• 145.960 films
 • 7.520 series
 • 22.943 seizoenen
 • 506.909 acteurs
 • 317.515 gebruikers
 • 8.345.948 stemmen
Avatar
 
Alec Baldwin ontkent trekker te hebben overgehaald: 'Zou ik nooit doen'

Alec Baldwin ontkent trekker te hebben overgehaald: 'Zou ik nooit doen'

Donderdag 2 december 2021 om 09:55, door Dion Olbach
Alec Baldwin ontkent trekker te hebben overgehaald: 'Zou ik nooit doen'

Acteur Alec Baldwin, die begin oktober een dodelijk schot loste op de set van Rust, heeft de trekker naar eigen zeggen niet overgehaald. Dat vertelt hij in een fragment uit het eerste officiële televisie-interview op ABC News. Beelden van het incident, die door de politie worden gebruikt in het onderzoek, laten echter het tegendeel zien.  

De Amerikaanse acteur Alec Baldwin heeft de trekker van het pistool, waarmee in oktober cameravrouw Halyna Hutchins dodelijk in haar borst werd geraakt, niet zelf overgehaald. Dat zegt hij in een recent opgedoken fragment uit het nog te verschijnen televisieinterview van ABC News. "Ik zou nooit een wapen richten op iemand en de trekker overhalen. Nooit," zo vertelt de acteur tegenover interviewer George Stephanopoulos. Ook vraagt hij zich meermaals af hoe het kan dat er op de filmset echte kogels aanwezig waren. "Iemand moet een echte kogel in dat wapen hebben gestopt," zegt hij. "Ik weet niet hoe een echte kogel op de filmset is beland."

Incident op de set van Rust

Het is nu een maand geleden dat Baldwin op de set van de western Rust per ongeluk een dodelijk schot loste op Hutchins. De acteur was op dat moment bezig het trekken van zijn pistool te oefenen en deed dat nietsvermoedend met een schietijzer waarin naast losse flodders ook één echte kogel zat. Hutchins overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Ook regisseur Joel Souza werd geraakt, maar kon na behandeling van zijn schouder weer naar huis. 

Het is de eerste keer dat Baldwin officieel reageert op het incident. Dat hij er juist nu voor kiest om te stellen dat hij de trekker helemaal niet over heeft gehaald, is opmerkelijk. Camerabeelden die zijn gemaakt tijdens het fatale ongeval, spreken namelijk niet bepaald in het voordeel van de acteur. Hierop lijkt het onmiskenbaar dat Baldwin de schutter is. 

Aanklachten

De 63-jarige acteur bleef aanvankelijk vrij van blaam, maar daar kwam halverwege november verandering in toen een crewlid genaamd Serge Svetnoy naar voren stapte. Het hoofd van de afdeling Licht was in de buurt van Baldwin en Hutchins toen het bewuste schot werd gelost en zou naar eigen zeggen zelf ook bijna door de kogel zijn geraakt. Daarvoor stelde hij Baldwin, de productie en wapensmid Hannah Gutierrez-Reed aansprakelijk. Bovendien zou Svetnoy één van de eerste personen zijn geweest die zich over de gewonde Hutchins ontfermde vlak nadat ze was getroffen. De emotionele schade die hij daarbij heeft opgelopen kwam ook op het bordje van de eerder genoemde aangeklaagden. De afdelingsleider eist daarvoor een schadevergoeding. Scriptsupervisor Mamie Mitchell, die de alarmdiensten inschakelde na het ongeval, diende later een vergelijkbare aanklacht in

Momenteel liggen er in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval twee mensen onder de loep, namelijk wapensmid Hannah Gutierrez-Reed en regie-assistent Dave Halls. Eerstgenoemde zou onvoldoende ervaring hebben gehad met begeleiden van een dergelijk filmproject en Halls kent volgens diverse getuigen al een dubieus verleden. Ook wordt er door de politie onderzocht of er sprake is van kwade bedoelingen of onbewuste nalatigheid. Door de verdediging van Gutierrez-Reed werd gesteld dat er op de set dusdanig slecht werd opgelet dat er gemakkelijk iemand met opzet een kogel in het schietijzer had kunnen doen. 

Serge Svetnoy en Halyna Hutchins. (bron: Reuters)

Interview

Gisterochtend werd bekend dat Baldwin voor het eerst sinds het ongeval een interview zou geven. Dit interview, afgenomen door ABC-presentator George Stephanopoulos, zal later vandaag worden uitgezonden op de Amerikaanse televisie. Ook komt de zender met een twee uur durende special waarin het onderzoek naar de toedracht van het incident centraal staat. Deze special, met daarin verschillende interviews en reportages, staat gepland voor 10 december. 

Of en wanneer het interview en de special in Nederland te zien zullen zijn, is vooralsnog onbekend. 

Reacties (9)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van mrkos

mrkos

 • 405 berichten
 • 1282 stemmen

Op z'n Amerikaans spannender maken dan dat het is. Tuurlijk gaat hij niet expres iemand neerschieten, maar ben wel benieuwd hoe die kogel in het wapen is gekomen. Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.


avatar van RikkieD

RikkieD

 • 111 berichten
 • 104 stemmen

Wat een Amerikaanse onzin weer. Ik weet ook niet inhoudelijk wat er precies gebeurd is, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hij een strafbaar feit pleegt op deze manier. Zo achterlijk is niemand.


avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

 • 940 berichten
 • 4670 stemmen

Een kat in het nauw.

RikkieD schreef:

[..] het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat hij een strafbaar feit pleegt op deze manier. Zo achterlijk is niemand.

Dood door schuld? Nalatigheid? Er is best eea te verzinnen. En dan heb ik het nog niet eens over een civiele rechtzaak.


avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

 • 23395 berichten
 • 4264 stemmen

Hulu slaat hier ook een mooi slaatje uit, dikke trailer even. Maar goed, de “i didn’t pull te trigger” uitspraak is wel erg raar.


avatar van Corcicus

Corcicus

 • 2076 berichten
 • 3137 stemmen

Wapens doden nochtans geen mensen, wel andere mensen die de trekker overhalen. Simpele wiskunde.


avatar van G00dfella

G00dfella

 • 5 berichten
 • 382 stemmen

Het was dus een echt wapen, maar dan wel één waarbij je de trekker niet hoeft over te halen. Een primeur in de wereldgeschiedenis.


avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 11381 berichten
 • 1761 stemmen

Leland Palmer schreef:

Maar goed, de “i didn’t pull te trigger” uitspraak is wel erg raar.

Misschien op advies van een advocaat ofzo? Verder kan ik me voorstellen dat je geheugen je op zo'n moment ook een beetje in de steek laat (al dan niet als onderdeel van PTSS).


avatar van Brix

Brix

 • 18679 berichten
 • 4328 stemmen

De trekker overhalen van dat (western)type revolver is niet nodig om een schot te lossen.

De haan spannen daarentegen wel.

Als ik het goed begrepen heb was Baldwin zich aan het oefenen in snel trekken van de revolver..

In western stijl trekt de schutter zijn wapen met reeds ingedrukte trekker en spant de haan met de andere hand (dat ziet eruit als erop "slaan")

Zodoende kan men snel achtereen meerdere schoten lossen zonder de trekker over te halen.

Men noemt dit "fanning".

Dit zie je in de meeste westerns, maar in werkelijkheid is het een methode die weinig accuraat is, aangezien iedere slag op de haan de loop van de revolver doet afwijken, hetgeen de kans op missers vergroot.

Ik weet niet of dit de gang van zaken was in dit geval, maar het is een mogelijkheid.

Een andere optie is dat de ongespannen haan rustte op een geladen kamer van de revolver.

Een lichte schok kan het schot zo wel eens doen ontbranden, zonder aanraking van de trekker.

Vandaar dat men revolvers met zes patronenkamers in de regel voorziet van slechts vijf patronen.

De haan rust dan steeds op de ongeladen zesde kamer,

De aanwezigheid van een echte patroon tussen de losse flodders blijft uiteraard wel het grote knelpunt.


avatar van Brix

Brix

 • 18679 berichten
 • 4328 stemmen

Update

Ik lees nu dat het inderdaad zo is gegaan als in mijn eerste optie.

Baldwin zei dat hij de trekker niet overhaalde maar alleen "" de hamer liet gaan".

Hamer/hammer is de Engelse benaming van wat wij "de haan" noemen.

De haan van de revolver spannen is in 't Engels "cock the hammer".

Hij had wel kunnen denken dat er een schot af zou gaan wanneer hij de haan losliet, tenzij hij een totaal onwetende op dat gebied is, of echt dacht dat er geen patronen in het wapen zaten.

Hij zal genoeg westerns gezien hebben waarin die methode van schieten gebruikt werd.