• 159.411 films
  • 9.797 series
  • 29.083 seizoenen
  • 608.520 acteurs
  • 355.184 gebruikers
  • 8.896.593 stemmen
Avatar
 
Bradley Cooper krijgt bijval van belangenvereniging gedurende ophef rondom 'Maestro'
Foto: © Netflix

Bradley Cooper krijgt bijval van belangenvereniging gedurende ophef rondom 'Maestro'

Bradley Cooper krijgt bijval van belangenvereniging gedurende ophef rondom 'Maestro'
Foto: © Netflix

De 'anti-laster-organisatie' Anti-Defamation League is van mening dat de neusprothese van Bradley Cooper in de Leonard Bernstein-biopic Maestro niet antisemitisch is. Dat laten deze weten in een officieel statement. De niet-Joodse acteur en regisseur kreeg grote kritiek vanuit de Joodse gemeenschap voor het spelen van de Joodse componist. 

De Amerikaanse regisseur en acteur Bradley Cooper heeft bijval gerkegen van de 'anti-laster-organisatie' Anti-Defamation League in de discussie rondom zijn neusprothese. De organisatie is namelijk van mening dat het kenmerk in geen enkel opzicht kan worden opgevat als antisemitisch. Dat laten ze weten in een statement tegenover de Amerikaanse entertainmentwebsite Variety. "In de loop van de geschiedenis zijn Joden in antisemitische en propagandistische films vaak verbeeld als kwade karikaturen met grote, gehoekte neuzen. Deze film, een biopic van de legendarische componist Leonard Bernstein, hoort niet in dat rijtje thuis," zo valt er te lezen. 

'Walgelijk'

Cooper heeft zich de afgelopen weken niet geliefd gemaakt bij de Joodse gemeenschap. De niet-joodse acteur speelt in de aankomende film de rol van legendarisch componist Leonard Bernstein, die zelf vol Joods is, en heeft zich daarvoor een neus-prothese laten aanmeten. Dat kan niet door de beugel, zo liet onder meer de organisatie StopAntisemitsm op Twitter weten. "Hollywood heeft Bradley Cooper - een niet-jood - gecast om de joodse legende Leonard Bernstein te spelen en heeft hem een walgelijke overdreven 'jodenneus' opgeplakt," zo schreef de organisatie, die eveneens een hercasting voorstelde. "Ze hebben nee gezegd tegen Jake Gyllenhaal, daadwerkelijk een jood, die er al tientallen jaren van droomt Bernstein te spelen."

Opvallend is dat de kinderen van de componist nauw bij het project betrokken waren en toestemming gaven om de neus van Bernstein zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. "Het is waar dat Leonard Bernstein een mooie, grote neus had. Bradley koos ervoor om make-up te gebruiken om zijn gelijkenis te versterken, en dat vinden we prima. We zijn er ook zeker van dat onze vader het ook goed zou hebben gevonden," zo laten Jamie, Alexander en Nina Bernstein weten in een statement. Eerder gaven ze al aan ontzettend geraakt te zijn door Coopers vertolking. De kritiek 'breekt hun hart' en is volgens hen een golf van "onoprechte pogingen om een succesvol persoon een toontje lager te laten zingen - een praktijk die we maar al te vaak hebben gezien bij onze eigen vader."

Maestro verschijnt 20 december op Netflix.

Poll: Ben je het eens met de kritiek op 'Maestro'?

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.