De absurde documentaire The Man With 1000 Kidsop Netflix zorgde bij zijn release voor grote bezorgdheid onder Netflix-abonnees. Zeker een tiental ouders meldden zich destijds bij Stichting Donorkind, omdat ze vermoedden dat ook hun kind afstamt van de Nederlandse massadonor Jonathan Meijer, die centraal staat in de documentaire.
In de documentaire The Man With 1000 Kids komt een groep gezinnen erachter dat de charmante man die ze vertrouwden ook de spermadonor is van honderden – of misschien wel duizenden – andere kinderen over de hele wereld. De Haagse zaaddonor Jonathan Meijer werd in 2023 door de rechter gedaagd door Stichting Donorkind en een moeder van één van zijn kinderen. Zij stelden dat de donor minstens 550 donorkinderen heeft verwekt ‘en niet wil stoppen’. De miniserie zoomt in op enkele verhalen van stellen die als wensouders te maken kregen met Meijer. Ze gingen met hem in zee – zonder dat ze wisten hoeveel andere kinderen de donor al had verwekt met zijn sperma. Hun kinderen lopen nu mogelijk gezondheidsrisico’s op latere leeftijd.
De documentaire is het werk van Jessie Versluys en maakt gebruik van interviews met ouders, donorkinderen, experts en vertegenwoordigers van fertiliteitsklinieken. Ook wordt archiefmateriaal en communicatie van Meijer zelf getoond. De documentaire kreeg veel media-aandacht en werd internationaal besproken, maar kreeg niet noodzakelijk goede beoordelingen. Zo staat het cijfer op MovieMeter op een 2,90 uit 5 en wordt op IMDb ook slechts een 6,6.
Na het zien van de Netflix-documentaire The Man with 1000 Kids hebben tientallen ouders contact opgenomen met Stichting Donorkind. Ze vrezen dat hun kinderen afstammen van de Nederlandse massadonor Jonathan Meijer, die mogelijk tussen de 550 en 3000 kinderen heeft verwekt. Ook hebben vijftien tot twintig ouders vragen gesteld over een andere donor, Leon, die samen met Meijer onder tientallen valse namen op verschillende donorwebsites wereldwijd ingeschreven stond. "De omschrijving van Leon deed bij een aantal ouders een belletje rinkelen," aldus Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind.
De stichting organiseerde afgelopen september gespreksgroepen voor ouders die een kind hebben van een massadonor zoals Jonathan of Leon. Deze groepen werden geleid door volwassen donorkinderen die ook professioneel hulpverlener zijn. Meijer zelf beweert onschuldig te zijn en overwoog juridische stappen tegen Netflix vanwege de documentaire, die volgens hem vol leugens en overdrijvingen zit. Hij stelt dat hij slechts mensen wilde helpen die zelf geen kinderen kunnen krijgen en dat ouders op de hoogte waren van zijn andere donaties. Iets waar Van der Meer niets van wil weten: "Als hij iets goeds had willen doen, dan was hij gestopt; dan had hij de kinderen op nummer één gezet, maar dat heeft hij niet gedaan," zo liet hij destijds weten.
The Man With 1000 Kids is al enige tijd te bekijken op Netflix.
Reacties (0)