• 9.373.651 stemmen

World War II: From the Frontlines (2023)

Documentaire / Oorlog | Miniserie

Show titel: World War II: From the Frontlines

Genre: Documentaire / Oorlog

Afleveringen: 6

Speelduur: 4 uur en 48 minuten

Ontwikkeld door: David Glover en Mark Raphael

Met: John Boyega (stemrol)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 7 december 2023

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot World War II: From the Frontlines

Door middel van levendig verbeterde archiefbeelden en stemmen van zowel de geallieerden als van Nazi-Duitsland brengt deze docuserie de Tweede Wereldoorlog tot leven. Daarnaast toont het interviews met soldaten die aan de kant van de Geallieerden vochten, evenals soldaten die aan de kant van de Asmogendheden vochten. Tot slot komen ook overlevenden van de concentratiekampen aan het woord.

Afleveringen

1. 1. The Master Race

7 december 2023 (47 minuten)

1939–1940. Duitsland is Oostenrijk en Tsjechoslowakije al binnengevallen, maar pas met Hitlers invasie van Polen breekt de Tweede Wereldoorlog écht uit.

2. 2. World Domination

7 december 2023 (42 minuten)

Het is 1941. De oorlog intensiveert en de asmogendheden lijken onstopbaar. Hitler stuurt troepen naar de grens met de Sovjet-Unie om Operatie Barbarossa uit te voeren.

3. 3. Turning Point

7 december 2023 (47 minuten)

1942. De oorlog woedt nu overal ter wereld en de Duitsers winnen. Totdat het tij na de Slag om Stalingrad langzaam begint te keren.

4. 4. Fortress Europe

7 december 2023 (48 minuten)

In 1943 veranderen de geallieerden van tactiek en wagen ze zich in vijandelijk gebied. Ondanks zware bombardementen krijgen ze maar geen voet aan de grond in 'Fort Europa'.

5. 5. Invasion

7 december 2023 (48 minuten)

1944. De Geallieerden zien een invasie van het door de nazi's bezette Europa als enige optie. Op D-dag steken 100.000 soldaten het Kanaal over om Frankrijk te heroveren.

6. 6. Last Stand

7 december 2023 (56 minuten)

1945. De geallieerden hebben Berlijn bereikt, maar Duitsland en Japan geven niet op. De VS laten nog één keer hun militaire macht zien.

Alle Acteurs en Actrices

Narrator (voice)

avatar van paas

paas

Dacht dat ik alles wel had gezien van WWII. Veel 'nieuwe' beelden in deze docu.

avatar van Max0180

Max0180

Uitzonderlijke beelden in deze docu die ik elders nog niet gezien had.

avatar van MW91

MW91

Wat een onwijs goede docu. Veel wist ik al door andere documentaires en films. Maar wat deze documentaire zo goed maakt zijn de ingekleurde oude beelden waardoor alles veel echter en realistischer wordt. Wat ik ook heel goed vind is dat de beelden uit verschillende standpunten worden getoond. De Duitsers, de Russen, de Japanners, de Amerikanen en de joden komen aan het woord waardoor je toch een ander beeld krijgt bij de oorlog. Niet elke Duitser of jappaner was slecht. Voor mij zeker 5 sterren!

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Een bijzonder sterke documentaire met voor mij veel nieuwe beelden. Maar toch ook dingen gezien wat ik nog niet wist. Zoals o.a. het aanvankelijk grote enthousiasme van de bewoners van Rusland en Libië bij de inval van Duitsland in hun land. Maar ook meer te weten gekomen over de confrontatie tussen Japan en de VS.

Ik blijf me wel afvragen wat het gevolg zou zijn geweest als Hitler wel was doorgestoomd naar Moskou in plaats van opeens uit te wijken naar Stalingrad.

De laatste aflevering was het meest indringend met de ontdekking van een concentratiekamp. Hoe vaak je de beelden ook ziet, het laat je nooit onberoerd.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Praktisch aan het einde van docu-week deze World War 2 Frontlines nog even meegepakt en best wel lang overgedaan, overigens niet omdat het slecht was ofzo. Integendeel, het bleek een meer dan prima docu te zijn die zich wat dat betreft net niet met de besten kan meten zoals The World At War uit '72.

Maar fijn, World War 2: From the Frontlines dus, waar het al snel de vraag is of ik alles al niet eens gezien heb. En ja, op die vraag is het antwoord al snel waarschijnlijk 90 zoniet 95 %. Maar verdomd nog aan toe, er zit toch altijd wel weer iets nieuws tussen zoals de koloniale troepen ten tijde van de Blitzkrieg in Frankrijk, dat daar zelfs Vietnamezen tussen zat en de gevangene koloniale soldaten door de Duitsers compleet werden onderzocht en ingeschaald op huidskleur, ogen en gipsafdrukken van de gezichten. Met recht bijzondere beelden.

Maar daar houdt het natuurlijk niet op en zelfs de beelden die ik al vele malen gezien heb maken indruk in hun opgepoetste in ingekleurde vorm. Prachtig zijn de beelden van de Russische parade, net als de beelden van Tarawa waar ik hals reikend uitkijk naar Iwo Jima, de moeder van alle slagvelden en slachtpartijen als het aan mij ligt. Maar helaas Iwo wordt niet aangedaan wat ik wel erg jammer vind maar niet onoverkomelijk. We hebben zelfs Dick Best nog even aan het woord die in niets doet denken of doet lijken aan het karikatuur dat Ed Skrein neerzet in Midway.

Tenslotte treffend hoe gemakkelijk de ooggetuigen zoveel jaar later nog altijd volschieten vooral als het over burgers gaat. Verder is het een beknopt en globaal beeld dat gecreëerd wordt waar andere docu's zoals The World At War het nog veel breder trekt en veel meer info bezit. Duidelijk is dat de makers het verder vooral op de gerestaureerde beelden gooien wat meer dan prima is en op een goede voldoende kan rekenen.