• 9.371.167 stemmen

The Battle of the Somme (1916)

Oorlog / Documentaire | 74 minuten

Genre: Oorlog / Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Geoffrey Malins

Plot The Battle of the Somme

In de Eerste Wereldoorlog staat de Slag aan de Somme bekend als één van de veldslagen uit de geschiedenis met de meeste slachtoffers. In 1916 maakte een filmploeg ter plaatse beelden en goot dat samen in een volledige film, zodat het thuisfront kon kijken hoe de strijd er in Frankrijk aan toe ging.

avatar van Film Pegasus

Wat begon als een poging om het thuisfront met beelden te informeren over de strijd in Wereldoorlog 1, groeide uit tot een heuse film met historische beelden die zelfs de bioscopen gehaald heeft. In Engeland heeft zeker de helft van alle inwoners deze film gezien. En later werd het ook veel gedraaid in het buitenland. De film toont zowel de weg naar het front als enkele veldslagen ter plekke. Dit is een film die van enorm historisch belang is. Zeer indrukwekkende film, grotendeels natuurlijk door de oorlog zelf. Maar in een soort documentaire die quasi nergens geregisseerd is (buiten enkele korte getuigenissen) is de film zeker een samenhangende en zeer boeiende prent geworden. Dit geeft een mooi beeld van de verschrikkelijke oorlog.

avatar van Woland

Woland

Ik zie het belang van The Battle of the Somme als historisch document zeker. In het heetst van de Eerste Wereldoorlog is dit gefilmd, als informatie, propaganda, en motivatie voor het Britse thuisfront. Veel van de beelden zijn ook daadwerkelijk vlakbij het front gefilmd, waar we voornamelijk veel troepen aan het werk of aan het wachten zien, maar ook dode en gewonde soldaten, schietende howitzers, en de massale logistiek die erbij komt kijken. Maar uiteindelijk vond ik het toch een minder interessante kijkervaring dan ik van tevoren gedacht had. Het is een vrij droge documentaire waarin vooral allerlei oorlogsgerelateerde zaken getoond worden, maar zonder dat er veel structuur in zit. Gecombineerd met de niet geweldige beeldkwaliteit leverde dit toch een minder boeiende en minder indrukwekkende docu op dan gehoopt.