• 9.378.158 stemmen

Met onder meer: Suzanne Allee, Kim Ashdown en Tilikum

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 7 november 2013

Plot Blackfish

"Never capture what you can't control."

Overal ter wereld vergapen volle tribunes zich aan watershows met orka’s: schijnbaar zonder moeite doen de begeleiders de kolossale zwart-witte walvissen gracieus door de lucht vliegen. Maar de orka blijft een gevaarlijk roofdier: in Sea World beet de orka Tilikum maar liefst drie begeleiders dood. In de vrije natuur zijn orka's niet agressief noch gevaarlijk voor de mens, wat bezielde dit 'gedomesticeerde' exemplaar dan?

Waku

Ik had de recensies van de documentaire al enige tijd geleden gelezen en wist wat ik kon verwachten. En toch heeft "Blackfish" mij alsnog geschokt.

En dan bedoel ik niet de slachtoffers die met name Tilikum maakt in tijden van zijn gevangenschap. Eigenlijk is dit enkel maar logisch.

De naiviteit ( mede dankzij Seaworld gehersenspoelt) van de trainers is enkel maar treurig te noemen. Misselijkmakend zijn de straffen die Tilikum krijgt als hij niet snel genoeg leert.

De isolatie, het opzettelijk aanwakkeren van agressie van ander orca's onderling en het weghalen van een Orca baby bij moeder omdat dit afleidt, zijn andere tenenkrommende situaties die belicht worden.

Na het zien van deze film zal ik nooit een voet in dat park Seaworld zetten.

En ik hoop dat velen mijn voorbeeld nemen.

stinissen schreef:

Een prachtig dier dat nog steeds ten onrechte wordt uitgebuit , ik had het ook niet moeilijk met de beelden van de mensen die in benarde situaties terecht kwamen.

Klopt. Interesseerde mij ook niet.

Vond de trainers wel erg naief. En bijna gebrainwasht.

gillie24 schreef:
Toch wel een indrukwekkende docu.

Orka's worden in het wild net zo oud als de mens, in gevangenschap slechts 25 tot 30 jaar.
Orka's hebben in het wild een rechte rugvin, in gevangenschap is deze gebogen/scheef.
Orka's hebben in het wild nog nooit een mens aangevallen, in gevangenschap is dit al meerdere malen voorgekomen, met de dood als gevolg.

Triest, zeer triest en dat allemaal om de consument tevreden te stellen, want we vinden deze parken geweldig. Het is een miljardenbusiness.

Een eyeopener is deze docu voor mij niet, maar indruk maakt het zeker.

Aangrijpend.

Goed geschreven, niets verder aan toe te voegen.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Zo deze docu blijft voorlopig nog wel even nabranden op mijn netvlies. Ongelooflijk sterk in beeld gebracht en als enorme dierenliefhebber zit je vast in je stoel en kom je op een gegeven moment erachter dat je vaak je adem inhoud.

Bij zoveel dierenleed kun je je woede eigenlijk niet te baas, we zouden meteen alle aquabakken dicht moeten gooien. Helaas erg jammer dat de angsthazen van Seaworld geen commentaar wilden geven. Ik ben er altijd voor dat alle partijen hun zegje moeten doen om objectief een oordeel te kunnen vellen maar ik denk dat dat woordje maar weinig zou veranderen aan mijn bevindingen.

Een must see om weer eens flink op de neus getikt te worden m.b.t. uitbuiting van dieren. Nou moeten we niet denken dat alle dieren die truckjes doen zielig zijn, nee het tegendeel bestaat echt wel. Maar dit, dit is zo klaar als een klontje, trainers zijn de personen die de dieren het beste kennen en dus alleenrecht hebben in het geven van juiste verklaringen.

Ik dacht leuk effe kijken, nou dat was even anders. Meteen weet je eigenlijk al deze ga ik uitkijken . Heb zelf 2 x orka,s gezien in verschillende parken. Want het is enorm fascinerend . Deze docu laat zien dat politiek en geld de drijfveer zijn. Echt een enorme indrukwekkende docu. Met wel een kanttekening over de orka,s , tja die kunnen spelen met een mens als n mens met n borrelnootje , maar daar moet men niet zo dramatisch over doen, je haalt ze uit vrijheid en traint ze suf. Krijgt dan band maar het blijft een dier. Die misschien niet eens willen doden maar 6000 kg van orka tegen 60 kg trainster lijkt me al iets te groot verschil. Triest voor familie van die mensen maar wel te verwachten.

avatar van Fluvver

Fluvver

Prima docu, niet te lang. Conclusie kan ik mij prima in vinden: over 50 jaar zullen we met spijt hierna terugkijken. Een zwarte bladzijde. . .

avatar van egelhunter

egelhunter

Ik ben niet zo lang geleden in Loro Parque geweest in Tenerife. Daar via een rondleiding oog in oog gestaan achter glas met deze mooie beesten. We mochten geen fotos maken omdat er dan kans was dat ze aggressief konden worden en het glas konden breken. Deze beesten horen niet in gevangenschap. Ook al was het indrukwekkend om te zien. Mooie docu

avatar van sic3b

sic3b

Deze film maakt het weer duidelijk: Het gaat weer en natuurlijk alleen om geld. Mensen- en dierenlevens staan op het spel en het enige dat telt is het slijk der aarde. Bah.

Had toch minimaal een reactie tijdens de film verwacht van Sea World of van andere parken.

Wij komen toch ook niet ongeschonden uit de strijd: Dolfinarium Harderwijk was het tussenstation voor gevangen genomen Ijslandse orca's die daarna op transport gingen naar SeaWorld (dit mag/mocht namelijk niet rechtstreeks). Ook is er een orca rechtstreeks vanaf Harderwijk naar Loro Parque op Tenerife gegaan. (Orca-Ocean.nl)

Ik heb de film even stil gezet bij de door Tilikum geinsemineerde vrouwtjesorca's en laat daar nou de naam Gudrun staan (uiterst rechts). Komt de meeste misschien wel bekend voor als de naam van de 'main attraction' in Harderwijk ergens tussen 1980 en 1990 (toen ik nog jong was). Ben daar ook geweest, en ben ook nog nat gespetterd op de eerste rij toen zij neerkwam in dat pierenbadje.

Ook duwde ze toen een rubber bootje door dat zwembad heen met een trainer en een kind (!) erin die ze lukraak uit het publiek haalden.... dolle pret (..). Is na Harderwijk overigens ook naar SeaWorld Florida gegaan. Hoe naief waren we toen en eigenlijk nog steeds. De naam Killer Whale zegt toch genoeg.

Verscheidene Nederlandse namen bij de bedankjes in de aftiteling ook.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Those are not your whales."

Door de hype die er om deze docu heen hing toch maar gekeken.

Het geheel wordt goed opgebouwd door terug te gaan naar het ontstaan van het gebeuren met Sealand en hoe de baby-orka's werden gevangen door enigszins naïeve schippers. Erg wrang om te zien hoe deze misstanden zo lang door hebben kunnen gaan. De verscheidene ex-trainers die aan het woord komen waren duidelijk gehersenspoeld door het beleid bij SeaWorld, dit schijnt meer licht over de zaken die verkeerd gingen. De beelden van enkele ongevallen spreken voor zich.

Alleen is het jammer dat er niemand van SeaWorld wou meewerken, hierdoor ontstaat er wellicht een ietwat vertekend beeld door steeds maar één partij aan het woord te laten. Gelukkig zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd zag ik, zoals trainers die nu verplicht achter een barrière moeten staan. Al blijft het natuurlijk nog steeds niet goed; deze dieren horen gewoon vrij te leven.

Al met al een interessante docu om eens gezien te hebben. Ik ben nooit een fan van dergelijke parken geweest en dit bewijst het maar weer eens. Hopelijk gaan meer mensen deze documentaire kijken.

3,5 Sterren.

avatar van Noodless

Noodless

Fascinerende documentaire om van stil te worden en ons weer laat zien hoe mensen zich onwetend laten beïnvloeden en dat alles draait om geld. Deze docu toont ook aan hoe meedogenloos de mens wel is. Op een bepaald moment krijg je de informatie dat een orca van 4 à 5 meter gevangen zit in een bassin van 6 op 6 m en 10 m diep. Gewoon absurd. Tijdens de attacties voor het publiek mag de orca dan even zijn kunstjes tonen in het iets grotere bassin.

De orca bewoog soms drie uren niet tijdens zijn vreselijke gevangenschap.

De frustraties van de orca kun je wel ergens begrijpen. Daarbij wordt de orca ook nog geconfronteerd met anderen van andere werelddelen die op elkaar toch anders reageren en soms tot de dood leiden. Nochtans in de vrije natuur zijn deze killers gewoon heel sociale dieren.

De naam Killer whale doet de dieren toch wat te kort, geef mij maar Blackfish....een mooie naam die de lokale bevolking gaf voor deze spirituele dieren die je gerust moet laten.

Het is natuurlijk geweldig om ze van dichtbij te zien en te bewonderen in waterparken, maar deze fantastische dieren horen niet thuis in gevangenschap. 8/10

avatar van sperwer 27

sperwer 27

Krachtige documentaire over de geheimen achter de schermen van waterpretparken en shows met orka's. De film geeft een verklaring waarom Tilikum drie mensen doodde.

Wie zijn de echte schuldigen? 'Must the show go on?'

Aanbevolen.

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Madecineman schreef:

Toch moet ik zeggen dat er twee kanten aan het verhaal zitten. Ik kan niet persoonlijk over Seaworld spreken (heb het park in San Diego bezocht) maar mijn zus heeft een aantal jaar in Harderwijk bij de zeezoogdierenopvang gewerkt. Lange, lange dagen en nachten waar aangespoelde zeezoogdieren door de medewerkers dag en nacht liefdevol worden verzorgt. Weekenddiensten en 48 uurs diensten waren geen uitzondering voor haar en het loon was ook niet veel meer dan een onkostenvergoeding. Toch wordt er met veel toewijding gewerkt daar en doen ze ook echt goede dingen.

De docu schetst dan ook helemaal geen negatief beeld over de trainers, integendeel. Eentje zegt dat hij er lang mee wou stoppen, maar tegelijkertijd de orca's niet in de steek wou laten. Bovendien waren de trainers bijvoorbeeld niet op de hoogte van Tilikum's verleden.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Misselijkmakende praktijken! Dat die dieren een (wetenschappelijk bewezen) hoger niveau van sociale verbondenheid voelen dan mensen en dan nog (of juist daarom) uit elkaar halen van ouders en kinderen. Ziek!

Ben altijd al tegenstander geweest van dit soort shows (en van vissen in aquaria of kommen en/of vogels in kooien wat in feite op hetzelfde neerkomt), maar dat wordt nog maar eens bevestigd!

Aanrader voor diegenen die van dit soort shows houden. Eyeopener.

avatar van Sarasani

Sarasani

• 1924 stemmen

Ongelooflijk dat het zo slecht gesteld is met die dieren. Dit is gewoon barbaars

avatar van El ralpho

El ralpho

Goed, maar langdradig

Blackfish is een spraakmakende documentaire die bij mij het nodige ongeloof op wist te roepen. Er is sprake van barbaarse praktijken als we het hebben over de behandeling van de Orka's in de waterparken die, hoewel door de jaren heen wel verbeterd is, nog steeds tot eenzelfde conclusie lijdt: gevangenschap van deze dieren is not done en zou pertinent wereldwijd moeten stoppen. Dat de gevangenschap van deze dieren uiteindelijk tot frustratie agressie lijdt vind ik dan ook niet minder dan logisch en een typisch voorbeeld van een actie die een bepaalde reactie oproept.

Alles wat in de documentaire verteld werd had echter ook in een rapportage van een half uur a 3 kwartier verteld kunnen worden, want ik vond de documentaire (hoewel slechts 83 minuten) toch een beetje langdradig aanvoelen. Natuurlijk is het allemaal heel erg wat er verteld werd en krijg je als kijker ook genoeg schokkende beelden te zien die dit kracht bijzetten maar op een bepaald ogenblik weet je het (heel bot gezegd) wel. Ik sluit echter af dat Blackfish een krachtige en heftige documentaire is, die zeker iedere liefhebber van aquaparken gezien zou moeten hebben. Hopelijk gaan die mensen in het vervolg wel twee keer nadenken voordat ze een kaartje kopen.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Left4Dead schreef:

"U haalt de woorden uit mijn mond".

Merci voor deze mooie recensie.

avatar van tattoobob

tattoobob

Staat al een tijdje op mijn to see lijst!

avatar van tattoobob

tattoobob

En bij deze gedaan....ik denk dat je over deze docu heel lang zou kunnen napraten...ik doe dat niet...en ik zal bij deze ook nooit maar een voet zetten in dit soort thema parken..

In en in triest vind ik het, en heb er een traan om moeten laten.Deze docu is eigenlijk verplichte kost voor iedereen die maar een klein beetje gevoel in zijn donder heb zitten.

avatar van jex

jex

Zeer goede docu, wel jammer dat er sommige mensen (hier bij de comments) zijn die het net goed vinden of geen spijt hebben dat de trainers naar beneden worden getrokken, alsof het leven van een zoogdier of welk dier dan ook belangrijker is dan van een mens. Dan hebben deze gasten ook niks geleerd van de docu.

avatar van esoxlucius

esoxlucius

Net als tattoobob hierboven hebben wij na het zien van deze film besloten om nooit meer naar zo'n park te gaan! Eigenlijk moeten deze parken wereldwijd verboden worden.

avatar van UltraMovieKiller

UltraMovieKiller

Indrukwekkende documentaire. Zodra er geld in het spel komt vinden sommige mensen blijkbaar alles geoorloofd. De verschrikkelijk kleine ruimtes waar de orka's in verblijven zijn natuurlijk schandalig maar daarnaast wordt er simpelweg bij iedere aanval weer gelogen tegenover de maatschappij en een vals verhaal aan de media opgehangen. Zelfs tegen nabestaanden probeerde de mensen achter de amusementparken het verhaal te verdraaien. Toen er zelfs werd gezegd dat de trainster die niets anders deed dan haar dagelijkse werk zelf verkeerd had gehandeld en het daarom haar eigen schuld was viel ik bijna van mijn stoel Echt schandalig! Ik ga dit jaar naar San Diego maar heb na het zien van deze documentaire besloten dat ik Sea World zal mijden. Heb nooit problemen met dierentuinen gehad maar dit is in mijn ogen toch echt absurd.

avatar van Hdde

Hdde

Noem het hypocriet maar ik ga komende zomervakantie dus niet naar SeaWorld in de Verenigde Staten. Ik eet gewoon vlees, heb nooit geen problemen gehad met dierentuinen of de kleren die ik (dan wel onbewust) draag, die mogelijk afkomstig zouden kunnen zijn van kinderhandjes, maar dit gaat er bij mij niet in.

Letterlijk en figuurlijk een wezenlijk stukje opvoeding deze documentaire.

avatar van rubinhabers

rubinhabers

Ben nooit in een park geweest waar ik orka's kon bezichtigen al hoewel ik dit wel graag wou. na het zien van deze docu en de docu The Cove zal ik hier ook zeker nooit binnen stappen.

Schandalig om te zien hoe deze parken toch blijven draaien, iedereen zou eerst deze documentaire moeten zien voordat ze naar binnen stappen..

De 5 sterren zijn niet omdat de documentaire nou 5 sterren waard is maar om de docu aan de man te brengen.

avatar van Arietjuh

Arietjuh

Mijn maag keert zich om van deze walgelijke praktijken. Ik bedenk me dat die parken kunnen bestaan bij de gratie van de bezoeker. Ik heb nooit zo'n park bezocht en dat ga ik ook niet doen. Deze docu zou verplichte kost moeten zijn op scholen. Een goudvis in een viskom is not done tegenwoordig, maar een orca in een badkuip is nog steeds vermaak.

avatar van DwarreI

DwarreI

Hier de tenenkrommende reactie van Het Dolfinarium op Blackfish:

"Het is veelzeggend en wat ons betreft ongepast dat deze activistische filmmakers de dood van een verzorger aangrijpen voor het zogenaamd bereiken van hun eigen doelstelling."

Laten we ondertussen de primaire doelstelling van Het Dolfinarium zelf vooral ook niet uit het oog verliezen, dat is naast het delen van kennis en het doen van onderzoek etc. toch vooral geld verdienen. Het Dolfinarium is net als Sea World eigenlijk ook niets anders dan een gevangenis en ordinair circus waar winst gemaakt wordt over de rug van gedresseerde zeezoogdieren, klaar.

avatar van w1990

w1990

Ijzersterke documentaire! Misselijkmakend, droevig, confronterend zijn allemaal gevoelens die bovenkwamen na het zien van deze docu. Mijn respect voor de 'blackfish' of terwijl Orca's is dan ook immens de lucht in geschoten! Dat zo een vorstelijke dieren die uiterst slim, sociaal en hoog geëvolueerd zijn op zo een gruwelijke manier worden behandeld is mensonterend en gewoonweg een misdaad. De wereld is een ongelofelijk mooie plaats met schitterende fauna en flora, alleen spijtig van al die mensen.

avatar van SlickRick

SlickRick

We wisten voor het zien van deze docu allemaal dat deze dieren het niet goed hebben in gevangenschap, en dat ze eigenlijk in vrijheid zouden moeten leven.

Door het bekijken van deze film heb ik nog meer een afkeer van dit soort parken gekregen, en ik denk met mij velen anderen. Het is belangrijk dat kinderen en ouders weten wat er zich in parken als Seaworld afspeelt, voordat ze de beslissing maken om zo´n park te gaan bezoeken.

avatar van MacHop

MacHop

Knap gemaakte documentaire over iets wat we natuurlijk allemaal al lang wisten en uiteraard met het nodige "Amerikaanse" sentiment en sensatie. Deze documentaire kun je natuurlijk ook maken over circussen en dierentuinen. Ben recent nog in Seaworld geweest en moet zeggen dat daar ook overdreven sentimenten als marketingtool worden gebruikt door de indruk te wekken dat ze zo begaan zijn met het milieu en de natuur, bullshit natuurlijk, het gaat alleen maar om dollars.

Deze documentaire zet je in ieder geval wel weer aan het denken waar de mensheid eigenlijk mee bezig is, zelfdestructie.

avatar van andrea88

andrea88

Vandaag gekeken... Erg ontroerend en een echte eyeopener.

Je proeft de frustratie van de ex trainers en de Orka's zelf.

avatar van roeman

roeman

Omdat onze dochter heel graag dolfijnen wilde zien, zijn we naar het Dolfinarium in Harderwijk geweest. Wat ik daar zag vond ik al niet best en ik heb altijd een natuurlijke aversie gehad tegen dit soort shows, waarom weet ik eigenlijk niet. Maar als kind vond ik het al niks. Nu na het zien van deze docu, begrijp ik mijn aversie alleen maar meer. Ik heb niets tegen dierentuinen maar dit is walgelijk. Ook de verhaaltjes die ze je op de mouw spelden, bah....

Ik weet dat bv een witte haai ook niet in gevangenschap gehouden kunnen worden, ze gaan dood. Misschien is een orca sterker en blijft ie leven, maar wat voor leven in een badkuip. We zouden eigenlijk net als het stierenvechten en hondengevechten dit moeten boycotten.