• 9.374.535 stemmen

Testament of Youth (2014)

Biografie / Drama | 129 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Denemarken / Verenigde Staten

Geregisseerd door: James Kent

Met onder meer: Alicia Vikander, Kit Harington en Hayley Atwell

Releasedatum: 11 juni 2015

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Testament of Youth

"Divided by war. United by love."

De onstuitbare Vera overwint de vooroordelen van haar familie en woonplaats om een beurs te bemachtigen voor de Universiteit van Oxford. Ze wordt verliefd op Roland Leighton, de briljante vriend van haar broer, wanneer ze beiden naar de universiteit gaan om hun literaire dromen na te streven. Maar de Eerste Wereldoorlog dreigt uit te breken en de jongens vertrekken naar het front.

Vera Brittain

Hope Milroy

Mrs. Leighton

avatar van gauke

gauke

Hoe frivool deze film ook mocht beginnen, vanaf de start was de dreigende pijn voelbaar. Een vakkundig gemaakt, boeiend, sterk, aangrijpend en ontroerend drama over de eerste wereldoorlog. Het verhaal werd verteld door het oog van een vrouw die liet zien hoe vrouwen moesten toekijken hoe hun geliefden, mannen, vaders, broers en vrienden, in een smerige oorlog (figuurlijk en letterlijk), de dood tegemoet gingen. De cast presteerde geweldig en de camerabeelden waren zowel prachtig als bedachtzaam geschoten.

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Iemand noemde deze film een typische britse film, dat is hij ook wel. Maar ook meer dan dat, een heel mooi indrukwekkend en krachtig verhaal. Goed geacteerd en in beeld gebracht. Mooie film!

avatar van Raffael77

Raffael77

Aardige film. Spectaculair? Dat zeker niet. Het verhaal is aardig maar niet nieuw. Er wordt goed geacteerd maar het geheel kwam bij mij niet over als een treurig verhaal. Het kabbelt een beetje voort en had voor mij ook wel een stuk minder lang gemogen.

Wel leuk om een keer gezien te hebben.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk drama. De eerst helft verloopt vlotjes. De tweede helft is traag en bevat overbodige scenes die de film te lang uitrekken. Helaas slaagt de regisseur er niet in je helemaal te raken op dramatisch vlak. Verder oogt de film prima en ziet de aankleding er goed uit. De acteurs vervullen hun rollen goed. Mooie film maar geen topper. 3.0

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Nou, niet raken op dramatisch vlak? Dat deed deze film mij wel. Het bijna vrouwelijk romantische van de film in het begin (en dat bedoel ik niet anti-feministisch) kreeg imo heel een geraffineerde en zeer knap weergeven draai. Oké, er zat wat vals sentiment in, maar ik heb dat zó veel slechter gezien. Nee, goede film.

avatar van Alleygator

Alleygator

Iets te voorspelbaar verhaal maar mooi gespeeld. Gesitueerd in het mooie Britse landschap. Daarom alleen al 4 sterren.

avatar van Collins

Collins

Prachtige film naar het gelijknamige boek. De zoetig romantische toon waarmee de film begint, verandert door de uitbraak van de eerste wereldoorlog langzaam in een toon die dreigend, dramatisch en keihard van aard is. Dat gebeurt in een heerlijk laag tempo met oog voor detail.

De film laat de innerlijke en uiterlijke veranderingen, die de oorlog de hoofdrolspeelster opdringt, scherp zien en toont heel precies hoe onmacht, onwerkelijkheid en vervreemding bezit van haar nemen. Vikander weet door haar fantastische spel al deze innerlijkheid goed vorm te geven. Prachtig geacteerd!

De beelden van het Engelse platteland en de oorlogsgebieden zijn sferisch en voegen een extra emotionele laag toe aan het verhaal. De voorgelezen fragmenten uit de correspondentie met haar geliefden aan het front hebben dat effect ook.

avatar van SimonV

SimonV

Mooie verfilming van de autobiografie van Vera Brittain. Goed geacteerd in mooie scenes. Goede afwisseling tussen langzame en wat snellere scenes, waardoor de gedichten tussendoor niet gauw vervelen en de film op gelijk tempo lijkt te blijven. Geen verrassingen in het script, maar het drama wat je aan ziet komen wordt dan weer wel mooi en goed gebracht.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Best oké.

Ik had een kleffe zooi verwacht, Testament of Youth is dat het eerste uur ook wel een beetje. De clichés van het genre worden stuk voor stuk afgewerkt. Met het tweede uur in zicht verandert de toon lichtjes en dat zet zich door. Het tempo ligt laag en hoewel er veel gebeurd (in 5 minuten tijd is de broer gewond, gered, terug vertrokken en is "mother in crisis") verandert de toon in iets kils.

De cast doet het behoorlijk. Alicia Vikander draagt de film met verve, al heb ik het gevoel dat haar beste werk nog moet komen. Taron Egerton is eveneens prima gecast als de wat aaibare broer. Kit Harington vind ik 100x niks. Zijn Jon Snow was ik net gewend en had ik leren gedogen, dit is terug naar af.

James Kent houdt de gruwel van de oorlog voornamelijk uit beeld. Ik had dat net anders willen zien. Beelden van het front hoeven niet, maar Kent probeert de gruwel onderhuids te brengen en door de thuisblijvers te laten ervaren. Ik heb echter het gevoel dat dat enkel lukte doordat Vikander zo'n goeie actrice is - en dat heeft m.i. niets te maken met Kent's regie.
Het ietwat zweverige gedoe met de gedichten en verschillende voice-overs vind ik een misser.

avatar van keimpeS

keimpeS

Beetje engels roman drama, aka Pride and Predudice, Atonement....

Niet helemaal mijn ding, maar je kan er niet omheen dat er geweldig goed wordt geacteerd, prachtige beelden en daarnaast hebben oorlogsfilms altijd wel mijn interesse. Leuk is dat deze film zich afspeeld tijdens de 1e wereldoorlog. Ook ben ik erg onder de indruk van Alicia Vikander, niet alleen een mooie vrouw maar ook een veelzijdige actrice. Haar rol in ex-machina viel mij al op en ook hier speelt ze de sterren van de hemel..veelbelovende actrice in mijn ogen!

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Mooi drama over Vera Brittain, met een Alicia Vikander die de film helemaal draagt en met verve.

Speelt eigenlijk altijd goed, en de beelden waren prachtig.

Heb genoten van deze film.

avatar van _Casper_

_Casper_

Prima acteerwerk maar film kon me helaas niet pakken

avatar van wibro

wibro

Een film waarvan ik veel verwachtte maar mij toch bitter teleurstelde. Dat lag zeker niet aan de uitstekend acterende en niet onaantrekkelijke Alicia Vikander, maar aan het verhaal dat maar niet op gang wilde komen. Er gebeurde de meeste tijd gewoon helemaal niks. De beelden van de gewonde soldaten waren best indrukwekkend, dat wel, maar de regisseur had toch wel meer beelden mogen laten zien van de gevechten aan het front. We moesten het slechts doen van de enkele beelden van de soldaten in de loopgraven. De vredesspeech van Vera aan het einde van de film voegde in mijn ogen ook niet veel toe. Dit soort speeches hebben we al zo vaak gehoord. Het heeft nog nooit nieuwe oorlogen voorkomen.

avatar van BBarbie

BBarbie

In een ver verleden heb ik de autobiografie van Vera Brittain gelezen. Die is mij altijd bijgebleven. Maar het is toch te lang geleden om inhoudelijk nu nog een 1 op 1 vergelijking te kunnen maken met deze verfilming. Het aangrijpende verhaal is in feite één grote aanklacht tegen oorlogvoeren en dat valt bij mij sowieso in vruchtbare aarde. De fraaie beelden van landelijk Engeland en de prima vertolkingen van de cast doen de rest. Een bijzonder mooie, bij tijd en wijle rauwe en onthutsende film.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Behoorlijk saaie film. Het verhaal wist me echt nergens te pakken, en hoewel er prima gespeeld wordt deden de personages me zeer weinig. De aankleding is dik in orde en het ziet er allemaal prima uit, maar op één of andere manier boeide het verhaal me totaal niet. Wel een mooie preek aan het eind maar dat kon de film niet redden voor mij.

avatar van scorsese

Goeie film over een jonge vrouw die gaat studeren net als de eerste wereldoorlog op uitbreken staat. Op zich is dit historisch (liefdes) drama niets nieuws onder de zon, maar het verhaal wordt in alle rust en redelijk meeslepend verteld. Mooi aangekleed en goed acteerwerk. Een kleine 3.5 sterren.

avatar van nicolaas1974

nicolaas1974

Is de film nu uitgekomen op 13 november? Ik zie overal als release datum 15 januari 2016 staan?

Is de release naar achter geschoven?

avatar van John Milton

John Milton

Vikander is zoals je mag verwachten uitstekend, maar de film zelf heeft niet bijster veel indruk op me gemaakt. Ik heb me niet verveeld, maar ik heb ook nauwelijks iets nieuws gezien. Wanneer ik denk aan films als The Big Parade (1925), All Quiet on the Western Front (1930) en Paths of Glory (1957), of meer recentelijk A Very Long Engagement (2004) en Joyeux Noel, dan valt deze film daar toch bij in het niet. Voornamelijk in vergelijking met de klassiekers. Het is jammer dat er weinig echt goede recente films over dit onderwerp lijken te zijn uitgekomen. Van een The Lost Battalion (2000) was ik in elk geval niet kapot.

En datzelfde geldt eigenlijk hiervoor. Regisseur James Kent (pas op, er komt een MovieMeter taalcliché) kleurt mij net teveel binnen de lijntjes. De acteurs doen het prima (ik herkende zelfs Kit 'Jon Snow' Harrington niet) en het ziet er allemaal goed uit. Cameraman Rob Hardy die gelijk hierna zijn lens weer op Vikander mocht richten met Ex Machina, heeft het tijdbeeld vakkundig vastgelegd. Het Oxford van tijdens de Great War staat er idyllisch op. De muziek is van Max Richter, een componist die ik vrij briljant vind, maar me hier niet opviel.

Liefde die onderbroken wordt door oorlog, tsja. Het is niet echt nieuw. Ik moest ook even aan 7th Heaven (1927) en The Cranes Are Flying (1957) denken. Goed, die tweede speelt in de Tweede Wereldoorlog, maar beide films vond ik stukken beter. Ik heb Vera Brittains boek overigens niet gelezen, maar wel veel andere. Remarque, Hemingway, Owen, Graves, Sassoon. En stapels geschiedenisboeken voor WOI vakken tijdens de studie. Ik heb uiteindelijk ook mijn Bachelor scriptie over een Eerste Wereldoorlog onderwerp geschreven, namelijk Ernst Jungers 'In Stahgewittern' (hier uitgegeven als Oorlogsroes), de literaire adaptatie van zijn eigen loopgraafdagboeken. Misschien dat je dan wat moeilijker te pleasen wordt op een gegeven moment?

Niet slecht dus, maar voor mij was het niet memorabel. En daar hoopte ik stiekem toch een beetje op, al verwachte ik het na de trailer al niet echt meer.

avatar van blurp194

blurp194

Wellicht een van de belangrijkste boeken van de 20e eeuw.

En volkomen onterecht toch wat teveel vergeten geraakt. In ieder geval voor ons Hollanders is het nog ergens in de verte te vergoelijken dat dit stukje historie wat op de achtergrond geraakt is, ik hoop dan maar dat het voor Groot Brittannie iets beter gesteld is met het besef van de toch nogal recente geschiedenis. Waarmee dit meteen *de* film is van het jaar wat mij betreft - en niet alleen om het in herinnering brengen van een erg goed en erg belangrijk boek van een interessante schrijfster, maar natuurlijk ook om de geniaal goede manier waarop dat gebracht wordt.

Alicia Vikander heeft daar misschien een makkelijke rol aan. Maar aan de andere kant, een meer Britse rol is nauwelijks denkbaar - los van de naam dan al even - en dat daar dan een Zweedse voor gevraagd wordt is wel iets heel bijzonders, maar ze maakt het in alle opzichten waar, daar kan geen twijfel over zijn. Waarbij de natuurlijke ontwikkeling van het plot misschien wel een beetje helpt, maar toch - het helpt vooral om de kracht van het karakter van Brittain te onderbouwen, en Vikander doet dat ernstig goed - in alle diepte en breedte volstrekt Brittain en haar emoties. Met alle talent dat er in de UK te vinden is nogal een compliment voor Vikander - maar terecht, zoals ze dat neerzet.

Behalve het mooie spel is dat toch vooral de verdienste van deze film - om het werk van Vera Brittain weer eens onder de aandacht te brengen. Honderd jaar geleden zo'n beetje, maar toch ook niet echt achterhaald. En ja, er zijn misschien betere films over de eerste wereldoorlog, maar ik weet nog niet zo zeker of er meer aangrijpende te vinden zijn.

avatar van lezertje

lezertje

Mooi gespeeld drama, dat eigenlijk niet zo veel te vertellen heeft met te veel clichés.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Prima acteer- en beeldwerk. Aanrader voor een fijne filmavond...

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede vertolkingen en een interessant verhaal, gebaseerd op de biografie van het hoofdpersonage.

Maar de film is wat traag, ondanks de ongetwijfeld dramatische gebeurtenissen die men hierin weergeeft.

De beelden aan het front maken nog de meeste indruk, maar alle scène die zich afspelen in Groot-Brittannië maken de film eerder saai dan boeiend.

Had er toch wel iets meer van verwacht, ondanks de zeer goede vertolking van hoofdrolspeelster Alicia Vikander.

avatar van N23

N23

Saaier dan saai, wel een mooie aankleding, maar zo saai.

avatar van tbouwh

tbouwh

Testament of Youth verhaalt over schrijfster en pacifiste Vera Brittain (Alicia Vikander). Door haar ogen beschouwen we de Eerste Wereldoorlog, waarin zij te maken krijgt met het verlies van dierbaren, en haar studie aan Oxford een halt toebrengt om aan het front als verpleegster te kunnen fungeren. Haar belangrijkste tegenspeler, Game of Thrones-coryfee Kit Harington, tekent voor de rol van heldhaftige soldaat annex geliefde.

Het is te danken aan een geweldige acteerprestatie van Alicia Vikander dat deze film echt de moeite waard is geworden. Testament of Youth focaliseert namelijk volledig vanuit Brittain’s oogpunt, en een matige hoofdrolspeelster was dit vrij eenvoudige narratief vermoedelijk fataal geworden.

Nu weet dit romantische drama de volle twee uur te boeien; we zien hoe Brittain omgaat met verliezen, en krijgen iets mee van de gruwelen die in de vele veldhospitalen aan de orde van de dag waren. Dat het romantische plot ondanks de historische context de boventoon voert, mag geen grote verrassing heten. Het doet Testament of Youth gelukkig niets aan waarde af.

Het loopt richting het einde van de film als het enige grote minpunt zich aandient. Een bemiddelende speech van Vikander, ongetwijfeld in de film verweven om een memorabel, enigszins episch slot te genereren, overtuigt niet als een teken van haar transformatie tot pacifiste (in de aftiteling die volgt wordt vermeld dat Vera Brittain nadien één van de belangrijkste pacifistes van de twintigste eeuw is geworden). In Testament of Youth zien we van deze ontwikkeling namelijk weinig terug, behalve in de betreffende slotspeech, die het einde van de film van de nodige glans had moeten voorzien.

Concluderend: Een boeiend historisch drama, met name de moeite waard vanwege het acteerwerk van Alicia Vikander en het interessante perspectief op de Eerste Wereldoorlog.

3,5* (ruim)

avatar van coumi

coumi

Met veel bewondering gekeken naar deze Testament of Youth . Begint te traag en afstandelijk maar gaandeweg werd ik het verhaal ingezogen. De waanzin van de oorlog en het verliezen van je onschuld is de laatste jaren zelden zo beheerst en treffend weergegeven als in het laatste uur van deze indrukwekkende film. Vikander is ongehoord groots, staat ongetwijfeld aan het begin van een memorabele loopbaan, maar levert hier al één van haar allerbeste rollen.

Mooi gefilmd, zeer stijlvol, top wat mij betreft.

avatar van Decec

Decec

Een mooie drama/historie/oorlog/biopic film...

Mooi verhaal...

Prima acteerwerk...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld....

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Af en toe te snel camerabeweging...

Bekende acteur Kit Harington...

avatar van Movsin

Movsin

Mooie Britse film over vriendschap, liefde, opoffering, de gruwel van de oorlog.
Het eerste halfuur is wat gezapig maar schetst toch ondertussen het keurig bestaan van de familie Brittain en hun vriendenkring dat later in fel contrast zal komen te staan met wat volgt : een aangrijpend oorlogsgebeuren waarbij onherstelbare wonden worden geslagen maar waarbij ook andere tendenzen opduiken, zoals mannen en vooral ook vrouwen die vrijwillig bereid zijn in het oorlogsgebeuren te treden. In het slot wordt het weren van de wraak-en vergeldingshouding naar voren geschoven.
James Kent heeft met deze "Testament of Youth" een ontroerende, zekerlijk aan te bevelen, film neergezet.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Heel erg Brits. Nooit zakkend door een ondergrens, nooit wereldverleggende cinema. Zo ook deze niet, maar dan wel aan de verkeerde kant. Vakkundig gemaakt met redelijke acteurs, mooie decors, sfeer en een Groot Verhaal, maar ook oerdegelijk en het liet mij volledig koud. En vooral het tweede uur is behoorlijk langdradig en saai. Slecht is het niet te noemen, maar het deed me verder niets. 2,5*.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Deze nochtans interessante biografie van Vera Brittain verdiende zeker beter en zit beneden mijn verwachtingen. De impact van de oorlog op de families van de slachtoffers komt nochtans weinig aan bod in films, dus er zat een interessant project in. Meestal zie je wat er gebeurt aan het front, hier is het front ver weg maar komt op het einde dichterbij dan Vera Brittain ooit had gedacht.

Een film van twee uur vind ik niet genoeg om zo'n uitgebreid biografisch materiaal te vatten. Hier heb je een mini-serie van 4 à 6 maal anderhalf uur voor nodig om familiale en vriendschappelijke banden uit te werken om daarna toe te slaan met het drama. Nu moet het vlug gaan, met veel aandacht voor het sentiment en mentaal leed.Dan nog afgewerkt met een storende anti-militaristische cliché-speech.

Al is het lot van haar naasten droevig, het beweegt ondanks alle inspanningen van de makers, nauwelijks. Taglines als "stunningly good, desperately moving" vind ik bij deze film compleet onterecht. Visueel op en top Brits, verzorgd en beheerst gefilmd, met acteurs die er het beste van maken. Helaas is het boek sterk gereduceerd vermoed ik. Een kleine 3* is het maximum wat ik kan geven want het was nu ook weer niet allemaal kommer en kwel.

avatar van Noodless

Noodless

Mooi drama met een uitstekende balans tussen leed, liefde en vriendschap. Het verhaal heeft een sterke zorgvuldige opbouw waarin mooie beelden perfect afwisselen met de gruwel van de oorlog. Van de oorlog zelf krijg je weinig te zien, maar het leed en de gevolgen worden duidelijk naar voren gebracht. Alicia Vikander speelt haar rol verbluffend. 7,5/10