menu

Film / Algemeen / Wat is een goeie filmencyclopedie?

zoeken in:
avatar van kos
kos
Je kunt hem hier zelfs naar je PocketPC downen .

Effe proberen.

avatar van Goodfella_90
Gelukt kos?

avatar van kos
kos
Yup, 14 dagen trial versie .

maar toch wel leuk, om even mee te spelen .

avatar van streeter
Het is jammer dat de Maltin recensies niet meer op IMDB staan
Van alle filmencyclopedieen vind ik Maltin's de beste. (Als persoon kan ik hem niet uitstaan)

avatar van kos
kos
Echt wel een prettig programmaatje trouwens, al ben ik het bepaald niet altijd met maltin eens. Zoiets zou in een Moviemeter-uitvoering moeten verschijnen .

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Ik heb de Time Out Film Guide (editie 2009).
Korte samenvattingen en scherp en bondig geformuleerde recensies ineen.

Time Out gebruik ik ook. Koop er eens in de 2 jaar eentje. Heb nu nog editie 2011 geloof ik. En ik heb nog de (een-na-laatste editie) van die Nederlandstalige al ligt die helemaal uit elkaar. De letters A, B en T-Z ontbreken geheel.

Maar heb nog een heleboel meer thematische catalogi/encyclopediëen. Eentje voor Westerns (BFI Companion to the Western), Sci-Fi, War Movies (Checkmark), 500 Essential Anime Movies (ILEX), Outlaw Masters of Japanese Film (IB Tauris), Critical Handbook of Japanese Film Directors, Nikkatsu Action Cinema, A Guide to New Japanese Film (Midnight Eye), Yakuza Movie Book - A Guide to Japanese Gangster Movies, Japanese Cinema Encyclopedia (Horror, Fantasy, Science Fiction (Weisser)), Hollands Hollywood, etc

En voorts de jaarlijkse catalogus van het IFFR.

avatar van Brix
Welke (jaartal) was de laatste Nederlandstalige filmencyclopedie MR ?
Ik heb er hier een aantal, maar geen idee wanneer de laatste verschenen is.

Ik heb die uit 1991 dat is een blauwige editie met Marlene Dietrich voorop. Later kwam er nog eentje in 1993 geloof ik, een meer steenrode (in twee losse delen). Sindsdien niet meer verschenen.

Reinbo
Die heb ik allemaal. Leuk hoe ze Evil Dead eerst een 0,5 gaven en afdeden als amateuristisch werk en het een editie later geweldige cinema noemde en er 4,5 aan gaven.

avatar van thunderball
Die Nederlandse filmencyclopedie kocht ook iedere jaar.

Heb ze vanaf de eerste uitgave, ergens begin jaren '80, toen begon ik me net voor films te interesseren.
Die eerste was nog relatief dun, met redelijk grote letters op mooi papier.
Later werden ze steeds dikker en het papier goedkoper.

De laatste bestond uit twee delen, maar het zwakke daaraan vond ik dat ze er bv ook registraties van theatershows van Freek de Jonge in hadden op genomen en hoe leuk ik die ook vond, dat had niks meer met film te maken. Ook een aantal TV-series stonden er plotseling in, soms per aflevering.

Ik weet nog wel dat ik toen eind jaren '80 een vriendinnetje had en die was Cherfan, ik haar daar mee constant plagen en nietsvermoedend de nieuwste filmencyclopedie besteld. Tot mijn afgrijzen en haar plezier stond Cher toen op de voorkant afgebeeld. Dat heb ik nog lang moeten horen!

avatar van Brix
Mochizuki Rokuro schreef:
Ik heb die uit 1991 dat is een blauwige editie met Marlene Dietrich voorop. Later kwam er nog eentje in 1993 geloof ik, een meer steenrode (in twee losse delen). Sindsdien niet meer verschenen.


Zelf heb ik in ieder geval de 2e, 5e (Dietrich cover) en 6e editie (de dubbele)
Waarschijnlijk nog een of twee, maar die vind ik zo gauw niet, liggen waarschijnlijk ergens in m'n kelder.

Ook nog de Ephraim Katz Film Encyclopedia, 3e editie, 1998, De international Film Guide 1989 (Peter Cowie) de Sony Speelfilmgids (10.000 bioscoopfilms op TV en video) Lexicon des Fantasy Films(1900 -1986) (Heyne Bücher)

Als ik één encyclopedie mag aanraden, en dan speciaal voor de liefhebbers van Spaghetti en andere Europese westerns, dan is het zeer zeker 'Any Gun Can Play ' , van Kevin Grant (2011)
Beter en completer dan dit kan ik mij niet voorstellen, fantastisch.

Verder nog veel naslagwerken in diverse genres, maar dat is teveel om hier te vermelden.

Inderdaad erg grappig wat Reinbo aanhaalde over die opwaardering.
Dat kom je bij meerdere films tegen, maar niet zó extreem denk ik.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:13 uur

geplaatst: vandaag om 08:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.