• 9.373.363 stemmen

Die Frau des Polizisten (2013)

Alternatieve titel: The Police Officer's Wife

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Philip Gröning

Met onder meer: Alexandra Finder, David Zimmerschied en Pia Kleemann

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 12 juni 2014

Plot Die Frau des Polizisten

Christine Perkinger is met haar man Uwe en hun vier jaar oude dochter Clara naar een kleine stad verhuisd. Uwe is politieman met hart en ziel, hij stort zich op zijn nieuwe baan en aanvaardt vrijwillig elke dienst om geld in te zamelen voor de familie. Christine is veel alleen met Clara. Dit leidt soms tot spanningen met Uwe, die meer en meer lijkt te gaan werken. Christine onderneemt overdag veel met Clara, en Clara's kinderlijke enthousiasme voor de nieuwe en grote wereld in hun nieuwe omgeving besmet Christine steeds meer. Op andere momenten voelt Christine zich heel alleen in een kleine, vreemde stad. Christine mist haar man, en heeft het gevoel dat het vele werk hem heeft veranderd en dat hij zijn problemen mee naar huis neemt.

avatar van Mug

Mug

Indrukwekkend staaltje cinema van Gröning over huiselijk geweld. In 59 hoofdstukken wordt een realistisch beeld gegeven over deze problematiek, inclusief de nog steeds te veel voorkomende conclusie.

Gröning registreert zowel afstandelijk als op de huid. En weer speelt hij met het geluid, oorverdovend afwezig én aanwezig. Andere beeldspraak is ook ruim aanwezig. En ook bij mij in de zaal was het piepstil. Gaan verzitten in je bioscoopstoel is een afstraffing. Gröning straft de kijker, ook door de 59 intermezzo's voor/na de hoofdstukken.

Het stevende af op een meesterwerk, maar helaas slaat Gröning de plank flink mis door de aanwezigheid van 'de oude man'. Wie is hij of wat belichaamt hij? Ik interpreteerde er flink op los tijdens de film, maar een antwoord bleef achterwege. Onnodige interessantdoenerij, of toch de mentale marteling die Gröning zijn kijker wil laten ondergaan? Ouch!

avatar van Robi

Robi

Een hele spannende actiefilm over het zware en gevaarlijke leven van een politieman. Hij raakt zwaar gestrest door al die herten in het bos, en als hij dan thuis komt ramt hij af en toe zijn vrouw in elkaar om zich af te reageren van de frustraties op zijn werk. Een langzame en nogal experimentele film in 59 soms ultrakorte hoofdstukken. De film duurt maar liefst zo'n drie uur en is op dit tempo nauwelijks door te komen. Maar de aanhouder wint, en uiteindelijk na ruim een uur begint zich zowaar langzaam een verhaal af te tekenen. Ik begon zelfs de hoop te krijgen dat ik nog naar een echte film begon te gaan kijken weer anderhalf uur later. Een film over huiselijk geweld. Maar de eerste twee zinnen van mijn recensie geven toch een interessanter beeld van de film.

Het plot bij deze film klopt trouwens ook voor geen meter. Hoezo verhuisd naar een kleine stad? Welke van de 59 hoofdstukken is dat dan? En dan staat er ook nog dat de man al zijn tijd aan zijn werk besteedt. Dan zijn al die hoofdstukken er zeker ook uitgeknipt? En hadden het er eigenlijk 100 moeten zijn. Ik vond het dus bijzonder dat de politieman in de film nauwelijks werkt en dan ook nog eens, op één serieus ongeluk na, verder niets meemaakt op zijn werk. En dan staat er in het plot ook nog iets over geld inzamelen voor de familie? Welke familie en welk geld? Is er zeker ook uitgeknipt? Misschien dan toch ook maar eens een keer de director's cut van 100 hoofdstukken en zes uur lang gaan bekijken.