• 9.370.338 stemmen

Maidentrip (2013)

Documentaire / Avontuur | 82 minuten

Genre: Documentaire / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië / Ecuador / Frans-Polynesië / Nederland / Nederlandse Antillen / Panama / Zuid-Afrika

Geregisseerd door: Jillian Schlesinger

Met onder meer: en Laura Dekker

Plot Maidentrip

De 14-jarige Laura Dekker heeft als droom om in 2 jaar als jongste persoon ooit alleen de wereld rond te zeilen. Na een jaar, vol wereldwijde media-aandacht, en in strijd te hebben gelegen met de Nederlandse autoriteiten die haar ervan probeerden te weerhouden de reis te maken, bevindt Laura zich nu mijlen ver van land, familie en ongewenste aandacht om de wereld te verkennen en op zoek te gaan naar vrijheid, avontuur en het najagen van de dromen die zij als kind altijd had.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Lars

Lars

Ondanks alle tegenwerking die ze te verwerken krijgt haar droom achterna gaat. En ik heb Bewondering voor het doorzettingsvermogen.

Een reis (op meerdere manieren) waarbij ze voor zoveel mensen een inspiratiebron is!

avatar van james_cameron

Destijds een flinke heisa in de media; nu kunnen we eindelijk zien wat er van de destijds 14-jarige Laura Dekker is geworden toen ze vertrok met haar zeilboot voor een tweejarige reis om de wereld. Gelukkig nam ze een videocamera mee om de hele reis te documenteren. Een dergelijke reis is natuurlijk al een beproeving voor een doorgwinterde zeiler; laat staan voor een relatief onervaren meisje dat middenin de pubertijd zit. Respect derhalve. Dekker slaat zich dapper door de ontberingen heen en geniet zichtbaar van het avontuur. Leuk ook om haar tijdens de opnamen feitelijk volwassen te zien worden. De hele onderneming spreekt natuurlijk sowieso tot de verbeelding, maar regisseur Jillian Schlesinger heeft er daarnaast een onderhoudende documentaire van weten te maken, met ook wat aandacht voor de voorafgaande rechtzaak en de achterliggende familierelaties.

avatar van Shinobi

Shinobi

"I love being alone."

Een paar jaar terug was er een hoop heisa rondom dit zeilmeisje, maar ik wist niet dat daarvan een documentaire was gemaakt tot ik 'm toevallig zag staan op Netflix.

De opbouw is prima en geeft een korte blik aangaande de rechtszaak die was aangespannen door Jeugdzorg, waarna de trip eindelijk mag beginnen. In eerste instantie dacht ik dat het alleen maar over haar reis zou gaan, maar er zit zowaar een licht coming-of-age verhaaltje in verborgen d.m.v. het intrigerende achtergrondverhaal dat verteld wordt omtrent haar vroege zelfstandigheid. Hierdoor is deze zeilreis des te interessanter.

Helaas zie je als kijker weinig van het zeilen zelf; voor een groot deel krijg je een Dekker voorgeschoteld die gek aan het doen is op haar boot. Hierbij komt het geheel te fragmentarisch over, waardoor de echte ontberingen ontbreken. Wat dat betreft worden enkele dingen helemaal weggelaten, zoals het feit dat ze tweemaal is teruggevlogen naar Nederland.

Desondanks biedt de docu een aantal leuke situaties, met wat mooie shots van de zee en het landschap. De montage is dan ook uitstekend te noemen door een snelle pacing van beelden en voice-over. De daarbij getoonde animaties van haar reis is een leuke toevoeging.

Al met al best aardig, maar het mist net dat beetje extra. Wel respect voor Laura Dekker dat ze als jongste solozeiler ooit de wereld heeft rondgevaren.

3,0 Sterren.