La Vie Nouvelle (2002)
Met onder meer: Zachary Knighton, Anna Mouglalis en Marc Barbé
Gesproken taal: Frans en Engels
Plot La Vie Nouvelle
"Are you ready?"
Het decor is het nieuwe Oost-Europa, om precies te zijn Sofia, waar een jonge Amerikaan valt voor een prostituee annex stripper en zangeres. Hij achtervolgt haar door nachtclubs en donkere hotelgangen naar een helse wereld van geweld en obsessie.
Seymour
Prostitute 1
Boyan's Man 1
Boyan's Man 2
herman78
Ik heb deze gezien op het IFFR, en vond het veruit het slechtste wat ik gezien heb op het festival.
De plot is zo onduidelijk, de figuren zijn vaag (je hebt nauwelijks een idee wie wie is) en het geheel wil absoluut niet boeien.
De enige scenes waar ik iets aan vond was het eerste bezoek van de hoofdpersoon aan een prostituee, en de scene waarin deze zelfde mevrouw een liedje ging zingen. Het liedje was waardeloos, maar het intro zeer onheilspellend en bijzonder. Ik moest zelfs even aan Godspeed You Black Emperor! denken.
Goed, meer woorden maak ik er nu niet aan vuil.
ichi
Sombre, de vorige film van regisseur Phillipe Grandieux beviel me wel. Deze zou meer van het zelfde zijn, dus ik was er op voorbereid. Van een plot is nauwelijks sprake, veel chaotische maar hypnotischerende beelden(denk aan het begin van Irreversible)die soms tergend langzaam voortschrijden en de personages zijn moeilijk te onderscheiden, ze proberen te begrijpen lijkt helemaal onmogelijk.
Is dit dan een slechte film? Naar mijn mening niet, ik hoef een film niet te snappen wil ik hem boeiend vinden. De thematiek, wat dat ook mag zijn is zwaar op de hand en extreem zwartgallig, de muziek van het Franse Etant Donnes minimaal en onheilspellend, en naar dat soort herrie luister ik thuis ook, dus dat maakt de film voor mij alleen maar boeiender. Een film als deze zul je niet vaak zien, dus of je het nou waardeloos slecht vindt of niet het is zeker even wat anders, Bela Tarr, Noe en Lynch(Eraserhead) komen in de buurt.
Of ik mij nou vermaakt heb weet ik niet, maar het deed me wel wat.
Nog nooit een film gezien die zo consequent neerslachtig is. Het eerste half uur is het allemaal iets te gewoontjes maar wanneer de film in nachtermerrie-modus kruipt is het gewoon vaak ijzingwekkend.
Lang geleden dat een film nog zo'n indruk op mij gemaakt heeft. Denk van mezelf toch wel wat gewend te zijn maar zou bij bepaalde scenes liever achter de bank gekropen zijn. Werd best onrustig van de film naarmate hij vorderde.
Later meer, maar mensen die fan zijn van Noé (waar de film zich het best mee laat vergelijken) en "zin" hebben in een uppercut van jewelste moeten achter deze film aan.
Volgens mij een hint van Mochizuki Rokuro, erg veel dubieze dank daarvoor, later meer.
Goto
Is deze ookal op een Ned./Eng. ondertitelde dvd uit? Of misschien op een andere manier te bekijken. Kan er maar weinig info over vinden, itt de eerste film van Grandrieux, Sombre.
Er zit eigenlijk amper dialoog in de film (niet meer dan een kwart A4tje vermoed ik). Heb de film ook zonder subs gekeken en was erg goed te volgen. Naar de DVD moet ik zelf nog een keer op zoek, hij is in ieder geval wel in Frankrijk te krijgen.
Goto
Thanks, ga ik gewoon eens achter de franse dvd aan.
P8rb
Klinkt als een duistere film die op Irreversible lijkt, met ook een beetje Lynch stijl? Ben erg benieuwd dan!
DevendraBan
Grappig, bij het lezen van de samenvatting moest ik spontaan aan Irréversible meets Twin Peaks denken.
Lijkt me een interessant gegeven, deze film.
Bof, veel Lynch is er uiteindelijk niet aan. Vind het echt een film die in de lijn van Noé ligt.
Mensonvriendelijke film. Erg sterk gebruik van beeld en geluid om de kijker schuifelend in z'n stoel te laten zitten. Vond het geen "fijne" kijkervaring, maar uiteindelijk wel een enorm indrukwekkende.
En die zwart/wit scene geïnverteerd vind ik één van de meest indrukwekkende scenes die ik ken.
Absolute topfilm, maar niet om vaak te herkijken.
Mochizuki Rokuro
Nou graag gedaan. Dubieus? Omdat je nu nachten niet kan slapen
of wat? edit: ik heb de film op een heel groot doek gezien! da's pas confronterend!
Ken je zijn debuutfilm Sombre ook al wel? Stukken beter nog! Hoewel gematigder in stijl. Die lijkt meer op Kerrigan's Clean, Shaven (thematisch een zielsgenoot van Grandrieux).
Ik hou niet zo van Noé, zoals duidelijk moge zijn geworden de tijd dat ik hier rondhang. Deze is zeker vergelijkbaar, maar mijn vertrekpunt bij het kijken hiervan was dus Sombre. Grandrieux' mensbeeld en hoop (ja-ja) die spreekt uit de film spreken mij persoonlijk meer aan dan de visie van Noé. Vraag met niet om het wetenschappelijk te onderbouwen.
Ik heb 2 Q&A's met Grandrieux meegemaakt op het IFFR destijds, omdat de film mij ook niet losliet en ik erg nieuwsgierig was naar het verhaal van de regisseur. Naast de pijnlijke vragen ook erg veel info verkregen die ik vijf jaar later niet meer kan reproduceren helaas. Het gevoel van de film is na vijf jaar nog volop aanwezig.
Zelf nooit herzien. Kreeg van danuz ooit een link van YouTube waar de eerste minuten van de film te zien zijn. Erg indrukwekkend, beleef het opnieuw. Niet om te vaak te kijken, maar iets nieuws van grandrieux zou welkom zijn.
De derde tak aan deze stam van Franse regisseurs is natuurljik die van een andere sukkelaar: Bruno Dumont (in thematiek, niet in vorm). Met Lynch zie ik totaal geen vergelijk.
Sombre ga ik zeker nog een keer achterna, alleen niet onmiddelijk
Mij deed het eigenlijk nogal denken aan Haneke, maar dan in die zin dat het een bevestiging was voor mezelf dat vorm in dit soort films veel (en veel) belangrijker is dan inhoud.
Op basis daarvan zal ik maar niet al te enthousiast worden over Dumont.
Sombre ga ik zeker nog een keer achterna, alleen niet onmiddelijk

Op basis daarvan zal ik maar niet al te enthousiast worden over Dumont.
Nee de vorm hier, het begin met de tondeuse toestanden, wat mij betreft al gelijk zet je al direct in alarmfase 1, adrenaline naar zijn max. Het zwart/wit inversie stuk van Grandrieux maakt bij mij meer los dan de stroboscoop van Noé. Weet niet waarom.
Maar goed, ik ben iemand die naast vorm ook wel altijd iets met de inhoud van een film wil. Daarbij heb ik Grandrieux veel hoger zitten. Met name al door de inhoudeljike fascinatie die Sombre mij bezorgde(vergelijkbaar met Keane en Clean, Shaven zoals ik schreef). Meeleven, meevoelen en sympathie met een serial killer. Eng gewoon.
Kwa vorm is dat wel minder, dus het kan heel goed dat die je minder zal bevallen.
danuz
Ben het volkomen met Mochizuki eens, volgens mij.
Vond Sombre op visueel vlak geniaal, maar inhoudelijk deed het daar geenszins voor onder. Mijn fascinatie voor die film komt dan ook vooral vanuit het thematische vlak (zo ook bij de films van Kerrigan). De manier waarop Grandieux met zijn personages (en uiteindelijk met de kijker) omgaat is haast ongeevenaard. Wat dat betreft doet Grandieux's cinema met nog het meest denken aan een soort mix tussen Kerrigan en Claire Denis. Maar ook Dumont ligt inderdaad ergens om de hoek te loeren (thematisch).
Noé is niet direct degene die in mij opkomt, maar wel altijd op de loer ligt (Grandieux doet het wat mij betreft veel beter nog).
Zie Sombre verder totaal niet als een visueel vertoon, vooral een geniale karakterstudie, onderbouwt door een geweldige audiovisuele fundering. Vind juist de synergie tussen beiden aspecten hetgeen wat zijn films zogoed maakt.
Ben overigens nog steeds op zoek naar La Vie Nouvelle, heb hem ondertussen wel gespot.
Goto
Toch een vrij verontrustend filmpje.
Al moet ik wel zeggen dat ik niet meteen geschokt was, er gebeuren wat nare dingen in maar een film als Irreversible is dan nog een pak harder. Maar meer als in irreversible weet deze film een nachtmerrie sfeer op te bouwen. Het eerste uur is nog wat aan de milde kant met een paar uitschieters. Het laatste half uur is een ware hel, prachtig gevisualiseerd.
Enkele geweldige scenes en shots zoals het begin met de oude mensen die op je af lijken te komen, de dans scene en natuurlijk de zwart-wit scene. Dat moet dan ook wel de meest verontrustende scene ooit zijn en ook één van de beste. Prachtige film maar hij had van mij nog net wat extremer gemogen.
4 hele dikke steren.
P8rb
Ben helemaal vergeten wat te schrijven over deze film. Allereerst moet ik even zeggen dat ik Frankrijk zeker het beste vind in het afleveren van horrorfilms en van dit soort films. Hoop dat ik er nog veel zal zien. Dit was ook weer een prachtige film.
Ik moet zeggen dat ik het wel een beetje eens ben met Goto. Op sommige momenten meesterlijk, zoals het begin met die oude mensen gehuld in duisternis en uiteraard die zwart-wit scene. Helaas is de film hier en daar ook wat minder boeiend, dat verhaal omtrend die hoer vond ik vrij oninteressant. De duistere muziek die onder heel de film heerst werkt ook heel sfeerversterkend. Nog een hele mooie scene : Dat de camera inzoomt op de stad door een raam, dat had wel iets..
Unieke ervaring dus, binnenkort maar eens op zoek naar de DVD hiervoor, maar had veel meer van die scene's moeten hebben zoals diegene die ik eerder aanhaalde een stuk terug in het bericht. Sombre houd ik ook in mijn achterhoofd. 4*
us_raider
- 2034 berichten
Had hier toch wat meer van verwacht. La Vie Nouvelle begint erg aardig met mooie duistere shots van een stel oude mensen en even daarna een opmerkelijke kapperscène. Het interessantste deel volgt hierna als de gebeurtenissen in een stripclub worden geschetst. Vooral psychologisch zijn deze scènes interessant – al had ik mijn twijfels bij die tweede klant. Mede naar aanleiding van de berichten hier op MovieMeter verwachtte ik dat er naar een climax toegewerkt zou worden – helaas kreeg ik in plaats daarvan een gaapverwekkend geheel van duffe gebeurtenissen en personages.
Natuurlijk heb ik in een film als deze ook de vorm niet onbeschouwd gelaten. Muzikaal is de film slechts gematigd geslaagd. De rustige muziek werkt naar behoren – net als herman78 moest ik tijdens de genoemde scène aan GYBE denken – maar daartegenover staat de veel te schattige elektronica die hopeloos in zijn doel faalde de tripscènes kracht bij te zetten. Aan visuele elementen heb ik me vrijwel niet geërgerd, maar opzienbarend is het nergens. Ik vraag me af of ik Sombre nog moet zien...
Inland Rabbit
Een sluipmoordenaar, noemen ze dat dan!
Zoals gezegd, begint het wat mat, maar komt de sfeer er al geleidelijk in.
Over het algemeen, gebeuren er visueel niet echt verschrikkelijke dingen. (wat uitzonderingen) Het is dan ook vooral de indringende, neerslachtige sfeer, die de film zo maakt. Het probeert zich echt in je te nestellen en climaxt vervolgens een half uur lang.
De sfeer is beklemmend, maar voor die climax had ik helemaal niet het idee dat de film zo hard zou aankomen. Alles wat je gezien hebt, komt op zo'n indringende manier tot een conclusie, dat ik er nu nog van griezel nu iik dit schrijf.
De soundtrack en het visuele, waren erg belangrijk voor die sfeer. Indringende, ambient-achtige track en een (soms) onrustige camera. De al genoemde zwart-wit scene, was ook voor mij een hoogtepunt.
Ik kijk deze niet over een week weer, daarvoor is dit echt te indringend. Knap wel. Onverwachts ook. 4.5*
Avitas Sibannac
Enorm melancholische, depressieve, donkere film. Minimalistisch, maar extreem treffend.
Er is amper dialoog en nauwelijks sprake van een verhaallijn. Hoewel er min of meer toch een basis is, blijven de personages over het algemeen te vaag. Maar de film doelt hier duidelijk niet op.
La Vie Nouvelle weet zo'n nare sfeer te creëren door het combineren van stille en zelfs geluidsloze tot luide, noisy verontrustende scènes. Opvallend hierbij is het extreem donker kleurgebruik (werkelijk geen glimp van een heldere, positieve kleur te bespeuren) en een soundtrack die de nachtmerrie compleet maakt.
Zoals meermaals vernoemd is die zwart-wit scène veruit de beste uit de film en ook voor mij één van de meest indrukwekkende ooit.
Jammer genoeg zit de film niet vol van dit soort hoogstaande scènes. Heel wat indrukwekkend materiaal maar het mocht toch net iets meer zijn. La Vie Nouvelle heeft wel z'n mindere momenten. In beperkte mate weliswaar en dat is eigenlijk het enige dat me weerhoudt om hier bijvoorbeeld de maximumscore aan te geven. 4,5 * is daarentegen zeker wel een optie.
Dit was een vrij aparte, unieke ervaring en niet echt vergelijkbaar met een andere film. Doet misschien dan nog het meest denken aan Gaspar Noé met z'n neerslachtige (vooral Seul Contre Tous) en mensonvriendelijke films. (zowel Irréversible als Seul Contre Tous).
Zwaar te verteren brok negativiteit dit, maar zonder twijfel 4 dikke * waard.
Heb dit by the way voor een zeer mooie prijs op Ebay (9,99 € en nieuw!) op de kop kunnen tikken. Z'n geld zeker waard!
triqo
Wil hem zo graag is een keer zien maar vind nergens een site om te bestellen
Arkadi.
Frans (als dat al gesproken wordt) begrijp ik niet en kan geen ondertiteling bij deze film vinden.
Nu begrijp ik dat er weinig dialoog in de film is.
Is het mogelijk om deze film zonder ondertiteling te kijken en de context/verhaal te begrijpen?
Goto
Heb hem zelf zonder ondertiteling gekeken maar volgens mij mis je niet zoveel. (Zowiezo gewoon een beetje vaag verhaal.)
Apollinisch
Bas I.
Er is al veel geschreven over deze film maar het verbaast me werkelijk dat niemand iets heeft gezegd over het einde. Ik zat werkelijk met kippenvel te kijken naar die laatste scène, zowaar nog meer kippenvel dan bij de zwart/wit scène. Topper.
niethie
Oke, dit was eng! Mijn tweede Grandrieux en aanvankelijk een beetje hetzelfde verhaal als bij Sombre, nihil/minimalistisch tot op het bot, scenes die zo pijnlijk zijn en zo lang voortduren dat je er soms echt even niet goed van wordt. Enigste verschil is dat dit werkelijk totaal geen sense maakt. Er zat mogenlijk nog minder logica in dan in Rabbits, uit hetzelfde jaar. Waarom noem ik juist die zou je dan misschien denken? Geen speciale reden eigenlijk, meer als voorbeeld, al deed het mij soms weldegelijk aan Lynch denken, vooral Inland Empire. Nou is deze maarliefs vier jaar eerder gemaakt maar ik kan ook net zo goed Eraserhead noemen. Die constante ruis en de onheil alleen al. Ook Noé kwam hier weer in me op en inderdaad Kerrigan, grappig dat ik die naam juist hier weer lees, was Clean, Shaven alweer helemaal vergeten. Alleen is er geen een van die gemoemde werkjes zo grauw en uitzichtloos als dit.
Het was visueel gelukkig iets beter te volgen dan Sombre, daarin zag je soms echt helemaal niets en dat was wel eens irritant. Maar aan de andere kant ook wel weer jammer omdat hier het mysterieuze, bijna menselijke karakter een beetje is vervaagt en het meer op surrealisme uitdraait, maar goed we krijgen er wel een ruimtal aan geweldige scenes voor terug, dus ik mag niet klagen. Wat ze betekende of waar het over ging kan ik niet vertellen maar ik had zoals onderhond al treffend stelde soms echt de neiging om me achter iets te verschuilen. Dat nachtmerrie achtige begin in dat bos alleen al, de tondeuse scene die volgde en die verkrachting. Je hebt hierbij echt het idee dat je naar iets aan het kijken bent dat je eigenlijk niet had mogen zien en dat is toch wel een compliment als je dat weet te bereiken als regisseur. Helaas kwam het ondanks die momenten wel weer wat traag opgang en duurde het wel minstens een half uur ik er helemaal inzat en nog langer voor de film echt in de nachtmerrie modus overging, maar wanneer dit eenmaal gebeurd heb ik ook wel constant geboeit zitten kijken. Geweldige cinematografie ook weer, met als ultiem hoogtepunt die zoom op dat raam, het desolate oostblok inkijkende en natuurlijk de echoachtige (ja hoe moet je het anders noemen?) zwartwit beelden waar al die mensen al grommend, kruipend in slowmotion rondbarrelen. Echt zo creepy! Vervolgens hebben we het einde waar die man door die honden verscheurt werd en het daaropvolgende eindshot van die man (dacht de hoerenloper) die de longen uit zijn lijf schreeuwt, waarom weet ik niet maar ik kreeg er kippenvel van. Allemaal scenes die waarschijnlijk nog lang op mijn netvlies gebrand zullen staan dus. Die poster is trouwens ook wreed!
Al met al blijven het toch moeilijke films om te beoordelen, ik heb al eerder gezegt dat ik ondanks mijn fascinatie (bijna liefde) moeite heb om films die volledig op beeldtaal rusten te beoordelen, ik wil graag een wat hoger cijfer geven maar mijn gevoel zegt me het ook hier weer bij een ruime voldoende te houden. Ik ga voor een keer niet luisteren en gewoon een halfje meer geven. Dat is nog niet veel (een drie en een half) maar denk wel dat het bij herziening makkelijk omhoog zou kunnen schieten, ook met Sombre, zoals gezegt. Nu Un Lac (zijn derde) nog en dan heb ik ook weer alles van Grandrieux gehad. kan iemand me vertellen of die ook de moeite waard is. Mochizuki?
3,5 sterren
beavis
kon ik het maar vertellen, de film lijkt niet uitgebracht te willen worden
een aardige review Niehe! alleen zou ik een dergelijke film ervaring wat hoger waarderen, maar ik begrijp je overwegingen wel
Is dit a ergens te krijgen op dvd en anders Sombre? Lijkt me wel wat.
Edit; Sombre net besteld, nu deze nog.
Mochizuki Rokuro
Is dit a ergens te krijgen op dvd en anders Sombre? Lijkt me wel wat.
Edit; Sombre net besteld, nu deze nog.
Er is alleen een Franse DVD zonder subs. Er wordt niet heel veel in gepraat, maar beter is er niet.
Mmmm ze hebben hem op amazon.fr, maar die leveren niet aan Nederland, wel aan België. Iemand die 'm daar voor mij kan bestellen en door wil sturen?
brucecampbell
Ik kan hem voor jou bestellen. Het totaalbedrag komt dan op 19,19€ inc verzending naar mij.
Mochizuki Rokuro
Vreemd - sta je op een zwarte lijst?
Heb zelf onlangs (afgelopen jaar) nog iets bij amazon.fr besteld. Was er vrij snel. Wellicht nieuw beleid.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dersu Uzala
Avontuur / Drama, 1975