• 9.369.690 stemmen

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: Joe Swanberg

Met onder meer: Anna Kendrick, Melanie Lynskey en Lena Dunham

Plot Happy Christmas

"Family is the gift that keeps on taking."

Nadat ze gebroken heeft met haar vriend trekt een jonge vrouw (Anna Kendrick) in bij haar oudere broer, zijn vrouw en hun 2-jarige zoontje. Ze blijkt echter niet de kamergenoot te zijn die ze hadden verwacht.

avatar van wwelover

wwelover

Flinke tegenvaller zeg. Heb een zwak voor Anna Kendrick en op zich is zij nog best leuk in de film, maar dat is niet genoeg. Het duurt gelukkig niet heel lang, maar er gebeurd bijna niks interessants in de film. Nou kan dat voor een indie sfeer film geen probleem zijn, maar in dit geval wel. Op een paar geinige conversaties na stelt de film vrij weinig voor.

avatar van gauke

gauke

Beslist geen typerende kerstfilm. Het verhaal leek uit een grof raamwerk te zijn ontstaan en door improvisatie (spontane dialogen) van de cast gerealiseerd. Een film over het leven van alledag (zo op het eerste oog onbeduidende maar tekenende verhoudingen tussen mensen), dan mooi dan weer rampzalig, waarbij het echtpaar en het ouder zijn gesteld werd tegenover het als "single" leven. De regisseur focuste vooral (door observatie) op de vrouwelijke personages die op zich geloofwaardig overkwamen. En toch was een meer uitgebalanceerd draaiboek me liever geweest.

avatar van schumacher

schumacher

Wat een slechte film zeg jamannekes toch, ppff. Er zat echt maar dan ook echt nikske in diene film.

Wat een slap en saai gedoe en van komedie is al helemaal geen sprake en van happy christmas ook al niet ze.

Laat die snel links liggen, er zijn genoeg andere goeie films die je kan bekijken.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Zelden zo' niet boeiende film gezien. Na een minuut of 20 afgezet. Niet grappig, niet interessant, geen kerstsfeer, het was echt niks!

avatar van scorsese

Aardige film over een jonge vrouw die na het verbreken van haar relatie bij haar broer en diens vrouw komt te wonen. Niet echt een verhaal, waardoor de film eigenlijk weinig om het lijf heeft. Desalniettemin wel vermakelijk omdat de personages geloofwaardig worden neergezet en de dialogen wel leuk zijn.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk komedie/drama film...

Redelijk verhaal...

(Dolby Digital)...

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Prima productie, kleine film met een groot talent.

avatar van Shinobi

Shinobi

"She doesn't seem like a responsible person."

Typische mumblecore van Joe Swanberg.

Het opvallende aan 'Happy Christmas' is dat het vrij weinig met Kerstmis te maken heeft; het feest lijkt meer bijzaak te zijn. Op zich niet erg, want het thema is subtiel aanwezig. Wel heb ik het gevoel dat de film enigszins stuurloos is, omdat er allerlei subplotjes geïntroduceerd worden die onafgemaakt (achter)blijven.

Gelukkig zet de cast stuk voor stuk aangename personages neer. De dialogen zijn over het algemeen geïmproviseerd, maar er zit een bepaalde spontaniteit in waardoor het geheel nergens echt saai wordt. Dat heeft deels met de willekeurige situaties te maken die op hun eigen manier natuurlijk overkomen. Tegen het einde aan wordt er wel gepoogd om een zekere lijn aan te houden, maar Swanberg weet dat jammer genoeg niet op te volgen met een passende finale.

Al met al best aardig, maar dit genre moet wel in je straatje liggen. Overigens hulde voor het schattige zoontje van Swanberg. Mocht je nog geïnteresseerd zijn, na de eindcredits volgt een extra scène.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van Creative-lady

Creative-lady

Oké, komedie kun je deze film inderdaad niet zeggen. Maar ergens? Was het wel een leuke film. Dachten de acteurs/actrices als ze lachten, dat wij gingen meelachen? Maarja, toch niet. En dat 2-jarig zoontje? Was in het echt toch ouder? Maarja, de film stak me NIET tegen.

avatar van Collins

Collins

Het is de bedoeling dat Jeff en Kelly samen met hun tweejarige zoon een gezellige kerst vieren. Door de komst van Jeff’s zuster Jenny die een crisis doormaakt en haar heil zoekt in alcohol en drugs is de gezelligheid soms ver te zoeken. De regisseur, schrijver en producer van Happy Christmas is Joe Swanberg, die bovendien ook nog de rol van Jeff voor zijn rekening neemt. De film heeft het over thema’s als het huwelijk, het single zijn en het nemen van verantwoordelijkheid. Happy Christmas heeft zijn goede momenten maar heeft ook veel momenten die niet erg boeien.

Aan de cast ligt het niet per se. Anna Kendrick, Melanie Lynskey en Mark Webber vullen de belangrijkste rollen in en doen dat meestentijds naar behoren. De boosdoener is het script. Of eigenlijk het ontbreken van een script. Het script van Swanberg geeft slechts het basisverhaal weer. Verder is alles onderhevig aan improvisatie van de acteurs. Die worden in hun rollen tegenover elkaar gezet zodat spontane dialogen ontstaan en niet voorziene situaties worden gecreëerd.

Het resultaat is wisselvallig. Binnen de anderhalf uur die de film duurt ontstaan scènes die humoristisch en interessant zijn. Er komen echter ook veel scènes voorbij waarbij je hartstochtelijk wenst dat een goed uitgewerkt script aan de basis van de film had gelegen. Een scène waarin Jenny zich misdraagt op een feestje werkt authentiek. Het gesprek dat Jeff en Kelly daarna voeren over Jenny’s misstap is vervolgens inhoudelijk zwak en wordt houterig en ongemakkelijk gepresenteerd.

Het verhaal is niet heel verrassend maar is op zich nog wel onderhoudend. Het euvel waar de film onder lijdt. is vooral conceptueel van aard. De leukste scènes zijn de scènes met Kendrick, Lynskey en Lena Dunham die zich met het schrijven van een erotische roman bezighouden. Ook hier klinken de dingen af en toe moeizaam, maar veel van de geïmproviseerde tekst heeft een naturelle impact en is echt grappig.

Vaker zijn de geïmproviseerde dialogen in de film helaas noch interessant, noch humoristisch. Eerder slap en ongeïnspireerd als gevolg van een vrijblijvend script. Improvisatie is een kunst die niet iedereen is gegeven. Dat feit maakt van Happy Christmas een middelmatige film.