zo'n veteraan die niet opgeeft tegen een jonge spierbundel/judoka, wat een krachten kwamen daar los zeg. Imke ook knap lang volgehouden. Soundos, tjah, IQ van een visstick.

Ook winnaarseiland was leuk, waar ik tot de conclusie kwam dat Carlos, Kaj en Niels op dit moment mijn favorieten zijn, ook in die volgorde, maar ook Danny gun ik het van harte.

Dan de eilandsraad. Whaha, wat een immorele zooi weer, zat met ongeloof te kijken. 20 Oktober bestempelde ik Roeland's monoloog als mooi, nou ik neem mijn woorden terug. Iemand die zo liegt en hypocriet is kan zo'n monoloog niet eens menen joh. Héérlijke opmerking van Niels bij de eilandsraad, waar Roeland gek genoeg onderuit wist te komen door iets te zeggen waar ik geen flauw benul van heb wat het was. Hij had net zo goed kunnen zeggen dat honden kunnen vliegen. Niels stook er echter niet eens meer energie in, wat ook wel begrijpelijk is.

Lekkere teaser voor volgende week: Carlos uit op wraak voor Imke.

Miszmi

IQ van een visstick . Uitstekend verwoord, daarmee is ook alles wel gezegd .

Roeland valt mij vies tegen. Eerst de hele discussie na de eilandraad, alsof Imke iets verkeerd had gedaan. Het kwam op mij over dat zij wel een plannetje mochten beraden tegen Carlos, maar dat ze absoluut niets terug mochten doen en zich aan hun woord moesten houden. Vervolgens kon ik hem wel weer waarderen, de bemoedigende woorden die hij uitsprak naar Imke en ook (dacht ik) zijn welgemeende excuses aanbood voor zijn uitbarsting. Mensen vinden het vaak moeilijk om eigen fouten te erkennen, dat leek hij wel te doen. En als hij geen beloftes had gemaakt, had ik al die woorden ook achteraf nog kunnen waarderen. Maar door te zweren dat hij niet op haar ging stemmen, is die hele speech ongeloofwaardig geworden en ben ik terug bij mijn eerdere conclusie: hij valt mij vies tegen.

Gelukkig is het seizoen wel een stuk beter dan in het begin. Meer spanning en sensatie, het enige minpunt vind ik finalisteneiland. Aan de ene kant is het meer Robinson waardig, maar winnaarseiland uit de vorige seizoenen vond ik ook wel wat hebben. Met name het complotten smeden werd daar vaak wat bemoeilijkt, omdat de helft gewoon niet op het eiland zat.

Gelukkig zijn er nog altijd meer expeditieleden die ik het wel gun dan niet. Weliswaar zitten daar enkele zwakke schakels tussen, maar ik zou ermee kunnen leven als ze winnen. Zolang Soundos en Roeland het spel maar voor die tijd verlaten.

Teunnis

Wat Roeland hier deed was gewoon eng en gaat voor mij ver over de grens van "het spelletje". Het lijkt me ook alles behalve een strategisch slimme zet. Niet alleen omdat je daarmee een betere proefspeler erin laat, maar ook omdat je anderen op scherp zet richting jou, terwijl de positie van Roeland in het kamp nog redelijk oké was.

Ik vrees ook dat we nog lang niet af zijn van Soundos, met haar visstick-IQ. Maar al met al, bevat dit seizoen genoeg interessante ontwikkelingen en na een enorm slechte start is dit een van de leukere seizoenen geworden.

Miszmi

Man, man, man... Wie had dat gedacht, dat zelfs ik nog iemand anders de afgrond zou gunnen. Laat Soundos er maar lekker in volgende week bij de laatste eilandraad. Die proef voor de halve finale zal ze toch niet redden. Wat is die Roeland een ongelooflijke engerd geworden. Toen de excuses kwamen dacht ik al: zal het dezelfde welgemeende excuses zijn als bij Imke? Natuurlijk was dat het geval. Mijn zoon van 10 weet nog dat je geen excuses moet maken als je er geen zak van meent. Dan krijg je te horen "Ik zeg geen sorry, want ik meen het toch niet". Daar kan Roeland nog veel van leren.

Ik merkte dat ik er gefrustreerd raakte tijdens de aflevering. Ik had zelfs een beetje sympathie voor Soundos! Waarbij ik ook eerlijk toe moet geven dat zij het na de samensmelting zeer goed heeft gespeeld.

Volgende week de laatste afvaller. Ik denk wel te kunnen raden wie dat wordt. Kaj, Niels en Carlos hebben hoe dan ook alle macht, waarbij de eerste twee sowieso niet naar huis gestemd kunnen worden. Ik ben benieuwd, de eilandraden dit seizoen kunnen achteraf toch nog alle kanten op. De afvaller van deze week is jammer, had het hem gegund, maar het zat er al een week of vijf aan te komen.

Teejey_mm

Haast eng hoe onze Expeditie-meningen alweer overeenkomen, Hotshot. Wat een duivel heerst er in die Roeland zeg, niet te geloven. Vind ik trouwens helemaal niet erg, lekker spektakel. Wel sneu voor Shelly natuurlijk, al maakte de eilandraad veel goed, waar Carlos doodleuk zei dat de betreffende persoon wel gewoon werk verricht als ieder ander. Vriendschap tussen Niels en Kaj begint ook mooi te worden, typische ogenschijnlijke tegenpolen die eigenlijk heel goed met elkaar kunnen. Wat een beesten finale zou dat worden trouwens, Carlos, Kaj en Niels.

Ik ga nooit meer 'teleurgesteld' raken bij het zien van de deelnemers van een nieuw seizoen. Elke keer weer zijn er een paar die het toch wel een beetje verslavend maken.

Teejey_mm

Opnieuw een heerlijke aflevering. Buiten de hele leuke deelnemers achteraf gebleken mag gezegd worden dat Expeditie Robinson het erg leuk doet qua editing en emoties opwekken, uiteraard doel ik daarbij op de winnaarseiland-battle. Bijzonder 2 van die jonge kerels toch zo kwetsbaar te zien, zelfs een piano soundtrackje erbij om het nog wat erger te maken.

Ook wel eens mooi dat het afscheid nemen oprecht is, zet Shelly Roeland daar een terecht voor paal zeg, haha. Dat monoloogje ook van hem op het strand, hoe hij het heerlijk vind er even tussen uit te knijpen om mensen te manipuleren. En dan doen alsof dat bij het spel hoort terwijl alle anderen juist van de locatie en de proeven genieten, tjah.

Terugkomend op die 'hele leuke deelnemers', wat ik inmiddels wel durf te zeggen. Carlos heel sterke deelnemer, waar ik als Achterhoeker ook gelijk een klik mee heb. Niels bijzonder maar toch wel positief uniek en Kaj is eigenlijk ook echt een prima kerel, heerlijke oneliners ook. Shelly is een leuke meid, Roeland en Soundos hebben voor de nodige sensatie gezorgd. Afvallende deelnemers zaten ook zeker interessante tussen met bijvoorbeeld Anouk, Richard en Imke.

Miszmi

"Die proef voor de halve finale zal ze toch niet redden." Die exacte woorden moet ik dus gewoon terug gaan nemen, met heel veel tegenzin. Totaal onverdiend. Tevens ben ik in tegenstelling tot de rest van Nederland niet zo'n fan van Carlos. In het begin kon ik hem wel waarderen, maar vond dat later in de afleveringen toch wat minder worden. Heel overdreven en voelt zichzelf geregeld de koning krijg ik het idee. Ach, gelukkig hebben we Kaj nog, wat dus de enige finalist is die ik het daadwerkelijk gun. Eerstgenoemde is overigens degene die ik het het minst gun, werkelijk helemaal niets laten zien de gehele expeditie. Ze heeft het na de samensmelting tactisch en zeer goed gespeeld, dat geef ik haar mee, maar een echte Robinson is ze natuurlijk geen seconde geweest. In tegenstelling tot de andere twee finalisten, die zich allebei op hun eigen manier hebben bewezen de plek in de finale te verdienen.

Jammer van de afvallers van vandaag, waarvan Niels die plek natuurlijk gewoon had verdiend. Ik kreeg ik alle proeven erg het idee dat hij het zelf al opgegeven had. Desondanks mag hij natuurlijk met opgeheven hoofd het spel verlaten, wat heeft hij het ongelooflijk goed en sterk gespeeld. Een speler dat niet zo snel achter iemand rug omgaat en zegt wat hij denkt. Het was een speler waar ik in het begin heel erg aan moest wennen, maar naarmate de tijd vorderde steeds meer ben gaan waarderen. Benieuwd naar de finale volgende week, ondanks dat ik het één iemand het het meest gun, zijn er natuurlijk twee spelers die Robinson-waardig zijn.

Teunnis

Ik gun het ook maar één iemand en dat is Kaj. Soundos in de finale moet wel doorgestoken kaart zijn

De anderen zitten ontzettend lang te puzzelen en Soundos legt het doodleuk in één keer neer Het zou wel de grootste stunt van het programma ooit zijn, mocht deze kandidaat de finale winnen.

Niels had ik zeker de finale gegund, maar niet de winst. Kan gewoon totaal niet met mensen om gaan en bovendien leek zijn lichaam het moeilijkst te hebben met overleven. Dat hij haast meteen van de balk viel en schijnbaar ook enorme concentratieproblemen bij de puzzel had zei genoeg: zijn lichaam was compleet op. Misschien te weinig vetreserves bij aanvang.

Teejey_mm

Wat een k*t aflevering. Sjongejonge, na ál die proeven zo'n proef als halve finale? Wat moesten ze nou eigenlijk doen? Uit een touwtje komen, puzzeltje oplossen en graven. Wat voor kwaliteit moet je daarvoor hebben? Pure gelukskwestie, gezien de moeilijkheidsgraad. Dat het dan Soundos wordt is eigenlijk een bevestiging van mijn twijfel.

Zolang Carlos of Kaj maar wint, goede gasten! Erg jammer van Niels en Shelly, en deze aflevering is sowieso jammer voor dit seizoen, en dat is niet alleen omdat Soundos die finale in gaat.

Meer seizoenen

3,64 (7)