menu
Mijn Series +

Chernobyl (2019)

mijn stem
4,34 (227)
227 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama
Miniserie, 310 minuten

ontwikkeld door Craig Mazin
met Jared Harris, Stellan Skarsgård en Emily Watson

In april 1986 wordt een explosie in de kerncentrale van Tsjernobyl in de USSR een van 's werelds grootste door de mens veroorzaakte catastrofen. Tsjernobyl dramatiseert het waargebeurde verhaal van een van de ergste door de mens veroorzaakte catastrofes in de geschiedenis en vertelt over de dappere mannen en vrouwen die zich hebben opgeofferd om Europa te redden van een onvoorstelbare ramp. De miniserie richt zich op de hartverscheurende omvang van de nucleaire fabrieksramp en onthult hoe en waarom het gebeurde en vertelt de schokkende, opmerkelijke verhalen van de helden die vochten en vielen.

  1. 1:23:45
  2. Please Remain Calm
  3. Open Wide, O Earth
  4. The Happiness of All Mankind
  5. Vichnaya Pamyat
zoeken in:
avatar van stinissen
4,5
stinissen (crew)
Lijkt me echt top.

avatar van Jester
4,5
Sterke eerste aflevering, mooi tijdbeeld en natuurlijk een schokkend verhaal, vooral hoe de verantwoordelijke ingenieur en de machthebbers in eerste instantie volhouden dat het een ongevaarlijk ongeluk is. Enige punt van kritiek is dat het nog overtuigender zou zijn als de serie in het Russisch zou zijn gedraaid, maar voor de rest is de 'look' van Pripyat en de centrale fantastisch.

avatar van Animosh
4,0
Ik ben geen groot liefhebber van rampenfilms en - series, en ik begon de serie daardoor met vrij bescheiden verwachtingen, maar vooralsnog bevalt het erg goed. Radioactieve straling blijkt het perfecte horrormonster te zijn: ongrijpbaar en onzichtbaar maar oh zo dodelijk. Wat resulteert in een uiterst beklemmende sfeer waarin de dood voortdurend op de duur ligt zonder dat mensen het in de gaten hebben. Daarnaast is Chernobyl gewoon een interessant onderwerp voor een miniserie. Los van het feit dat Chernobyl nog steeds verlaten is moet ik toegeven niet al te veel te weten over deze nucleaire ramp, en ik had altijd een beetje de indruk dat het wel meeviel (misschien heeft die Sovjet-propaganda toch gewerkt), maar deze serie weet er goed in te hameren hoe gevaarlijk de crisis wel niet was - niet alleen voor de inwoners van Chernobyl maar voor het hele continent. En hoewel de gebeurtenissen uiteraard in zekere mate gedramatiseerd zijn (zo representeren twee natuurkundigen hier bijvoorbeeld het harde werk van honderden wetenschappers) wordt het naar ik begrepen heb redelijk trouw weergegeven - de serie legt zelfs de natuurkunde achter de ramp simpel uit. Als je een goede rampenserie kan waarderen, of interesse hebt in Chernobyl (en de risico's van kernenergie in het algemeen - als emissievrije vorm van energie voorlopig zonder twijfel, for better or worse, een belangrijk onderdeel van ons energielandschap), kan ik deze serie dus zeker aanraden.


Toevallig heb ik deze serie ontdekt juist voor de start.
HBO heeft bewezen dat het met de regelmaat der tijd sterke series kan afleveren en dit is ook nu het geval, al zijn er toch enkele bedenkingen.
Deels fictie, maar op waargebeurde feiten gebaseerd.
De serie start erg sterk met de ramp op zich, maar versneld enorm vanaf aflevering 2 wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.
Uiteindelijk had men gemakkelijk 10 afleveringen kunnen maken en had men sommige zaken zoals buitenlandse invloed/reactie op de ramp er mee in moeten verwerken.
Dit was tenslotte een ramp op wereldniveau.
Het is allemaal te eng en te eenvoudig voorgesteld.
Alsof 2 of 3 mensen die de touwtjes in handen hadden, tussen het bekvechten door, de ramp van deze omvang oplossen.

Ik heb nu 3 episodes bekeken, en ik ben benieuwd waar dit heen zal leiden tegen aflevering 5.
Tenzij men van plan is om dit meerdere seizoenen vol te houden wanneer de kijkcijfers meevallen.


avatar van The Oceanic Six
4,0
Ben hiermee gestart, aflevering 1 was alvast sterk. Sober, maar heel duidelijk wat er aan de hand is.
Wel jammer dat ze allemaal Engels praten. Haalt de authenticiteit wel wat omlaag.

avatar van brawljeff
4,5
Nu twee afleveringen gezien en dit is wel enorm goed zeg!

avatar van Jester
4,5
Zeker, het blijft ook sterk, net aflevering 4 gezien. De schaal van deze ramp is echt ongekend, de impact veel groter dan iemand zich voor zou kunnen stellen. Dat toont deze serie goed aan.

avatar van mrdig
4,5
The Oceanic Six schreef:
Wel jammer dat ze allemaal Engels praten. Haalt de authenticiteit wel wat omlaag.


Eens, maar gelukkig is de miniserie verder steengoed waardoor je het eigenlijk al snel vergeet en steeds minder storend vindt. En al het andere ziet er gelukkig wel ongelofelijk authentiek uit. De ramp als klein kind niet echt bewust meegemaakt, maar heb de ramp van Chernobyl altijd fascinerend gevonden en als iets goed weergeeft wat er zo allemaal gebeurd is (politiek, ramp, slachtoffers, nasleep, etc) dan is dit het wel. Ook een serie waarbij je meteen even aan fact-checking gaat doen na elke aflevering. Ja top dit.

avatar van theo79
4,5
Eerste twee afleveringen inmiddels van gezien. Bijzonder heftig dit. Dit kun je je in feite niet voorstellen dat dit echt gebeurd is.

avatar van John Milton
4,0
Erg fijn. Jared Harris in het bijzonder. Die zag ik in Mad Men ook al zo graag.

avatar van james_cameron
4,5
Magistrale miniserie van HBO, bijzonder deprimerend maar tegelijkertijd heel erg menselijk en meeslepend. Fantastisch tijdsbeeld en geweldig spel van vooral Jared Harris en Stellan Skarsgard. Tel daarbij op het intelligent uitgewerkte script, de meesterlijke dialogen en de zeer authentiek ogende production design en je hebt een serie van ongeëvenaarde kwaliteit. Dit is televisie op eenzame hoogte.

avatar van brawljeff
4,5
Zeer onder de indruk van deze miniserie. HBO had de lastige taak een verhaal te presenteren met behoorlijk veel personages met lastige Russische namen, en moest een verhaal over kernenergie begrijpelijk zien uit te leggen. Ik ben geen seconde in verwarring geweest. Het script is daarom nagenoeg perfect uitgewerkt.

Jared Harris ken ik alleen van wat kleinere filmrollen, en meestal vind ik hem vrij irritant. Hier zet hij absoluut een Emmy-waardige rol neer. De andere acteurs doen het ook meer dan prima.

Geen 5* omdat ik graag meer had willen zien over de nasleep van de ramp. Eigenlijk vond ik dat alleen in de scènes met de jongen die de rondzwervende dieren moest afmaken goed uitgewerkt.

avatar van jacobine_rodijk
3,5
Was al op de MoMe pagina vermeldt, maar ongelooflijk dat dit van de hand komt van scenarist Craig Mazin, verantwoordelijk voor o.a. Hangover 2 en 3, Identity Thief en Superhero Movie.

avatar van theo79
4,5
En weer een serie afgerond. Eentje die een boel indruk op me heeft gemaakt. Uiteraard wist ik van het bestaan af van de ramp maar heb me er verder eigelijk nooit echt in verdiept. Na deze serie gezien te hebben ben ik er van overtuigt dat deze ramp tot op de dag van vandaag nog grote gevolgen heeft voor een (groot) gedeelte van de mensheid.

Deze serie leek bijna een documentaire te zijn maar keek wel dusdanig lekker weg zoals ik normaal naar goede series kijk. Heel knap gemaakt wat dat betreft!

avatar van Chainsaw
5,0
Holy shit, wát een miniserie!

De gebeurtenis rond Tsjernobyl - dat enkele dagen plaatsvond voor mijn geboortedag - heeft me altijd al wel geboeid. Het is en blijft een fascinerend verhaal; van de ramp zelf, het mysterie rondom de gevolgen van de straling en uiteraard het beeld van de spooksteden die er tot op de dag van vandaag nog zijn. Nu had ik echter niet verwacht dat een verfilming van deze gebeurtenis in de beste handen zou zijn van de man die The Hangover Part II, Scary Movie 4 en Superhero Movie schreef en een regisseur die wat televisiewerk en een paar onbekende films regisseerde. Maar schijn bedriegt, want deze twee heren zijn verantwoordelijk voor één van de beste dingen die ik in een lange tijd heb gezien. Wat een fantastische miniserie is dit geworden, zeg. Eentje die mij van het allereerste shot tot de allerlaatste seconde van aflevering vijf wist te boeien, ontroeren en fascineren.

Er komen - zoals verwacht - inmiddels van allerlei kanten geluiden van de elementen in de serie die feitelijk niet kloppen of meer zijn aangezet voor het verhaal. Maar goed, dat valt over elke serie of film te zeggen. Alsnog zie je bij Chernobyl dat men bepaalde zaken met een enorme nauwkeurigheid hebben vertaald. Niet alleen de casting - sommige mensen lijken sprekend op de persoon die ze spelen - maar ook in de styling en de sets. De personages spreken weliswaar Engels - iets waar ik hier geen enkele moeite mee had - maar verder lijkt alles gevoelsmatig te kloppen, je waant je echt in de Sovjet-Unie van de jaren 80. Oftewel grauwe gebouwen, grijs/bruine pakken, grote brillen en iedereen steekt overal steevast een sigaret op. Er kan niet genoeg lof naar de stylisten van Chernobyl, wat mij betreft. Nóg meer lof en een vrachtwagen aan veren voor in het achterwerk mogen wat mij betreft naar Ijslandse componist Hildur Guðnadóttir, haar werk is betoverend mooi en tegelijkertijd enorm spookachtig. Om rillingen van te krijgen.

Maar er vallen nog véél meer complimenten uit te delen. Casting was zoals gezegd al spot-on, met acteurs die voortreffelijk werk leveren. Jared Harris speelt een fantastische hoofdrol, samen met Stellan Skarsgård. Ik moet zelfs bekennen dat ik Skarsgård - die ik al in talloze films heb gezien - aan het einde van de tweede aflevering pas herkende. Dat zie ik als een groot compliment. Ook de kleinere rollen worden voortreffelijk vertolkt; van de koppige Dyatlov tot de sympathieke medewerkers als een Amikov en Sitnikov. Je zou denken dat met al die Russische namen - en het feit dat veel figuren ook nog eens behoorlijk op elkaar lijken - je in de war kan raken, maar het is knap hoe elk figuur in de serie een onderscheidend en boeiend personage is. Van de medewerkers van de kerncentrale tot de brandweermannen.

Speaking of which, wie het verhaal van Tsjernobyl kent weet natuurlijk dat het geen feelgood verhaaltje is. Chernobyl is dan ook zeker geen luchtig tussendoortje. De grauwe sfeer in combinatie met bepaalde ijzingwekkende make-up effecten maakt dit geen werk voor zwakke zielen. Niet omdat de serie enkel op en top gruwelijk is, maar vooral vanwege de voortdurende dreigende en spookachtige sfeer. Veel beelden en sfeer spookten bij mij in ieder geval nog lang na, na het kijken van elke aflevering. Iets dat de meeste horrorfilms al zelden meer lukt. Chernobyl is dan ook een heel stuk angstaanjagender. Bij het kijken had ik soms de neiging om zelf m’n adem in te moeten houden, je zou bijna het metaal kunnen proeven bij het kijken. Chernobyl is dan ook in één woord adembenemend!

5 sterren.


avatar van Kos
4,0
Kos
Aanvankelijk was ik nogal afgeschrikt doordat de Russen Engels spraken. Daar kan ik nogal slecht tegen en dacht eigenlijk al meteen dat dit me erg zou gaan tegenvallen.

Na de eerste aflevering ging de knop wat dat betreft om en kon ik me redelijk onderdompelen in de toch wel erg beklemmende en nare sfeer die hier wordt neergezet.
Het is nauwelijks te bevatten hoe amateuristisch er is omgegaan met dergelijke gevoelige wetenschap. brrr.

Ik las ergens dat de Russen niet zo blij waren met deze serie (begrijpelijk) en een eigen versie hebben aangekondigd (zie ook bericht hierboven) . Daar ben ik dan ook wel weer benieuwd naar eigenlijk.

avatar van The Oceanic Six
4,0


Hier nog een wat langer artikel, op het AD.

Rusland boos over Chernobyl

Het komt weer over als een staaltje Sovjet propaganda dat ze weer een eigen versie maken. Ze zouden ook eens hun fouten een keer erkennen zeg.

avatar van The Oceanic Six
4,0
Ik heb zelf deze week ook de gehele serie gekeken. Even netjes gewacht tot alles uit was, dat kijkt toch altijd net wat prettiger. Chernobyl is een bijzonder sterk geschreven en geregisseerde serie, waarbij de nasleep van deze historische ramp met groot respect wordt behandeld. De serie is zeker niet gericht op choqueren, maar toont wel de gruwelijke gevolgen voor de bevolking. De afleveringen zijn grauw en somber, al komt dat ook door de wereld van toen daar. Al die lelijke flats en treurige gebieden. Het was even wennen aan het feit dat er Engels gesproken werd, maar het acteerwerk van dusdanig hoog niveau dat het al snel wende en ook niet meer zo erg was. Dit had ik ook bijvoorbeeld bij Schinder's List.

4*

avatar van ZAP!
Vooralsnog een afknapper dat het weer es Engels gesproken is... maar wie weet.

Uit het (interessante) artikel dat The Oceanic Six linkte: "Tsjernobyl is inmiddels een toeristische attractie geworden en onder Russische jongeren is het zelfs hip erheen te gaan en er foto's en selfies te maken."

3,5
Zeker niet slecht maar wel met wat kanttekeningen. Het komt een beetje afgeraffeld over, ik denk dat HBO dit succes niet verwacht had, anders hadden ze het wel over meer afleveringen uitgesmeerd. Het lijntje met de vrouw van de brandweerman had voor mij ook geen toegevoegde waarde. En als laatste had ik graag meer gezien van de reacties aan de top van het Sovjet systeem, en de reacties uit het buitenland, en de tijdlijn erbij hoelang het duurde voordat alles volledig doordrong daar.

avatar van JorisTVmeter
5,0
In België is het nog even wachten alvorens dit op antenne komt... Canvas heeft de uitzendrechten verworven. De reeks wordt vanaf april 2020 uitgezonden op Canvas, net in de periode waarin de ramp plaatsvond (26 april).

Canvas zendt in april 2020 spraakmakende reeks "Chernobyl" uit | VRT NWS

avatar van Dorstigjimmyke
4,0
Knoestbozq schreef:
Zeker niet slecht maar wel met wat kanttekeningen. Het komt een beetje afgeraffeld over, ik denk dat HBO dit succes niet verwacht had, anders hadden ze het wel over meer afleveringen uitgesmeerd. Het lijntje met de vrouw van de brandweerman had voor mij ook geen toegevoegde waarde. En als laatste had ik graag meer gezien van de reacties aan de top van het Sovjet systeem, en de reacties uit het buitenland, en de tijdlijn erbij hoelang het duurde voordat alles volledig doordrong daar.


Dat verhaal van de vrouw van de brandweerman vond ik juist heel belangrijk. Hoe gewone mensen afzien door deze ramp werd heel goed in beeld gebracht. Die man die razendsnel aftakelt tot er een levend lijk overblijft. Daarnaast ook dat die baby maar 4 uur heeft geleefd is zeer pakkend.

Uitstekende serie. Vooral het verhaal van de jonge soldaat in de nasleep vond ik goed gevonden. En wat een onrechtvaardigheid voel je bij het kijken.

avatar van Esteban
ZAP! schreef:

Uit het (interessante) artikel dat The Oceanic Six linkte: "Tsjernobyl is inmiddels een toeristische attractie geworden en onder Russische jongeren is het zelfs hip erheen te gaan en er foto's en selfies te maken."


In de media wekken ze nu de indruk dat dit door de serie komt, maar het was al gaande vóór er sprake was van de reeks. Het zal er natuurlijk niet beter op geworden zijn, maar juist is juist.

avatar van ZAP!
Esteban, daar weet ik verder het fijne niet van.

avatar van Jordy
4,0
Kos schreef:
Aanvankelijk was ik nogal afgeschrikt doordat de Russen Engels spraken. Daar kan ik nogal slecht tegen en dacht eigenlijk al meteen dat dit me erg zou gaan tegenvallen.

Doordat het accentloos was, had ik daar geen problemen mee. Engels met een Russisch accent, dat had ik dan wel weer verschrikkelijk gevonden.

avatar van Kos
4,0
Kos
Dan was het nog erger geweest.

avatar van Pepino
4,0
Ondertussen al 2 episodes gezien. Heel sterk.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:34 uur

geplaatst: vandaag om 20:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.