• 9.371.106 stemmen

Met onder meer: Jackie van Parijs, Elodie Hooftman en Yolanthe Cabau

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 juni 2014

Plot Stuk!

De 18 jarige Elizabeth/Lizzy (Jackie van Parijs) wordt door een aantal klasgenoten van het Mercator College op een gruwelijke manier gepest. Sinds haar ouders gescheiden zijn raakt Elizabeth steeds meer geïsoleerd. De enige die op school nog een beetje oog voor haar heeft is Alec (Leo de Jong), maar die doet het met de mooie Riley (Elodie Hooftman). Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als de rollen worden omgedraaid. Ze neemt een fatale beslissing.

Saar Beerman

Director Emans

avatar van mikey

mikey

John Lee Hooker schreef:

Al bij al heb ik dit toch vrij moeiteloos kunnen uitkijken en vielen de frustraties best mee.

klinkt als een onvoldoende.

mcdaktari

Zou dit dan de eerste film van Steven de Jong worden die wel goed is??

Kan het me bijna niet voorstellen. En dan die cast, Rense Westra??!!? Als ik die in een film zie is de lol er al vanaf. Hij speelt volgens mij in elke film van de Jong.

mcdaktari schreef:

Zou dit dan de eerste film van Steven de Jong worden die wel goed is??

Hel van 63 en de eerste Snuf de Hond waren niet onaardig. Maar hier had De Jong met zijn poten van af moeten blijven.

BlueJudaskiss schreef:

Hel van 63 en de eerste Snuf de Hond waren niet onaardig.

Daar zijn de meningen dan ook over verdeelt.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

mikey schreef:

klinkt als een onvoldoende.

is dat zo...

mcdaktari schreef:

Daar zijn de meningen dan ook over verdeelt.

...wat niet wegneemt dat ik teleurgesteld was toen een van de spannendste boeken in tijden verfilmd zou worden door Steven de J. Zeker na het intens nare Leve Boerenliefde.

avatar van Rick93

Rick93

Ik heb de film gister gezien en het is zeker één van de beste Nederlandse films van de laatste jaren!

Bij Spijt:

niethie schreef:
Beetje offtopic maar kwa verfilmingen van boeken over pesten zouden ze ook eens moeten overwegen om Stuk van Judith Visser te verfilmen. Enorm indrukwekkend en hard boek dat zich naar mijn mening goed zou lenen voor een potentieel scenario...
Hier ben ik nog altijd heilig van overtuigt, maar welke gek het verzonnen heeft om Steven de Jong aan het roer te zetten mag van mij per direct uit zijn/haar functie ontheven worden. Want wat een pijnzooi heeft die man er van gemaakt zeg. Kan me amper voorstellen dat een intelligente vrouw als Visser hier vierkant achter heeft gestaan, of hebben schrijvers niet zoveel meer te zeggen tegenwoordig? Mijke de Jong, Tamar van Dop, slechts een kleine greep uit regisseurs die dit zoveel beter hadden kunnen doen!
Was aanvankelijk nog best enthousiast na het zien van de trailer, die de hardheid en het op de huid zitten van het boek wel wat leek te benaderen maar dit heeft me voor de zoveelste keer met de neus erop gedrukt hoe misleidend die dingen kunnen zijn. De heer de Jong lijkt zich ditmaal dan wel wat te hebben willen distantieren van gebruikelijke infantiliteiten, maar de misplaatste deadpan grapjes en het Fries nationalisme schijnen als nooit te voren door. Onbegrijpelijk want Rotterdam als omgeving lijkt meestal heel belangrijk in Visser's boeken en werd in Stuk dan ook meermaals uitvoerig besproken. In plaats daar van krijgen we kilometers dood hectare aan uitgestorven, sepia gekleurde weilanden, boerderijtjes en misschien wel het meest sfeerloze huis in de geschiedenis van 120 jaar film.
Nu is het natuurlijk wel zo dat je met een boek wat je zo hoog hebt zitten en zelfs een speciaal plekje in je hart heeft (het was zo'n beetje het eerste echt serieuze boek wat ik destijds uit vrije wil las) vooraf al extra kritisch de zaal in stapt, wat het in het begin al lastig maakt omdat je weet dat het beeld dat jij er in je hoofd bij hebt gevormt never nooit hetzelfde zal zijn dan dat je in de film zal gaan zien, maar van alle scenario's die ik me in had gedacht kwam dit er geen milimeter bij in de buurt en tijdens de eerste tien minuten zat ik al regelmatig te zuchten. Je vraagt je af of meneer uberhaupt het boek wel begrepen heeft aangezien het detective plotje met een lachwekkende gratenbaal Yolanthe (die zich tussen het geld uitgeven door weer even leek te vervelen) en de met anderhalf been in het graf staande verplichte reguler Westra meer aandacht lijkt te krijgen dan de psychologische ontwikkelingen van zijn hoofdpersonage, waarvan hij enkel geinteresseert lijkt in het opsommen van de meest heftige fragmenten (het dwingen tot pijpen en de tamponscene) uit het boek. Verder ligt alles er gewoon metersdik bovenop (Schumacher tv? ) en is er van enige ingetogen of tot de verbeelding sprekendheid (die oma, really?) geen sprake. Hij boft dat van Parijs haar rol nog aardig weet te dragen en dit vanuit commerciel oogpunt en zonder kennis van het boek nog als redelijk geslaagde tegenhanger van het wat brave Spijt kan worden gezien. Maar hoe ze dit nu al verkocht hebben kunnen krijgen aan Amerika is me een raadsel. Vooral die muzak die voor soundtrack door moet gaan en de met paint gemaakte quasi hippe montage die regelrecht lijkt te zijn overgenomen uit (het wel overtuigende) collega pestdrama's Klass en Ben X (wel heel toevallig?) zijn tergend en onvergefelijk. Evenals het compleet vertekenen en afraffelen van het eind. Ik zal mild zijn, als Steven bij deze belooft zich nooit meer bezig te houden met producties groter als de nieuwe Kameleon film. Of anders, zoals in een verleden jaar gepubliceerd statement waar hij aan gaf klaar te zijn met deze industrie, gewoon te stoppen met film maken. Ondertusssen moet ik maar hopen dat haar andere, iets mindere novels ''Tegenlicht'' en ''Ysabella'' in de toekomst wel een respectolle verfilming zullen krijgen. (2*)

• 11900 berichten

niethie: ai, jij ook al. Overigens heb ik vanaf begin af aan tegen Judith Visser op Facebook mijn afkeer uitgesproken tegen Steven de Jong (ik heb het boek toen persoonlijk bij haar gekocht in de bibliotheek in Rotterdam en meegenomen in het vliegtuig naar Suriname, wat ik haar later ook verteld heb - ik heb dus ook speciale herinneringen aan het boek) en zij zei begrijpelijk genoeg dat ze er alle vertrouwen in had. Tsja.

avatar van mikey

mikey

Poster lijkt op Bride of Chucky (1998)

avatar van Hollywood-west36

Hollywood-west36

Redelijke film, soms best heftig..

Aardig om een keer te zien, maar zeker niet al te slecht.

avatar van mrklm

mrklm

Jackie van Parijs - bekend van Spangas - maakt indruk in haar eerste hoofdrol als doodongelukkige Elizabeth en verdiende een betere film dan deze ongemakkelijke en mislukte hybride van sociaal drama en psychologische thriller. De opening is veelbelovend, maar de alarmbellen gaan rinkelen wanneer docent Cas Janssen zich laat afblaffen door leerlinge Yilda de Boer, Elizabeth ongemerkt wordt aangerand in de meisjes-WC op school en Yolanthe Sneijder en Rens Westra een volstrekt ongeloofwaardig en ronduit lachwekkend politieduo vormen. De uitstekende, gewaagde hoofdrol van Van Parijs wordt teniet gedaan door een script dat alle subtiliteit ontbeert en het presteert om van een potentieel zinvol sociaal drama, over de oorzaken en gevolgen van pesten, tot een waanzinnige Psycho-achtige thriller te verworden. Deze veel te lange film wordt hoe langer hoe gekker en resulteert in een finale die - wel beschouwd - niet alleen volstrekt belachelijk is, maar ook een hoop vragen onbeantwoord laat.

avatar van 020-B

020-B

hahaha niethie om jouw moet ik echt heel hard lachen en om een aantal andere mensen moet ik gniffelen. Mijn vraag aan jouw is heb jij ooit een bioscoopfilm gemaakt?! Ik niet daarom trap ik die films en acteurs ook niet de grond in zoals jij doet, respectloos! Je moet je schamen. De films zijn niet gemaakt voor dit soort zuurpruimen.

Zelf heb ik de film een keer gezien en vind het een aanrader voor de jeugd van tegenwoordig er zit een goed verhaal achter kijk daar eens na dan heb je het boek niet goed gelezen

niethie

Blij dat ik je aan het lachen heb kunnen maken, maar om nu speciaal een account aan te maken om me dat te vertellen? Ik reageerde misschien wat bot (heb voor alle filmmakers respect behalve degene die de intelligentie van hun kijkers beledigen) maar zeg volgens mij nergens iets denigrerends en pretendeer verder ook beslist niet het zelf beter te kunnen. Heb alleen genoeg films gezien om te weten dat dit te afgeraffeld aanvoelt en stukken beter had gekunt. Maar wie ben jij precies om me te vertellen dat ik mijn mening hierover niet mag geven? wanneer ik hier tegen een crewlid praat dat zich beledigd voelt kan die dat ook wel gewoon in een pm zeggen hoor...

BlueJudaskiss, ik zie uit naar je mening/stukje!

avatar van krimsonnation

krimsonnation

Tegenlicht is van Esther Verhoef en het lijkt me niet dat ze het dunne boekje Ysabella zullen verfilmen?

Ik vond de film zelf ook vrij matig, had er veel meer van verwacht.

Was ook zeer benieuwd wat Steven de Jong er mee zou gaan doen na films als Snuf en De Kameleon en Boerenliefde, zijn eerste thriller. Van begin af aan heb ik gedacht : als dat maar goed gaat!?

En helemaal goed gaat dat zeker niet, de films van de Jong hebben toch een bepaald soort kneuterigheid over zich. En zoals ik al eerder las hier : de inspecteurs zijn ook niet erg overtuigend, vooral de rol van Westra die inderdaad een vaste rol in elke Steven de Jong film lijkt te hebben. Ook Dagelet en Jansen heeft hij waarschijnlijk gelijk na Boerenliefde gelijk gestrikt voor deze film.

De rol van Elizabeth wordt mijns inziens het beste neergezet en Jackie van Parijs is dan ook de actrice die haar rol goed heeft begrepen en het beste neerzet. De rol van Alec vond ik ook nog wel geloofwaardig. Maar de rol van Riley was ook alweer een stuk minder, de gespeelde angst was absoluut niet overtuigend. Wat ik ook jammer vind is dat het zich in een huis afspeelt en niet zoals in het boek op een flat en de kelder van een flat. Je kan inderdaad duidelijk zien dat het allemaal in Friesland opgenomen is. Al met al een redelijke verfilming maar het boek heeft op mij vele malen meer indruk gemaakt!

niethie

Touché, bedoelde dus Tegengif. Heb vaker de neiging om titel aan boeken door elkaar te halen...

• 11900 berichten

Voor de duidelijkheid: lage verwachtingen, vooroordelen en slechte recensies zeggen bij mij niets - dat was ook al het geval bij o.a. Zombibi, The Philosophers en Grace of Monaco en die vielen ook mee. Ik ga naar een film om te genieten en ik wil me altijd laten verwonderen.

Maar lieve hemel... dit was echt echt echt echt echt echt echt echt heel erg slecht - of de beste stuurlui nou aan wal staan of niet. Er zitten zoveel foute keuzes in Stuk! dat ze bijna niet meer op één hand te tellen zijn. Om te beginnen dat nare Friese nationalisme van Steven de Jong, waardoor een boek dat zich toch écht heel erg in Rotterdam afspeelt plotseling naar Friesland verplaatst wordt en het verhaal een totáál andere setting krijgt.

Ander gevolg van De Jongs ongepaste trots is Rense Westra in een volkomen belachelijke rol die in het café zeikt tegen Yolanthe over Friese geschiedenis en zit te zaniken over zijn prostaat. Die niet-uitgewerkte romance tussen Cas Jansen en Yolanthe was dan nog een peuleschil met deze flauwekul. En waarom een politieman die met pensioen is?

Jackie van Parijs vond ik na alle lof ook wat tegenvallen - hoewel ik haar naaktscenes vond getuigen van lef en natuurlijk had ze de dialogen ook niet bepaald meezitten. Elodie Hooftman is adembenemend mooi en lijkt het even goed te doen, maar ook zij viel me uiteindelijk toch wat tegen. De enigen waar ik echt enthousiast van werd op acteergebied waren Yldau de Boer en Ylyas Inceslulu als de twee pesters. Yolanthe viel me overigens heel erg mee en zij was wat mij betreft nog het minste probleem van de film. En liever 10x Yolanthe dan nóg een keer Sanneke Bos.

En waarom in GODSNAAM die toevoeging van oma? Het is weer tekenend voor het gebrek aan subtiliteit van De Jong - zie ook meedere kotsscenes en die kraai die meerdere keren terugkeert. En wat is toch het nut van die spuuglelijke sepiafilter in het camerawerk? Die toevoeging van 'Dag 2', enz? Die klotemuziek waarmee de hele film dichtgesmeerd zit? Tatum Dagelet? Of die drone-shots die volkomen willekeurig in de film gemonteerd lijken te zijn? Of die verwijzing naar de moord op Marianne Vaastra? Vragen, vragen, vragen...

Pesten is kut en als die boodschap met deze film duidelijk wordt gemaakt, ik ben helemaal voor. Maar Judith Vissers intense, heftige boek had een betere film verdiend, of breng dat boek dan gewoon meer onder de aandacht in plaats van deze kul. Ik ben kwaad de bioscoop uitgelopen.

Treurnis.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge schreef:

Een film met Yolanthe Sneijder-Cabau is op voorhand al mislukt.

Laten we het eens omdraaien: Yolanthe is een prima actrice die zich nog moet ontwikkelen maar helaas de verkeerde films kiest. Echt, Yolanthe deed het veel beter dan de rest van de cast.

avatar van annemiek12

Haha, mooi:

"E-mailadres: [email protected]"

annemiek12 schreef:

STUK! wowwwwww*****

Stem je ook nog op andere films, al was het alleen maar voor de vorm? Dan is de stemfraude wat minder opvallend.

BlueJudaskiss schreef:

Nou als ik het email adres zie wat bij dit profiel staat dan begrijp ik de hoge stem heel goed hahaha

avatar van Shinobi

Shinobi

"Niemand hoeft zich meer zorgen te maken over Elizabeth."

Bij gebrek aan iets beters toch maar meegepakt in de bios, helaas is dit gewoon tien keer niets. Met het bronmateriaal ben ik overigens niet bekend, desalniettemin geloof ik zo dat het boek stukken beter is dan dit wangedrocht.

Qua thema en opzet komt het redelijk overeen met het recente en - iets beter gelukte - Spijt! (2013), alleen probeert deze film meer te choqueren. Hierbij doet Jackie van Parijs het voor haar doen best aardig; het getuigt van lef dat ze naakt durft te gaan. Jammer genoeg zit het script en de lachwekkend slechte cast haar niet mee.

De film vervalt dan al gauw in een hoop langdradige melodramatische onzin bij elkaar dat uiteindelijk op niets trekt. De vele foute keuzes onderstrepen dit overduidelijk, naast het feit dat de meeste dingen maar halfslachtig zijn uitgewerkt. Het resulteert zich o.a. in: een gepensioneerde rechercheur met kwalen die klaarblijkelijk voor humor moet zorgen, een geforceerde oma, een misplaatste romance enz.

Daarnaast lijkt het erop alsof 'Stuk!' een verkapte horror is. Het ligt er allemaal zo dik op met de overgangen, de verlaten locaties, verbleekte kleuren en ga zo maar door. Wat mij betreft had Steven de Jong zich beter kunnen focussen op het drama aspect, aangezien dat volledig in het water is gevallen.

Al met al kansloos te noemen. De boodschap dat pesten vervelend is, mist dan ook volledig zijn doel. In het vervolg sla ik een film afkomstig van De Jong maar wijselijk over.

1,0 Sterren.

avatar van sabsabsab

sabsabsab

De trailer ziet er heftig uit, wanneer komt deze uit op dvd?

avatar van letice90

letice90

ik vond het boek al super ,, en de trailer ziet er ook goed uit ben super benieuwd , helaas nog even wachten :(

letice90 schreef:

De film is een regelrechte schande en een belediging voor het boek. Niet kijken, je mist niets.

avatar van letice90

letice90

okeejj ,, de trailer ziet er wel gaaf uit .. alleen is dat vaak zo bij films .. jammer hoor !! het boek was wel de moeite waard in ieder geval

letice90 schreef:

het boek was wel de moeite waard in ieder geval

Klopt helemaal. Maar de film... nee.

avatar van handelaar

handelaar

Ebenezer Scrooge schreef:

Een film met Yolanthe Sneijder-Cabau is op voorhand al mislukt.

wellicht het xxx genre, daar zie ik wel enige potentie voor haar in en ligt het meetpunt niet zo op de dialogen in het acteervlak. Het cameragevoel is wel degelijk aanwezig maar ook hier met je wel een bepaald karakter naar voren kunnen brengen.