menu
Mijn Series +

Prison Break - Seizoen 1 (2005-2006)

mijn stem
4,20 (265)
265 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Drama

ontwikkeld door Paul Scheuring
met Wentworth Miller, Sarah Wayne Callies en Dominic Purcell

Michael Scofield is een wanhopige man in een wanhopige situatie. Zijn broer, Lincoln Burrows, heeft de doodstraf gekregen maar is onschuldig. Binnen enkele maanden zal de doodstraf voor Lincoln worden uitgevoerd. Om zijn broer te helpen pleegt Michael een bankoverval zodat hij in dezelfde gevangenis, de Fox River State Penitentiary, als zijn broer terechtkomt. Michael probeert daar zijn ingenieuze ontsnappingsplan te verwezenlijken, maar al snel blijkt dat je niet alles kan plannen.

 1. Pilot
 2. Allen
 3. Cell Test
 4. Cute Poison
 5. English, Fitz or Percy
 6. Riots, Drills and the Devil: Part 1
 7. Riots, Drills and the Devil: Part 2
 8. The Old Head
 9. Tweener
 10. Sleight of Hand
 11. And Then There Were 7
 12. Odd Man Out
 13. End of the Tunnel
 14. The Rat
 15. By the Skin and the Teeth
 16. Brother's Keeper
 17. J-Cat
 18. Bluff
 19. The Key
 20. Tonight
 21. Go
 22. Flight
zoeken in:
avatar van W B
4,5
W B
Heerlijke serie was dit. Verrassend, vernieuwend, leuk concept en elke aflevering met een cliffhanger... Gevangenisseries liggen me wel. Na dit seizoen moest het ook gewoon echt klaar zijn, maar helaas...

avatar van tattoobob
4,0
Inderdaad een hele sterke serie....het bracht iets nieuws onder de zon.
Spanning op een hoog niveau en goed en degelijk acteerwerk,de navolgende seizoenen werden wat minder in mijn ogen.

avatar van joy4ever
5,0
Dit moet toch wel het spannendste seizoen ooit zijn. Geweldig. Jammer dat het na de break stukken minder werd.

avatar van DVD-T
4,5
Zeer goede serie.

Wat hier erg goed in is gedaan is hoe er met de spanningsboog wordt omgegaan. Het wordt maar aangespannen en aangespannen en laat zich niet zomaar stoppen. Op een gegeven moment is die spanning niet meer om te houden en wordt het op precies de juiste momenten los gelaten om wat ademruimte te geven.

Het idee om je te laten opsluiten om vervolgens weer te ontsnappen hebben we misschien wel vaker gezien. Maar niet zoals hier. De manier waarop alles in werking wordt gezet en met de aflevering duidelijker wordt is geniaal. Eigenlijk is Prison Break, soms letterlijk, een hele grote puzzle waarbij de stukjes langzaam aan op hun plaats vallen. De voorbereiding en de tattoos bijvoorbeeld zijn hier het geniale . En dat dan vervolgens alles natuurlijk niet zo gaat als dat het zou moeten gaan draagt alleen maar bij aan de spanning. Ook de setting is gewoon erg tof. Erg mooi gedaan. Verder zit Prison Break vol met fantastische personages.

Technisch gezien allemaal hoogstaand. Heerlijk geschoten met de blauwe en grijze tinten. Prachtige gebruik van de camera en de effecten ed. zien er goed uit

Ook het acteerwerk mag er zeker zijn Miller en Purcell leveren fantastisch werk. Sarah Wayne Callies weet veel sympathie op te wekken alsmede de directeur. T-Bag is gewoon heel eng. Perfect geacteerd. Ook Nolasco en Williams zijn weergaloos. En dan hebben we nog de geweldige Stormare natuurlijk.

Erg goed begin van een kwaliteit serie.

avatar van Vahnstad
5,0
Magisch. Ik was meteen verkocht. Serie die me naar Amerikaanse series heeft meegeslepen (en onrechtstreeks een filmliefhebber van me maakte). Dankzij deze serie ook 'random' Lost gezien. Nu heb ik wel weer een seriepauze maar bon.

Vooral seizoen 1 blijft magisch. Extreem verslavend, je wilt steeds weten hoe de volgende aflevering afloopt. Een van de weinige series waar ik zou durven bingewatchen. Geniale personages ook. Natuurlijk niet echt realistisch, maar zit wel erg goed in elkaar.

avatar van tbouwh
4,0
Na seizoen 1 werd het nooit meer zo goed.

Teejey
Prison Break, de serie waardoor ik als een idioot zo veel series ben gaan kijken eigenlijk. Vooral dit 1e seizoen was toen ik het voor het eerst zag een ongelooflijk plezier. Ge-wel-dig.

avatar van joolstein
2,5
Ik snap de hype van Priseon break niet? Toen niet en nu nog steeds niet? Acteer en camera werk zijn verder dik in orde. Helaas zit het hem in de plot. Als de titel van de serie ook gelijk de plot is dan haak ik af! Ook Lost en Under the dome zijn voor mij niet te kijken zo saai. Ook recentlijk Wayward Pines ben ik daarvoor bij twee afleveringen gestopt.

Teejey
joolstein schreef:
Als de titel van de serie ook gelijk de plot is dan haak ik af!

Wtf is dit nou weer

avatar van joolstein
2,5
Toch vrij simpel? Priseon break gaat over een uitbraak van een gevangenis dat is ook de plot! Net Zoals Lost gaat over jazeker... mensen die verloren zijn op een eiland. Hoeveel je er ook om heen bedenkt meer wordt echt niet! En zodra ze vrij zijn is de serie afgelopen! Even ontsnappen mag natuurlijk wel maar dan worden ze gesnapt en zijn ze weer terug.....Teejey Ik snap wel dat mensen die serie goed vinden hoor! Snelle montage en cliffhangers (soap past dat trucje ook toe) maken het spannend! Maar ik kan hier geen heel seizoen naar kijken.

Teejey
Ik heb nog nooit zo veel gelul gehoord, sorry hoor. Bij elke serie weet je het plot toch op het begin?

Waarom kijk jij in godsnaam dan nog naar series of films? Met de gedachte 'Game of Thrones zal vast een leuke documentaire over zeehonden zijn' of 'Breaking Bad is een leuke komedie die draait om een familie in Friesland'?

Je rate mijn favo-serie aller tijden, Dexter, een 5* voor seizoen 1 en 2. Ik als enorme fan van Dexter en Prison Break ken de series van top tot teen, en daaruit kan ik wijs maken dat jouw gedachtegang kant noch wal slaat.

avatar van Miszmi
5,0
Dit seizoen was ook gelijk het beste seizoen. Ondanks dat ik van deze hele serie ergens wel heb kunnen genieten, is het nooit zo goed geweest als dit seizoen. Tijdje terug las ik dat er binnenkort nog een serie komt hiervan, geen idee wat ik mij daarbij voor moet stellen. Ik zie dat eigenlijk niet zo zitten. Prison Break is overigens wel de enige serie die ik op DVD heb, dat zegt bij mij toch eigenlijk al best veel.

avatar van joolstein
2,5
Teejey wel erg raar als ik dus mijn visie geef over wat ik vind van een serie (meerdere) mag dat niet omdat jij het wel een goede serie vind? Het lijkt of dat ik geen kritiek op deze serie mag geven omdat jij het een 5* waard vind? En nee je weet niet altijd hoe een plot gaat! Bij GOT weet je niet wie er sneuvelt in de strijd om de troon! Dat kan iedereen zijn! Bij Breaking bad of Dexter volg je een man waarbij je totaal niet weet wat er gebeurd! Twin Peaks en the Bridge zijn spannend omdat je niet weet wie de dader is. Penny Dreadful zie je alle grote horror figuren maar je weet totaal niet waar het verhaal naar toe leid?
Ik nodig je daarom ook uit om uit te leggen waarom het dan zo goed is? De onderbouwing dat je er veel plezier aan heb beleeft geloof ik wel maar ik heb dat dus niet gedaan! Ik vond het namelijk niet GE-WEL-DIG. Ik vond het een slap plot met slimme trucjes.

Teejey
Haha echt lachwekkend. Ik dacht niet eens maar aan Prison Break toen ik je reden zag. En wat je zegt over Dexter en Breaking Bad is dus dikke onzin.

Om dan toch de serie zelf erbij te halen: Bij Prison Break weet je dat het gaat om, ja, het ontsnappen uit de gevangenis. Net zoals je bij Dexter na elke 1e aflevering van een seizoen weet dat het gaat om het pakken van de moordenaar .........., waardoor volgens jou redenering de resterende 12 afleveringen van dat seizoen niet meer nodig zijn. Leg nu eens het verschil uit wat het verschil is. Dit voorbeeld sla je zelf aan dus ben dan ook erg benieuwd wat je hierop te zeggen hebt.

Voor Twin Peaks is de misdaad het plot, net als het ontsnappen dat is bij Prison Break. Nee je weet de dader niet, net zoals je niet weer of de ontsnapping gaat lukken.

Mijn mening over Prison Break boeit geen klote aangezien ik enkel jouw reden niet serieus kan nemen (waar ik in mijn 1e alinea ook al doel), dat je Prison Break niet leuk vindt zal best zo zijn en dat moet je ook lekker zelf weten. En sowieso valt er nauwelijks uitleg te geven over favorieten trouwens. Dit vind ik onmogelijk bij zowel favoriete films als series (True Romance, BTTF, Dexter, PB, etc)

avatar van ZAP!
1,5
Sorrysorrysorry alvast: ik vond er ook bar weinig aan. Uit de tijd dat ik bijna alles keek wat ik er voorbij kwam op tv. Paul Adelstein als slechterik vond ik wel goed, en William Fichtner ook (weet niet meer of ie nu een goeie of een slechte was), en er waren er nog een paar meer, geloof ik. Hoofdrolspelers Purcell en Miller kunnen eigenlijk alleen maar moeilijk kijken, alsof ze de hele tijd een (voor hen te moeilijke) puzzel moeten oplossen.

avatar van The Oceanic Six
4,5
Seizoen 1 is echt een van de spannendste seizoenen die ik ooit van een serie zag. Hier stak alles nog erg goed in elkaar en was het script echt geschreven om je te verrassen en vooral het zweet op de rug te bezorgen van de ene na de andere net geslaagde actie in de bajes, recht voor de neus van Pope, Bellick en de bewaking. De hele voorbereiding van Michael om zijn broer Lincoln te bevrijden is gewoon ontzettend boeiend om te volgen. Misschien is Michael iets teveel als een genie neergezet, maar ook hij maakt foutjes en moet ze later maar weer zien te corrigeren. Richting het einde was het gewoon qua spanning nauwelijks nog te houden en wilde je perse zien hoe de ontsnapping plaats zou vinden. Mede ook dankzij een meer dan prima cast met diverse erg boeiende personages weet dit tot de laatste seconde te imponeren.

4,5*

3,5
Ik herinner me dat ik al snel uitgekeken was op de wat beperkte acteurs (gewoon die beperkte gezichtsexpressie van Wentworth Miller al). Het bleef best wel goed tot het plannetje uitgewerkt was, daarna teerde deze serie nog wat verder op het begin en gaandeweg ben ik dan de interesse verloren, wanneer weet ik niet juist meer, maar dit seizoen heb ik zeker nog uitgezien.

avatar van larsk0
0,5
Ik begrijp echt geen bal van deze hoge score. Een wc in de cel die je zo even losschroeft. Een gevangene die ter dood veroordeeld is die klusjes in de gevangenis doet zonder enig toezicht. Magisch water... hij gaat door een tunnel die aan de onderkant van een andere ruimte komt die onderwater staat, maar t water loopt niet weg door de tunnel waar hij doorheen komt? Een lijk dat alleen geïdentificeerd kan worden middels het gebit, want zoiets als dna bestaat niet? Helicopter die naar ontsnapte gevangenen zoekt heeft blijkbaar geen warmte sensoren? Onze held helpt een pedofiel die kinderen verkracht en vermoord ontsnappen... wtf?? Om een gat in de vloer te verbergen heeft iemand in één uurtje exact de rest van de gipsvloer weten na te bootsen dat het onzichtbaar is, dat ook nog is meteen droog was, want een minuut later ging de bewaker kijken... nope niks te zien hier. Diezelfde bewaker rent later rond als 1 of andere special agent die meer te vertellen heeft dan de fbi... Oh en dierenarts naait succesvol een hand terug aan een arm... zonder verdoving...jaja. Eén gevangene liegt tegen zijn vrouw dat hij in de gevangenis zit... maar komt niet op t idee dat als hij ontsnapt zijn kop op de tv komt??? Ik voel mij als kijker een beetje in de maling genomen als ik dit soort onzin zie...Ik begrijp best dat je als schrijver wat vrijheden hebt, maar als een verhaal in een bepaalde wereld is geschreven, dan moet je je houden aan de regels van die wereld. Zo nu en dan een korreltje zout is prima, maar de dop zat blijkbaar los....

avatar van larsk0
0,5
En het acteren was echt abominabel slecht!!!! Volledig ridicuul geschreven met als topper dat hij een kamer die onder water staat binnengaat aan de onderkant van die kamer maar het water loopt niet weg door de gang waar hij binnenkomt hahahaha. Schei toch uit met die onzin.

avatar van 606
4,5
606
Jeej een 0,5?? Ben je niet helder ofzo?

avatar van theo79
4,0
Seizoen 1 was erg goed en daarna werd het toch wel flink minder helaas.

avatar van tommykonijn
4,0
Me toch eindelijk maar eens gewaagd aan het eerste seizoen van deze veelbesproken (en mij herhaaldelijk aanbevolen) serie. Het begint ijzersterk: binnen een mum van tijd voelde ik me betrokken bij de personages en de spanning is meteen goed voelbaar. Aflevering 6 en 7 waren zelfs dusdanig goed dat het leek alsof ik met een seizoensfinale te maken had. Het (logische) nadeel daarvan is dat het lijkt alsof de serie daarna een beetje in de tweede versnelling blijft hangen. Het seizoen wordt nergens vervelend, maar soms kabbelt het wel een beetje voort; en dan doel ik met name op alles wat zich buiten de gevangenis afspeelt. Wentworth Miller doet het op zich prima in de hoofdrol, maar het klopt dat hij niet al te veel gezichtsuitdrukkingen tot zijn beschikking heeft. Ik was vaak meer onder de indruk van zijn medegevangenen en de staf van de gevangenis. Enkele storende onwaarschijnlijkheden en toevalligheden haalden me af en toe uit de serie en met name daardoor kan ik er geen hogere score voor geven. De amusementswaarde is echter ontzettend hoog en de ontknoping van dit seizoen steekt vernuftig in elkaar. Toch wel lang geleden dat ik bijna een hand voor mijn ogen moest houden omdat iets zó spannend was, maar Prison Break wist dat tijdens de zinderende climax meermaals te flikken.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 18:21 uur

geplaatst: vandaag om 18:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.