• 9.381.616 stemmen

Ontwikkeld door: Lars von Trier

Met: Ghita Nørby, Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes

Oorsprong: Denemarken / Italië / Noorwegen / Nederland / Zweden / Frankrijk

Datum van release: donderdag 24 november 1994

Eerst uitgezonden op: DR1 (Denemarken)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Riget

Riget is het meest technologisch geavanceerde ziekenhuis van Denemarken, een triomf der moderne wetenschap. Door een reeks mysterieuze gebeurtenissen verliezen de werknemers echter langzamerhand hun vast vertrouwen in rationele verklaringen. Zo worden er allerlei stemmen gehoord en groeit de foetus van één van de artsen veel sneller dan zou moeten.

Afleveringen Seizoen 1 (1994)

1. 1. Den Hvide Flok

24 november 1994 (1 uur en 12 minuten)

2. 2. Alliancen Kalder

1 december 1994 (1 uur en 12 minuten)

3. 3. Et Fremmed Legeme

8 december 1994 (1 uur en 12 minuten)

4. 4. De Levende Døde

15 december 1994 (1 uur en 12 minuten)

avatar van Dievegge

Dievegge

Wie binnenkort een medische ingreep moet ondergaan, kan deze ziekenhuisserie beter mijden. Er komen medische wanpraktijken in voor, en ongezonde rivaliteit tussen dokters. De titel (“het rijk”) klinkt ongeveer als “ri-je”. Het vindt plaats in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Het is een combinatie van drama en horror met bovennatuurlijke elementen.

Camera- en montagetechnieken worden aangewend om de aanwezigheid van een spook te suggereren. Een groene kleurfilter wijst op de komst van een demon. Het meest angstaanjagend zijn echter niet de bovennatuurlijke schepsels, maar de dokters die hun eigen carrière belangrijker vinden dan het welzijn van de patiënten. Helmer is een Zweedse chirurg die zich superieur waant aan z'n Deense collega's. Krogshøj neemt het tegen hem op, maar hij houdt er ethisch verwerpelijke ideeën op na. Een heerlijk personage is Sigrid Drusse, een hypochonder of een simulante die contact krijgt met geesten.

Twee acteurs met het syndroom van Down geven commentaar als een Grieks koor. Aan het einde van elke aflevering brengt regisseur Lars von Trier een korte nabeschouwing.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Ik vond de box met seizoen 1 en 2 bij de kringloop waarop de naam Van Trier toch vooral als groen licht werkte, en dat terwijl ik toch zelden echt kapot ben van de beste man zijn films. Bij nader inzien heb ik nog niet zo bijster veel van hem gezien met Antichrist, Manderlay, Dogville en Dancer in the dark, en tien jaar terug eens een keer Melancholia, maar ik heb er toch te vaak vooral niets mee.

Afijn, Kingdom, waar ik toch wel met een bepaalde nieuwsgierig aan begon, met een ziekenhuis waar het op meerdere vlakken niet helemaal pluis is. Laat het griezelen maar komen zou ik zeggen en ansich begint het met een bepaalde vibe. Duistere gangen, een sinister muziekje, een mysterieuze ambulance, enzovoort. En laat dat nu juist zijn wat ik zien wil, maar uiteindelijk erg weinig krijg, want waar de eerste minuten sterk beginnen zakt het voor mij daarna behoorlijk in richting het middengedeelte met een verbetering in de opbouw naar het einde dat ik toch met bepaalde verwachtingen aflevering 2 instart. Maar helaas....

Overduidelijk is dat de meeste tijd opgesoupeerd wordt aan een enkele wazige patient in de vorm van mevrouw Drusse die op haar manier iets op het spoor is, maar daarnaast vooral draait rond het lichtelijk gestoorde en machtsgeile personeel met Helmer als stront vervelende kers op de taart want wat een nare vent is dat joh. En wat daarna volgt is toch een uiterste merkwaardige mix van persoonlijke en relationele problemen, spelletjes en vreemde dingen rond patiënten, en zoiets raars als één of andere broederschap in de kelder met rituelen. Het is allemaal bijzonder raar en wazig met een spook die er tussen door zweeft, het commentaar van twee bordenwassers die als enigen meer lijken te weten en Van Trier zelf die na iedere aflevering een kleine samenvatting geeft.

En ja, eerlijk gezegd weet ik niet wat ik er mee moet of van moet vinden. Want de griezel die ik verwacht had komt er zelden uit, verzand het geheel in veel te veel oninteressant geouwehoer, interesseren de karakters me geen moment en neigt het geheel op een gegeven moment rond Drusse, haar zoon en het spook, eerder naar een karikatuur, of flauw komisch, dan dat het nog goed of leuk of spannend is. Het is allemaal vooral wazig en flauw naar mijn mening en ik twijfel nog ontzettend of ik überhaupt seizoen 2 ga instarten. Voor mij is duidelijk dat je hier van moet houden, iets dat duidelijk niet van toepassing is op mij.

avatar van Bobby Briggs

Bobby Briggs

Lars von Trier, enfant terrible eerste klas, maakte een dijk van een bovennatuurlijk surreële show, propvol eigenaardigheden, satire op de medische wereld, vrijmetselaarsrituelen in de kelder, Udo Kier en een flinke laag body horror er bovenop.