• 9.380.100 stemmen

Ontwikkeld door: Barbara Van Poeck en Serge Bierset

Met: Violet Braeckman, Boris Van Severen en Saïd Boumazoughe

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 22 maart 2020

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot GR5

Vier vrienden besluiten het Grote Routepad nummer 5 af te wandelen als eerbetoon en herinnering aan hun gezamenlijke vriendin Lisa. Die verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze op haar eentje dezelfde wandelroute volgde, 2000 kilometer lang van de Noordzee tot in Nice. Wat is er met haar gebeurd? Had ze een ongeluk? Stapte ze uit het leven? Of werd haar iets aangedaan? Het is nooit uitgeklaard. Michiel, Zoë, Ylena en Asim hopen onderweg langs de GR5 meer duidelijkheid te krijgen.

Afleveringen Seizoen 1 (2020)

1. Aflevering 1

22 maart 2020 (50 minuten)

Zoë, Ylena en Michiel zien elkaar weer op de verjaardag van hun vriendin Lisa. Die is vijf jaar eerder spoorloos verdwenen tijdens haar wandeltocht langs de GR5, van Rotterdam naar Nice. Lisa’s verdwijning is nooit opgelost. Zoë vertelt dat ze eraan denkt om de tocht op haar beurt te doen, als eerbetoon en herinnering aan Lisa. Tot haar verrassing pikken Ylena en Michiel dat idee op. En ze zijn niet de enigen die hun wandelschoenen aantrekken.

2. Aflevering 2

29 maart 2020 (50 minuten)

Zoë, Ylena en Michiel trekken door Nederland en Vlaanderen. Piet reist op zijn eigen ritme. De weg brengt veel herinneringen aan Lisa boven. De relaties tussen de reisgenoten komen onderhuids onder spanning te staan. Weet iemand meer over Lisa dan hij of zij altijd verteld heeft? Ylena verzwijgt iets voor haar reisgenoten dat de hele onderneming in gevaar kan brengen.

3. Aflevering 3

5 april 2020 (50 minuten)

De groep is uit elkaar gevallen nu Asim is opgedoken. Wanneer ze in Spa overnachten bij de neef van Piet, wordt duidelijk dat Lisa’s verblijf daar tijdens haar tocht traumatisch is verlopen. Zoë leert een Duitse hiker kennen en vraagt hem om hen te vergezellen tot in Luxemburg. Dat steekt bij Michiel. En dan duikt een concreet spoor van Lisa op.

4. Aflevering 4

12 april 2020 (50 minuten)

De banden met Asim worden onderweg weer aangehaald. De Franse grensstreek blijkt allerminst het mooiste traject van de GR5. Het kost moeite om te volharden. Piet rijdt mee met Bart en Storm en doet opnieuw een onthutsende ontdekking over Lisa. Net nu iedereen het gevaar rond Asim vergeten is, blijkt de dreiging heel dichtbij.

5. Aflevering 5

19 april 2020 (50 minuten)

Met de traumatische gebeurtenissen op de Col du Donon lijkt de herdenkingstocht dood en begraven. Piet trekt in zijn eentje door naar Le Grand Ballon, waar hij Lisa voor de laatste keer zag. Het is een confrontatie. Samen met inspecteur Pol Martin zoekt hij ook de plek op waar Lisa het laatst gezien is. Een onverwachte bekentenis doet alles kantelen.

6. Aflevering 6

26 april 2020 (50 minuten)

Piet is in alle staten nu blijkt dat Asim Lisa onderweg bezocht heeft. Hij beschuldigt hem ervan dat hij Lisa iets heeft aangedaan. Wat Asim ontkent. Karen komt over en voelt zich vooral verantwoordelijk voor het verdriet van haar dochter. En dan komt een nieuwe getuige boven water. Iemand die Lisa gefotografeerd heeft op de plek waar ze een einde aan haar leven maakte.

7. Aflevering 7

3 mei 2020 (50 minuten)

Piet en Karen logeren in Genève bij inspecteur Pol Martin. Mondjesmaat krijgen ze nieuwe info over het leven dat Lisa daar geleid heeft. Zoë ontvangt een anonieme brief. Iemand wil haar discreet en alleen ontmoeten. Karen is er zeker van: het is Lisa. Piet bekent aan Karen waarom Michiel hem haat.

8. Aflevering 8

10 mei 2020 (50 minuten)

De dood van Asim hakt diep in op de reizigers. Piet is er kapot van. De jongen die hij niet goed genoeg vond voor zijn dochter, heeft zijn leven gered. Michiel voelt zich verantwoordelijk voor de dood van Asim. Hij had Piet kunnen redden door hem de hand te reiken. En dan duikt een nieuw spoor naar Lisa op. Een spoor dat alle vragen voorgoed zal beantwoorden.

GoodOldJack

Best een leuke eerste aflevering, het gefilosofeer ertussen had voor mij niet gehoeven (een einde is een nieuw begin etc). Maar ik ben geïntrigeerd wel door de eerste aflevering .

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

Bijzonder. 2 x per jaar loop ik, met een aantal collega's een 100 km GR5. Eerdaags zouden we bij Kruibeke verder gaan maar België is natuurlijk 'op slot'. Dat is jammer maar begrijpelijk. Ik ben benieuwd of ik hier in de serie plekjes zal herkennen.

GoodOldJack

Verrassend einde van aflevering twee waarin de achtergebleven vriend die de oorspronkelijke tocht ook meedeed een ex-Syrië strijder blijkt te zijn, die dan ook nog net op de juiste moment binnenvalt in dat huis en een wapen ter bezit heeft.

Blijf het wel een verfrissende serie vinden na twee afleveringen, keer of twee een te geforceerd schrik momentje erin en bepaalde poëziestukken blijven idioot. Maar daartegenover staat een goed script, mooi acteerwerk en dito locaties .

Kronos

Mooie locaties, dat is eigenlijk het enige waar in deze serie van te genieten valt. Het is een flauw flutverhaaltje waarin oninteressante geheimen mondjesmaat worden prijsgegeven in een poging het wat spannend te maken. Omdat dit natuurlijk niet volstaat worden er ook nog wat jihadi's bij gesleurd. De ontknoping kan best nog goed worden maar de weg er naar toe is behoorlijk saai.

GoodOldJack

Er is inderdaad wel wat te zeggen voor een tweede over water scenario, mooie beelden waar duidelijk over nagedacht is maar inhoudelijk gaat het gewoon te traag.

Kronos

Ik ben gestopt met kijken, kan het niet meer aanzien. Hoe het verder loopt interesseert me even weinig als wie in 2025 wereldkampioen petanque zal worden.

GoodOldJack

Mij interesseert die wereldkampioen na de laatste aflevering alvast stukken meer. Dit roept zuivere agressie op tov eender wie in je buurt is.

avatar van Timey

Timey

Mwa, de reeks kon ermee door, maar toch iets te weinig voor een zondagavond. De emotionele impact was niet zo groot, het deed me niet zoveel, niet zoals ik verwacht of gehoopt had. Het acteerwerk was niet bepaald memorabel en de plotwendingen en beweegredenen van de personages waren ofwel over-the top, van de pot gerukt of onlogisch en de gebeurtenissen deden de personages niet zo veel als je normaal zou verwachten. Het uitgangspunt van de reeks is niet slecht, maar de uitwerking is niet hoogstaand. De reeks wil 'diep gaan' maar een schepje is geen spade. Nipte voldoende.

Timey schreef:

Mij deed het uitgangspunt sterk denken aan dat van De Parelvissers. Maar in plaats van op vaste locatie te filmen werd het nu een roadtrip.

Wat acteurs betreft, ik vind Laurian Callebaut wel authentiek overkomen. Misschien gewoon omdat ik haar leuk vind.

avatar van Dying Rose

Dying Rose

De marktscène is goed gejat van Sons of Anarchy, meteen ook het enige positieve van wat ik over deze reeks te vertellen heb.