Vanaf vandaag kun je op Canal+ de nieuwe waargebeurde misdaadserie Eén van onsvan regisseur Michiel van Erp bekijken. In deze reeks, die wordt gemaakt in samenwerking met productiehuis Pupkin Film, wordt één van de meest geruchtmakende moordzaken van Nederland behandeld, namelijk die van Marianne Vaatstra.
De allereerste Canal+ Original-serie Eén van Ons van regisseur Michiel van Erp is vanaf vandaag te zien op de streamingdienst. De zesdelige reeks, naar een scenario van Penoza-schrijver Pieter Kuijpers, vertelt het verhaal van de dertienjarige zoektocht naar de dader van de verkrachting en moord op een 16-jarig meisje. Daarbij werpt iedere aflevering nieuw licht op het verhaal door de ogen van een ander personage. "Al ruim tien jaar onderzoek ik het idee om van de zoektocht naar Jasper S. een serie te maken," zei Willem Bosch, showrunner bij Pupkin, die eerder al de plannen uitsprak er een 'oer-Hollandse Nordic Noir' van te hebben gemaakt.
De Moord op Marianne Vaatsra is één van de meest besproken moordzaken in de geschiedenis van de Nederlandse misdaad. Niet alleen omdat de moord werd gepleegd in het normaal zo rustige Friese plaatsje Veenklooster, maar ook omdat er jarenlang geen spoor van de dader te bekennen was. Vaatstra werd in 1999 verkracht en levenloos aangetroffen in een stukje weiland even buiten het Friese dorp en al gauw werd er door de gemeenschap gewezen naar de inwoners van nabijgelegen asielzoekerscentrum. Jarenlang politiewerk, de betrokkenheid van wijlen Peter R. De Vries en diens aandringen op grootschalig DNA-onderzoek, brachten de recherche uiteindelijk op het spoor van boer Jasper S., die de misdaad voor de rechter bekende en in 2013 werd veroordeeld tot achttien jaar cel.
"Hoewel de serie is geïnspireerd op een 25 jaar oud misdrijf, is het verhaal nog steeds akelig actueel," zo laat producent Pieter Kuijpers weten in een statement. Van Erp hecht vooral waarde aan het emotionele aspect. "De moord is bij de bewoners van het dorpje als een katalysator voor alles wat een mens eigenlijk niet wil tonen: achterdocht, wantrouwen, opportunisme, verraad. De gebeurtenissen van toen lijken sprekend op de stand van ons land nu, waar xenofobie, complotdenken en het voor eigen rechter willen spelen aan de orde van de dag zijn.”
Kritiek
De serie is gebaseerd op de moord op Vaatstra, maar gebruikt fictieve namen en plaatsnamen - Veenklooster wordt bijvoorbeeld Griesbeek. Toch zit het de nabestaanden van Vaatstra niet lekker dat de serie is geïnspireerd door Marianne. "De familie vindt het afschuwelijk dat deze tragedie inspiratie is voor een tv-serie," zo liet een woordvoerder van de familie weten. "Het is fictie, maar volledig gebaseerd op haar verhaal. De zussen en broer zien de serie als iets waarop ze verder geen invloed hebben." Volgens Van Erp heeft de productie de familie meermaals de kans gegeven eraan mee te werken en wordt er bovendien respectvol met haar droevige verhaal omgesprongen.
Eén van Ons is vanaf vandaag te bekijken op Canal+.
Walgelijk dat deze serie gemaakt is zonder de toestemming van de nabestaanden. Het mag, laat daar geen misverstand over bestaan maar of het smaakvol en respectvol is is een tweede.
Het (veelvuldige!) gebruik van de naam van Vaatstra is een duidelijk bewijs van dat de makers van deze serie volstrekt respectloos bezig zijn. Het is de mentaliteit van likes over lijken.
Als ze oprecht iets integers met de materie hadden willen doen, dan had dat zonder alle persberichten en met een iets andere setting nog steeds hetzelfde onderwerp kunnen behandelen. Maar nee, in dit geval is het duidelijk dat 'geinspireerd door' een synoniem is voor 'exploitatief gebruik makend van'.
Reacties (2)