• 9.372.301 stemmen

Geregisseerd door: Stefano Reali

Met onder meer: Raoul Bova en Joachim Fuchsberger

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Quarto Re

De imker Alazhar (Raoul Bova), die wanhopig op zoek is naar zijn plotseling massaal weggevlogen bijen, ontmoet toevallig de drie wijzen uit het oosten, Kaspar (Billy Dee Williams), Melchior (Daniel Ceccaldi) en Balthasar (Joachim Fuchsberger). Zij zien hun ontmoeting met Alazhar als profetie en vragen hem hen verder te leiden op hun weg

Tuurlijk bestaattie : God...de bijbel zelf leert het ons. Aangezien de bijbel het woord van God is en iemand die niet bestaat geen woord kan uitspreken laat staan een boek redigeren, volgt hieruit dat God bestaat...geen speld tussen deze redenering te krijgen, lijkt me.

Die bijbel leert ons ook dat het Woord Vlees is geworden en onder ons heeft gewoond ( Joh. 1, 14 ) in de hoedanigheid van Jezus van Nazareth. Howel de achternaam anders doet vermoeden, werd Hij geboren in Betlehem. Wat die bijbel ons dan weer niet vertelt is hoeveel koningen of liever magiërs Hem eer betoonden, we noemen er 3 maar het zouden er ook 4 kunnen zijn geweest natuurlijk. Dat is de hypothese waar deze film zonder gevoeligheden te kwetsen * vanuit gaat.

Laten we zeggen dat dit een kerstfilm is, al zwijgt de schrift ook over de precieze geboortedatum van de held/ auteur. Bova dus als de imker die een sterre aan de hemelen ziet staan, net als Caspar, Melchior en Balthazar die zijn metgezellen zullen worden op pelgrimstocht richting het Ware Licht dat iedere mens verlicht. Zij plus nog een ...zwerm bijen. Ach ja, doe gek. Wat betreft de hoedanigheid van de koningen: de film geeft een Salomonsoordeel en maakt van Caspar en Balthasar koningen, Melchior is "slechts "een wijze. Iedereen tevreden.

Of tenminste : ik niet geheel, want we zien Bova's vrouw Cucinotta slechts aangekleed in beeld, het betreft dan ook een gezinsfilm- en overduidelijk ook een teeveefilm- zodat dit de enige Cucinotta film moet zijn waarin haar boobs niet eens doorschemeren ( hoewel, je had ook de bijbelfilm over David waarin ze de Sulammitische vertolkte...die was waarschijnlijk ook boobloos ). Zij is net als de Heilige Moeder Gods in blijde verwachting van een kindeke, hoe de ontvangenis verliep komen wij helaas niet te weten.

De film is opgezet als een soort old school bijbelsche peplum met bijbehorende stock characters, de schurk van dienst blijkt hier de heel erg als een foute Duitser uitziende Baasner te zijn ( in Mesopotamië nog wel...) die Cucinotta heftig begeert. Dit terwijl Bova onbekommerd rondtrekt met zijn nieuwe buddies, onder wie ouwe Sauerkrautregular Fuchsberger als Balthasar en BD Williams- die jullie ook kennen uit star wars- als Caspar.

WAARSCHUWING: deze film zou kunnen worden opgevat als racistisch in zijn voorstelling van de zwarte koning als een soort überpimp die iedere lekkere bitch die hij tegenkomt meteen wil toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende harem...en iedereen weet welke gedaante de Satan- die ouwe slang en melancholicus- bij voorkeur aanneemt. Hij is het dan ook die het gezelschap steeds in de problemen brengt en door zijn witte buddies gered moet worden ...

Goed, duidelijk en primair een kiddiefilm slechts geschikt voor screening en famille tijdens de komende vakantie, mits u devoot katholiek bent natuurlijk. Er zitten helaas aardig wat FFX in trouwens, die voor kijkertjes ouder dan 6 wat koddig zullen overkomen. De puddingcast is integraal overdubd, Cucinotta door een 15 jarige zo te horen.

Kitschy score van Morricone, die jullie ook kennen uit once upon a time in the west....

*: de Moederkerk leert ons dat net als Sinterklaas de 3 koningen eigenlijk apocrief zijn, en dienen te worden getolereerd als uitingen van folklore. Zij mogen echter niet afleiden van devotie voor de ware Heiligen.