• 9.373.958 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Dexter Fletcher

Met onder meer: Peter Mullan, Jane Horrocks en George MacKay

Plot Sunshine on Leith

"When it happens... there's nothing like it!"

De film volgt het verhaal van Davy en Ally, die opnieuw moeten leren een normaal te leven te leiden in Edinburgh, na zijn thuiskomst van een legermissie in Afghanistan. Beiden strijden om te leren omgaan met een bestaan buiten het leger en moeten proberen functioneren met de moeilijkheden van het dagelijkse leven, hun families, banen en relaties.

avatar van assowise

assowise

Een musical helemaal gewijd aan de muziek van The Proclaimers, vooral bekend van I'm Gonna Be (500 Miles) en Letter From America.

In Schotland is de tweeling nog steeds (opnieuw) populair en dus moest er een musical worden gemaakt en dit is dus de verfilming. Peter Mullan is erg fijn als vader, Jane Horrocks (ster van de heerlijke film Little Voice) doet het leuk met een enigszins vervelende rol.

Het verhaal is redelijk maar de zangers/zangeressen zijn niet altijd even geschikt voor de muziek. Mooie beelden van Edinburgh en een paar leuke momenten compenseren het gedans en het gezang.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Matig. Op dramatisch vlak nergens overtuigend, mede doordat de liedjes natuurlijk steeds tussendoor komen. Maar het wist me ook gewoon niet te boeien. De liedjes af en toe zijn wel leuk (ik ken eigenlijk alleen 500 Miles van deze band) maar ook wat saai in beeld gezet. Soms wel mooie beelden van Edinburgh en één leuke verwijzing naar Trainspotting. 1,5*.

avatar van TerryA

TerryA

mjk87 schreef:

Deze film is een verfilming van de stage musical uit 2007, en dus de hele verhaal is gebouwd rond de teksten van Proclaimers songs! Een sort Mac-Mama Mia, - een musical waarin de cast of acteurs de songs zelf gaan zingen net zoals bijv Brosnan en Streep in Mama Mia

Sunshine on Leith is ook een van de bekendste Proclaimers songs. In deze play of musical is de hele verhaal gebouwd rond 'de teksten' van die Proclaimers liedjes. Ze moeten dus personages hebben die een 'letter from america' schrijft, of iemand (Horrocks) die Jean heet, De flash mob scene op de straten van Edinburgh voor 500 Miles (want ze hadden ook iemand nodig die bereid was om 500 mijl te lopen, of eigenlijk 2x 500 miles) was een echte event toen dat gefilmed was!

The Proclaimers hebben veel hits gehad (in de UK) sinds de jaren 80 dus daar gewoon deel van de landschap.

Dexter Fletcher zou later Eddie The Eagle en Rocketman (Elton John songs) gaan maken. In de UK was Sunshine on Leith een van de meest bezocht films in de bioscoop in 2013

Voor die flash mob - vanaf 37 seconden.. geniet

"Then I Met You"

"Should Have Been Loved"

"Sunshine on Leith"

"Letter from America"

"I'm Gonna Be (500 Miles)"