• 9.157.129 stemmen

Life on Our Planet - Seizoen 1 (2023)

Show titel: Life on Our Planet

Afleveringen: 8

Speelduur: 6 uur en 55 minuten

Ontwikkeld door: Darryl Frank, Justin Falvey, Steven Spielberg, Alastair Fothergill en Keith Scholey

Met: Morgan Freeman (stemrol)

Datum van release: woensdag 25 oktober 2023

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk seizoen 1 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Life on Our Planet

'Life on Our Planet' is het verhaal van de strijd van het leven om op de aarde te overleven en obstakels te overwinnen. Vandaag de dag leven er twintig miljoen soorten op de planeet, maar wat men ziet is slechts een momentopname. Zo bestaan 99% van de bewoners van de aarde niet meer, verloren gegaan in het diepe verleden. Deze documentaireserie onthult wat er met deze dynastieën is gebeurd en toont zowel de opkomst als de ondergang van de wezens die uitgestorven zijn.

Afleveringen Seizoen 1 (2023)

1. 1. The Rules of Life

25 oktober 2023 (43 minuten)

Evolutie. Concurrentie. Massa-extinctie. Drie fundamentele regels hebben de opkomst en ondergang van het leven op aarde gedurende meer dan vier miljard jaar bepaald.

2. 2. The First Frontier

25 oktober 2023 (54 minuten)

Miljarden jaren lang was het land op aarde onbewoonbaar. Maar in de zeeën konden soorten dankzij predatie gedijen voor en na twee massa-extincties.

3. 3. Invaders of the Land

25 oktober 2023 (57 minuten)

Uitgestrekt mos, torenhoge bomen, vliegende insecten, amfibieën met ledematen: vroege soorten streden om de heerschappij toen het vijandige land gastvrij werd.

4. 4. In Cold Blood

25 oktober 2023 (55 minuten)

Na de derde massa-extinctie heersten de overlevende voorouders van zoogdieren over het supercontinent Pangea. Maar hagedissen luidden al snel het tijdperk van de reptielen in.

5. 5. In the Shadow of Giants

25 oktober 2023 (51 minuten)

Door de vorming van continenten met gevarieerde omgevingen explodeerde de biodiversiteit en konden de machtige dinosaurussen supersnel evolueren.

6. 6. Out of the Ashes

25 oktober 2023 (53 minuten)

De dinosauriërs kwamen aan hun einde door een catastrofale inslag van een asteroïde. Uit de as herrezen vogels, die uitgroeiden tot een nieuwe dynastie van 10.000 soorten.

7. 7. Inheriting the Earth

25 oktober 2023 (52 minuten)

Zoogdieren kwamen op na de ondergang van de dinosauriërs en groeiden uit van underdogs tot wereldmacht, met baanbrekende aanpassingen die land, lucht en zee zouden veroveren.

8. 8. Age of Ice and Fire

25 oktober 2023 (50 minuten)

Toen de ijstijd tot een einde kwam, steeg de mens boven de rest uit. Maar de mogelijkheid van een zesde massa-extinctie bestaat: leidt onze vindingrijkheid tot onze ondergang?

avatar van Curry

Curry

Deze serie in een paar dagen erdoor gejaagd.

De vormgeving en de CGI zijn verbluffend goed, de opnames van vele landschappen en echte dieren ook.
Verhaal/wetenschappelijk technisch valt er echter vanalles te twijfelen.

In 8 afleveringen wordt het verhaal van de aarde en het onstaan van de diverse levensvormen en dierengroepen zoals we nu kennen verteld, afwisselend met prehistorische scenes en echte natuuropnames van afstammelingen die nu leven. Er wordt gesprongen met een tijdlijn om hier wat houvast aan te bieden.
Het ontstaan van het leven in zee was 1 van de fraaiste afleveringen, veel details en diverse bizarre geleedpotigen en eerste vissen komen voorbij.
Life on our planet gebruikt voornamelijk de "sterren" om zijn verhaal te vertellen: De T-rex, de mammoet, de sabeltandkatten, de Triceratops, Dunkleosteus en is daarin niet echt anders dan de meeste gelijksoortige natuur cgi documentaires. Er worden ontzettend veel aannames gedaan waar tenminste lichte twijfel over kan worden gedaan, daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn. Ook heb ik een flink aantal scenes gezien die nogal leentjebuur speelden van bijv. Planet Dinosaur.
Ook de vele massarampen met de bijbehorende verwoesting van al het leven kwamen erg vaak terug waardoor de serie een beetje eenkennig wordt. De laatste aflevering met de ijstijden en de opkomst van de mens kwam ook nogal afgeraffeld over.

Zeker het bekijken waard en Netflix heeft hier wel een mooie greep gedaan met Spielberg, vooral een familievriendelijke serie maar waarschijnlijk wetenschappelijk een stuk minder verantwoord dan zijn vele voorgangers.

avatar van Capablanca

Capablanca

Mooi vormgegeven serie, enigszins grote stappen, snel thuis, maar dat is ook haast onvermijdelijk. Ik had zelf graag de evolutie van de mens wat meer uitgewerkt willen zien. En dat had dan ten koste mogen gaan van dat woke einde van Extinction Rebellion.

avatar van Killkong

Killkong

Zeer mooie, visuele serie over hoe het eerste leven op aarde is ontstaan.

Met de nieuwste technologie brengen ze dinosauriërs en andere uitgestorven dieren tot leven.

De begeleidende stem van Morgan Freeman is zeer goed gekozen.

Als het over mossen en insecten en zo gaat wordt het voor mij persoonlijk een beetje saai.

De verschillende massa-extincties komen aan bod met op het einde een apocalyptische waarschuwing dat er weer een massa-extinctie aan de gang is door toedoen van de mens.

Zeker de moeite om eens te bekijken.

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Niet de beste natuurdocu die ooit gemaakt is. Het voortdurende gehop voor- en achteruit in de tijd, vaak met enorme sprongen, maakt het geheel soms wat lastig te volgen. Morgan Freeman is ook niet de meest meeslepende verteller. Sommige zaken worden te veel herhaald, andere juist erg oppervlakkig behandeld. De CGI is van wisselend niveau. Soms erg mooi, maar met name enkele zoogdieren zien er vooral in beweging en in contact met hun omgeving nogal nep uit. Veren blijken ook nog steeds lastig. De echte natuurbeelden daarentegen zijn zonder uitzondering adembenemend. Al met al leuk om eens te zien voor een kernachtig overzicht van de geschiedenis van het leven op aarde.