• 9.382.928 stemmen

Non Mi Lasciare - Seizoen 1 (2022)

Alternatieve titel: Don't Leave Me

Afleveringen: 8

Speelduur: 7 uur en 05 minuten

Ontwikkeld door: Leonardo Fasoli en Maddalena Ravagli

Met: Vittoria Puccini, Alessandro Roja en Sarah Felberbaum

Oorsprong: Italië

Datum van release: maandag 10 januari 2022

Eerst uitgezonden op: Rai 1 (Italië)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Non Mi Lasciare

Politieagente Elena Zonin woont en werkt in Rome. Daar doet ze onderzoek naar cybercriminaliteit en geweld tegen minderjarigen. De ontdekking van het lijk van een jongetje in de lagune van Venetië brengt haar terug in de stad die ze twintig jaar geleden had verlaten. Ze wordt daarnaast weer herenigd met haar oud-geliefde Daniele. Hij werkt nu bij de afdeling Moordzaken en is verantwoordelijk voor de zaak van het jongetje. Het onderzoek leidt weldra tot de ontdekking van een complexe en ingewikkelde zaak. Elena, Daniele en zijn vrouw Giulia zullen niet alleen met hun verleden in het reine moeten komen, maar ook met machtige en onvermoede vijanden, in een missie die hun leven op het spel zal zetten.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. 1. Il Bambino della Laguna [The Child of the Lagoon]

10 januari 2022 (50 minuten)

Een jongetje wordt gevonden in de Venetiaanse lagune. Hij draagt een rugzak vol stenen, dus het lijkt zelfdoding, maar volgens ondercommissaris Elena Zonin is de jongen slachtoffer van een pedofielennetwerk dat ze al jaren probeert op te rollen. Elena's ex-geliefde, ondercommissaris Daniele Vianello, doet ook onderzoek.

2. 2. La Ragazza Che Danza [The Dancing Girl]

10 januari 2022 (53 minuten)

Angelo loopt weg en spreekt af met Elisa, niet wetend dat hij in een val loopt. Intussen pakken Elena en Daniele een verdacht figuur genaamd 'il Cioro' op, een drugsdealer die Gilberto had gesproken voor zijn dood. Il Cioro geeft toe dat hij ruzie heeft gehad met Gilberto, maar zegt hem niet gedood te hebben.

3. 3. Eravamo Così Brave [We Were So Good]

17 januari 2022 (55 minuten)

Angelo wordt wakker in een donkere kamer en probeert te ontsnappen. Op Gilberto's computer ontdekt Elena dat hij met een meisje chatte, Sofia. Ze sporen haar op en ontdekken dat iemand haar identiteit had gestolen en een afspraak had gemaakt op Giudecca. Dankzij beveiligingsbeelden kunnen ze Gilberto's gangen nagaan en komen ze erachter dat hij per boot moet zijn ontvoerd.

4. 4. La Rete [The Network]

17 januari 2022 (53 minuten)

Dankzij de beveiligingsbeelden weet de politie een man te identificeren, Pietro Tomà, die verbonden lijkt aan de Soter Stichting die een prestigieuze muziekacademie beheert. Elena sluipt met hulp van Daniele binnen bij Tomà en ontdekt in zijn computer dat hij betrokken is bij de ontvoering van Gilberto en andere kinderen. Ineens verschijnt er een filmpje van Angelo online.

5. 5. Angelo

24 januari 2022 (48 minuten)

Angelo wordt als vermist opgegeven. Intussen staat Giulia erop dat Elena naar het verjaarsfeestje van haar zoon Emilio komt. Dat doet ze, maar ze vertrekt ineens van het feest en vertrekt naar Rome, op zoek naar haar zoon Diego die zijn eerste tienerliefdesverdriet meemaakt. Geïntrigeerd duikt Giulia in Elena's verleden en doet een schokkende ontdekking.

6. 6. Pentelli

24 januari 2022 (1 uur en 04 minuten)

Elena en haar team komen eindelijk de chat binnen en ontdekken waar Angelo gevangen wordt gehouden. Maar als ze bij de boerderij arriveren, ziet Angelo's bewaker ze aankomen en hij ontsnapt. Naar aanleiding van de inval bevrijdt de politie een jongen die de identiteit van de bewaker onthult, een verminkte man die is opgegroeid in een weeshuis. Elena en Daniele besluiten er te gaan kijken.

7. 7. Incubi [Nightmares]

31 januari 2022 (53 minuten)

Elena heeft het ongeluk overleefd en Daniele en de anderen ontdekken waar Andrea ondergedoken zit. Maar Andrea ontsnapt weer. Op de vlucht zoekt hij hulp bij zijn medeplichtigen en gaat hij naar de Maestro, het meesterbrein achter het pedofielennetwerk. Andrea tekent daarmee helaas zijn eigen doodvonnis.

8. 8. Non Mi Lasciare [Don't Leave Me]

31 januari 2022 (49 minuten)

Daniele ondervraagt een journalist over het schandaal dat 20 jaar eerder plaatsvond in het weeshuis. Hoewel ze nog niet hersteld is, gaat Elena mee. Ze sporen twee getuigen uit die tijd op en horen dat Andrea Maffetti, Pietro Tomà en Francesco Bianchi de hulpjes waren van iemand die de Maestro genoemd werd. Als ze de zaak bijna opgelost hebben, rijzen er nieuwe twijfels en problemen.

avatar van Suitehome

Suitehome

Bedenkers Leonardo Fasoli (ZeroZeroZero, Gomorra) en Maddalena Ravaglo (Gomorra, Maltese) hebben van het achtdelige Don't Leave Me een sfeer- en stijlvol thrillerdrama gemaakt dat zich afspeelt in Venetië. Rechercheur Elena Zonin (Vittoria Puccini) onderzoekt de handel in jongens door een misdaadorganisatie. Ze komt terecht in Venetië waar oude liefde Daniele aan een moord onder verdachte omstandigheden werkt. Samen met de hoogzwangere vrouw van Daniele, ontspint zich een heerlijke Italiaanse triangolo amoroso.

Hoewel soms voorspelbaar en wat té gelikt, maakt Don't Leave Me indruk. Met uitstekend acteerwerk in typisch Italiaanse stijl. Hoofdrol is echter weggelegd voor Venetië. Zonder vervuilende toeristen gefilmd tijdens corona in 2021, geeft Don't Leave Me Venetië een wonderbaarlijke schoonheid in het fotogenieke voorjaarslicht.

avatar van david bohm

david bohm

Sfeervol, nogal melodramatisch met aanzwellende muziek en flashbacks in slowmotion. Venetië is prachtig in beeld gebracht en de cast is aantrekkelijk. Zeker naar het einde van de serie toe het kijken meer dan waard.

avatar van AniSter

AniSter

Het misdaadverhaal beslaat ongeveer een-derde van deze serie, de rest is drama met daarbij nog een beetje mysterie. Als je over de standaard missers in dit soort series heen kijkt, zoals een hoofdkarakter met psychische problemen, onprofessionele soloacties en GSM-verbindingen die het op cruciale momenten af laten weten, dan is dit best een goede serie met een interessant en ook nog realistisch misdaadverhaal. De setting is daarbij ook nog eens heel mooi. Ik ben zo'n vijftien jaar geleden in Venetië geweest en toen was er qua toeristen al geen doorkomen meer aan, vandaar dat dit tevens mijn laatste bezoek was. Wat dat betreft heb ik in deze serie meer van Venetië gezien dan destijds. De cast is prima. Als in de laatste twee afleveringen wat meer vaart had gezeten, dan had ik vier sterren gegeven.