• 9.375.363 stemmen

Metallica through the Never (2013)

Muziek / Actie | 93 minuten

Genre: Muziek / Actie

Geregisseerd door: Nimród Antal

Met onder meer: Dane DeHaan, Lars Ulrich en James Hetfield

Releasedatum: 10 oktober 2013

Plot Metallica through the Never

"Experience Metallica like never before"

Trip, een lid van de Metallica-crew, wordt tijdens het uitverkochte concert van de rockband op een dringende missie gestuurd. Op zijn queeste wordt de wereld van de jonge Trip compleet ondersteboven gekeerd.

Vanaf 10 oktober in de bioscoop (eOne)

avatar van krosnicky

krosnicky

deze moet ik zeker zien ik ben echt hardcore Metallica Fan

avatar van krosnicky

krosnicky

Ja hij zal waarschijnlijk niet in de Bioscoop komen in Belgie

avatar van Shinobi

Shinobi

Metallica is tof, maar om hier nou een film omheen te maken lijkt me een beetje vaag.

avatar van AGE-411

AGE-411

Shinobi schreef:

't Is voor musici een hebbedingetje, zo'n film. Want enkel de allergrootsten hebben een film over zichzelf. (Beatles, Elvis, Kiss, ...)

avatar van afca_fanatic

afca_fanatic

Hier kijk ik echt naar uit als groot Metallica liefhebber.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik ben ook wel een liefhebber van Metallica, maar ik had liever een nieuw album gezien dan een film.

avatar van MegaBleek

MegaBleek

Tsja. Sterk gemengde gevoelens over deze film. De trailer 'belooft' een film met een verhaal, ondersteund met live beelden. De werkelijkheid is andersom. Het zijn live beelden, met een verhaal er tussendoor. En daar gaat het mis. Schijnbaar wil Metallica een boodschap overbrengen, maar dat slaat door in een te arty surrealistisch gebeuren. Het onderbreekt de beelden van het concert soms hinderlijk.

Wat er overblijft: een concertregistratie. De beste concertregistratie ooit. Als je ook maar iets met rock in het algemeen, of Metallica in het bijzonder hebt: gaan. Niet aarzelen: gaan. IMAX geeft een schitterend, vol en hard geluid en de beelden in 3D zijn fantastisch. Unieke close ups van de band en wijdse shots van het publiek. En dat dan samen met een indrukwekkende liveshow. Dan moet je dus gewoon gaan.

Het was wel even wennen: naar Metallica, maar dan in een comfortabele bioscoopstoel, met popcorn in de hand en een 3D-bril op. Of de andere kant op: in de bioscoop zitten, waar iedereen om je heen zit te praten en er bovengemiddeld gelopen wordt.

Aanvankelijk wilde ik Through the Never een laag cijfer geven, vanwege het gekunstelde filmpje tussendoor. Maar de overweldigende concertregistratie wint het. 3,5 ster.

avatar van diedier

diedier

Metallica,

De groep waar ik voor het eerst in aanmerking mee kwam op Pukkelpop, editie 2008.

De energie - de songs - de sfeer, ik was er volledig voor gewonnen!

Meer én meer, begon ik hun cd's aan te schaffen en werd fan!

Het was een gezellige sfeer in de cinema-zaal. De zaal voor 60% gevuld met 'die hard' fans én de andere 40% die hun muziek wel kon smaken.

Na afloop van de film was ik vrij positief!

Wat was het een verademing om eens in de perfecte geluidskwaliteit, de songs van metallica té horen. Tijdens het openingsnummer (the ecstasy of gold) stonden de haren om mijn arm recht. Dit ging een geweldige ervaring worden. Ik heb zeer genoten van deze film! Metallica stond scherp, speelde een sterke selectie songs.. Al miste ik er wel een paar. En de film boeide eigenlijk 90min lang. Het verhaaltje rond de roadie, stoorde me eigenlijk totaal niet omdat de muziek er zogoed als verweven in zat. Het stelde natuurlijk weinig voor, maar het was een leuke toevoeging, om meer uit té kunnen blinken dan een gewone concertfilm (als was het dat wel- maar kom)

Metallica in top form : snel - special effects - fantastische camera-shots (al had ik hier schrik voor, dat ze fel in herh. gingen vallen - een resum hits - en een perfect afgemixt eindresultaat!

Al vroeg ik me wel af, wat voor nut die 3D had? Je kon perfect zonder bril kijken. Misschien voor de diepgang die je krijgt als je met bril keek? I dont knew- ik heb genoten.

avatar van xel

xel

Net geen 5 sterren van mij omdat ik niet echt een Metallicafan ben maar ken toch wel zo'n beejte alle nummers uit mijn hoofd. Ik had eigenlijk ook niet zowat een hele concertfilm verwacht en na 3 nummers kreeg ik wel dat gevoel maar die 5% film zorgde net voor voldoende afwisseling.

Ik ga al vanaf mijn 12de naar de bisoscoop en dit was de eerste keer dat ik mee maakte dat iedereen tot de laatste aftiteling bleef zitten. Ik had de neiging om "we want more" te roepen en Horns Up maar mocht niet van mijn dochter

Ik ga nu wachten op een Rammstein film of welke andere metalband dan ook ;o)

avatar van geminy

geminy

Eigenlijk is dit geen speelfilm te noemen, maar een concert registratie. Maar dan wel een heel goede!

Het verhaal van de roadie wat zich tussen de nummers afspeelt, in totaal slechts enkele minuten, ging echt nergens over.

Maar over het concert... heel vet in IMAX! Geluid stond snoeihard, net als op een echt concert. Geluidskwaliteit daarbij nog perfect ook!

Gaaf gefilmd, goede shots, lekker afwisselend en kleurrijk. En constant coole special FX op het podium.

Voor de metal/Metallica fan ECHT een aanrader! 4 sterren.

avatar van KrimpenDrummer

KrimpenDrummer

Dat verhaal ging wel degelijk ergens over, ik denk dat het een hele diepe persoonlijke betekenis heeft dat te maken heeft met de kern van Metallica. Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik weet ook niet of het bekend gaat worden. De tas is gewoon een MacGuffin waarschijnlijk. In elk geval was het concert geweldig, overweldigend in IMAX 3D. Metersdik kippenvel bij The Ecstacy Of Gold bij aanvang en heerlijke performances. One spelen ze niet vaak zo goed. Hit The Lights was fijn om eens in zijn geheel te horen live, en Orion natuurlijk. Ik ga denk ik nog een keer terug.

avatar van jedymaster

jedymaster

Prachtige film.

avatar van Nohands

Nohands

Met mijn 44 jaar oud en al 28 jaar Metallicafan ben ik toch telleurgesteld in deze "film"

Maar goed, ik moest hem natuurlijk toch zien in de IMAX Rotterdam als fan zijnde.

Ze hadden net zo goed één van hun vorige LIVE DVD films in de bioscoop kunnen draaien.

Het zogenaamde "verhaal" in de film gaat nergens over en slaat nergens op en heeft totaal geen toevoegende waarde voor het concert of de film.

3D film, nou ik heb niks 3d gezien in heel de film niet...

Metallica is een moneymaker geworden die op de automatische piloot staat qua concerten, elk concert bijna dezelfde setlist.

En dat voor een band die zoveel goed albums heeft gemaakt met veel goede nummers!!!

Dat ze geld willen verdienen prima, geef ze groot gelijk, maar een beetje meer variatie had leuk geweest.

Ze hadden bevoorbeeld deze show ook in hun tour kunnen gebruiken, had leuk geweest, nu alleen maar voor deze film, jammer....

In de film spelen ze weer op safe, laten we maar alleen wat oude muk spelen ipv nieuwer werk en misschien wel iets van het nieuw te komen album in 2014 had leuk geweest!!!

Had er meer van verwacht dus in de IMAX voor 14 euro, dacht moet dit zien anders krijg ik er ooit spijt van. Nou niet dus.....

Als je deze film op DVD of Blueray ooit heb zit je alle onzin door te spoelen...

avatar van Parisa

Parisa

Aangezien ik hierin wel geïnteresseerd was, en omdat ik medelijden met de band had vanwege alle uren promotie over de hele wereld , besloten we naar deze film te gaan. Toen wist ik nog niet dat de film geflopt was. Inmiddels had ik me, vanwege de reviews, al voorbereid op de focus van de film op met name het concert zelf.

Dat concert mocht er zeker wezen. Dankzij IMAX goed beeld en geluid. Ik ben dol op IMAX en wil nooit meer terug naar gewoon 3D. Overigens is het nou ook weer niet zo dat hij bol staat van effecten. Wel is er af en toe wat gedaan met diepte. Microfoonstandaards en props die de ‘juiste’ afstand hebben, het publiek met hun vorkjes die wat dichterbij staan. James die wat uitgediept is t.o.v. het podium. Dat soort zaken.

Dit is wel een goede tussenstap tussen een concert live bijwonen en een dvd kijken op de bank. Lekker om zo omringd te worden in deze geluidswal en met dit podium. Dat je dicht bij de band bent is wel iets te veel een USP gemaakt dan het daadwerkelijk is. Er worden zoveel bands met tig camera’s op een hele kleine afstand gefilmd.

Fijn publiek ook trouwens. Het is niet zo dat iedereen constant wild mee aan het doen is. Er staan ook mensen gewoon met hun armen over elkaar te luisteren. Er zijn veel leeftijden aanwezig, en mannen en vrouwen. Geen idee hoe ze voor dit publiek hebben gezorgd, of hoe ze dit verder voor de film hebben gedaan, maar het kwam lekker naturel over.

De opbouw van het concert vond ik ook wel slim gedaan. Ze begonnen van standaard steeds meer props op te bouwen, om vervolgens heel basic af te sluiten. Goed om de focus op muziek te houden, ondanks dat veel bands, en zijzelf dus ook, er een steeds grotere poppenkast van maken. Iedereen bleef ook zitten voor de fijne toegift in split screen. Dat klonk goed.

Het verhaal was simpel, en er werd bijna niet in gesproken. Maar dat stoorde me niet. Weer wat sterke beelden erin gezet. Wellicht wat overdreven omdat daar verder niet op door werd gegaan. DeHaan heeft zeker een goede uitstraling die past bij de band en de film.

De film is voorbij gevlogen en ik had nog wel wat meer nummers en verhaal willen zien. (Anderhalf uur spelen wordt steeds gewoner. )

Het kaartje mocht wel wat goedkoper. Al is het nog steeds niets op een concertkaart voor Metallica. Maar wel in verhouding tot andere IMAX films.

Op sommige momenten was ik even weg uit de bios en in het stadion.

Ruime 3,5*

avatar van TheKeeper7

TheKeeper7

Prachtige film 5*

Het verhaal gaat wel degelijk ergens over. Als je goed kijkt zie je dat het verhaal van de film de carriére van MetallicA volgt.
Op een gegeven moment word Trip brandend tegen de grond geslagen. Dit staat voor het moment dat MetallicA voor de opnames van St. Anger op hun gat lag. Het ongeluk van Trip beeld het ongeluk van Cliff Burton uit. Het vertwijfeld rond dwalen in stad beeld dan weer de periode Load en ReLoad uit. De tas is voor velen erg misterieus maar heeft een erg diepe betekenis. De tas in de film is de tas van Cliff Burton (de overleden bassist van MetallicA. In de tas zit de ziel van Cliff. Cliff is ook de gene die Orion heeft geschreven. De tas is dus nodig voor de band om dit nummer na de show in te kunnen zetten. Kortom er zit erg veel diepgang in deze film. Daarnaast is het concert erg spectaculair met hier en daar best verrassend gekozen nummer (The Memory Remains, Battery en Cyanide).

avatar van Melvin Udall

Melvin Udall

Knallende concertregistratie! Voor liefhebbers een must. De 3D is prachtig en voegt echt iets toe. Mij zei het verhaal dat er tussendoor liep niet veel maar als ik lees wat TheKeeper7 hierboven schrijft is het ineens vrij helder, waarvoor dank. Enig minpunt: waarom deden ze het geluid niet harder in de bios?? Hahaha

avatar van Parisa

Parisa

Mijn vriendin zei dat ze nog net geen oordoppen nodig had. Ik doe nooit aan oordoppen.

Ja, bedankt voor de uitleg Keeper.

avatar van Fluvver

Fluvver

Ga deze eens downloaden, dat vindt Metallica vast niet erg

avatar van Theunissen

Hoewel ik na het uitbrengen van "The Black Album" (men ging toen op de commerciële tour) enigszins afgehaakt ben als fan van Metallica was dit wel een goede muzikale documentaire (in de vorm van een concert) over de geschiedenis (in de vorm van een verhaal) van Metallica en ook min of meer een eerbetoon aan Cliff Burton (zeker het laatste nummer).

Zo speelt Metallica hun bekendste nummers (gelukkig de meesten nummers van hun eerste 5 albums, want Metallica zal ook wel inzien dat de meeste albums daarna muzikaal weinig meer voorstellen en alleen gemaakt zijn voor het geld, met name de vreselijke albums "Load" en "ReLoad") tijdens een spectaculair (opening van het nummer "One" was artistiek geweldig) groots uitgepakt concert en tijdens de nummers wordt dan de geschiedenis van Metallica verteld in een flut verhaal.

Omdat ik aan Metallica geen cent meer wil uitgeven, heb ik uiteraard de film niet gezien in de bioscoop maar gewoon lekker gepindakaasd (de nummers buiten de eerste 4 albums heb ik lekker overgeslagen want die zijn mijn oren niet waardig).

P.S. ik vind het wel jammer dat men Jason Newsted niet een nummer heeft laten spelen (het was perfect geweest als men hem had gebracht tijdens het nummer "One") want dan was de geschiedenis compleet geweest. Omdat muzikaal genie Dave Mustaine al ontslagen was voordat het eerste album werd uitgebracht was hij uiteraard niet van toepassing.

avatar van Re73

Re73

Metallica wat zal ik zeggen....

Gek genoeg heb ik de mannen pas op een veel latere leeftijd echt leren kennen en ook als zodanig gaan waarderen. Dit leverde een aantal jaren op als vaste concertganger en mijn lidmaatschap van de Metclub. In 2009 was ik één van de gelukkige winnaars van de meet & Greet bij het concert in 2009 in Rotterdam. Aldaar heb ik alle mannen gesproken en een bedrukte vlag gegeven aan Lars, met hem sprak ik af de vlag te geven na het concert. Het geen ook gebeurde waarop ik van hem een drumstick kreeg als blijk van waardering . Iemand vanuit het publiek heeft deze voor mij onvergetelijke gebeurtenis nog gefilmd.

YouTube - Metallica - End of concert

De vlag belandde op het drumstel bij Lars en is nog steeds de eerste foto op de tour-site van Metallica.com. Voor mij dus 1 van de mooiste dagen uit mijn leven.

Maar goed dat dus even off-topic en om puur om aan te geven hoe diep deze Four Horsemen bij mij geworteld zitten....

On topic.

Allereerst wil ik even benadrukken dat ik de film NIET heb gezien zoals de film was bedoeld dus niet in 3D en dus ook niet op een IMAX scherm. Helaas was ik gedurende de korte (overigens ook te verwachten) periode dat deze film draaide niet hiervoor in de gelegenheid.

Al lang voordat de film uit kwam was ik echter bekend met het maken en de release van deze film. Uiterst nieuwsgierig was ik dan ook hiernaar, maar eerlijk gezegd had ik ook mijn bedenkingen. Vooraf heb ik getracht meer te weten te komen waar de film nu precies over ging maar anders dan de vage trailer was er vrij weinig te vinden.

Evenzo waren mijn verwachtingen eigenlijk om een film te zien en geen muziekregistratie.

Wellicht was het vele malen aanschouwen van de trailer waar steeds filmfragmenten zijn te zien hier debet aan.

Gisterenavond heb ik deze film dus gekeken en hoewel de film voor mij hoopvol en leuk begon met de introductie van de mannen, had ik dus niet verwacht dat film voor 95% bestond uit een concertopname.

Met hoopvol bedoel ik dan ook dat ik verwachtte een FILM te zien en GEEN concertregistratie.

Kijkend naar de film (hiermee bedoel ik dus even de stukjes tussen de concertregistraties door) vond ik deze uiterst zwak. Gedurende de hele film vroeg ik mij "waar gaat dit over" waar gaat dit naar toe" waar slaat dit op enz... Doorgaans komen het stellen van dergelijke vragen bij de uiteindelijke waardering van een film dan ook niet ten goede.

Op het eind bleef ik dan ook zitten met de vraag waar ging dit nu over? Zat er een boodschap achter misschien? Zoals aangegeven ben ik niet onbekend met de mannen, maar deze boodschap las ik pas hier op MM bij een van de reacties v.w.b. metalgod Cliff Burton enz.

Vandaag heb ik de film diverse malen door mijn gedachten laten gaan.

En deze boodschap tja ....eerlijk gezegd vind ik het nogal vergezocht allemaal en zeker voor een gemiddelde kijker die in het geheel niet bekend is met de historie dan ook volledig oninteressant en onbegrijpelijk.

Voor de korte film zelf kan ik toch echt niet meer geven dan 1*. gewoonweg dus omdat de film nergens over gaat en de boodschap niet duidelijk is en dus ook niet overkomt bij een kijker.

De concertregistratie dan? Zoals gezegd heb ik deze niet in 3d en in de IMAX mogen aanschouwen. Dit hoeft ook niet. Ik heb de mannen veelvuldig en van dichtbij (altijd in de pitt natuurlijk ) gezien en gehoord. Dat het geluid dan ook perfect is kan dan ook niet anders.

Het concert zelf was zoals gewoonlijk weer fenomenaal ("nothing beats Metallica" ) en het decor, podium en de licht- en vuurwerkshow als vanzelfsprekend ook. Duidelijk was te zien dat er kosten nog moeite waren bespaard.

Afgezien van dit gegeven dat het wellicht de mooiste registratie is van een Metallica concert ooit kreeg ik toch het gevoel "been there done that". Voor dit geheel dan ook 4*

Resumerend moet ik dan ook stellen dat ik na het zien van deze film teleurgesteld ben. De "film" had gewoon kunnen worden weggelaten en de concertregistratie was er 1 als zovelen maar dan met een rijkelijk decor!

Met pijn in mijn hart kan ik voor deze film dan ook niet meer geven dan 1* voor de film en 4* voor de muziekregistratie het geen dus uitkomt op een gemiddelde van 2,5*

avatar van Re73

Re73

TheKeeper7 schreef:
Prachtige film 5*

Ik heb je diepe betekenis van de film, ik neem even aan dat je het niet zelf hebt bedacht overigens, (ik zag hem dus niet) meegenomen in mijn gedachten en bij mijn uiteindelijke beoordeling.

The memory remains, battery en Cyanide zijn bij concerten totaal geen uitzondering en daarvoor ook totaal niet verassend gekozen. Battery wordt zelfs zelden overgeslagen. Maar dat even terzijde.

avatar van james_cameron

Originele mengeling van concertfilm en apocalyptisch avontuur, al passen de twee elementen niet altijd even goed bij elkaar. Het concertgedeelte ziet er spectaculair uit en de band is goed op dreef, vooral in een wat mij betreft minder goede song als Cyanide. De meeste klassiekers die langskomen (en dat zijn er nogal wat) heb ik wel eens beter vertolkt zien en horen worden. De interactie met het publiek laat te wensen over; het publiek oogt sowieso wat futloos. Het nadeel van een te groot stadion waarschijnlijk. Het rommelige apocalyptische avontuur dat door het concert heen is gemonteerd is amper interessant, hoe symbolisch het ook mag zijn, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat je aandacht niet verslapt. Voor Metallica-fans uiteraard niet te missen, maar dit haalt het qua performance en energie natuurlijk niet bij de ultieme Metallica live-ervaring: Live Shit: Binge & Purge uit 1993.

avatar van Shinobi

Shinobi

Meer concertregistratie dan film...

En dat zegt het in het kort wel, het verhaal lijkt namelijk ietwat uit de lucht gegrepen te zijn en slaat werkelijk nergens op. Op basis van de trailer leek het er nog spectaculair uit te zien, maar dat is verre van waar. Het wordt trouwens ook nooit duidelijk wat de oorzaak van de rellen is.

Through the Never is klaarblijkelijk meer gericht op het concertgedeelte, hierbij komt met name het eerdere werk van Metallica aan bod. Om eerlijk te zijn ben ik niet zo een fan van de band, maar nummers als: Battery, Enter Sandman en One zijn goed te doen. De show die hier letterlijk omheen gebouwd wordt, is een waar spektakel te noemen. Helaas deed het merendeel van de nummers mij simpelweg niets.

Al met al zal het voor de echte Metallica fan wel leuk zijn, maar voor een casual fan - als ik - is dit een lange zit.

2,0 Sterren.

avatar van johnrambo

johnrambo

Ik heb helemaal niets met hardrock of Metallica, maar was toch in de veronderstelling dat deze film ook voor mij geschikt zou zijn. Dat bleek niet zo te zijn. De stukjes film stelde weinig voor en de muziek begon me na enige tijd te irriteren. Geen stem, omdat ik had kunnen weten waar ik naar ging kijken.

avatar van surfplankje

surfplankje

Het verhaal van deze film gaat idd helemaal nergens over en hadden ze er voor mij dan ook uit kunnen laten. Het voegde niets toe. De muziek, tja dat is een kwestie van smaak maar op de manier "HOE" dat ze het concert in Mexico gegeven hebben is toch wel een toppertje geweest met mooie acties en een fantastisch decor! 2,5 ster van mij

avatar van Franklin1975

Franklin1975

Qua muziek, show en registratie van het optreden een dikke vette 5*!

Maar dan moeten ze het per se vernaggelen met een verhaaltje over een roadie die het optreden telkens onderbreekt. En dat is erg jammer.

Op blu-ray hadden ze misschien als optie het (korte) optreden ononderbroken en in zijn geheel kunnen zetten en het avontuur van de roadie als extra optie als klein scherm zichtbaar laten maken (en deze evt. als volledig scherm zichtbaar laten maken, maar dat je toch alleen het concert zou horen). Dan zou ik de blu-ray wel aanschaffen. Nu wacht ik tot de prijs goed is gezakt, want de muziek is natuurlijk geweldig!

avatar van filmkul

filmkul

Zeer goede concert registratie van Metallica. Het verhaal tussen de live beelden door is maar vaag en heeft weinig tot geen toegevoegde waarde. Gelukkig is het niet storend. Het concert daarentegen is uitstekend. Een mooie setlist, prima geluid en leuke effecten tijdens het concert. De 3d effecten zijn aardig, zeker in combinatie met de laserlichten. Het enige minpunt is de speelduur, die had best een halfuur langer mogen zijn.

Ruime voldoende. 4.0

avatar van Zinema

Metalen must.

De onlangs uitgebrachte 3D-Bluray 'Metallica: Through the Never' is een absolute must voor de liefhebbers. De vier mannen van Metallica vormen wellicht een van de meest succesvolle metalbands ooit. Het Deens-Amerikaanse huwelijk dat aan de oprichting voorafging heeft echter behoorlijk veel ellende gekend en eindigde bijna in een scheiding. De moegestreden leden kregen zelfs therapie. Heden ten dage speelt men als nimmer tevoren, vol van energie en muzikaliteit.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze film vooral een concert, zij het zeer strak uitgevoerd, herbergt. Het verhaaltje, wat als een rode draad door de nummers heen is gevlochten, lijkt kant nog wal te raken. Alhoewel. Volgens sommigen is het een symbolische vertelling die de geschiedenis van de band tracht weer te geven. De gemiddelde kijker zal deze diepere laag echter niet ontdekken of herkennen en blijft dan ook verward achter.

Dat laatste geheel terecht, want het vertellinkje rond een roadie die belandt in een met rellen bezaaide stad en vervolgens wordt opgejaagd, is enkel mooi weergegeven. Verder wordt er amper een emotie geraakt. Ook de derde dimensie is hier niet veel meer dan een gimmick. Een mooie, dat wel. Hoe anders is dat gesteld met de muziek. Deze trekt vrijwel alle overige gekkigheid recht, al wordt er zelfs op het podium uit de bocht gevlogen met soms overdreven special effects.

Goed.

Met dank aan Entertainment One voor het recensie-exemplaar.