• 9.373.992 stemmen

Met onder meer: Buster Keaton, Natalie Talmadge en Joe Keaton

Gesproken taal:

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Our Hospitality

"A Comedy with a Heart of Gold"

New Yorker Willie McKay (Buster Keaton) reist af naar het zuiden om een erfenis te claimen. Daar komt hij als gast bij de familie Canfield terecht en wordt verliefd op de dochter des huizes (Talmadge), zich niet bewust van de slepende vete tussen de Canfields en zijn eigen familie, de McKays. Gelukkig weerhoudt de spreekwoordelijke gastvrijheid van de zuiderlingen de Canfields ervan Willie een kopje kleiner te maken. Zolang hij maar te gast blijft...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

William McKay

Joseph Canfield

Virginia Canfield

Lee Canfield

The Engineer

Willie McKay - 1 Year Old

Husband Quarreling with Wife (onvermeld)

John McKay (onvermeld)

avatar van Goodfella

Goodfella

Gezien met live pianobegeleiding. Best aardig. Leuk om te zien hoe men in 1923 naar ±1830 keek. De eerste stoomlocomotief, het drukke verkeer, dat gedoe met die bloedwraak... Gelukkig zelden té flauw (Chaplin, Marx Brothers) en af en toe zelfs best spectaculair, voor die tijd dan

Verder geen hoogstaand verhaaltje ofzo, maar 3 sterren is het wel waard.

avatar van Freud

Freud

Op 14 april in het filmmuseum in antwerpen, met Tsjechische tussentitels

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Na The General en Sherlock, Jr. is dit Buster's grootste meesterwerk. 5*

avatar van Bpro Elwin

Bpro Elwin

en af en toe zelfs best spectaculair, voor die tijd dan

Ongelukkig uitgedrukt. Het slotakkoord, de hele achtervolging met stunts is nu de dag nog mega-spectaculair. Buster heeft zelfs haast het loodje gelegd in de scene waarin hij in de extreme stroming van de rivier terechtkomt. Zie hem daar snel het beeld uitgaan. De redding bij de waterval, het paardrijden met rok over hoofd en uitgeklapte paraplu.

Allemaal echt uitgevoerd en levensgevaarlijk.

Dat is ook nu nog spectaculair.

Waar je door afgeleid wordt is vast het feit dat je geen Sound FX hoort en niet wordt verwend met snelheid in decoupage. Puur dat wat in beeld gebeurt is magisch, tijdloos en megaspectaculair.

avatar van Theatertje

Theatertje

Ik was niet zo dol op deze Buster Keaton-film. Misschien komt dat doordat mijn verwachtingen hoog waren na het zien van THE GENERAL, ik weet het niet. Toch heb ik goed kunnen lachen om deze film.

avatar van The One Ring

The One Ring

Je hebt zo van die tijden dat je constant verrast wordt. Eerder deze week gaf ik al een hoog cijfer aan een obscure horrormusical, wat opzichzelf al bijzonder is. Maar nu wordt het nog vreemder: ik geef een hoog cijfer aan een film van Buster Keaton, wiens films ik tot nu toe niet kon uitstaan.

Wat ik ook van die andere twee Keatons die ik zag (The General en Steamboat Bill Jr.) vind, Our Hospitality is een pareltje; op vele vlakken. Deze Keaton heeft ten eerste al het voordeel mee dat hij in tegenstelling tot beide andere films al een veel leuker uitgangspunt heeft. Het bloedwraakverhaaltje in samenhang met de gastvrijheid levert erg leuke situaties op, die ik hier niet ga verklappen. Maar ook de wat losstaande scènes zijn geweldig, met misschien wel de leukste treinreis in de filmgeschiedenis (daar kan The General nooit tegenop).

Daarnaast is de film ook nog eens prachtig geschoten; duidelijk de mooiste van alle stomme films die ik tot nu toe zag. Veel films uit die tijd kunnen cinematografisch geen indruk op mij meer maken, maar deze film is een uitzondering. Vooral de openingsscène is zeer sfeervol. Het is ook de enige echt serieuze scène in de film overigens. In andere films van Keaton vond ik serieuze scènes vaak niet werken, ook wel omdat Keaton maar een gezichtsuitdrukking aanhoud. Hier had ik er nooit last van.

Keaton waardeerde ik tot nu toe vooral om zijn geweldige stunts. Die blijven hier lang achterwege, maar tegen het einde ontstaat er een van de leukste achtervolgingen die ik ooit gezien heb, waar Keaton ook weer leuk kan stunten. De watervalscène roept niets dan bewondering op. Of er nou een vangnet onder hing of niet, de timing die Keaton hier laat zien is ongekend. Met alle moderne trucages staan we in moderne films nergens meer van te kijken. Keaton gebruikt tijdens zijn stunts zelden cuts en beschikte niet over de moderne technieken, waardoor de echtheid van zijn stunts alleen maar bewondering kan oproepen.

De film zakt af en toe wel een beetje in, maar het valt zeker mee in vergelijking met The General. Nee, ik ben hier zeer enthousiast over. Ik had Keaton eigenlijk al opgegeven, maar blijkbaar heeft hij toch veel leuks te bieden. Dit is een zeer inventieve film met al zijn beeldgrapjes en stunts. Misschien toch weer wat meer Keaton's gaan kijken en eventueel The General eens herkansen.

4 sterren voor nu, maar dat kan groeien.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

The One Ring schreef:

4 sterren voor nu, maar dat kan groeien.

Zeker doen! En probeer eens Sherlock, Jr., Seven Chances of The Cameraman. Of een van zijn vele uitstekende kortfilms. One Week of The Scarecrow bijvoorbeeld.

avatar van jonagold77

jonagold77

momenteel bij play.com deze film samen met sherlock jr. voor slechts 7.99 eur verzending inbegrepen... superkoopje!

avatar van Friac

Friac

jonagold77 schreef:

Leuke tip, maar ik zag eigenlijk een interessantere deal staan op dezelfde site. 27,99 euro voor The Buster Keaton Chronicles, een 6-delige dvd-box (regio 2!) met daarin 28 films (de belangrijkste kortfilms en belangrijkste langspeelfilms, uitgezonderd The Cameraman) plus één documentaire van 1968. Zelf heb ik hem meteen besteld, lijkt me een schitterend koopje te zijn.

Our Hospitality is de spannendste en, misschien net voorgegaan door The General, de avontuurlijkste film van Buster Keaton die ik al gezien heb. Ongelooflijk dat een film die 75 jaar oud is nog steeds bijzonder spannende scènes kan bevatten: ik heb het dan voornamelijk over de openingsscène (die inderdaad erg mooi gefilmd is en zelfs behoorlijk creepy is) en de adrenalinegevulde finale.
De gags zijn fantastisch, en deze worden in Our Hospitality een heel eind op weg gezet dankzij het leuke verhaal van de rivaliserende families. De ongemakkelijkheid die binnen de muren heerst (bv. wanneer de vader de kalkoen aansnijdt) en tegelijk de angst om het huis te verlaten: met dit gegeven werd naar mijn aanvoelen schitterend gespeeld. Mijn favoriet moment was overigens de scène waarin één van de broers de dieperik induikt terwijl hij met een touw aan Buster bevestigd is. Wanneer je Keaton eerst de vallende broer ziet volgen, hem vervolgens op zo'n hilarische manier ziet reageren en hij meteen erna zelf de diepte wordt ingesleurd: priceless.

Het erg dankbare verhaal, het knappe camerawerk (het viel me net als The One Ring ook op), de spannende scènes en de vele geslaagde grappen zorgen ervoor dat 'Our Hospitality' na 'Sherlock Jr.' mijn favoriete Buster Keatonfilm tot nu toe is.

avatar van Adrenal

Adrenal

Friac schreef:

Die box heb ik ook, heb er nog maar drie films van gezien maar tot nu toe zeker een aanrader!

Vond dit ook weer een erg goede van Buster Keaton, maar wel minder dan de andere films (The General, Sherlock Jr.) die ik tot nu toe van hem gezien heb. Deze is wat trager en minder inventief, vooral in vergelijking met Sherlock Jr.

avatar van Spetie

Leuke onderhoudende film met een aardig verhaal, dat op een goede manier is uitgewerkt . De film komt rustig op gang, maar bevat daarna regelmatig een aantal grappige situaties. De treinreis is erg leuk, maar het echte hoogtepunt van de film, zowel letterlijk als figuurlijk, is absoluut de watervalscène. Zeer spectaculair,zeker voor die tijd en daarnaast ook nog eens behoorlijk fraai in beeld gebracht. Keaton was verder wel aardig, al vind ik hem in vergelijking met Chaplin toch wel wat minder uitstraling hebben. Desondanks een leuke film, die me wel nieuwsgierig maakt naar The General.

avatar van MNV2

MNV2

Ik ben aangenaam verrast door deze comedy-klassieker van Buster Keaton om allerlei redenen. De belangrijkste is misschien wel het feit dat dit de eerste jaren '20 komedie is waarbij ik af en toe weldegelijk gelachen heb. De situaties die uit het verhaal voort vloeiden waren erg leuk, zo ging de hele treinreis die Keaton maakt niet zonder problemen. Ook de scènes op de rivier met de spectaculaire watervalscènes zorgden voor een bijzondere kijkervaring, zeker omdat de mogelijkheden op vlak van effecten zeer beperkt waren. Neem daarbij de leuke personages en een plezant verhaal en je hebt al meteen de basis voor een heel goede film.

Een andere reden waarom dit een must is om te zien is het schitterende acteerwerk van Buster Keaton zelf, die klungelig overkwam op een lachwekkende manier. En al vond ik hem ook niet beter dan Chaplin, toch is het een noemenswaardige komiek. Ook de meeste andere rollen waren leuk om te volgen. Technisch gezien stak deze film ook wel goed in elkaar: soms prachtige shots (de bergklimming, het shot enkele meters boven de trein, enz.) en uitstekende muziek.

4.0 sterren

avatar van Pistons

Pistons

Geweldige slapstick die de overgang van de Cinema der Attracties naar de transitionele cinema markeert. Gepaard met de acrobatische truucjes van Keaton en de mooie beelden van het landschap tijdens de treinreis zien we een mooie, gevoelige comedy met een heerlijke twenties sfeer en vele innovaties.

Ik heb genoten.

* * * * ½

avatar van niethie

niethie

Heerlijke slapstick inderdaad, weliswaar wat minder leuk als ''Sherlock jr'' maar nog steeds een erg fijn filmpje. Het begint al gelijk leuk met die hobbelige treinreis. Echt een geweldige scene! Ook weer wat memorabel stuntwerk, vooral naar dat moment bij die waterval heb ik ademloos naar zitten kijken. Het einde is dan wel wat afgezaagt maar gezien zijn leeftijd en simpele karakter wil ik dat de film wel vergeven.

3,5 sterren

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Buster Keaton is altijd een minder bekend figuur uit de vroege cinema-geschiedenis en dat is jammer. Hij is een ware entertainer, die humor en actie uitstekend weet te combineren. In deze vroege film wordt een familievete uit de doeken gedaan. Vrij gewoontjes qua plot dus, al heeft het tijdens de treinreis nog her en der geinige vondsten. Het lijkt me duidelijk dat Buster Keaton hier ideeën heeft opgedaan voor zijn meesterwerk The General. De film koerste af op een veilige ruime voldoende, maar door een geniaal mooie en spectaculaire eindscene krijgt deze film uiteindelijk toch nog 4 sterren.

avatar van wibro

wibro

Grandioos.

Buster Keaton heeft voor mij nu wel definitief bewezen dat hij de grootste komiek is in de periode van de zwijgende cinema. Vergeleken met zijn verrukkelijke komedies zijn de filmpjes met Charlie Chaplin eigenlijk niet meer dan aardig.
"Our Hospitality" is op alle fronten ijzersterk, misschien nog sterker dan "Sherlock Jr" die tot nu toe voor mij zijn beste film was.
De volgende scènes zijn als het ware om in te lijsten;
1.) De bijzonder komische zwerftocht met een primitieve trein. Magistraal. Ik heb voortdurend in een deuk gelegen.
2.) De scène bij de waterval waarin Buster Keaton zijn liefje redt. Die stunts van hem en dat allemaal zonder special effects. Hoe krijgt die Keaton het toch voor elkaar.
En zo valt er nog veel meer te genieten.
"Our Hospitalty" behoort voor mij met het eerder genoemde "Sherlock Jr" tot de meesterwerken van Buster Keaton en zelfs ook van de hele zwijgende cinema. Dat deze magistrale film voor mij de hoogste waardering krijgt, dat spreekt uiteraard vanzelf.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ongelooflijk dat dit in 1923 is gemaakt. Waanzinnig tempo, ontzettend geestig, ene geweldige moment na het andere, briljante stunts, maar ook overall goed gemaakt. Zo is het wat serieuzere begin, erg sterk. M.i. totaal niet verouderd. Doet niet veel onder voor the General (waar deze film in zekere zin zelfs een voorloper voor is). 4,5 sterren.

avatar van gotti

Helaas niet zo fantastisch als The General, maar begin Keaton steeds meer te waarderen.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Jammer dat deze niet in de top 250 staat. Waarschijnlijk mijn favoriete full-motion Buster Keaton

Die treinreis . geniaal.

Buitengewoon creatief en mooi in elkaar gezet filmpje. Zelfs nog leuker dan The General.

Buster heeft weer een aantal grandioze scenes die zelfs het wat flauwige plotje en langdradige uitwerking in het huis niet kunnen verpesten.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Hmm, het lukt me maar niet deze film op DVD te krijgen. Op Play.com bleek hij na weken wachten toch onverwachts uitverkocht. Iemand een tip?

avatar van timbo_

timbo_

Veel meer dan downloaden of uit buitenland halen (amazon?) zit er niet op. Maar goed om te zien dat er weer een Keaton liefhebber bij is.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

SnakeDoc schreef:

Hmm, het lukt me maar niet deze film op DVD te krijgen. [...] Iemand een tip?

Hij staat in z'n geheel op YouTube; de beeldkwaliteit is dan natuurlijk niet ideaal, maar je kunt hem in ieder geval zien.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2058 stemmen

Typisch Keaton-plot en vergeleken met zijn andere prenten een van de mindere.

Tuurlijk, de stunts zijn formidabel, maar de grappen en grollen zijn minder scherp als in bijvoorbeeld the General of Sherlock Jr. De antieke beelden blijven echter verbazen en voor genot zorgen, kortom; alle bovengenoemde lof is volkomen terecht. Feit blijft echter ook dat de scherpzinnigheid van deze Keaton in mijn ogen achterbleef. 3*

Metalfist

Love thy neighbour as thyself

Ik ben nooit zo voor de silent film geweest. Mijn eerste kennismaking met dat 'genre' was via een aantal vroege Hitchcock films en het pakte me eigenlijk niet zo goed. Ik dacht dan ook dat het een tak van de cinema was die ik voor de rest opzij ging laten liggen maar dan kwam opeens Buster Keaton op de proppen die met zijn slapstick en heerlijk stuntwerk ervoor zorgde dat ik een favoriete silent acteur kreeg. Ondertussen zijn we al weer een aantal jaar verder, mijn eerste kijkbeurt van Steamboat Bill, Jr. stamt uit 2010, en moet ik niet meer zo heel veel van zijn full features zien.

Al zijn er nog wel wat titels die dateren uit zijn latere periode waar Keaton vaak gereduceerd werd tot een waardeloze bijrol die ik nog moet zien dus de weg is nog niet ten einde. Soit, interessant wel om te zien dat dit de eerste echte langspeelfilm is waar Keaton zijn gebruikelijke kunstjes mag bovenhalen. Drie jaar hiervoor had hij al wel The Saphead om zijn naam staan maar dat is een volstrekt waardeloze film die de naam Keaton onwaardig is. Wat ook meteen opvalt is dat er hier veel meer focus ligt op het verhaal. Het thema van burenruzie is al vaker gebruikt, onder andere Abbott & Costello gebruikten het ook met Comin' Round the Mountain in 1951, maar het blijft natuurlijk de perfecte kapstok voor een komedie. Film lijkt ietwat traag op gang te komen in de zin dat het wel even duurt eer Willie in het stadje aankomt maar we krijgen er een geweldige treinrit bovenop (zowaar zelfs nog een tikkeltje beter dan in The General) en is het genieten van de capriolen van Keaton die besluit om gebruik te maken van de hospitaliteit van zijn buren. Een geweldig komisch zicht maar het indrukwekkendste moest nog komen. Dat is iets dat wel vaker het geval is bij stoneface maar de achtervolging in de waterval is wel erg tot de verbeelding sprekend. Het is onvoorstelbaar dat de acteur dit allemaal aandurfde en bleef aandurven want het heeft hem bijna een aantal keer het leven gekost.

Indrukwekkend staaltje dus weer van wat zowat één van mijn favoriete komieken maar hier wordt toch ook weer duidelijk waarom. Het stuntwerk spreekt voor zich natuurlijk maar dat stalen gezicht dat hij in zijn films heeft is gewoon legendarisch. Films van Keaton hebben vaak ook wel veel familieleden in de bijrollen. Vader Joe Keaton is weer van de partij (al is hij natuurlijk niet zo indrukwekkend als zijn zoon) maar ook zijn toekomstige vrouw Natalie Talmadge speelt hier de belangrijke rol van Canfield's dochter. Al 3 maanden zwanger van Robert Keaton, haar tweede zoon met Buster, toen de principal photography voor Our Hospitality werd gestart maar de rol voor de kleine Willie is dan weer weggelegd voor die andere zoon, Buster Keaton Jr. Amusante bijrolletjes ook, zeker Talmadge heeft wel wat leuke scènes. Valt voor de rest ook nog op hoe knap dit gefilmd is. Voor een film van zo'n 90 jaar oud zien erg veel scènes er nog fantastisch uit.

Wederom een erg vermakelijke zit van Buster Keaton. Onvoorstelbaar wat die kerel allemaal in het silent era heeft afgeleverd, des te schrijnender om te zien hoe het hem daarna is vergaan, en dit is weer één van vele successen. De korte speelduur zorgt ervoor dat de film nooit zijn vaart verliest en het is genieten van de climax.

avatar van Film Pegasus

De eerste langspeelfilm van Buster Keaton. Vooral een charmante film, vooral door de leuke setting van 1830. Gezien vanuit de bril uit 1923. Bij Keaton zijn het de kleine dingen die het hem doen en ook werken. Vooral om dat het niet de overdreven slapstick is van Laurel & Hardy, maar gewoon heerlijke visuele humor zonder druk te worden. Je hebt 3 grote blokken in de film. De treinreis, Keaton die te gast is en dan de scène richting waterval.

Door dat drieluik merk je ook wel dat de man komt van kortfilms. Maar het stoort op zich niet. In z'n geheel is de film zeker te genieten en valt alles mooi samen. Qua score is het gevaarlijk. In gedachten lijkt The General beter te zijn, maar deze Our Hospitality neig ik qua score meer te geven. Misschien wordt het gewoon tijd om The General nog eens te herzien. Beste Keaton blijft nog altijd de kortfilm One Week, al moet ik nog wel wat films van de man zien. Voorlopig dus evengoed qua score als The General, we zien later wel bij herziening of deze film blijft nazinderen.

Film Pegasus schreef:

De eerste langspeelfilm van Buster Keaton.

The Saphead (1920) was nog eerder, al kun je dat niet echt als een volbloed Keaton aanschouwen omdat zijn stijl amper aanwezig is.

avatar van Film Pegasus

Metalfist schreef:

Had ik over het hoofd gezien. Gaandeweg zat Keaton ook meer mee aan het stuur en is zijn stijl herkenbaarder. Toch bedankt voor de tip.

Metalfist

Vind het wel een vreselijke film, dus ik weet niet of je het echt als een tip moet beschouwen

avatar van John Milton

John Milton

Our Hospitality moest even voor me op gang komen, maar met name de laatste 20 minuten zijn het kijken alleen al waard. Keaton is echt de meester hierin, dit soort fysieke komedie. Die stunts in de laatste akte zijn fenomenaal...