• 9.378.696 stemmen

Babylon 5 - Seizoen 1 (1994)

Show titel: Babylon 5

Afleveringen: 22

Speelduur: 15 uur en 46 minuten

Ontwikkeld door: J. Michael Straczynski

Met: Bruce Boxleitner, Claudia Christian en Mira Furlan

Datum van release: woensdag 26 januari 1994

Eerst uitgezonden op: PTEN (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Babylon 5

Centraal in dit verhaal staat een groot ruimtestation genaamd Babylon 5, een 8 kilometer lange kolonie die is gebouwd als een verzamelplaats om de vrede te behouden via diplomatie, handel en samenwerking. De commandant noemde het de "laatste en beste hoop voor vrede" voor de mensheid. Babylon 5 werd echter het middelpunt van politieke intrige en conflict en uiteindelijk raakte het betrokken in een interstellaire oorlog.

Afleveringen Seizoen 1 (1994)

1. 1. Midnight on the Firing Line

26 januari 1994 (43 minuten)

Onbekende schepen hebben de landbouwkolonie van de Centauri op Ragesh 3 aangevallen. Zowel de mensen, als ook de Minbari en de Narn ontkennen iets met deze aanval te maken te hebben. Wanneer Centauri ambassadeur Londo Mollari echter beelden van Ragesh 3 ontvangt, ontdekt hij dat de Narn de kolonie hebben aangevallen. Londo wil meteen wraak nemen, maar de Centauri op zijn thuisplaneet zijn het hier niet mee eens. Dit zorgt voor een conflict tussen Londo en G'Kar. Verder moet ook de mensheid besluiten of ze consequenties aan de acties van de Narn verbinden.

2. 2. Soul Hunter

2 februari 1994 (43 minuten)

Door de jumpgate komt een onbekend, beschadigd ruimteschip, in een directe koers naar Babylon 5. Commander Sinclair weet een botsing te voorkomen en bergt het schip, waarna Dr. Franklin de gewonde piloot kan behandelen. Minari ambassadeur Delenn herkent de piloot meteen als een Soul Hunter, een alien die de zielen van stervenden kan 'vangen'. Tegelijkertijd gaat er op het ruimtestation een gokker dood en men vermoedt dat de Soul Hunter hiervoor verantwoordelijk is. De Soul Hunter weet echter te ontsnappen, waarna ook het leven van Delenn gevaar blijkt te lopen. Kan Commander Sinclair de Soul Hunter op tijd tegenhouden?

3. 3. Born to the Purple

9 februari 1994 (43 minuten)

Ambassadeur Londo Mollari wordt verliefd op een Cantauri vrouw, ene Adira. De twee brengen de nacht samen door; dit terwijl er belangrijke vredesonderhandelingen gaande zijn met de Narn. Wat Mollari echter niet doorheeft is dat Adira als slavin werkt voor een alien, die maar al te graag Mollari's 'paarse dossiers' in handen wil krijgen. In deze dossiers staat allerlei informatie over schandalen aangaande machtige Centauri families, schandalen die geheim moeten blijven. Wie deze informatie in zijn bezit krijgt, zal veel macht kunnen uitoefenen over de Centauri thuiswereld.

4. 4. Infection

16 februari 1994 (43 minuten)

Een smokkelaar brengt buitenaardse smokkelwaar mee naar het ruimtestation. Om niet ontdekt te worden, brengt hij iemand van de veiligheidsdienst om het leven. Niet veel later krijgt Dr. Franklin bezoek van een oude kennis van hem, Dr. Vance Hendricks. Die vraagt Franklin of hij wil helpen enkele recent opgegraven artefacten te onderzoeken. De smokkelaar blijkt de assistent van Dr. Hendricks te zijn. Met de buitenaardse artefacten zouden op den duur organische machines ontwikkeld kunnen worden. De assistent van Dr. Hendricks ondergaat hierna ineens een mysterieuze metamorfose en begint steeds meer mensen te doden.

5. 5. The Parliament of Dreams

23 februari 1994 (43 minuten)

Er wordt op Babylon 5 een groot festival georganiseerd. Deze culturele en religieuze uitwisseling moet het wederzijdse begrip tussen de mensheid en verschillende buitenaardse rassen bevorderen. Ondertussen ontvangt G'Kar, de Narn ambassadeur, een bericht waaruit blijkt dat een oude rivaal hem binnenkort wil laten vermoorden. Niet veel later arriveert G'Kars nieuwe attaché, Na'Toth, op het ruimtestation. G'Kar verdenkt haar ervan de potentiële moordenaar te zijn. Sinclair ontmoet een oude vlam, Catherine Sakai.

6. 6. Mind War

2 maart 1994 (43 minuten)

Twee agenten van het PSI-korps komen naar Babylon 5 om ene Jason Ironheart op te pakken. Deze Jason zou een gevaar vormen voor de gehele Aardse alliantie. Hij was vroeger de leraar (en minnaar) van de telepate Talia Winters. De agenten van het PSI-korps weigeren te onthullen waarom Jason zo gevaarlijk zou zijn. Ze willen alleen dat hij hoe dan ook wordt gepakt: dood of levend. Wanneer Talia Jason later ontmoet onthult hij de waarheid over de toenemende macht van het PSI-korps. Ondertussen wil Sinclairs geliefde, Catherine, op een missie naar Sigma 957 gaan. G'Kar waarschuwt haar voor grote gevaren bij deze planeet. Catherine wil G'Kar echter niet geloven.

7. 7. The War Prayer

9 maart 1994 (43 minuten)

Er wordt een aanslag gepleegd op een prominente Minbari dichteres, Shaal Mayan, die onderweg was naar de aarde. Door onbekenden wordt ze gebrandmerkt op haar voorhoofd. Sinclair, Ivanova en Garibaldi komen er al snel achter dat een Aardse groepering genaamd Home Guard achter deze aanslag zit. Home Guard is een terroristische anti-alien organisatie met een groeiende aanhang op de aarde en op de Mars-kolonie. Ze willen dat de mensheid het heelal gaat beheersen en dat er geen aliens meer mogen leven op de aarde. Ondertussen komt een oude liefde van Ivanova, ene Malcolm Biggs, naar het ruimtestation. De twee worden al snel weer goede vrienden.

8. 8. And the Sky Full of Stars

16 maart 1994 (43 minuten)

Tien jaar geleden vocht Commander Jeffrey Sinclair mee in de oorlog tegen de Minbari, in wat nu 'The Battle of the Line' genoemd wordt. De aarde stond toen op het punt de strijd te verliezen. Als laatste redmiddel werd er een lijn gevechtsschepen rond de aarde geplaatst om de planeet zo te kunnen verdedigen. Tijdens dit gevecht probeerde Sinclair met zijn eigen schip een oorlogsschip van de Minbari te rammen, maar hierbij raakte hij bewusteloos. Toen hij 24 uur later wakker werd, bleken de Minbari om mysterieuze redenen ineens te hebben gecapituleerd. Een Aardse fractie stuurt in het geheim twee Knights op Sinclair af om zijn geheugen af te tappen.

9. 9. Deathwalker

20 april 1994 (43 minuten)

Wanneer Na’Toth een vrouw ziet lopen die zij als een oorlogsmisdadiger met de bijnaam 'Deathwalker' herkent, probeert ze haar onmiddellijk te doden. Na’Toth wordt echter tegengehouden door de beveiliging. Deze Deathwalker, wiens echte naam Jha'dur is, blijkt een Dilgar te zijn. Dit is een buitenaards ras dat na diverse oorlogen met The League of Non-Aligned World en The Earth Alliance inmiddels is uitgestorven. Jha'dur beweert een middel te hebben gevonden voor een vertraagd verouderingsproces. Sinclair krijgt het bevel dat hij Jha'dur naar de aarde moet sturen, alwaar haar zaak verder afgehandeld zal worden.

10. 10. Believers

27 april 1994 (43 minuten)

Twee buitenaardse ouders brengen hun zieke kind naar dokter Franklin in de hoop dat hij de jongen kan genezen. Wanneer de arts onthult dat dit alleen mogelijk is met behulp van een operatie, willen de ouders dit niet. Volgens het geloof van de ouders zou het kind dan zijn ziel verliezen en voor de ouders geldt: beter dood dan geen ziel. Dokter Franklin ziet het echter als zijn plicht om het kind te opereren, ondanks de religieuze bezwaren. Hij vraagt Sinclair een oordeel te vellen over de ontstane situatie. Ondertussen gaat Ivanova op pad om een sterrenschip van de aarde, dat werd aangevallen door piraten, te escorteren naar Babylon 5.

11. 11. Survivors

4 mei 1994 (43 minuten)

Vlak voordat de president van de Earth Alliance een bezoek aan Babylon 5 komt brengen, vindt er een explosie plaats. Lianna Kemmer, lid van de presidentiële staf, komt langs om het onderzoek naar de oorzaak van de explosie te leiden. Ze neemt hierbij de leiding van de beveiliging over van Garibaldi. Garibaldi vertelt Sinclair dat Kemmer hem (Garibaldi) door een ongeluk jaren geleden verantwoordelijk houdt voor de dood van een familielid van haar. Kemmer zoekt de oorzaak van het ongeluk en krijgt steeds meer bewijs in handen. Ze wil bloed zien en het is dus maar de vraag of het onderzoek eerlijk verloopt. Verliest Kemmer de controle over de werkelijke situatie niet?

12. 12. By Any Means Necessary

11 mei 1994 (43 minuten)

Bij een ongeluk komt één van de dokwerkers van het ruimtestation te overlijden. De dokwerkers eisen nu veiligere werkomstandigheden en meer salaris. De arbeidsomstandigheden zijn slecht: vaak moeten er dubbele diensten worden gedraaid, er moet altijd gehaast worden en er mag niet gestaakt worden. De dokwerkers melden zich nu massaal ziek. Wanneer Sinclair niet tot een oplossing kan komen, stuurt de aarde een onderhandelaar. Als ook de onderhandelaar en de dokwerkers niet tot een compromis komen, wordt er een beroep gedaan op de stormwet: de staking mag met elk mogelijk middel worden beëindigd. De stakers moeten worden gearresteerd.

13. 13. Signs and Portents

18 mei 1994 (43 minuten)

Het bericht komt binnen dat piratenschepen een Starfury vernietigd hebben. Dit is niet de eerste aanval van piraten die in de buurt van Babylon 5 heeft plaatsgevonden. Wanneer ook een ander schip de piraten opmerkt, gaat Ivanova met enkele bemanningsleden erop uit om ze te vernietigen. Ondertussen komen de Centauri Lord Kiro en Lady Ladira aan op het ruimtestation. Als snel krijgt Ladira een visioen over de vernietiging van Babylon 5. De ware reden dat Kiro en Ladira naar het ruimtestation zijn gekomen is The Eye. Dit artefact is een belangrijk symbool van Centauri macht. Verder gaat een mysterieuze man genaamd Mr. Morden bij alle ambassadeurs langs met de vraag wat ze willen.

14. 14. TKO

25 mei 1994 (43 minuten)

Walker Smith, een oude vriend van Garibaldi, brengt een bezoek aan Babylon 5. Hij wil meedoen aan een bijzondere buitenaardse vechtsport, maar daarvoor moet hij lid zijn van de Mutai. De Mutai is echter niet voor mensen van de aarde toegankelijk. Om lid te worden moet Smith eerst vechten tegen ene Gyor, de sterkste van de Mutai. Maar maakt hij wel kans om te overleven, laat staan te winnen? Ondertussen brengt een rabbijn een bezoek aan Babylon 5. Deze rabbijn wil Ivanova overhalen om de shive (een Joods ritueel) voor haar overleden vader te doorlopen. Ivanova wil dit echter niet.

15. 15. Grail

6 juli 1994 (43 minuten)

Een man met de bijnaam Jinxo zit diep in de problemen. Hij moet snel 100.000 credits aan een aantal mannen betalen of anders geheime informatie aan hen verschaffen. Doet hij dit niet, dan dreigen ze hem iets aan te doen. Ondertussen komt een Zoeker genaamd Aldous Gajic naar het ruimtestation. Hij is al een groot deel van zijn leven op zoek naar de Heilige Graal, een middel om hem te genezen van zijn ziekte. Wanneer Jinxo wordt opgepakt voor zakkenrollen en van het ruimtestation dreigt te worden weggestuurd, neemt Aldous hem in bescherming. Jinxo blijkt te denken dat hij vervloekt is: hij gelooft dat het ruimtestation zal ontploffen zodra hij Babylon 5 verlaat.

16. 16. Eyes

13 juli 1994 (43 minuten)

Garibaldi ontdekt dat er twee mannen op het ruimtestation zijn gearriveerd die allerlei vreemde vragen stellen over commander Sinclair. Het blijkt om een kolonel van de Earth Force en een lid van het PSI Corps te gaan. Ze komen onderzoek doen naar de loyaliteit van de bemanning, dit vanwege de grote ontevredenheid die ontstaan is binnen de Aardse Alliantie. De kolonel zal de bemanning gaan ondervragen, terwijl het PSI Corps lid door middel van een scan kijkt of het gegeven antwoord juist is. Sinclair en Ivanova zijn beiden echter tegen deze scan.

17. 17. Legacies

20 juli 1994 (43 minuten)

Een Minbari gevechtsschip met aan boord het lichaam van een belangrijke gestorven krijger komt langs Babylon 5. Door een misverstand denkt de bemanning van het ruimtestation dat de Minbari een gevecht willen uitlokken. Delenn legt echter uit dat hun schijnbaar aanvallende positie slechts een oude traditie is. De Minbari willen op Babylon 5, en ook elders nog, een ritueel uitvoeren dat altijd wordt uitgevoerd na de dood van een grote krijger. Onderdeel van deze traditie is het tentoonstellen van het lijk van de krijger, maar als men het ritueel wil uitvoeren is het lijk ineens verdwenen.

18. 18. A Voice in the Wilderness (1)

27 juli 1994 (43 minuten)

Een team vertrekt naar de planeet Epsilon 3 voor een archeologisch onderzoek. Ze worden echter beschoten en moeten terugkeren naar het ruimtestation. Wanneer op foto's een diepe scheur in de planeetoppervlakte wordt ontdekt, besluiten Sinclair en Ivanova zelf op onderzoek uit te gaan. Ze ontdekken in de scheur een kunstmatig gemaakte landingsplaats voor de shuttle. Verder zien ze een kunstmatige stad, maar aardbevingen bemoeilijken de missie. Ondertussen heeft de organisatie Free Mars besloten in opstand te komen tegen de regering van de aarde.

19. 19. A Voice in the Wilderness (2)

3 augustus 1994 (43 minuten)

Op Epsilon 3 wordt een grote buitenaardse machine ontdekt. Hierna stuurt de Aardse Alliantie één van haar schepen naar Babylon 5.De bemanning van dit schip, de Hyperion, heeft de opdracht gekregen de nieuwe technologieën op Epsilon 3 te bemachtigen. Sinclair vreest dat dit machtsvertoon van de aarde er alleen maar voor zal zorgen dat andere aliens zich gaan afvragen wat er allemaal aan de hand is. Er dreigt echter een veel groter gevaar: de planeet staat op het punt te exploderen. Als dit niet snel gestopt wordt, bestaat de mogelijkheid dat ook heel Babylon 5 wordt vernietigd.

20. 20. Babylon Squared

10 augustus 1994 (43 minuten)

Vier jaar geleden werd het ruimtestation Babylon 4 in gebruik genomen. Enkele uren nadat het operationeel was gegaan verdween het station. Het is hierna nooit meer terug gezien. Totdat het verloren gewaande station op mysterieuze wijze ineens weer verschijnt. Sinclair en Garibaldi gaan er met enkele collega's naartoe om de bemanning van Babylon 4 te redden, voordat het ruimtestation opnieuw zal verdwijnen. Op Babylon 4 maken ze kennis met de commandant, een vreemd wezen genaamd Zathras, en iemand die The One wordt genoemd. Ondertussen gaat Delenn naar de Grey Council. Delenn is echter niet blij wanneer ze hoort dat ze tot de nieuwe leider van haar volk is uitgeroepen.

21. 21. The Quality of Mercy

17 augustus 1994 (43 minuten)

Dokter Franklin merkt dat hij steeds minder nieuwe patiënten binnen krijgt. Hij hoort steeds meer geruchten over een nieuwe ‘dokter’ op het station. Die zou iedereen kunnen genezen. Eerst denkt Franklin dat het om een kwakzalver gaat. Maar als Franklin de resultaten bekijkt van de buitenaardse machine die zijn collega gebruikt, zijn deze verbluffend. Ondertussen wordt aan een veroordeelde moordenaar als straf een telepathische scan en de persoonlijkheidsdood opgelegd. (Er wordt hierbij een nieuw geheugen in de hersenen van de crimineel geprogrammeerd.) Talia Winters moet de scan uitvoeren, maar de gedachtes die ze tegenkomt zijn verschrikkelijk.

22. 22. Chrysalis

26 oktober 1994 (43 minuten)

Het jaar 2258 is bijna ten einde gekomen. Na jarenlange ruzies, maar ook periodes van ontzettende verliefdheid, vraagt Sinclair zijn geliefde ten huwelijk. Ondertussen gaan de problemen rond Kwadrant 37 onverminderd door. De Narn lijken in dit conflict aan het langste eind te trekken, totdat een onbekende vriend van Londo ineens zijn hulp komt aanbieden. Verder komt er een informant van Garibaldi om het leven. Diens laatste woorden zijn dat er iemand vermoord gaat worden. Wanneer Garibaldi hierna op onderzoek uitgaat ontdekt hij dat er iets veel groters gaande is. Ten slotte is ook Delenn toe aan wat verandering.

avatar van Baggerman

Baggerman

In het begin kon Babylon 5 de concurrentie met de diverse Star Trek-series (vooral Deep Space Nine was direct vergelijkbaar) niet echt aan, maar al snel kwamen er toch zeer boeiende verhaallijnen in de serie die steeds interessanter werden. De mysterieuze Vorlons bevoorbeeld en hoe de elkaar naar het leven staande rassen langzamerhand gedwongen werden om te gaan samenwerken.

Ik zou de hele serie toch wel eens willen zien, want ik miste natuurlijk wel af en toe een episode.

avatar van AstroStart

AstroStart

In tegenstelling tot de Star Trek-series voelde ik mij als kijker altijd erg 'verbonden' met Babylon 5, alsof je een van de bewoners was aan boord van het ruimtestation. De boeiende verhaallijnen (na seizoen 1) en de verschillende sterke personages maakten de serie uniek. G'kar, Kosh, Delenn, Londo, Sheridan, Ivanova: zelfs tien jaar nadat ik de serie heb bekeken ken ik de namen nog en weet ik de grove verhaallijnen. Binnenkort maar weer eens herzien.

avatar van Scarafax

Scarafax

Star Trek series zijn voor mij toch echt wel dé SF series. Echter was Babylon 5 wel een erg toffe serie die er mooi naast pastte. Probeerde ST niet te kopieren maar een geheel eigen visie op de toekomst te projecteren.

avatar van Anamorph

Anamorph

Een van de hoogtepunten uit de jaren 90. Seizoen 1 is nog wat lauw, maar vanaf seizoen 2 (met Sheridan) gaat het echt los. Ook een van de weinige series die de losse eindjes goed afwikkelt, al was dat nog spannend destijds. Het zag er lang naar uit dat seizoen 5 er nooit zou komen. Die kwam er wel, maar met beperkter budget (wat helaas wel te zien is). Desalniettemin een van de beste SF series.

avatar van FlorisV

FlorisV

Ik ga deze eindelijk checken! Ook nu is zijn er nog steeds enthousiaste fans die de serie van harte aanbevelen. In die tijd was er bepaald geen Sci fi schaarste: Star Trek TNG liep nog voor een stukje, DS9 begon en vrij kort daarna Voyager. Daarnaast waren er nog Space: Above and Beyond, Farscape en Stargate. Het was iets te veel voor me toen. Maar ik ben erg benieuwd naar deze.