menu
Mijn Series +

Chernobyl (2019)

mijn stem
4,34 (228)
228 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama
Miniserie, 310 minuten

ontwikkeld door Craig Mazin
met Jared Harris, Stellan Skarsgård en Emily Watson

In april 1986 wordt een explosie in de kerncentrale van Tsjernobyl in de USSR een van 's werelds grootste door de mens veroorzaakte catastrofen. Tsjernobyl dramatiseert het waargebeurde verhaal van een van de ergste door de mens veroorzaakte catastrofes in de geschiedenis en vertelt over de dappere mannen en vrouwen die zich hebben opgeofferd om Europa te redden van een onvoorstelbare ramp. De miniserie richt zich op de hartverscheurende omvang van de nucleaire fabrieksramp en onthult hoe en waarom het gebeurde en vertelt de schokkende, opmerkelijke verhalen van de helden die vochten en vielen.

  1. 1:23:45
  2. Please Remain Calm
  3. Open Wide, O Earth
  4. The Happiness of All Mankind
  5. Vichnaya Pamyat
zoeken in:
Toevallig heb ik deze serie ontdekt juist voor de start.
HBO heeft bewezen dat het met de regelmaat der tijd sterke series kan afleveren en dit is ook nu het geval, al zijn er toch enkele bedenkingen.
Deels fictie, maar op waargebeurde feiten gebaseerd.
De serie start erg sterk met de ramp op zich, maar versneld enorm vanaf aflevering 2 wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.
Uiteindelijk had men gemakkelijk 10 afleveringen kunnen maken en had men sommige zaken zoals buitenlandse invloed/reactie op de ramp er mee in moeten verwerken.
Dit was tenslotte een ramp op wereldniveau.
Het is allemaal te eng en te eenvoudig voorgesteld.
Alsof 2 of 3 mensen die de touwtjes in handen hadden, tussen het bekvechten door, de ramp van deze omvang oplossen.

Ik heb nu 3 episodes bekeken, en ik ben benieuwd waar dit heen zal leiden tegen aflevering 5.
Tenzij men van plan is om dit meerdere seizoenen vol te houden wanneer de kijkcijfers meevallen.

avatar van james_cameron
4,5
Magistrale miniserie van HBO, bijzonder deprimerend maar tegelijkertijd heel erg menselijk en meeslepend. Fantastisch tijdsbeeld en geweldig spel van vooral Jared Harris en Stellan Skarsgard. Tel daarbij op het intelligent uitgewerkte script, de meesterlijke dialogen en de zeer authentiek ogende production design en je hebt een serie van ongeëvenaarde kwaliteit. Dit is televisie op eenzame hoogte.

avatar van brawljeff
4,5
Zeer onder de indruk van deze miniserie. HBO had de lastige taak een verhaal te presenteren met behoorlijk veel personages met lastige Russische namen, en moest een verhaal over kernenergie begrijpelijk zien uit te leggen. Ik ben geen seconde in verwarring geweest. Het script is daarom nagenoeg perfect uitgewerkt.

Jared Harris ken ik alleen van wat kleinere filmrollen, en meestal vind ik hem vrij irritant. Hier zet hij absoluut een Emmy-waardige rol neer. De andere acteurs doen het ook meer dan prima.

Geen 5* omdat ik graag meer had willen zien over de nasleep van de ramp. Eigenlijk vond ik dat alleen in de scènes met de jongen die de rondzwervende dieren moest afmaken goed uitgewerkt.

avatar van Chainsaw
5,0
Holy shit, wát een miniserie!

De gebeurtenis rond Tsjernobyl - dat enkele dagen plaatsvond voor mijn geboortedag - heeft me altijd al wel geboeid. Het is en blijft een fascinerend verhaal; van de ramp zelf, het mysterie rondom de gevolgen van de straling en uiteraard het beeld van de spooksteden die er tot op de dag van vandaag nog zijn. Nu had ik echter niet verwacht dat een verfilming van deze gebeurtenis in de beste handen zou zijn van de man die The Hangover Part II, Scary Movie 4 en Superhero Movie schreef en een regisseur die wat televisiewerk en een paar onbekende films regisseerde. Maar schijn bedriegt, want deze twee heren zijn verantwoordelijk voor één van de beste dingen die ik in een lange tijd heb gezien. Wat een fantastische miniserie is dit geworden, zeg. Eentje die mij van het allereerste shot tot de allerlaatste seconde van aflevering vijf wist te boeien, ontroeren en fascineren.

Er komen - zoals verwacht - inmiddels van allerlei kanten geluiden van de elementen in de serie die feitelijk niet kloppen of meer zijn aangezet voor het verhaal. Maar goed, dat valt over elke serie of film te zeggen. Alsnog zie je bij Chernobyl dat men bepaalde zaken met een enorme nauwkeurigheid hebben vertaald. Niet alleen de casting - sommige mensen lijken sprekend op de persoon die ze spelen - maar ook in de styling en de sets. De personages spreken weliswaar Engels - iets waar ik hier geen enkele moeite mee had - maar verder lijkt alles gevoelsmatig te kloppen, je waant je echt in de Sovjet-Unie van de jaren 80. Oftewel grauwe gebouwen, grijs/bruine pakken, grote brillen en iedereen steekt overal steevast een sigaret op. Er kan niet genoeg lof naar de stylisten van Chernobyl, wat mij betreft. Nóg meer lof en een vrachtwagen aan veren voor in het achterwerk mogen wat mij betreft naar Ijslandse componist Hildur Guðnadóttir, haar werk is betoverend mooi en tegelijkertijd enorm spookachtig. Om rillingen van te krijgen.

Maar er vallen nog véél meer complimenten uit te delen. Casting was zoals gezegd al spot-on, met acteurs die voortreffelijk werk leveren. Jared Harris speelt een fantastische hoofdrol, samen met Stellan Skarsgård. Ik moet zelfs bekennen dat ik Skarsgård - die ik al in talloze films heb gezien - aan het einde van de tweede aflevering pas herkende. Dat zie ik als een groot compliment. Ook de kleinere rollen worden voortreffelijk vertolkt; van de koppige Dyatlov tot de sympathieke medewerkers als een Amikov en Sitnikov. Je zou denken dat met al die Russische namen - en het feit dat veel figuren ook nog eens behoorlijk op elkaar lijken - je in de war kan raken, maar het is knap hoe elk figuur in de serie een onderscheidend en boeiend personage is. Van de medewerkers van de kerncentrale tot de brandweermannen.

Speaking of which, wie het verhaal van Tsjernobyl kent weet natuurlijk dat het geen feelgood verhaaltje is. Chernobyl is dan ook zeker geen luchtig tussendoortje. De grauwe sfeer in combinatie met bepaalde ijzingwekkende make-up effecten maakt dit geen werk voor zwakke zielen. Niet omdat de serie enkel op en top gruwelijk is, maar vooral vanwege de voortdurende dreigende en spookachtige sfeer. Veel beelden en sfeer spookten bij mij in ieder geval nog lang na, na het kijken van elke aflevering. Iets dat de meeste horrorfilms al zelden meer lukt. Chernobyl is dan ook een heel stuk angstaanjagender. Bij het kijken had ik soms de neiging om zelf m’n adem in te moeten houden, je zou bijna het metaal kunnen proeven bij het kijken. Chernobyl is dan ook in één woord adembenemend!

5 sterren.

avatar van Kos
4,0
Kos
Aanvankelijk was ik nogal afgeschrikt doordat de Russen Engels spraken. Daar kan ik nogal slecht tegen en dacht eigenlijk al meteen dat dit me erg zou gaan tegenvallen.

Na de eerste aflevering ging de knop wat dat betreft om en kon ik me redelijk onderdompelen in de toch wel erg beklemmende en nare sfeer die hier wordt neergezet.
Het is nauwelijks te bevatten hoe amateuristisch er is omgegaan met dergelijke gevoelige wetenschap. brrr.

Ik las ergens dat de Russen niet zo blij waren met deze serie (begrijpelijk) en een eigen versie hebben aangekondigd (zie ook bericht hierboven) . Daar ben ik dan ook wel weer benieuwd naar eigenlijk.

avatar van The Oceanic Six
4,0
Ik heb zelf deze week ook de gehele serie gekeken. Even netjes gewacht tot alles uit was, dat kijkt toch altijd net wat prettiger. Chernobyl is een bijzonder sterk geschreven en geregisseerde serie, waarbij de nasleep van deze historische ramp met groot respect wordt behandeld. De serie is zeker niet gericht op choqueren, maar toont wel de gruwelijke gevolgen voor de bevolking. De afleveringen zijn grauw en somber, al komt dat ook door de wereld van toen daar. Al die lelijke flats en treurige gebieden. Het was even wennen aan het feit dat er Engels gesproken werd, maar het acteerwerk van dusdanig hoog niveau dat het al snel wende en ook niet meer zo erg was. Dit had ik ook bijvoorbeeld bij Schinder's List.

4*

5,0
Geweldige mini-serie over de nucleaire ramp na een explosie in een kerncentrale in Tsjernobyl in 1986. Uiteraard een boeiend verhaal dat hier in vele facetten langskomt. Indrukwekkend om te zien wat de omvang van de ramp was, en vooral ook de kracht van de radioactieve straling en de hele schoonmaakoperatie en de mensen die hiermee te maken kregen. Verder speelt de rol van de overheid natuurlijk ook een grote rol hier. Uitstekend acteerwerk en mooie muziek (onheilspellende klanken van Hildur Guðnadóttir).

avatar van AOVV
4,5
Schitterende, beklijvende mini-serie. Ik heb de vijf aflevering op twee dagen tijd gezien, en een heel palet aan emoties heeft me aangegrepen. Vrijwel alles zit goed, enige kanttekening is misschien dat het Engels als voertaal wordt gebruikt, wat de authenticiteit ietwat afvlakt, al is dat te verwaarlozen; ik kan me er best in vinden zelfs.

Vooral de twee laatste afleveringen zijn geweldig. Aflevering vier is gitzwart, wat mij betreft, met de vele dieren in een niet benijdenswaardige hoofdrol. Een grote pluim voor de makers, want dierenleed wordt algauw 'ns vergeten.

Aflevering vijf biedt een ideaal slot, met het proces en al zijn wendingen. Bovenal heb ik echter genoten, gehuiverd en vooral vaak zo stil aan het scherm gekluisterd gezeten dat je een speld op de grond had kunnen horen neervallen. De mooie soundtrack van de IJslandse Hildur Guðnadóttir draagt daar alleen maar aan bij.

Een onverhoopt succes dus voor HBO, volgens mij, want ik denk niet dat men dit had verwacht. Ik was natuurlijk nieuwsgierig om het zelf te gaan bekijken, en alle beloften zijn waargemaakt. Heerlijk is dat!

4,5 sterren

avatar van 606
4,5
606
Wat een heftig verhaal en wat hebben die mensen die stierven toch een vreselijke dood gehad. Echt wat een schok, en dat door een aantal mensen die een promotie verkiezen boven de regels en veiligheid. Het gemak waarmee die man in de centrale andere onder druk zette was gewoon shockerend. Net alsof er niks kan gebeuren. We weten allemaal nu na het zien van de serie wat daadwerkelijk de gevolgen zijn, en vooral in welke omvang. Geef mij dan maar die grote windmolens ipv kerncentrales. Overigens had ik ontzettend veel respect voor Valery Aleksejevitsj Legasov die echt bestaan heeft, over de andere 2 weet ik het niet. Maar Legasov heeft echt een top prestatie geleverd en een nog grotere ramp voorkomen kan je wel zeggen. En gelukkig is zijn verhaal opgepakt later en niet genegeerd. Verder was het een schitterend opgebouwde serie met zeer goede acteerprestaties.

3,0
ferm overroepen serie, zeker niet slecht, maar zeker niet de beste serie ooit zoals hier en daar werd geroepen. Er wordt goed geacteerd, maar al bij al toch niet zoveel emotie als zou kunnen bij een dergelijke serie. Ook niet altijd realistisch scenario naar mijn gedacht.

avatar van Ste*
5,0
Zeer goed.

Het is sowieso al interessant en fascinerend om te zien omdat een kernramp en de gevolgen toch vrij onbekend terrein zijn, en al helemaal omdat het echt gebeurd is en er redelijk weinig over bekend is bij het grote publiek.

Maar wat ik bijna nog beter vind dan het hele laten zien van de ramp en de nasleep is het tonen van de context van de Sovjetcultuur waarbinnen dit allemaal gebeurde. Eigenlijk ook onontkoombaar natuurlijk, omdat eigenlijk alles dat gebeurt - niet alleen het ontstaan van de ramp, maar ook alle ontkenning en de heroiek van de mensen die zich opofferen erna - alleen maar binnen zo'n samenleving had kunnen plaatsvinden. Maakt het dus eigenlijk dubbel zo interessant om te kijken allemaal. Daarnaast vind ik de hele jaren '80-sfeer ontzettend goed neergezet als het gaat om de kapsels, brillen en de schrale Sovjet-interieurs.

Zit op alle vlakken erg goed in elkaar.

5*

PS. Voor de liefhebbers; er is ook een podcast over elke aflevering (The Chernobyl Podcast) waarin door de makers wordt gesproken over de keuzes die gemaakt zijn, wat er helemaal waarheidsgetrouw is en wat misschien minder, etc. Echt een aanrader om te luisteren.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:09 uur

geplaatst: vandaag om 03:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.