• 9.378.340 stemmen

Ripper Street - Seizoen 5 (2016)

Show titel: Ripper Street

Afleveringen: 6

Speelduur: 6 uur en 42 minuten

Ontwikkeld door: Richard Warlow

Met: Matthew Macfadyen, Adam Rothenberg en MyAnna Buring

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: woensdag 12 oktober 2016

Eerst uitgezonden op: Amazon Prime Video (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Ripper Street

Een crime-drama, gesitueerd in de East End van Londen in 1889, tijdens de nadagen van de 'Ripper' moorden. De beruchte H-divisie, het politiebureau uit de hel, is belast met het handhaven van de orde in de chaotische straten van Whitechapel. De serie gaat over de mensen die niet alleen trachten hun leven weer op te pikken vanuit de erfenis die de Ripper achterliet, misdaden die niet alleen hun levens voorgoed hebben veranderd, maar ook het weefsel van hun stad. De rechercheurs proberen licht te brengen in de donkere wereld die ze bewonen.

Afleveringen Seizoen 5 (2016)

1. 1. Closed Casket

12 oktober 2016 (1 uur)

Na de dood van Bennet Drake zijn Reid, Jackson en Susan ondergedoken. Ze nemen het op tegen de machtige Augustus Dove en diens moordende broer Nathaniel. Een oude bekende neemt de leiding over van de H-divisie.

2. 2. A Brittle Thread

19 oktober 2016 (1 uur en 01 minuut)

De strijd tussen Reid en Dove wordt steeds meer openbaar. Jackson en Reid bedenken een plan om Nathaniel uit de tent te lokken. Sergeant Thatcher krijgt last van zijn geweten.

3. 3. All the Glittering Blades

26 oktober 2016 (1 uur en 14 minuten)

Nathaniel is door zijn broer verstopt in een afgelegen huis op het platteland, waar de vishandelaar Mr. Sumner zijn enige contact met de buitenwereld is. Na diens dood komt Nathaniel in contact met de dochter van Mr. Sumner en er ontstaat een diepe genegenheid tussen hen - tot Nathaniels dierlijke aard weer naar boven komt.

4. 4. The Dreaming Dead

2 november 2016 (1 uur en 04 minuten)

De ontsnapte Robin Sumner komt via Thatcher bij Reid, Jackson en Susan terecht met informatie die tot de veroordeling van Nathaniel kan leiden. Jedediah Shine confronteert Augustus Dove met de waarheid. Er wordt een val opgezet voor Reid.

5. 5. A Last Good Act

9 november 2016 (1 uur en 07 minuten)

Jackson en Susan maken plannen om met hun zoon te ontsnappen, maar willen Reid niet in de gevangenis achterlaten. Reid wil echter niet bevrijd worden en stuurt Thatcher op een missie. Nathaniel gaat op zoek naar Susan.

6. 6. Occurrence Reports

16 november 2016 (1 uur en 16 minuten)

Reid en Jackson proberen sluitend bewijs te vinden om Augustus Dove te veroordelen. Susan en Nathaniel moeten hun daden onder ogen zien. Reid worstelt met de geesten uit het verleden.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Helaas, helaas, aan alle goede dingen komt een eind. Zo ook aan Ripper Street. Het vorige seizoen leek er al op te wijzen dat het verhaal aan zijn einde zou komen, en dit laatste seizoen wordt gebruikt om dat op waardige wijze te doen. Gelukkig is dat goed gelukt.

Seizoen vijf begint vrij kort na het schokkende einde van seizoen vier. Drake is dood; Reid, Jackson en Susan zijn ondergedoken; en de échte schurk en de seriemoordenaar (twee verschillende personen!) lopen nog vrij rond. Alsof dat nog niet genoeg is, komt er een oude bekende terug in de vorm van Jedediah Shine. Zet al die mensen samen in het verdorven Whitechapel en drama is gegarandeerd.

De serie richt zich met name op de drie ondergedoken personages die vechten voor de waarheid en/of hun vrijheid. Dat gevecht speelt zich op verschillende niveaus af, zowel heel openbaar (de publieke opinie in Whitechapel) als persoonlijk (de loyaliteit van Mathilda en het politiebureau). Steeds meer mensen raken er al dan niet vrijwillig bij betrokken en dat leidt tot een aantal schokkende gebeurtenissen. Alleen al die moordende gouvernante! En de moord op Thatcher!

Wat echter misschien nog wel schokkender is, is All the Glittering Blades. De aflevering focust vrijwel alleen op Nathaniel, die heel overtuigend wordt neergezet als een eenzame, kwetsbare jongeman. Zo overtuigend dat je begint te hopen dat het hem lukt om een normaal leven op te bouwen zonder dat hij ooit voor zijn daden hoeft te boeten. (Het lijkt wel wat op het verhaal rond the Red Dragon uit Hannibal - Seizoen 3) Maar dit is Whitechapel, waar happy endings uitzonderlijk zijn.

Mede daarom was ik ook zeer benieuwd naar de laatste aflevering. A Last Good Act was uitstekend en eindigt op een dramatisch hoogtepunt. Over Occurence Reports heb ik echter wat gemengde gevoelens. Augustus Dove wordt uiteindelijk toch redelijk gemakkelijk schuldig bevonden en dan is de belangrijkste plotlijn van het seizoen afgerond. De aflevering is dan nog niet eens halverwege, maar de rest van de tijd wordt gelukkig goed gebruikt. De band tussen Susan en Nathaniel, Susan en Jackson die voorgoed afscheid nemen, Reid die zich eenzaam probeert te handhaven; de individuele ontknopingen voor deze personages vond ik eigenlijk interessanter dan het eindigen van de plotlijn.

Voor mij onverwacht maakt de laatste aflevering de cirkel weer rond. We keren namelijk terug naar waar het allemaal mee begonnen is: Jack the Ripper. Behalve een welkome rentree voor Jerome Flynn als Drake is the Ripper ook symbolisch voor wat Whitechapel is en wat het betekent voor Edmund Reid. Hij verafschuwt het, maar kan zich er niet van losmaken. Vrijwel elk ander personage sterft of gaat weg (of allebei…), maar Edmund Reid en Whitechapel zijn voor eeuwig tot elkaar veroordeeld. Een ontroerend eind van een serie die mij vijf seizoenen lang heeft geboeid.