We houden er natuurlijk allemaal van om een filmpje te kijken, in de bioscoop of lekker thuis op de bank, het is geen geheim dat het kijken van films een populair tijdverdrijf, en voor sommigen zelfs een hobby is. Het kijken van films is echter niet alleen leuk, maar is ook daadwerkelijk goed voor je, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Wij hebben voor je op een rijtje gezet waarom het kijken van een film goed voor je is.
Films zijn goed voor je gezondheid
Lachen is natuurlijk het beste medicijn, en films, met name natuurlijk komediefilms, zijn een van de dingen die ons nog echt een goede lachbui kunnen bezorgen. Lachen tijdens het kijken van een film, en dan hebben we het over minstens 15 minuten echt goed schuddebuiken van het lachen, verlaagt onze bloeddruk net zoveel als een goeie work-out sessie. Ook verbetert het je immuunsysteem, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland. Een film bekijken in de bioscoop is zelfs nog beter voor je. Uit een onderzoek van het departement voor Experimentele Psychologie van het UCL bleek namelijk dat bioscoopgangers tijdens het kijken van een film een verhoogde hartslag hadden, ondanks het feit dat ze stil zaten. Hun hartslag ging naar tussen de 40 en 80 procent van hun maximale hartslag, wat de British Heart Foundation de ‘gezonde hartzone’ noemt, gedurende ongeveer 40 minuten van het film kijken. Een uitje naar de bioscoop is dus niet alleen heel leuk en gezellig, je werkt ook nog eens aan je gezondheid.
Ze kunnen therapeutisch werken
Films behandelen over het algemeen thema's waar we ook in het echte leven mee te maken krijgen en kunnen daarom heel nuttig zijn bij het verwerken van bepaalde dingen, of om ons aan het denken te zetten over onze eigen situatie of omgeving. Er zijn zelfs therapeuten die films gebruiken in hun behandeling, omdat films invloed kunnen hebben op de manier waarop we over dingen denken, voelen, en hoe we omgaan met de pieken en dalen van het leven. "Het kan een positief effect hebben op de meeste mensen, behalve mensen die aan psychotische stoornissen lijden", zo vertelde Gary Solomon, een professor in de Psychologie aan het Community College of Southern Nevada, tegenover WebMD.
Het idee is om een film te kijken die overeenkomt met je huidige problemen of situatie en je dus op een dieper niveau aanspreken. Zien hoe de hoofdpersoon omgaat met een soortgelijke situatie en hoe het in de film meestal ook weer goed komt, kan heel erg helpen bij het aanpakken van bepaalde situaties in het echte leven. Films laten ons namelijk vanuit andere perspectieven naar het leven kijken en kunnen er voor zorgen dat we de wereld op een andere manier gaan zien.
Films kunnen ook een catharsis-effect hebben. Grappige of juist hele verdrietige films kunnen ons aan het huilen of aan het lachen maken. Dit kan een hele nuttige uitlaatklep zijn voor mensen die moeite hebben met het uiten van hun emoties en in een depressie zitten. Het kijken van een film kan dan helpen om hun emoties wat meer naar boven te halen, en zo de weg vrij te maken naar de diepere lagen van hun psyche. Ook kunnen films een rol spelen in de analyse, hoe iemand reageert op bepaalde thema's of personages in een film (of er juist niet op reageert) kan een therapeut veel leren over iemand, terwijl de cliënt zelf ook meer over zichzelf te weten kan komen op deze manier.
Ze verminderen stress
Het is natuurlijk niets nieuws dat films een vorm van escapisme zijn. Ze geven ons een uitweg waarbij we even helemaal kunnen opgaan in een andere wereld, en niet meer bezig hoeven te zijn met de problemen van het dagelijks leven. Dat is dus al behoorlijk goed voor het verminderen van stress. Het kijken van films vermindert echter ook de aanmaak van stresshormonen. Dit is vooral het geval bij het kijken van komedies of romantische films. Deze films verminderen namelijk angst- en stressniveaus door cortisol en dopamine in de hersenen vrij te laten komen. Zodra de film is afgelopen, kun je dus teruggaan naar de zorgen van het dagelijks leven, klaar om ze met een nieuw perspectief aan te pakken.
Het herkijken van films blijkt hier ook een hele grote rol in te spelen. Films die je al gezien hebt nog een keer kijken is heel fijn voor ons brein. Het is namelijk extra rustgevend voor onze hersenen omdat de film veel makkelijker te verwerken is. Ook de voorspelbaarheid is prettig en geruststellend.
Ze maken je slimmer
Kennis en wijsheid worden al eeuwen doorgegeven via de kunst van het verhalen vertellen. Het kijken van films en documentaires kan dus een behoorlijke boost geven aan je emotionele en algemene intelligentie. Natuurlijk zijn documentaires gemaakt om van te leren, dus dat is geen verrassing, maar veel films behandelen ook leerzame thema's zoals sociale normen, politiek, economie, psychologie, racisme, etniciteit of identiteit. Het kijken van films kan ons op jongere leeftijd ook helpen met het leren van talen, het ontwikkelen van ons probleemoplossend vermogen, geeft ons creatieve ideeën en leert ons hoe dingen werken. Als een kind moeite heeft met een bepaald onderwerp op school goed begrijpen, is het vaak makkelijker om dit door middel van een film over het onderwerp duidelijk te maken. Iets visualiseren is namelijk een nuttige manier om te leren. Daarbij komt ook nog dat kinderen nu eenmaal vaak beter naar films luisteren dan naar hun ouders. Ook is uit onderzoek gebleken dat kinderen die veel fantasy-films zoals de Harry Potter-serie keken, hun verbeeldingskracht en creativiteit verbeterden.
Ze kunnen je inspireren en motiveren
Films hebben meer invloed op ons dan we misschien denken. Veel dingen die we zien in films, nemen we onbewust over. Een bekend voorbeeld hiervan is het zogenaamde 'Sideways-effect'. In de film Sideways wordt namelijk door een van de hoofdpersonen constant benadrukt dat Pinot Noir veel betere wijn is dan Merlot, en geloof het of niet, de verkoop van Pinot Noir steeg in de dagen na het uitkomen van de film met maar liefst 16%. Gelukkig viel de negatieve impact op de Merlot heel erg mee, maar films inspireren ons dus wel degelijk om bepaalde dingen te doen of te kopen in het dagelijks leven. Dit effect is dus ook van toepassing op ons eigen leven, het kijken van een film met een hoofdpersoon die erop hamert om dingen op een goede manier te doen, kan ons dus ook inspireren om ons leven te beteren, of om onze kijk op bepaalde dingen bij te stellen. Ze kunnen ons motiveren om een risico te nemen, een droom na te jagen, positiever in het leven te staan, of, zoals in de film Sideways, een bepaalde soort wijn te gaan drinken.
Vive le film!
Films zijn dus een heel belangrijk deel van ons leven. Ze kunnen ons laten lachen en laten huilen, ze kunnen ons inspireren en motiveren om ons gedrag aan te passen of patronen te doorbreken. Ze zijn goed voor ons hart, ons immuunsysteem en onze bloeddruk. Ze kunnen ons helpen om onszelf en de wereld beter te begrijpen, ze verminderen onze stress en worden zelfs ingezet in therapieën. Terwijl we ook de educatieve en creatieve waarden van deze kunstvorm, zeker in onze jonge jaren, niet moeten onderschatten. Kortom: laten we met zijn allen heel dankbaar zijn voor het bestaan van cinema en het extra waarderen de volgende keer dat we weer op de bank zitten om samen met vrienden, familie, of lekker alleen een mooie film gaan kijken.
Reacties (11)