• 9.377.064 stemmen

Met onder meer: George Clooney, Matt Damon en Cate Blanchett

Gesproken taal: Engels, Duits, Russisch, Frans en Nederlands

Releasedatum: 13 februari 2014

Plot The Monuments Men

"It was the greatest art heist in history"

Een groep individuen wordt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog persoonlijk geselecteerd door regerende president Franklin D. Roosevelt om Duitsland binnen te dringen en waardevolle meesterwerken uit de kunstgeschiedenis te redden van de Nazi’s. De groep, bestaande uit museumdirecteuren, curatoren en kunstkenners, komt onder druk te staan wanneer ’t Duitse Rijk ten einde lijkt te komen en de Nazi’s de opdracht krijgen om alle kunstwerken te vernietigen.

Lt. Frank Stokes

Pvt. Preston Savitz

Colonel Wegner

avatar van Dirtdiver

Dirtdiver

Een erg mager zesje! Had veel meer uitgehaald kunnen worden gezien het verhaal.

avatar van Davezelf

Davezelf

Miss zo nog een puntje erbij voor de Ghostbuster, voorlopig is het niks. Zaai dussss..

avatar van Davezelf

Davezelf

Tja, en de twee koffie-meneren... (zucht)

avatar van Rednas 2

Rednas 2

De setting, filmisch, de cast super... Maar man, wat is deze geschiedenis zoutloos verfilmd. Waardeloos...

avatar van ockhausen

ockhausen

Waar de loos

avatar van filmkul

filmkul

Met zo'n sterrencast verwacht je heel wat. Helaas kom je bedrogen uit. De start belooft nog heel wat, maar als je denkt dat het avontuur begint, zakt de film weg. Het verhaal wordt traag verteld en mist enige spanning. De acteurs doen het uiteraard goed, met name Balaban is sterk. Hier en daar zitten er wat aardige scenes in, maar die kunnen de film niet redden. De beelden daarentegen zijn mooi gemaakt. Tegenvaller. 1.5/2.0

avatar van Insignificance

Insignificance

De ene landing in Normandië is de andere niet. Ze staan daar op strand met ontzag te kijken naar de restanten van de invasie, zich ongetwijfeld realiserend wat zich daar zoal heeft afgespeeld, maar m'n kop eraf als Clooney niet besmuikt heeft staan grinniken tijdens het opnemen van die scène.

Kunst in plaats van soldaat Ryan dus, Clooney graait links en rechts wat in de (film)geschiedenis en lijkt terug te pakken op een tijd dat oorlogsfilms luchtig en avontuurlijk voor de dag durfden te komen. De cast en muziek hinten ook duidelijk in die richting, maar erg consequent voert hij dat niet door.

Het ongedwongen karakter van de film moet te vaak plaats maken voor meer plechtige scènes. Met het scenario is het al een beetje hink-stap-springen, maar vooral die wisselende toon doet het bij tijd en wijle de das om. Zo mag je lachen wanneer Bill Murray in de stoel van een Duitse tandarts ligt.

Maar als even later een bak met wat ooit delen van tanden waren, wordt gevonden, vergaat je dat weer. Clooney weet daar maar geen organisch geheel van te maken. Het werkt het beste als het mild grappig en kalm dobbert met af en toe een opleving, zoals in het boerderijtje en rondom de landmijn.

avatar van Driello

Driello

'Kans vakkundig om zeep gebracht'.

Op papier een topper. Een missie om kunst te redden in een oorlogszone. Kan zowel spannend als informatief zijn. Deze film is geen van beide. Saai en traag wordt deze film aan de kijker voogelegd. Heb niets tegen een rustig verteld verhaal, maar hier worden niets-zeggende momenten eindeloos uitgerekt waardoor steeds weer de verveling intreedt. Nu en dan zijn er dan in de , over het algemeen serieus bedoelde fim, wat lichte toetsen aangebracht die echter vooral detoneren. Ook wordt er een poging gedaan om vervreemding (die scene met die jonge duitse soldaat en de sigaretten) of drama (de scene met de gouden vullingen) aan te brengen, maa het is allemaal zo niet-overtuigend gedaan dat het de indruk wekt dat het meer als een truuk wordt toegepast dan dat het daadwerkelijk logisch in deze film past. Het meest schrijnend is als aan het einde van de film een hooggeplaaste knakker aan Clooney's karakter vraag of de hele actie de doden rechtvaardigd. Wie stelt zo'n stupide vraag in zo'n positie? Juist: een ongeloofwaardig karakter in een zwak verhaal. Kate Balnchet dot hier overigens hetzelfde als in The good German: een local met een sterk accent spelen. Alsof er geen geschikte Franse actrices zijn.........

avatar van wimaroca

wimaroca

Echt jammer,ze hebben een mooie kans gemist,een heel mooi verhaal,maar slecht uitgewerkt,je moest goed opletten,anders was je de draad kwijt,echt zeer zeer jammer

ik snapte die francaise ook niet helemaal,maar zal wel aan mij liggen,

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Ik had sterk het gevoel dat de film niet het maximale eruit heeft gehaald en zo te lezen aan de reacties zijn velen het daarmee eens. Ondanks de prima cast schiet de film tekort en word het nergens zo grappig, meeslepend of episch zoals je misschien verwacht. Vond het een nogal omsamenhangend geheel, en het is zonde want het verhaal op zich is heel interessant. Heb het gevoel dat ze ook te weinig op de personages zijn ingegaan waardoor je nergens echt meeleeft.

5/10 (IMDB)

avatar van stinissen

LOTR-lover schreef:

5/10 (IMDB)

In juist zulke films moet je humor vermijden. En dat was de fout in deze film het was allemaal te luchtig...

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

stinissen schreef:

Ben ik niet helemaal met je eens. Vind dat je met de juiste acteurs en geslaagde humor ook een setting neer kan zetten die geloofwaardig is. Ik begrijp het standpunt dat het onderwerp WWII niet in de categorie grappig hoort te vallen maar het zou, mits geslaagd uitgevoerd, geen afbreuk doen aan de boodschap.

Maar goed, we zijn het er (op 2 verschillende manieren) wel over eens dat The Monuments Men niet gebracht heeft wat we hoopten

avatar van stinissen

Dat klopt maar ik haat humor in films of het moeten films als Porky of American Pie zijn.

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

De vraag is eerder: Clooney heeft mooie films gemaakt. Maar wat is zijn bedoeling geweest met deze ? Waarom ?

avatar van baspls

baspls

"You can wipe out an entire generation, you can burn their homes to the ground and somehow they'll still find their way back. But if you destroy their history, you destroy their achievements and it's as if they never existed. That's what Hitler wants and that's exactly what we are fighting for."

Erg goede film. Snap de lage waarderingen totaal niet, juist weer een goede film voor een keer.

Erg sterke cast. Eigenlijk de beste rol van Clooney die ik tot nog toe heb gezien. Bill Murray is toch wel mijn favoriete comedy-acteur. Vond de chemie tussen de aceurs goed, veel beter dan in bijvoorbeeld The Expendables.

Goed verhaal, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Erg goed inelkaar gezet.

Vond het eer zeer vermakelijke film om na te kijken. Wel is het apart hu komische momenten worden afgewisseld met nogal dramatische, alsof ze later toch bedachten; Het is wel een oorlogsfilm. Maar ik vond het geslaagd.

Goede soundtrack ook.

avatar van behangdelul

behangdelul

Wow, zelden zo'n slechte oorlogsfilm gezien. Het is dan ook geen oorlogsfilm, maar wat het wel is, geen idee! Wat een drama.

avatar van ricone

ricone

wat een tegenvaller!!!!!, verhaal geeft alle kans op een topfilm, maar onsamenhangend tot het eind, en t ergste is dat zulke top acteurs het tij niet kunnen keren, doodzonde.....

avatar van DieLange78

DieLange78

Gaaaaap! Wat een traaaaage film. Vreselijk.

avatar van Awasiku

Awasiku

Ik vond het een zeer vermakelijke film met een leuke Cast en een goede aanstekelijke soundtrack .

avatar van Nosje

Nosje

Mijn god zeg, waar heb ik naar zitten kijken. Wat een saaie soms kinderachtige film. Sloeg werkelijk helemaal nergens op. En dan met zo'n cast. Die stropdas aan de wagon was al erg, maar de volgende shot met Mat Damon in het vliegtuig, beetje lachend, was helemaal tenenkrommend. Zoals zoveel scene's die een "lach en een traan" moesten voorstellen. Ontzettende tegenvaller.

avatar van DragQueen

DragQueen

Heb me toch redelijk vermaakt met deze film. De cast en verhaal zijn uitstekend. Maar toch is het allemaal wat te traag en zouteloos in de uitvoering. Er had meer uitgehaald kunnen worden. Camerawerk is verder prima. 2,5 Ster.

avatar van schumacher

schumacher

Wat een saaie film, bah.

Boeide langs geen kanten.

avatar van gauke

gauke

De mooie kostumering, het prachtige camerawerk en de vlotte muziek maakten dat dit oorlogsdrama, over een van de vele gruweldaden van nazi Duitsland, ouderwets en nostalgisch overkwam. Helaas miste het verhaal iedere samenhang, was het teveel in elkaar geprutst en waren er te vaak saaie scènes. Het heldenepos was daardoor stijfjes en ontpopte zich onbedoeld meer en meer als een platte komedie.

avatar van weerwolf79

weerwolf79

Prachtige film heb me er prima mee vermaakt, mooie settings goed verhaal en een leuke cast. Goed er zit geen actie in en dat hoort ook niet bij deze film.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Kijkers die Monuments Men instappen en een serieus oorlogsdrama verwachten, krijgen veel flauwe komische momenten voorgeschoteld. Kijkers die Monuments Men instappen en een komedie verwachten, krijgen echter een hoop saai gedoe voor hun plaat. Wat dat betreft heeft George Clooney het zich hier niet makkelijk gemaakt. De regisseur heeft een paar mooie acteurs verzameld en heeft gezorgd dat de sets er allemaal op en top uitzien. Maar qua script en toonzetting is Monuments Men behoorlijk onsamenhangend.

De film lijkt net zo vaak van genre te switchen als van setting. Via een behoorlijke hak-op-de-tak vertelling - waarin personages steeds her en der opduiken, zonder dat je als kijker enig gevoel krijgt dat er daadwerkelijk tijd is verstreken - wordt er voortdurend gewisseld tussen komedie en drama. Maar echt samen werken deze twee genres niet. De humor is sowieso nergens echt grappig (Murray en Balaban zijn eigenlijk de enige die echt voor komedie zorgen) en het drama is vaak wel erg dik aangezet. Had verwacht dat Clooney toch wel iets subtieler was en niet voor elk drama- momentje naar de piano- en vioolmuziek hoefde te grijpen. Nu is Monuments Men het allemaal net niet.

3 sterren.

Prima recensie. Sluit ik mij helemaal bij aan.

avatar van arno74

arno74

Het begin van deze film deed me erg denken aan de Police Academy-reeks. Zo worden de hoofdrolspelers als een soort boekenwurmen gepresenteerd die militaire training moeten ondergaan en soms in klungelige situaties terechtkomen.

De film gebruikt weliswaar een waargebeurd verhaal als basis, maar het is zelf een brei van fictieve en vaak onrealistische situaties. Niet erg natuurlijk voor een komedie, maar veel te lachen viel er eerlijk gezegd niet. Het verhaal springt van de hak op de tak zonder dat daar veel redenen voor worden gegeven. Ook op de details wordt niet bepaald gelet, de focus ligt duidelijk op de cast (die ongetwijfeld grotendeels het budget opgemaakt heeft), de rest is hier kennelijk bijzaak en noodzakelijke vulling om tot een film te komen.

2* sterretjes voor deze inhoudelijk vrij lege film. The Train (1964) gaat uit van hetzelfde onderwerp maar met een veel beter resultaat.

avatar van terschelling

terschelling

Pijnlijk!! Zo veel bekende koppen en zo'n goed verhaal en t dan helemaal naar de knoppen helpen.

Al snel geen film meer en vlot ook niet meer het predicaat docu of zo.

Zal t niet zo gauw zeggen maar echt vlut!!

Wat een schnabbelfilm voor Amerikaanse pré-pensioenacteurs...

avatar van ASroma

ASroma

wel laag gewaardeerd deze film, absoluut geen topper maar zo slecht was het nu ook weer niet.