• 9.375.212 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 mei 1983

Plot De Lift

"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"

Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Izzie_weezy schreef:

Ik ben heel erg benieuwd, vanavond ga ik eindelijk de lift kijken.

Veel plezier.

Stukje Nederlands beschermd (film)erfgoed!

avatar van John Barry

John Barry

De lift vind ik een goede film.

Mensen die bang zijn om in een lift te stappen raad ik niet aan om deze film te zien, de kans is groot dat de angst voor liften na het zien van deze film alleen maar groter word. Een op het eerste gezicht normale lift blijkt een moordmachine te zijn. De spanning zit is er al meteen aan het begin in als een aantal mensen vast komen te zitten in de lift en als ze uit de lift kunnen moeten ze meteen door naar het ziekenhuis….. Maar dit was nog niets met wat nog komen gaat, er komen nog een paar hele sterke scenes voorbij. De twee sterkste scenes vond ik wel die met de blinde man en dat kleine meisjes die de moordlustige lift in eerste instantie als een leuk speeltje ziet. De scene dat die man met het hoofd tussen de lift deuren zat vond ik ook sterk. Het laatste stuk van de film met Felix op onderzoek in de liftschacht vond ik erg spannend. Bij het laatste stuk van de film zat ik toch wel op het puntje van mijn stoel. En dat die lift als laatste sluiptrekking die man ophangt was wel te verwachten, maar is toch een sterk moment.

De lift is een spannende film die snel wegkijkt en met een aantal erg goede scenes. Maar perfect is deze film zeker niet. Wat vooral stoort is het relatie gedoe van Felix. Ik vond zijn vrouw al aan het begin van de film een beetje zeurderig overkomen, maar dat je meteen denkt dat je man een ander heeft als die even met een andere vrouw wat zit te drinken dan ben je volgens mij niet goed bij je hoofd. Felix zelf doet ook niet echt heel veel moeite om de situatie uit te leggen aan zijn vrouw. Tja Als je zo nodig een zijplotje als vulling wilt doen, doe het dan goed Dick Maas!

Wat Maas dan weer wel nagegeven moet worden is dat hij passende muziek heeft gemaakt op zijn synthesizer. De muziek past goed bij de film en maakt hem nog wat spannender en geeft de film een apart sfeertje.

Het acteerwerk in deze film is heel wisselend. Huub Stabel acteert best wel goed en ook Willeke van Ammelrooy vond ik wel goed acteren. De bijrollen zijn wat minder goed gecast, vooral de vrouw van Felix vond ik erg slecht acteren. Wat ik trouwens wel leuk vond, was om Cor Witschge ( Pipo de Clown ) in een bijrolletje tegen te komen.

Al met al vind ik de lift een goede en spannende film. Er is best wel een het ander op deze film aan te merken, maar desondanks is deze film wat mij betreft wel een aanrader om een keer te zien.

3,5 ster voor deze film.

avatar van wess16

wess16

Zijn van deze film eigenlijk nog ergens extra's te zien of te vinden? Deleted scenes of commentaar van Dick Maas bijvoorbeeld. Ik heb De Lift wel op dvd, maar daar staat alleen een Engelstalige trailer op...

Beertje45

Ik heb een versie die voorzien is van audiocommentaar door Dick Maas, maar waar ik de film ooit gekocht heb? Dat is al zo lang geleden, dat ik het niet meer weet.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Geweldige film. Waar ik erg om moest lachen was de scene dat die blinde man (Meneer Vink ) een huis komt kopen voor zijn hoogbejaarde moeder, duidelijk wordt opgelicht (Nog een handtekening?) en tot overmaat van ramp ook nog eens met stok en al die liftschacht in dondert.

avatar van Izzie_weezy

Izzie_weezy

Na amsterdamned een sint eindelijk de lift gezien een hij is me prima bevallen.

Goede acteurs vooral Huub stapel.

Leuke humor.

Blijft spannend tot aan het eind.

Even een vraag.

Op een gegeven moment komen (Felix en Mieke (Huub en Willeke) aan bij het gebouw van Rising Sun. Dick Maas heeft daarbij als commentaar: "Dit was Almere nog voordat het Almere was".

Maar welk gebouw is dit eigenlijk in Almere (waar staat het precies)? En wie of wat zit daar nu gevestigd?

Ik vroeg het me al een tijdje af...

Zoektocht na een tijdje maar weer eens hervat, met behulp van oude plattegronden van Almere en Googlemaps ben ik erachter gekomen waar dit pand precies is.

Het pand is gelegen in de wijk "Markerkant" en is nog steeds als kantoorpand (Element Offices) in gebruik.

Op de site van het bedrijf staan ook nog foto's van het interieur, bijv. van de trappenhal, zoals die ook in de film te zien is in de scene waarin Felix en Mieke met Dhr. Kroon staan te praten.

de grunt

Wat een heerlijk staaltje onderzoeksjournalistiek TheVoice.

Durf jij de lift daar te nemen?

de grunt schreef:

Wat een heerlijk staaltje onderzoeksjournalistiek TheVoice.

Durf jij de lift daar te nemen?

"Ik hou niet van liften, als het even kan neem ik de trap"

Ben eigenlijk van plan een soort complete lijst te maken met alle facts die er van 'De Lift' zijn.

de grunt

Dat kan ik alleen maar toejuichen.

TheVoice schreef:

"Ik hou niet van liften, als het even kan neem ik de trap"

Hier alvast een favoriet van mij: "De Nieuwe Beer? Die zie ik wel eens bij de buren in de kattenbak liggen."

Quentin

Wordt tijd voor een mooie bluray, helaas heeft StudioCanal (in tegenstelling tot de Flodder trilogie and Amsterdamed) naar mijn weten niet de Duitse rechten. Dat is Warner Bros. als ik me niet vergis.

de grunt

"Weet je wel die blonde van de administratie.. Ze zeggen dat ze zich van onderen scheert." H: "Oohja.. groeit het zó hard..."

Dick Maas is cult.

Quentin

Trok destijds 1.329.418 bezoekers in Frankrijk!

De Lift (1984)- JPBox-Office

de grunt schreef:

Dick Maas is cult.

En dan daar achteraan:
"Daar heb ik een afspraak mee"
"Wie niet?!"

En:
"Binnenkort kan ik jou er alles over vertellen..."

TheVoice

Het lijkt er trouwens op dat Spiekerman (gespeeld door Hans Dagelet) vreemdgaat...

Op een gegeven moment opent hij zijn broodtrommel en zegt:
"Gadverdamme, alweer ossenworst"
Waardoor je ervan uit mag gaan dat hij niet zelf zijn boterhammen smeert, dat zal in dit geval zijn gedaan door zijn vrouw.
En dat is iemand anders dan 'die blonde van de administratie'

Op een gegeven moment opent hij zijn broodtrommel en zegt:
"Gadverdamme, alweer ossenworst"
En dat is iemand anders dan 'die blonde van de administratie'
Misschien woont hij nog bij zijn moeder? Is ook een mogelijkheid. Maar je analyse mag er best zijn, hoor.

avatar van Clapboy

Clapboy

Vind dit een cult classic en de beste Nederlandse horrorfilm.

Zo spannend en een heerlijk sfeertje.

Zou gaaf zijn als ze hier eens een Nederlandse remake van maken.

avatar van Insignificance

Insignificance

Clapboy schreef:

Zou gaaf zijn als ze hier eens een Nederlandse remake van maken.

Dit lees je niet vaak.

Beertje45 schreef:

Haha, daar had ik nog niet eens aan gedacht. De mannen zijn een jaartje of 30, dus ging ik daar niet vanuit. Ben toch benieuwd wat de gedachtegang van de scriptschrijver is geweest

avatar van .Fee.

.Fee.

Misschien ligt het aan mijn leeftijd, maar bah, bah, wat een slecht geacteerde , saaie, Nederlandse film was dit. De ene punt geef ik voor Huub Stapel en de erg grappige muziek.

avatar van baspls

baspls

.Fee. schreef:

Misschien ligt het aan mijn leeftijd...

Ben 16 en vind hem geweldig

avatar van .Fee.

.Fee.

baspls schreef:

Ben 16 en vind hem geweldig

Misschien is het dan gewoon smaak

avatar van Dk2008

Dk2008

De film is erg gedateerd, vandaar ook cult. Huub Stapel is goed. Het moest zo goedkoop mogelijk. (Ook wel typisch iets voor Nederland(se)/films).

avatar van baspls

baspls

Dk2008 schreef:

Het moest zo goedkoop mogelijk.

Dat kwam vooral omdat Maas de film niet gefinancierd kreeg.

avatar van wimaroca

wimaroca

Ik geef nu pas mijn sterren ,omdat ik hier nooit aan gedacht had

maar ik vond dit in de jaren tachtig een prachtige thriller,nog in de bios gezien !!!

avatar van Ray1976

Ray1976

Quentin schreef:

7 Oktober a.s. wordt ''De Lift'' uitgebracht op Blu-ray door Dutch Film Works, en de adviesprijs zal € 7,99 zijn. Overigens worden dan ook de 3 Flodder films & Amsterdamned voor dezelfde prijs uitgebracht door dezelfde firma.

Quentin

Goed nieuws, maar vertrouw DFW voor geen meter. Extra's die op eerste dvd-uitgave stonden (waaronder audiocommentaar van Maas) zullen vast ontbreken.

Van de Flodder films en Amsterdamned zijn er mooie Duitse transfers, ben benieuwd waar deze vandaan komt!

avatar van Ray1976

Ray1976

Pas geleden werd Flodder 3 uitgezonden hier, en dat was een HD transfer. Dus waarschijnlijk deze, maar het beste is om af te wachten.

Maar voor het geld hoef je het niet te laten, en uberhaupt super leuk dat ze uitgebracht gaan worden.

Liever een release zonder extra's dan helemaal geen release.

Al blijven extra's wel aardig, ik heb liever releases.