• 9.376.895 stemmen

La Vie d'Adèle (2013)

Drama / Romantiek | 180 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titels: Blue Is the Warmest Color / La Vie d'Adèle - Chapitre 1 & 2

Oorsprong: Frankrijk / België / Spanje

Geregisseerd door: Abdellatif Kechiche

Met onder meer: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux en Jérémie Laheurte

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 10 oktober 2013

Plot La Vie d'Adèle

De vijftienjarige Adèle droomt van de liefde van haar leven. Wanneer ze Thomas ontmoet - een donkere, knappe en vriendelijke vreemdeling die onmiddellijk op haar verliefd wordt - lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Maar een ongemakkelijke erotische mijmering verstoort de romance nog voor die eigenlijk begint. Adèle droomt dat een mysterieus, blauwharig meisje bij haar in bed kruipt en haar met een allesoverheersende wellust en plezier bezit. Ze kan haar echte verlangens niet langer negeren - Adèle valt op meisjes. Dan verschijnt het prachtige en sensuele blauwharige meisje opnieuw en ze zoekt toenadering tot Adèle. Dit is het begin van een passioneel en chaotisch liefdesverhaal...

avatar van chevy93

chevy93

Interessant!

Alleen... Adèle Exarchopoulos is 21 dagen ouder dan ik (19, bijna 20 dus). Waarom zetten ze haar dan neer als 15-jarig meisje? Dat snap ik nooit..

Jawaddedadde

Gokje, maar een 15-jarige expliciete seksscènes laten performen zou wellicht op behoorlijk wat tegengas kunnen rekenen.

Interessant!

Dat gebeurt toch zo vaak? Bovendien kan een 15-jarig meisje meestal nog niet zo goed acteren als iemand die wat ouder en wijzer is.

En bovendien mag iemand van 15 jaar helemaal geen sexscènes spelen volgens mij i.v.m de Arbo-wetgeving...

Léa Seydoux is 28 jaar, maar ik weet niet welke leeftijd haar personage heeft?

Interessant!

Zit een tijdsprong in (vandaar Chapitre 1 en 2) en daarom vind ik het anduiden van Chapitre 1 & 2 in de titel zo belangrijk. Bovendien zijn de zaken die haar personage doormaakt erg leeftijdsgebonden. Of je bent een enorme laatbloeier.

Bovendien is ze zowel een enorm geloofwaardige 15 jarige als een jonge volwassene. Erg knap.

Door een vijftienjarig meisje te spelen word je zelf geen vijftien hoor .

Wel als de actrice in kwestie echt 15 jaar is in werkelijkheid. Daar ging de discussie over...

narva77 schreef:

Nee de discussie ging over waarom de leeftijd van het personage niet gelijk lag aan die van de actrice.

avatar van chevy93

chevy93

Jawaddedadde schreef:

Maar doen alsof een 15-jarige een seksscène speelt, niet. Hoe hypocriet! Alexandra Dahlström was ten tijde van Fucking Amal ook slechts 14.

Waarom moet ze per se 15 jaar zijn? Zou de film drastisch anders zijn als de hoofdpersoon 18 of 19 is? Zie ook Naomi Watts.

Naomi Watts schreef:

Misschien moet ik de film eerst zien, maar ik kan me voorstellen dat uit de kast komen nog niet bepaald op die leeftijd gebeurd. Zelf kende ik op die leeftijd in ieder geval niemand die er (openlijk) voor uit kwam.

Naomi Watts schreef:

Ook. Maar zie ook mijn bovenstaande bericht en dat van Jawaddedadde. Een 15-jarige actrice zou dat volgens mij nooit mogen spelen...

Door een vijftienjarig meisje te spelen word je zelf geen vijftien hoor .

Meende dat chevy93 zich afvroeg waarom ze niet gewoon een 15-jarige meid hadden gecast voor de rol van een 15-jarig personage.

narva77 schreef:

Ja, dat bedoelde ik dus.

Jawaddedadde schreef:

Meende dat chevy93 zich afvroeg waarom ze niet gewoon een 15-jarige meid hadden gecast van de rol van een 15-jarig personage.

Had ook gekund ja. In dat geval heb ik niets gezegd, ik en mijn grote mond .

chevy93 schreef:

Tuurlijk is dat hypocriet, maar zo gaat het toch steeds? De realiteit haalt het steevast van de fictie

Naomi Watts

Kechiche is weer helemaal los aan het gaan. Beter de man een spreekverbod te geven, snap 'm wel maar hoe hij het ook brengt . Al zijn genieën wel vaker socially awkward natuurlijk. Wie zijn Frans nog goed beheerst vast wel leuk om zijn tirade te lezen in Télérama .

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Voor zover het plot me al iets leek - dit is tè arthouserig voor mij - zie die speelduur! OMG!

Captain Pervert schreef:

zie die speelduur! OMG!

Je hebt echt nooit het gevoel dat de film 3 uur geduurd heeft. Tijd vliegt voorbij, en dat is geen verkooptruc. Erg bizar. Bij elke film van 3 uur voel je wel dat de speelduur langer is dan de standaard maar La Vie d'Adele voelt aan als een film tussen de 1,5 / 2 uur. Ook een paar mensen gesproken die de film niet zo goed vonden, maar waren ook verbaasd dat we 3 uur verder waren.

avatar van niethie

niethie

Ga er dit weekend naartoe, kan niet wachten! Hopelijk stel ik Naomi niet teleur.

avatar van Mug

Mug

Afgelopen weekend de graphic novel gelezen wat naast een hartverscheurend liefdesverhaal voornamelijk een aanklacht is jegens homofobie in Frankrijk (nog steeds rete-actueel aldaar zoals u weet). Een must-read lijkt me voor degenen die de film prachtig vonden.

Ben benieuwd of de wijzigingen in de film (wat die ook mogen zijn) acceptabel zijn. Volgens de schrijfster niet, alhoewel in haar graphic novel ook heel wat wordt 'afgeneukt', dus de expliciete seksscenes kunnen gerechtvaardigd zijn.

Hannibal

Ik vind de film onrecht doen aan de strip, en niet eens om de seksscènes.

Naomi Watts

Vreemd statement met zo'n hoge beoordeling voor de film.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ik heb inmiddels de graphic novel ook gelezen en snap het punt van Hannibal wel. Als je op een dermate dramatische wending zit te wachten, kan ik me voorstellen dat het je teleurstelt dat die niet komt. Toch ben ik nog steeds heel erg blij met het einde van de film. Als gezegd hou ik er juist van dat de film veel alledaagser en meer 'uit het leven gegrepen' is. En niet zo'n extreme gebeurtenis nodig heeft om diepe indruk te maken.

Naomi Watts

Het zou in de film erg out of place aanvoelen. Nu is de film emotioneel ipv sentimenteel. Universeel realistisch ipv afstandelijk fictief. Merk het helaas vaak dat liefhebbers van een bronmateriaal slecht om kunnen gaan met creativiteit in een reimagination. Nee, ben erg blij met de aanpassingen. Al was de GN ook mooi, zonder meer. Al past die melodrama hier totaal niet.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ja, eens.

Naomi Watts schreef:

Vreemd statement met zo'n hoge beoordeling voor de film.

Helemaal niet. Ik vind de strip geweldig, en ik vind de film geweldig, ook al doet hij onrecht aan de strip, dat is toch geen vreemd statement?

Naomi Watts schreef:

Oneens. Ik heb nooit eerder zo'n emotionele strip gelezen, dat had in de film niet anders hoeven zijn. Afstandelijk fictief? C'mon...

Hannibal schreef:

Dat je de film wat minder vindt dan de strip als fan van de strip begrijp ik, al vind ik onrecht wel een hele negatieve connotatie hebben. Volgens mij heeft de strip je lichte voorkeur maar als je het hebt over onrecht tussen de twee krijg ik het idee dat de kloof heel erg groot is.

Hannibal schreef:

Ik bedoel met afstandelijk niet dat de strip afstandelijk is op emotioneel niveau maar op uit het leven gegrepen te zijn. Kechiche laat die authenticiteit door heel de film doorsijpelen, heel allerdaags en staat heel dicht tegen mij aan. In de strip heb je toch veel meer het idee dat je met fictie te maken hebt omdat het niet klein, universeel en allerdaags is. Dat einde versterkt dat gevoel alleen maar.

Al zullen er vast wel mensen zijn die binding hebben met terminale ziekte maar de meerderheid heeft dat niet. La Vie d'Adele is vooral erg sterk door zijn slice of life kenmerken en is daarin heel puur. Door haar universele uiterlijk zal bijna iedereen die de film ziet het gevoel hebben dat de film heel dicht bij hun staat, waardoor de zeggingskracht van de film toeneemt en je daadwerkelijk van de film gaat houden.

Naomi Watts schreef:

De kloof is ook groot. Ik had een stripverfilming van 'Blauw is een warme kleur' verwacht. Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten, maar de grote rode draad in de strip wordt in de film compleet weggelaten. Je kunt daar blij mee zijn of niet, maar ik kan het dan geen goede verfilming meer noemen. Een goede film, dat wel.

Je moet je voorstellen dat je zo gek bent op een strip, eentje die je bijna woord voor woord uit je hoofd kent, keer op keer hebt gelezen, tijdens de verfilming zit te wachten..."wanneer gebeurt het nou...", en de aftiteling begint omdat de regisseur heeft besloten het er maar uit te halen. Dat is shocking. Ik vond de film fantastisch, maar hij doet onrecht aan de strip.

Naomi Watts

Ik snap wat je bedoelt Hannibal. Krijg nu wel een beetje een goed beeld hoeveel de strip voor je betekent. Begrijp dat het dan ook waarom je dit zo sterk voelt. Aan de andere kant zegt het ook wel weer wat dat je die aanpassing de film in beoordeling niet super zwaar aanrekent, ook al is de teleurstelling heel groot. In ieder geval bedankt voor de verduidelijking.