• 9.376.792 stemmen

Geregisseerd door: Zeresenay Mehari

Met onder meer: Meron Getnet, Tizita Hagere en Haregewine Assefa

Releasedatum: 21 mei 2015

Plot Difret

Op drie uur afstand van Addis Ababa is een slimme, veertienjarige tiener op weg naar huis van school als ze gekidnapt wordt door enkele mannen op paarden. De moedige Hirut grijpt naar een wapen en probeert te ontsnappen maar per ongeluk schiet ze haar verloofde neer. In haar dorp is het een gewoonte om ontvoering toe te passen binnen het huwelijk en dit is zelfs één van de oudste tradities van Ethiopië. Meaza Ashenafi, een machtige en volhardende advocate, komt van de stad om Hirut te verdedigen met als argument dat het zelfverdediging was. Meaza moet keuzes maken; ze wil haar baan niet verliezen maar als ze alles volgens het boekje doet ontstaat de kans dat ze Hirut's leven niet kan redden.

Vanaf 1 januari 2015 in de bioscoop (Cinéart)

EDIT: release verplaatst naar 28 mei 2015

avatar van Mr Thee

Mr Thee

In april 2015 ook al te zien in verschillende steden mogelijk gemaakt door:

avatar van BBarbie

BBarbie

Mijn eerste film uit Ethiopië is mij goed bevallen. Het is het waargebeurde relaas van een feministische advocaat, die het tegen de stroom in opneemt tegen een rechterlijk systeem dat geleid wordt door tradities. Naast het beklijvende verhaal hebben ook het acteerwerk en de opnamen van het Ethiopische platteland indruk op mij gemaakt. Ik hou wel van dit soort films.

avatar van soom

soom

Getipt door BBarbie, kwam dit onder mijn aandacht. Ik deed er alleen niets mee toen ik deze tip voorbij zag komen. Eigenlijk kwam dat door As if I am not there. De meest afschuwelijke, meest nietsontziende film ooit, die dankzij enkele scenes, mijn hele wereldbeeld in elkaar knalde. Dus, hoewel er wel een paar mooie tips uitrolden dankzij Barbie, ergens aan de achterkant, ben ik wel een beetje voorzichtig met tips bekijken, omdat rauwrealistische-werkelijkheidsfilms niet mijn directe interesse genieten. Toch waagde ik me op dun ijs en werd weer verpletterd, tot tranen aan toe. Ik zag Mabel verkondigen, dat ze over andere dingen droomde dan een huwelijk sluiten in haar tienerjaren. Ze droomde waarschijnlijk toen wel al over haar prins op het witte paard. Het acteerwerk laat veel te wensen over, het plot is niet heel stevig. De eenvoud raakt echter als een mokerslag en die eenvoudige, zo gezegd kinderlijke manier van filmen, blijft waarschijnlijk het meest hangen. Dat, en de uitzichtloosheid waarin sommige mensen in dit bestaan rondsjouwen. Ik weet bepaalde zaken, maar het maakt het niet makkelijker om te moeten zien welk kruis andere mensen soms te dragen hebben.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Ik heb normaal moeite met films uit andere culturen, maar deze is zeer toegankelijk. Schrijnend hoe in Ethiopië jonge meisjes misbruikt werden door hun toekomstige echtgenoot. De film heeft mij geboeid van begin tot einde en stemt tot nadenken. Beklemmend verhaal, en eigenlijk verrassend goed geacteerd. De advocate die het meisje pro deo verdedigde verdient een pluim. Bepaalde mannen in de film komen er alles behalve goed uit. Best dat dit nu toch verleden tijd is. Aanrader, die blijft nazinderen.

avatar van Dievegge

Dievegge

Dit is een aanklacht tegen het ontvoeren, verkrachten en gedwongen uithuwelijken van Ethiopische meisjes. Het verhaal wordt meeslepend gebracht en je krijgt een realistisch beeld van het land. Meron Getnet, een actrice met tv-ervaring, speelt de rol van de charismatische advocate die een meisje verdedigt dat een van haar aanranders neergeschoten heeft.

In Ethiopië wordt Difret niet vertoond. Er kwam protest tegen van twee kanten. Aberash Bekele, het meisje dat veertien was in 1996, vond dat haar levensverhaal uitgebuit werd terwijl zijzelf in armoede leeft. Anderzijds zijn er mensen die het werk van de advocate en vrouwenrechtenactiviste Meaza Ashenafi willen minimaliseren.

Inmiddels is de wetgeving veranderd en staat er vijftien jaar gevangenis op dit soort feiten, maar dat betekent nog niet dat het niet meer voorkomt. Het is een conflict tussen moderne humanitaire opvattingen en een eeuwenoude traditie in de zuidelijke provincies van Ethiopië.

Het woord Difret zou zowel moed als aangerand zijn betekenen in het Amhaars, de meest gesproeken taal in Ethiopië.

avatar van arno74

arno74

Goede film gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1996. Het is vooral het verhaal wat indruk maakt, ook het acteerwerk van de jonge hoofdpersoon en haar advocate is prima. Wat de andere personages betreft merk je dat er in Ethiopië niet al teveel goede acteurs rondlopen, vooral van de personen die de 65-plussers spelen merk je dat acteren niet hun sterkste punt is. En al zal Ethiopië qua films nog in de kinderschoenen staan, Difret is zeker het bekijken waard. 3,5*

avatar van Movsin

Movsin

Wat het verhaal betreft, zekerlijk interessant, deze uiteenzetting over de gammele rechtspraak inzake vrouwenrechten in Ethiopë.
Ontvoering hoort bij de tradities en dus gedoogd, verkrachting wordt van tafel geveegd, zelfverdediging door een vrouw wordt niet aanvaard enz.... Kunnen alleen besluiten dat Meaza Ashenafi uitstekend werk geleverd heeft om dit allemaal te veranderen.
Filmisch is het duidelijk dat de Ethiopische cinema nog in zijn kinderschoenen staat: het script sputtert meer dan eens en inzake acteren is er nog wel wat beterschap mogelijk.
Maar zoals gezegd, inhoudelijk wel allemaal het vernemen waard.

avatar van Fisico

Fisico

Interessante interculturele film over de positie van de vrouw en de opvattingen over het huwelijk in Ethiopië. Zoals zo vaak zijn de verschillen tussen stad en platteland groot. Waar de één wat “moderner” opvattingen nastreeft, blijft de andere vasthouden aan cultuur en tradities. Vanuit antropologisch standpunt anders te bezien dan bijvoorbeeld uit een Westerse liberale blik. Niet dat ik uiteraard het gebeuren goedkeur, integendeel, maar andere culturele gebruiken zijn een pak minder zwart-wit te benaderen. Een moeilijke evenwichtsoefening soms ...

Ik vond het filmisch / technisch helemaal niet zo slecht. Best prima gedaan allemaal. Ook de acteerprestaties waren in orde. Beetje jammer dat het plot naar het einde toe wat werd afgeraffeld, misschien was het budget op, maar daar tegenover staat toch een sterk eerste uur waarbij het bureaucratisch systeem werd uitgebuit wanneer het de (lokale) overheid uitkwam.

Zeer geboeid naar gekeken. Prima film en een aanrader voor wie van Afrikaanse cinema of in het algemeen wereldcinema houdt.