• 9.372.301 stemmen

Geregisseerd door: Humberto Solás

Met onder meer: Daisy Granados, Imanol Arias en Raquel Revuelta

Gesproken taal: Spaans

Plot Cecilia

Leonardo, een zoon van een plantagehouder, wordt verliefd op een trotse vrouw van Afrikaanse oorsprong, maar zij stelt extreem hoge eisen aan mannen en houdt hem enige tijd op afstand. Maar als haar vrienden, die verwikkeld zijn in de onafhankelijkheidsstrijd van Cuba, haar nodig hebben, vraagt ze hem om hulp.

avatar van Querelle

Querelle

Bombastisch melodrama met veel schokkerig en handheld camerawerk, af en toe wat gothic-horror elementen en een gedetailleerd, maar wel dik aangezet tijdsbeeld, w.o. constant zwetende mensen en oude mannen met rotte tanden en bloeddoorlopen ogen. (juist de hogere klasse, de badguys)

De personages vond ik zeer goed gecast, met name Cecilia en haar lover. Vooral in hem werd alle kritiek op het Cuba van voor 1958 geprojecteerd: De bezetter zonder ruggengraat, zonder wil en zonder idealisme. Het verhaal is interessant maar heeft helaas een aantal gapende plotgaten.

Een aantal keer gaan droombeelden en realiteit in elkaar over, en worden we getrakteerd op een stukje hardcore slavernij exploitatie, met veel bloed en geweld.

Vooral leuk om een aantal locaties in de film te zien waar ik zelf ben geweest: Het plein in Havana en de grotten van Matanzas herkende ik meteen.