• 9.373.163 stemmen

Geregisseerd door: Peter Yates

Met onder meer: Ken Marshall, Lysette Anthony en Freddie Jones

Releasedatum: 5 juli 1984

Plot Krull

"A world light-years beyond your imagination."

Ver in de toekomst, in een wereld van magie en tovenarij speelt het verhaal van Krull zich af op de gelijknamige planeet. Het Beest met zijn leger van Slachters heerst met harde hand over de planeet en haar bewoners. De twee koninkrijken op Krull sluiten een verbond om het Beest uit zijn Zwarte Burcht te verdrijven en te vernietigen. Dit verbond wordt bekrachtigd door het huwelijk tussen Prins Colwyn (Ken Marshall) en de mooie Lyssa (Lysette Anthony). Tijdens de huwelijksplechtigheid vallen de Slachters het feestvierende gezelschap aan en ontvoeren Lyssa. Colwyn start een wanhopige zoektocht naar zijn geliefde. Om tegen het Beest ten strijde te gaan dient hij te beschikken over een bijzonder wapen waarmee hij de duivelse krachten van het wezen kan weerstaan. Dit wapen is de Glaive, een soort boemerang met vlijmscherpe messen, dat hij vindt in een grot. Tijdens zijn gevaarlijke en avontuurlijke tocht naar de Zwarte Burcht, waar Lyssa gevangen wordt gehouden, sluiten diverse bijzondere personen zich bij hem aan met wie hij gezamenlijk het Beest zal bevechten.

avatar van vic

vic

klassiek fantasy verhaal

avatar van Blindfold

Blindfold

Krull rules!!

avatar van Eva

Eva

Klassiek? Heb ik iets gemist?

Best geestig, daar niet van.

avatar van Halerzzz

Halerzzz

Ik ben enorme liefhebber van dit genre, met Jim Henson op kop. Maar voor mij is "Labyrinth" goud en deze film slechts lood. Ik vond hem zwak, niet geloofwaardig en het verhaal was helemaal niet boeiend. Goed geprobeerd toch...

avatar van I.c.e Motion

I.c.e Motion

Het is een van de eerste fantasy films die er gemaakt is dus in die zin wel klassiek, maar er zijn er genoeg die beter zijn, maar vind em wel 3.5*

avatar van streeter

streeter

Goeie jaren-80 fantasie film, met veel aktie. Ook hele leuke muziek.

Het ziet er prachtig uit op DVD.

avatar van Wouter

I.c.e Motion schreef:

Het is een van de eerste fantasy films die er gemaakt is

Hoe kom je daar nu weer bij? Fantasy is zo´n beetje zo zou oud als film zelf.

Lennert

verdomt, wat wil ik deze graag zien

avatar van Wouter

Dan koop je de dvd.

Lennert

fantastisch idee, kan je me vertellen waar?

avatar van ToNe

ToNe

krull

Een keertje niet uit een andere regio...

avatar van Gert2005

Gert2005

grappige film, is met die cycloop toch??

qua special effects weinig verwachten maar toch leuk vertier met een paar blikjes bier

Lennert

Fantastisch! Ik ben dol op de ongedwongenheid van de jaren 80. De gaten in het script, de (vandaag de dag matig ogende) special effects, het acteerwerk... ach, waar zijn deze dagen gebleven...

****1/2, omdat Lysette Anthony zelfs voor dit soort films te slecht acteerde.

avatar van willum

willum

Aardige film, lijkt wel erg op andere fantasy films uit die tijd als: Conan the Barbarian en die foute Indiana Jones imitatie films en zo, maar wel vermakelijk om naar te kijken en met best wel mooie scenes zeker als je je bedenkt dat deze film 18 jaar geleden gemaakt is. 3,5 sterren.

avatar van Jopa

Jopa

mooie decors: klauwachtige vormen van dat kasteel

film zelf: 3 *, klein jeugdsentimentje......

avatar van Legan

Legan

Op sommige punten beginnen de jaren te tellen voor Krull, zoals enkele effecten, matige gevechten, het acteren en de bombastisch aanwezige avonturenmuziek, maar tjonge jonge wat een heerlijk sfeervol avontuur toch. Het acteren is best aardig (op de twee hoofdrolspelers na eigenlijk), maar de personages (en dialogen) zijn leuk. En enkelen daarvan zijn uiteindelijk doorgebroken in de filmwereld. Ook bevat het vele mooie (zelfs sprookjesachtige) decors, landschappen en buitenopnames. De film komt, na een bedenkelijk begin, lekker op gang en door de vele avonturen en situaties verveeld het nooit. Alweer 25 jaar oud, maar desalniettemin sfeervol, humoristisch, spannend en vooral heerlijk vermakelijk.

avatar van aburex

aburex

Een klasseke uit de jaren tachtig. Fantasy-verhaal dat zijn tjd ver vooruit was. De film werd in die tijd eg ondergewaardeerd, maar ik vind hem na al die tijd dat ik hem gezien heb nog stesd moeite waard. Liefhebbers van dit soort films moeten hem zeker zien.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Aardige fantasy. De setting is prima en de effecten zijn schattig, maar de casting laat te wensen over. De lead is maar een charismaloos typetje en Battley is enorm irritant in zijn rol als relativerend komisch typetje. Het einde maakt echter veel goed. Erg toffe en zelfs met de matige effecten nog een indrukwekkende bad guy.

avatar van stephan73

stephan73

Lichte teleurstelling. Ik herriner me deze film als één van de betere jaren '80 fantasyfilms, maar bij mijn herziening zie ik behoorlijk veel schoonheidsfoutjes. Matige effecten, niet al te best acteerwerk en een simpel en slap verhaal.

Gelukkig weet de typische jaren '80 sfeer het grotendeels te redden en behaald de film waarempel op een aardige voldoende.

Voor liefhebbers van dit soort jaren '80 fantasy is dit een aanrader. Voor mij persoonlijk een aardige tocht terug naar mijn jeugd!

avatar van jan

jan

Uiteraard een wat gedateerde film, maar toch niet onaardig.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Pfff, wat een overdreven episch gedoe. Heb het maar een korte tijd uitgehouden. Leek me een geweldig leuke cult film, maar hier moet je echt voor in de stemming zijn.

avatar van bladonis

bladonis

Ietwat gedateerd, maar stáát nog steeds als een huis!

The Glaive blijft toch een formidabel wapen! Ik heb 'r ooit zelf één proberen te maken, was níet zo'n succes - evenals m'n Freddy-handschoen, maar da's een ander hoofdstuk van hetzelfde verhaal!

De cycloop is geweldig, de Big Bad is memorabel, én vergeet zéker de indrukwekkende bijrol van een nog piepjonge Liam Neeson niet!

De effecten zijn misschien naar hedendaagse maatstaven niet bijster indrukwekkend, maar in die tijd waren ze super! Het verhaal is niet bijzonder, maar de romantische fantasy, de queeste, en de gevechten tussen de Reisgenoten en de Fantastische wezens zijn zeer onderhoudend.

Puike fantasy! Toentertijd een favoriet van mij, nu nog steeds absoluut het kijken méér dan waard!

avatar van evildead666

evildead666

Ik vond hem wel geinig, mooie effects voor die tijd,

en een paar hilarische blunders.

avatar van Friac

Friac

De jaren hebben toch behoorlijk gevreten aan Krull, maar da's ergens wel typisch voor fantasyfilms. De effecten zijn bij momenten niet om aan te zien, maar dat moet je kunnen plaatsen.

Echter konden het verhaal en de acteerprestaties niet overtuigen, en jammer genoeg was het hoofdpersonage bijzonder oncharismatisch. Ook een beetje lullig dat ongeveer elk 'nevenpersonage' op het einde moet sterven, zodat je op het einde enkel het handvol 'uitverkorenen' overhoudt. Zoiets gebeurt natuurlijk wel vaker in films, maar de wijze waarop is hier toch iets te gratuit en/of te bruusk.

Enige echte pluspunten zijn de heerlijke soundtrack van James Horner (echter een tikkeltje repetitief) en de mooie decors.
Helaas bleek Krull een behoorlijk saaie film te zijn, met behoorlijk wat zwaktes die uitmonden in een kijkervaring waarbij er behoorlijk vaak op de klok wordt gekeken. 1,5* volstaat.

baspls

Geweldige film!!! Mijn vader had hem vroeger in de bios gezien en zij dat hij het toen een aardige film vond. Dus toen ik een Full-HD Blue-ray vond wou ik die ook graag kijken ik las dat het een Star wars-ripoff was en zag het gemiddelde van 2 sterren. Mijn verwachtingen werden daar door minder maar man wat was dit een goede film! Vind hem zelfs beter dan mijn vader die vind hem nu 30 jaar later juist erg tegenvallen.

Het is allemaal iets wat gedateerd maar je moet bedenken dat deze film nog helemaal zonder ILM (Effecten door Lucasfilm) of CGI (Computer Effecten) is gemaakt. Als je dat bekijkt zijn de effecten toch wel heel erg mooi. Net als Star Wars en The Dark Crystal heeft Krull zo'n mooi non-CGI charme. Ik vind de buitenopnames echt fantastisch mooi! Net als bij The Battle for Endor zijn er prachtige bossen, heuvels en bergen. De Mate-painting is ook erg goed en mooi gelukt. De aliens zijn soms erg mooi en dan weer wat minder maar al met al zijn die ook erg mooi. Heel erg mooie decors, sets en kostuums.

Er is ook erg goed geacteerd! Met Freddie Jones (Stem van Dallben in The Black Cauldron) doet het hier ook erg goed als Ynyr. Ook de hier nog best jonge Liam Neeson doet het erg goed. De muziek van de beroemde James Horner is hier ook heel erg mooi.

Het verhaal is prachtig! Het is wel een beetje Star Wars-ripoff maar niet zo heel erg er zit ook nog een echt origineel verhaal in. Het is echt een mix van Fantasy en Sceince Fiction en dat vind ik heel erg mooi omdat beide genres erg kan waarderen. Het verhaal heeft lichte invloeden uit Prydain. De namen zijn allemaal Welsh (de taal van Wales die ook in Prydain en The Black Cauldron gesproken word). Er zijn er een paar ook echt uit Prydain er heet zelfs iemand Rhun!! En Colwyn komt natuurlijk van Coll (een hoofdpersonage uit Prydain) wat Welsh is voor dapper.

Al met al een hele mooie film die zoals gewoonlijk weer erg word ondergewaardeerd.

Gizzmann schreef:

Wat is er mis met Episch?

baspls

Nice!! Het gemiddelde is 3,00 geworden!

Poster gewijzigd.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Gewoon niet mijn ding. De poster en reputatie intrigreerde mij. Maar vond wat ik er van zag niet echt charmant en dat zeg ik als liefhebber van fantasy designs en vreemde creatieve vondsten. Nu ik er op voorbereid ben geef ik hem ooit nog wel een kans.

Net geüpload: Krull Soundtrack

Blijft zo'n mooie score.