De driedelige misdaadfilmreeks Red Ridingvan regisseur Julian Jarrold, James Marsh en Anand Tucker is een absolute kijktip op Netflix. De films, waarvan ieder deel een ander jaartal behandelt, vertelt een fictief verhaal tegen de achtergrond van de Yorkshire Ripper-moorden, die plaatsvonden tussen 1975 en 1980.
Red Riding neemt ons mee naar het Britse Yorkshire in drie verschillende jaren. In 1974 is corruptie binnen het politiekorps een groot probleem. De jonge journalist Eddie Dunford is vastbesloten de waarheid te vinden in een politiezaak betreffende kinderontvoeringen. Wanneer de kleine Clare Kemplay verdwijnt, volgen Eddie en zijn collega Barry de sporen en vergelijkingen met twee eerdere verdwijningszaken. Zes jaar later, in 1980, volgen we Detective Peter Hunter uit Manchester die door Binnenlandse Zaken ingeschakeld wordt om in het geheim een onderzoek te doen naar de Yorkshire zaak. Als er in 1983 wederom een kind verdwijnt, herinnert hoofdrechercheur Maurice Jobson zich vergelijkbare zaak met de kleine Clare uit 1974. De afgezakte advocaat John Piggott gaat zich met de zaak bemoeien omdat hij overtuigd is dat er fouten zijn gemaakt in die betreffende zaak.
The Red Riding Trilogy is gebaseerd op de vierdelige boekenreeks Red Riding Quartet van David Pearce, die tussen 1999 en 2002 over de toonbank ging. Hoewel de boekenreeks bestaat uit de vier romans Nineteen Seventy-Four (1999), Nineteen Seventy-Seven (2000), Nineteen Eighty (2001) en Nineteen Eighty-Three (2002) besloot men voor het kleine scherm de derde uit de serie over te slaan. Voor de films, die zich zoals gezegd elk in een ander jaar afspelen, werden ook drie verschillende regisseurs aangesteld, die op hun beurt weer ieder een andere camera-instelling hanteerden. Regisseur Julian Jarrold werkte voor 1974 met een Super 16 mm film met een beeldverhouding van 16:9, terwijl James Marsh voor 1980 een 2-perf 35 mm film met een anamorfe beeldverhouding van 2,35:1 gebruikte. Anand Tucker boog zich over 1983 en deed dat met een Red One digitale camera.
Deels waargebeurd
Hoewel de cast van de films, waarin je onder meer Andrew Garfield, Sean Bean en Rebecca Hall terugvindt, fictieve personages vertolken, werd de waargebeurde zaak van de Yorkshire Ripper als inspiratie genomen. Dat was een beruchte Britse seriemoordenaar Peter Sutcliffe, die tussen 1975 en 1980 actief was in de Engelse regio Yorkshire. Van de maar liefst 22 vrouwen die hij wat aandeed, bracht hij er dertien met verschillende scherpe voorwerpen om het leven. Aanvankelijk had Sutcliffe het vooral gemunt op prostitués, maar later werden ook andere vrouwen het doelwit van zijn praktijken. Het is vanwege zijn overeenkomsten in modus operandi met de negentiende-eeuwse seriemoordenaar Jack the Ripper, dat Sutcliffe de bijnaam 'The Yorkshire Ripper' kreeg.
Alle drie de films van Red Riding zijn momenteel te zien via Netflix.
Reacties (0)