• 9.377.956 stemmen

Ontwikkeld door: John Pielmeier en Ken Follett

Met: Ben Chaplin, Charlotte Riley en Oliver Jackson-Cohen

Oorsprong: Canada / Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Datum van release: dinsdag 4 september 2012

Eerst uitgezonden op: Showcase (Canada)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot World without End

In 14e eeuws Engeland heeft koningin Isabella net haar man uit de weg geruimd. Ridder Thomas Langley moet vluchten vanwege zijn aandeel in de dood van koning Edward II en beland in de priorij van Kingsbridge. Daar ontmoet hij de bevlogen Caris, een jongedame die het middeleeuwse plaatsje inspireert om weerstand te bieden tegen de grootste krachten van haar tijd; de Kerk en de Kroon.

Afleveringen

1. 1. Knight

4 september 2012 (45 minuten)

In de veertiende eeuw verkeert Engeland in een staat van crisis. Koning Edward II is net afgezet. Onder het gezag van Koningin Isabella reist Sir Roland naar Kingsbridge als de nieuwe graaf van Shiring. Zijn voorganger arresteert hij wegens verraad. Roland stemt toe om het leven van diens twee zonen Ralph en Merthin te sparen. Ook koopman Edmund Wooler wordt gearresteerd. Edmunds dochter Caris en zus Petranilla proberen hem weer vrij te krijgen. Caris raakt geïnteresseerd in medicijnen en gaat in de leer bij Mattie Wise. De gewonde ridder Thomas Langley klopt aan bij de priorij van Kingsbridge, in de hoop een monnik te worden. Hij draagt een groot geheim met zich mee.

2. 2. King

11 september 2012 (45 minuten)

Elfric en Caris zijn getrouwd, maar hun huwelijk is verre van gelukkig. Zij wordt namelijk door hem mishandeld. Als Merthin haar te hulp schiet tijdens een tirade, gooit een woedende Elfric hen allebei op straat. Tijdens het jaarlijkse lentefeest probeert de vader van Gwenda haar te verkopen voor een koe. Roland ontmoet zijn verloofde Margery. Caris is ontzet als haar vriendin Mattie geëxecuteerd dreigt te worden wegens hekserij. Een afschuwelijk ongeluk biedt Petranilla de kans om de carrière van haar zoon Godwyn te bevorderen.

3. 3. Prior

18 september 2012 (45 minuten)

Na het instorten van de brug wordt de ernstig gewonde graaf Roland door Caris behandeld. Zij doet haar uiterste best Moeder Cecilia te overtuigen om een ziekenpost te bouwen. Roland trouwt met Margery, maar hun huwelijk blijkt geen lang leven beschoren. Godwyn heeft plannen om de leiding in het klooster over te nemen. Thomas aast echter op dezelfde positie. Merthin krijgt de opdracht om de nieuwe brug te bouwen. Ondertussen beweert Koning Edward III dat hij een teken van God heeft gekregen om heerser van Frankrijk te worden, waarop hij de oorlog verklaart aan de Fransen.

4. 4. Check

25 september 2012 (45 minuten)

Als religieus leider legt Godwyn de inwoners van Kingsbridge zijn strenge geloofsovertuiging op. Moeder Cecilia besluit het voorstel van Caris om een gasthuis te bouwen op een stuk grond, in te willigen. Godwyn probeert die plek echter op te eisen voor een eigen woning. Merthin probeert zijn broer Ralph tot de orde te roepen wanneer soldaten wol inpikken van lokale kooplieden. Op het bevel van Koning Edward III hebben Engelse troepen Frankrijk aangevallen. De oorlog duurt alleen langer dan hij had verwacht...

5. 5. Pawns

2 oktober 2012 (45 minuten)

Caris beschikt eindelijk over de financiële middelen om een ziekenhuis te bouwen. Maar wanneer prior Godwyn haar het geld probeert te ontfutselen, zoekt ze hulp bij Edward III. De koning heeft evenwel andere kopzorgen. De oorlog tegen Frankrijk is nog steeds volop aan de gang en hij zoekt een manier om zijn soldaten veilig naar Engeland te loodsen.

6. 6. Rook

9 oktober 2012 (45 minuten)

Na de dood van zijn gezin keert Merthin terug naar Kingsbridge. Hij vraagt Caris om samen een nieuw leven elders op te bouwen. Zij weigert hem echter te volgen. Ralph is ook terug in Kingsbridge, maar ontvangt geen hartelijk welkom van Roland en Philippa. De pest doet zijn intrede in het dorp en eist vele slachtoffers. Caris doet er alles aan om de zieken te verplegen, terwijl Godwyn al snel uit Kingsbridge vlucht.

7. 7. Queen

16 oktober 2012 (45 minuten)

Koning Edward III stuurt zijn dochter Joan naar Spanje om met de prins van Castilië te trouwen, een bondgenoot van Engeland in de oorlog tegen Frankrijk. Caris, Merthin, Matthias en Thomas proberen Godwyn op te sporen en het door hem gestolen goud terug te krijgen. Wanneer ze hem uiteindelijk vinden, blijkt hij ziek te zijn. Gwenda en Wulfric trouwen met elkaar, en gaan in op het aanbod van Caris om op het land van de priorij te werken. Maar Ralph dwarsboomt dit plan van het kersverse echtpaar. De pest heerst nog steeds over Europa en blijft vele slachtoffers eisen.

8. 8. Checkmate

23 oktober 2012 (45 minuten)

Ralph wordt door Koning Isabella benoemd tot graaf van Shiring en probeert zodanig weer grip te krijgen over het opstandige volk. Thomas onthult zijn ware identiteit. Samen met Caris willen ze Kingsbridge redden uit de greep van de priorij. Godwyn probeert daar een stokje voor te steken. Koning Edward III wordt gedwongen om zijn positie te redden.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Kan niet in de schaduw van The Pillars of the Earth (miniserie) (2010) staan.

avatar van Timvabe

Timvabe

Slecht.
Natuurlijk, als je het boek gelezen hebt kan zo'n serie alleen maar tegenvallen maar de vrijheden die de makers van deze serie zich durven te permitteren zijn toch echt stuitend.
Het begint dat onze hoofdrolspelers elkaar leren kennen als jonge volwassenen en niet al als kinderen volgens het boek.
Ralf die als jochie de vijandige ridder een pijl in zijn oog schiet komt in de serie niet voor want de makers bedenken daar iets anders op.
Allemaal nog niet zo schokkend.
Maar dan de afwijking dat de vader van Ralf en Merthin de graaf is terwijl Ken Follett hem als aan lager wal geraakte ridder neergezet had.
De moeder van Caris die niet gewoon aan een nare ziekte mag sterven zoals in het boek in het begin al gebeurd maar die in een mal complot door tante Petranella vermoord moet worden?

En dat allemaal binnen 20 minuten?
Dat beloofd wat voor de rest van het epos, maar ik bedank er voor.
Jammer.
Een beetje inkorten kan ik me voorstellen met een boek met 1100 pagina's maar dat de makers van de serie denken en doen alsof zij het allemaal eigenlijk nog mooier hadden kunnen schrijven als de grote schrijver Ken Follett is voor mij een reden om toch maar af te haken.
Zonde van mijn tijd en ik ga me daar alleen maar aan ergeren.