• 9.375.377 stemmen

Fung Wan: Hung Ba Tin Ha (1998)

Actie / Avontuur | 128 minuten / 85 minuten (ingekorte Duitse versie)

Genre: Actie / Avontuur

Speelduur: 128 minuten / 85 minuten (ingekorte Duitse versie)

Alternatieve titels: The Storm Riders / 風雲:雄霸天下

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Andrew Lau

Met onder meer: Aaron Kwok, Ekin Cheng en Sonny Chiba

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Fung Wan: Hung Ba Tin Ha

"When The Wind and Cloud combine, the Fish with the golden scales becomes a dragon."

Lord Conquer is een leider van een machtige clan, die de hele wereld wil veroveren. Om dit te realiseren voorspelt de ziener Mud Buddha dat hij over tien jaar een duel aan moet gaan met zijn aartsvijand Sword Saint. Ook vertelt Mud Buddha hem over Wind en Cloud, twee jonge kinderen die hem kunnen helpen de wereld te veroveren. Hij laat hun ouders vermoorden en voedt de twee kinderen zelf op. Maar de dingen gaan mis als Conquer zijn dochter uithuwelijkt aan Wind, hierdoor zet hij Wind en Cloud tegen elkaar op. Uiteindelijk komen Wind en Cloud erachter dat Conquer hun ouders vermoord hebben en hij de twee alleen maar gebruikt heeft voor zijn doel, en dan rest hun nog maar een ding en dat is hun vroegere meester verslaan.

Striding Cloud

Conqueror Xiong Ba

Frost / Qin Xiang

Jester / Man Chow Chow

Indrukwekkende franchise.

Met een aantal TV series en deze film blijkbaar een populair verhaaltje daar in HK. Maar ben deze toch vooral gaan kijken omdat de Pangs met een nieuw deel aan komen zetten later dit jaar (waarschijnlijk voor de rest van de wereld volgend jaar).

In tegenstelling tot wat hierboven beweerd wordt vond ik de effecten echt desastreus. Sommig CG komt echt niet boven het niveau uit van mening videospel dat uit dezelfde tijd kwam. Technisch gezien is het vaak érg brak. Camerawerk en gewone effecten zijn dan wel weer erg cool. Veel kleurspel en lekker energiek. Daarbij komt ook dat hoe verder de film vordert, hoe gekker en energieker de gevechten zelf worden, waardoor de CG ook steeds beter te genieten valt. Technisch nog steeds brak, maar het wordt wel effectief.

Verder vind ik dit wel een leuk (sub)genre om af en toe wat van mee te pikken. Er zijn eigenlijk niet zoveel van dit soort fantasy martial arts films, ook redelijke kostelijke grapjes meestal. Binnenkort toch echt maar eens een keertje Hark's originele Zu Warriors proberen meepikken.

Volgens mij stond deze zo'n beetje aan de wieg van het CG werk in HK. Duidelijk dat ze er toen nog niet echt klaar voor waren, technisch gezien, dat belemmert de film echter niet lekker vermakelijk, compleet onzinnig en heerlijk energiek te zijn.

Trouwens wel blij dat ik de 128 minuten versie gezien heb, die geknipte en gedubde zooi ... niet aan mij besteed.

Zeer vermakelijk, wel jammer van de crappy CG ertussen. Anders was ik vast hoger uitgekomen. 3.5*

En nu op naar de Pangs, die er op basis van teasers ed een nog groter CG spektakel van zijn aan het maken. Eigenlijk de enige manier om een vervolg te maken op een film als deze.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Zopas de twee Fung Wan films bekeken, en ik moet zeggen dat het origineel veruit de beste is van de twee. Ook ik heb de volle versie gezien. Kleurrijk, met mooie settings en decors, een liefdesverhaal die je al van ver ziet afkomen maar helemaal niet misstaat, de legendarische Sonny Chiba als slechterik en special effects die niet van de bovenste plank zijn doch hun effect niet missen en een verzorgde indruk geven. Lijkt idd wel big budget. Dit is een fantasy-sprookje die me kwalitatief aangenaam verraste, zeker voor een film uit Hong Kong. Ook die draak, die eigenlijk meer op een grote hond leek die in de fik stak, was in orde. Dit is puur amusement. Het 3,5* gevoel zit er wel in, met kans op verhoging naar 4.