• 9.372.024 stemmen

Gesproken taal: Nederlands en Engels

Releasedatum: 4 juli 2013

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Tula: The Revolt

Film over de leider van de grootste slavenopstand op het eiland Curaçao in 1795, dat destijds een Nederlandse kolonie was. Tula (Obi Abili), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij zijn ‘plantage-eigenaar’ Van Uytrecht (Jeroen Willems) maar wel bij zijn eigen volk die geïnspireerd door zijn wilskracht, het werk neerlegt en zich bij hem aansluit. Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt deze Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor vrijheid, gelijkheid, en broederschap.

Gouverneur De Veer

Baron van Westerholt

avatar van Piratje

Piratje

Historische film over het begin van de opstanden tegen de slavernij in het Nederlandse Curaçao.

Vooral Tula - Obi Abili - overtuigde in zijn rol als hoofd van de opstandelingen. De anderen waren matig. Toch krijgen we een beeld van de manier waarop de Nederlandse overheid zijn gevangenen behandelt.

De film is nogal hakkelend en het verhaal overtuigt niet al te best, ook al krijgen we er een oppervlakkig beeld van het verloop van dit drama. Evenmin wordt er voldoende aandacht besteed aan de beslissingen die in het thuisland - Nederland - werden genomen. Dit mocht duidelijker uitgewerkt. Nu lijkt het of de krijgsraad handelt op een zelfstandige basis zonder een ernstige juridische basis.

avatar van Theunissen

Er spelen zeker niet de minste acteurs in mee met o.a. Danny Glover en Jeroen Krabbé en toch weet deze historische film nergens te overtuigen of te boeien.

Het verhaal verloopt heel clichématig, inspiratieloos en stijfjes en ook de uitvoering is povertjes. Eerlijk gezegd vond ik het einde nog wel aardig. Begin dit jaar heb ik nog de soortgelijke film (beter gezegd mini-serie) "Hoe Duur Was de Suiker (2013)" gezien en daar kan deze film zeker niet aan tippen. De cast is overigens ook povertjes en vooral hoofdrolspeler Obi Abili als "Tula" is een aanfluiting. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor muts Natalie Simpson als "Speranza".

Een geluk bij een ongeluk is dat deze film gelukkig niet al te lang duurt. Maar het blijft toch een hele martelgang om deze film uit te zitten.

avatar van frolunda

frolunda

Niet zo slecht als de lage score hier ons wil doen laten geloven,alhoewel sommige acteerprestaties inderdaad ondermaats waren,alleen Paul Bazely als Louis en Jeroen Willems vond ik in een positieve manier opvallen,maar echt overtuigend is het allemaal ook niet.Ook Jeroen Leinders weet zich in zijn regie debuut niet te onderscheiden.Desondanks uit historisch oogpunt,het interessante verhaal en door enkele mooie plaatjes toch een krappe voldoende al had hier (bij hoeveel films heb ik dat al niet gedacht) veel meer ingezeten.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/oorlog/historie film...

Prima verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Wel leuk bekende acteurs (inclusief Nederlanders)...

Mooi kostuums...

Mooi landschap...

Redelijk camerabeweging (iets schokkende)...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van K. V.

K. V.

Op goed geluk deze eens geprobeerd en het was niet mis, maar ook niet waw. Het verhaal was wel eens interessant om gezien te hebben. Verder deed de cast het niet slecht. In hetzelfde thema zijn er al straffere films gemaakt dan deze, maar desondanks toch eens het bekijken waard.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Belangrijk onderwerp, belachelijk slechte film. Maar goed, filmland Curaçao is ook weer af te strepen zo. Raar om alles in het Engels te doen. Veel acteurs worstelen er zichtbaar mee. Krabbé gaat nog wel, Jeroen Willems weet zich geen raad hiermee en is geen moment geloofwaardig. Saai verteld verder, actie ziet er uit als amateurtoneel en het drama blijft in oppervlakkige clichés hangen. Filmisch valt er ook niets te beleven. Enkel wat punten nog voor de geschiedenisles en een Danny Glover die wel oké is. 1,5*