• 13.654 nieuwsartikelen
  • 171.305 films
  • 11.344 series
  • 32.243 seizoenen
  • 633.613 acteurs
  • 197.005 gebruikers
  • 9.215.323 stemmen
Avatar
 
Regisseur Carl Rinsch aangeklaagd voor fraude en witwassen na verduisteren miljoenen van Netflix
Foto: © IMAGO

Peperdure auto's, meubels en crypto: Netflix-regisseur mogelijk jaren de cel in na verduisteren tientallen miljoenen

Regisseur Carl Rinsch aangeklaagd voor fraude en witwassen na verduisteren miljoenen van Netflix
Foto: © IMAGO

De Amerikaanse regisseur Carl Erik Rinsch is aangeklaagd voor fraude en witwassen omdat hij naar verluidt maar liefst 11 miljoen dollar van Netflix heeft gestolen en dit heeft uitgegeven aan onder meer luxe auto's, antieke meubels en overnachtingen in dure hotels. Rinsch kreeg het geld van de streamingdienst voor het maken van een sciencefictionserie, maar gebruikte het geld voor persoonlijke doeleinden. Dinsdag is de regisseur in West Hollywood gearresteerd en er hangt hem een flinke celstraf boven het hoofd.

In 2018, toen streamers als Netflix en Amazon Prime op zoek waren naar nieuwe content om hun abonnees tevreden te houden, pitchte Rinsch, die op dat moment een nauwelijks bekende regisseur was met enkel de film 47 Ronin uit 2013 achter zijn naam, een sciencefictionserie waarvoor hij aan een script was begonnen. Aanvankelijk sloot Amazon een informele deal met Rinsch voor een flink bedrag, maar voordat er papieren konden worden ondertekend, kwam Netflix tussenbeide en sloot uiteindelijk een deal met de regisseur voor de serie die later de titel Conquest zou krijgen. De streamingdienst met de rode N gaf Rinsch een flink budget mee, maar Rinsch had andere plannen met dat geld. Hij vergokte de miljoenen op de beurs, investeerde het in cryptocurrency en gaf het uit aan luxe auto's, meubels en andere extravagante aankopen.

Lees ook: Top 50 beste series op Netflix

De miljoenen van Netflix

Volgens de rechtbankverslagen (via Variety) zou Netflix zo'n 44 miljoen dollar in het maken van het eerste seizoen hebben gepompt, en zou ook Keanu Reeves, die voor Rinsch een soort mentor was, in het project geïnvesteerd hebben. Er werd een planning van meerdere maanden gemaakt waarbij er gefilmd zou worden op locaties over de hele wereld, en Rinsch begon met opnames in Brazilië. Hij ging echter al snel ruim over het gestelde budget heen en liet Netflix weten dat hij een stuk meer geld nodig had. Netflix maakte vervolgens nog eens 11 miljoen dollar over aan het productiebedrijf van Rinsch, waarvan hij naar verluidt 10,5 miljoen dollar weer overmaakte naar zijn persoonlijke beleggingsrekening. Binnen enkele weken had Rinsch bijna 6 miljoen dollar verloren door investeringen in niet-succesvolle aandelen. Met het resterende geld verplaatste Rinsch meer dan 4 miljoen weer naar een andere rekening, die hij vervolgens investeerde in cryptocurrency. Dit risico pakte echter goed uit en leverde hem bijna 27 miljoen dollar op.

Meubels, auto's, hotels en aandelen

Volgens de aanklacht zou Rinsch vervolgens eind 2021 begonnen zijn met het geld royaal uitgegeven aan verschillende producten, en beweerde dat deze aankopen nodig waren voor het tweede seizoen van de serie, terwijl Netflix allang de stekker uit het project had getrokken nadat Rinsch zijn afspraken niet nakwam en geen intentie leek te hebben om de serie überhaupt te maken. Zijn aankopen omvatten luxe matrassen en beddengoed, duizenden euro's aan keukenapparatuur, meubels, verschillende dure auto's waaronder Rolls Royces en een Ferrari, dure hotels en uiteindelijk ook advocaten om Netflix aan te klagen, omdat ze hem minimaal 14 miljoen dollar aan schadevergoeding verschuldigd zouden zijn. Netflix bestempelde dit als afpersing en ontkende dat het Rinsch nog meer geld schuldig was.

Rinsch is nu dus aangeklaagd voor fraude, witwassen en ook hangen hem vijf aanklachten voor het gebruiken van illegale fondsen in een transactie boven het hoofd. Dit kan de regisseur op een groot aantal jaren gevangenisstraf komen te staan.

Reacties (0)

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Dit artikel bevat nog geen berichten. Wees de eerste.