menu
Mijn Series +

Prison Break - Seizoen 4 (2008-2009)

mijn stem
2,82 (164)
164 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Drama

ontwikkeld door Paul Scheuring
met Wentworth Miller, Sarah Wayne Callies en Dominic Purcell

Michael Scofield is een wanhopige man in een wanhopige situatie. Zijn broer, Lincoln Burrows, heeft de doodstraf gekregen maar is onschuldig. Binnen enkele maanden zal de doodstraf voor Lincoln worden uitgevoerd. Om zijn broer te helpen pleegt Michael een bankoverval zodat hij in dezelfde gevangenis, de Fox River State Penitentiary, als zijn broer terechtkomt. Michael probeert daar zijn ingenieuze ontsnappingsplan te verwezenlijken, maar al snel blijkt dat je niet alles kan plannen.

 1. Scylla
 2. Breaking & Entering
 3. Shut Down
 4. Eagles & Angels
 5. Safe & Sound
 6. Blow Out
 7. Five the Hard Way
 8. The Price
 9. Greatness Achieved
 10. The Legend
 11. Quiet Riot
 12. Selfless
 13. Deal Or No Deal
 14. Just Business
 15. Going Under
 16. The Sunshine State
 17. The Mother Lode
 18. VS.
 19. S.O.B.
 20. Cowboys & Indians
 21. Rate of Exchange
 22. Killing Your Number
zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
In dit vierde seizoen geven ze een grappige draai aan de franchise door een soort A-team van helden en schurken te maken. Linc, Michael en co worden gekoppeld aan Mahone, T-Bag, Bellick e.a. Het is deze insteek van een dream team versus ''The Company'' die het toch nog een beetje een frisse vibe mee weet te geven. Toch blijft het een nare nasmaak hebben dat het een steengoede eerste reeks vervolgd wordt met steeds mager wordende vervolgen. Overigens geeft de seizoensfinale uiteindelijk de closure waar je als kijker van het eerste uur zo lang naar hebt gesmacht.

0,5
Ik vond het een ware marteling. Aangezien ik de eerste 3 seizoenen al gezien had wilde ik ook heel graag de ontknoping zien, maar bij aflevering 8 ongeveer was ik er eigenlijk wel klaar mee. Om één of andere reden bleven ze er maar afleveringen aanplakken (Het zijn trouwens 24 afleveringen, geen 22), er kwam werkelijk geen einde aan. Daarom bij deze, een welverdiende 0,5*

avatar van Vahnstad
2,0
Ik vond dit seizoen eigenlijk niet zo goed. Vrij saai. Verkloot de hele serie eigenlijk.

avatar van Noere
2,0
Tja, dit seizoen was niet al te best. Halverwege, wanneer bleek dat Self de boel voor de gek heeft gehouden, geloofde ik het allemaal wel. De schrijvers bleven er vervolgens maar onzinnige draadjes aan vastknopen, de ene geforceerde en stompzinnige plottwist na de andere. Ik heb deze flauwekul nog tot aflevering 22 uitgekeken, kennelijk komen er hierna nog twee afleveringen. Ik ga ze niet kijken want het interesseert me geen zier, heb wel wat beters te doen. Bah bah.

avatar van The Oceanic Six
3,0
Tsja, de plank werd in dit toenmalige slotseizoen (we weten allemaal dat er een nieuw seizoen aan zit te komen, he) aardig misgeslagen. De hersentumor, de toch niet dode Sara, de strijd tegen The Company. Het was allemaal too much en te ver gezocht. Seizoen 4 wil gewoon een explosief hoog niveau aannemen, maar vergeet dat het allemaal niet meer valt te verkopen aan de kijker. Waar de serie in seizoen 1 en 2 nog redelijk realistisch probeerde te blijven, daar gaat het hier nergens meer over. Gelukkig is de cast nog altijd op dreef en kent de serie een aantal prima momenten (de wraak van Mahone op de moordenaar van zijn zoon, de ontroerende dood van Bellick) waardoor het nog net acceptabel blijft en ik er geen onvoldoende aan hang.

Dat het nog veel slechter werd in de tv-film The Final Break is wel knap trouwens. De plotschrijvers hadden er echt geen zin meer in. Het is dat de cast het al die jaren voortreffelijk heeft gedaan en dat het door het hoge tempo sowieso nog wel amusant bleef, maar de serie was echt legendarisch geweest als het bij seizoen 1 en 2 was gebleven.

3*

avatar van Miszmi
3,0
Ondanks dat dit nog steeds mijn minst favoriete seizoen is, toch een half puntje omhoog. Mede door wat mijn voorganger ook aangeeft: de cast doet het voortreffelijk en presteert ieder seizoen gewoon op zeer hoog niveau.

De eerste drie seizoenen heb ik vorig jaar rond mei/juni al herzien, maar ik kon mezelf er steeds niet toe zetten om dit seizoen ook nog een keer door te komen. Aangezien het nieuwe seizoen/de prequel volgende week begint (en mijn motivatie om te studeren nihil is), heb ik de afgelopen 4 dagen dit seizoen toch in één ruk uitgekeken.

Dat hele Scylla was ik na één aflevering eigenlijk al wel zat, zie daar absoluut geen meerwaarde in. Dat ze niet uitbreken uit een gevangenis vind ik nog niet eens zo erg, maar dit hele verhaal begon steeds meer één of ander fantasieverhaaltje te worden. Door alle (onnodige) plottwists begon het een beetje een soapserie te worden.

De kans is groot dat ik dit seizoen bij een nieuwe herziening oversla. Ik heb het nu twee keer gezien en dat is voor dit seizoen meer dan genoeg. Mijn eerste cijfer was gebaseerd op mijn eerste kijkbeurt, toen ik elke week op een aflevering moest wachten, toen was dit seizoen bijna niet te doen. Door het binge-watchen is het al veel beter te doen en viel het ergens ook nog wel mee. Het verhaal spreekt mij nog steeds niet aan, op enkele (kleine) momenten na.

Het is niet heel slecht, mede door de acteerprestaties, maar het is ook verre van goed. Het heeft niks meer met de voorgaande seizoenen te maken. De slotaflevering, of in ieder geval het einde daarvan, was goed en vond het ook een mooi einde van de serie. In de wetenschap dat dit toen nog het einde zou zijn natuurlijk.


avatar van Miszmi
3,0
Dit seizoen bestaat uit 22 afleveringen. Aflevering 23/24 is de tv-film 'The Final Break'. Overigens wel vreemd dat IMDb ervoor kiest om het als twee afleveringen te melden, terwijl ze ook een aparte pagina voor Prison Break: The Final Break hebben. Het is hier in ieder geval (helaas) niet toevoegbaar.

avatar van tommykonijn
3,0
Ik gaf al bij seizoen 3 aan dat de serie per seizoen kwalitatief telkens een stukje minder lijkt te worden en seizoen 4 is daar geen uitzondering op. Tegen het einde van dit seizoen is er zelfs nog maar bar weinig over van het niveau waar de serie mee van start ging.

De eerste twaalf afleveringen zijn nog best leuk. Het was een goede zet om helden als Lincoln, Michael en Sucre te laten samenwerken met voormalige vijanden als Bellick en Mahone. Je voelt echter dat de serie een fout begaat met de plottwist waar Self een dubbelrol blijkt te spelen. Wat volgt is een tamelijk oninteressant en zelfs bij vlagen lachwekkend schouwspel, waar de makers werkelijk alles uit de kast halen om de boel te rekken. Het gedoe rondom Scylla gaat overduidelijk veel te lang door en wanneer ook nog eens Michaels moeder zich ermee gaat bemoeien, hetgeen wederom een reeks flauwe plottwists met zich meebrengt, is het dieptepunt wel bereikt. De tweede helft van het seizoen is een aaneenschakeling van ongeloofwaardigheden en Scofield wordt geregeld gepresenteerd als een halve superheld.

Hoewel bovenstaand verhaal negatief klinkt, is het niet zo dat ik geen positieve punten gezien heb. Zo ben ik enthousiast over de prestaties van de cast. Terwijl de serie steeds minder wordt, laten Wentworth Miller en Dominic Purcell waarschijnlijk hun beste performance tot nu toe zien. Dat hangt overigens mogelijk met elkaar samen, aangezien die twee (door de vele plottwists) nu worden uitgedaagd wat meer verschillende emoties te tonen. Ook William Fichtner, Robert Knepper, Sarah Wayne Callies, Amaury Nolasco en Wade Williams leveren opnieuw goed werk af. Het seizoen verdient ook een pluim voor de laatste aflevering. Het is mij een raadsel hoe ze het klaar hebben gespeeld, maar het einde is zowaar bevredigend. Ondanks dat je nog wel het gevoel hebt dat alles te lang geduurd heeft, is de afsluiting erg fijn.

Wat mij betreft hadden ze het hier gewoon bij moeten laten, maar we weten inmiddels wel beter. Zowel The Final Break als seizoen 5 moet ik nog zien. De verwachtingen zijn na dit seizoen wel getemperd, maar ik ga ze wel uit nieuwsgierigheid nog een kans geven. Dit vierde seizoen vind ik lastig te beoordelen, aangezien het qua niveau alle kanten opgaat. De eerste helft zou ik 3,5* geven; de tweede helft hoogstens 2,5*. Dan kies ik maar voor de middenweg als totaalcijfer:

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 02:50 uur

geplaatst: vandaag om 02:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.