• 9.160.917 stemmen

La Vie d'Adèle (2013)

Drama / Romantiek | 180 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Alternatieve titels: Blue Is the Warmest Color / La Vie d'Adèle - Chapitre 1 & 2

Oorsprong: Frankrijk / België / Spanje

Geregisseerd door: Abdellatif Kechiche

Met onder meer: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux en Jérémie Laheurte

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 10 oktober 2013

Plot La Vie d'Adèle

De vijftienjarige Adèle droomt van de liefde van haar leven. Wanneer ze Thomas ontmoet - een donkere, knappe en vriendelijke vreemdeling die onmiddellijk op haar verliefd wordt - lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Maar een ongemakkelijke erotische mijmering verstoort de romance nog voor die eigenlijk begint. Adèle droomt dat een mysterieus, blauwharig meisje bij haar in bed kruipt en haar met een allesoverheersende wellust en plezier bezit. Ze kan haar echte verlangens niet langer negeren - Adèle valt op meisjes. Dan verschijnt het prachtige en sensuele blauwharige meisje opnieuw en ze zoekt toenadering tot Adèle. Dit is het begin van een passioneel en chaotisch liefdesverhaal...

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

In competitie op Cannes 2013

avatar van Kai

Kai

Blue is the Warmest Colour installed as frontrunner for Palme d'Or | Film | The Guardian - guardian.co.uk

Ik kijk hier heel erg naar uit. Los van het feit dat Léa Seydoux een prachtige verschijning is.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Schijnt echt zeer goed te zijn, met wat expliciet lesbische scènes en fantastisch acteerwerk

avatar van Wouter

Is er geen Franse poster?

avatar van Prudh

Prudh

Was al bewonderaar van Kechiche na La Graine et le Mulet, maar ben nu uiteraard nog nieuwsgieriger naar zijn nieuwste. Palmwinnaar 2013.

Gouden Palm 2013

Wouter schreef:

Is er geen Franse poster?

Vreemd inderdaad. Heb ik nog niet kunnen vinden. Ik heb even een mailtje gestuurd naar Wild Bunch.

Koekebakker

Weergaloos mooie film. Drie emotionele, hartveroverende en hartverscheurende uren, die onder je huid kruipen en voorbij zijn voor je er erg in hebt.

In Cannes heette de film "La Vie d'Adele - chapitre 1 & 2". Toen in de film het beeld zwart werd, vroeg ik me af of we halverwege waren. Helaas bleek er al 3 uur voorbij gevlogen. De film had nog uren door mogen gaan, maar juist dat maakt dit ook een schitterend einde.

Twee uur erna zat ik bij een volgende film. Maar na 5 minuten ben ik daar alweer uitgelopen. Had helemaal geen zin in welke andere film dan "Adele" ook. En nog altijd laat-ie me niet los.

Een film om heel veel van te houden.

Enig vergelijkingsmateriaal Koekebakker?

Edit: En wanneer mogen wij hem hier in de filmhuizen verwachten?

Besvestiging. Bevestiging. heerlijk!

Ik had zo mijn twijfels bij de speelduur maar dat is nu wel duidelijk.

Enig vergelijkingsmateriaal Koekebakker?

Dat is ook bijzonder aan Adele: de film is echt exceptioneel goed en mooi, maar eigenlijk in geen enkel opzicht echt origineel. Een verhaal als dit is al vaak verteld. En qua cinematografie is het vooral een beweeglijke (maar o zo verfijnde!) dicht-bij-de-personages-cameravoering. En ja, er zit expliciete seksscenes in, maar daar schrikken we de laatste 10 jaar ook niet meer van.

Maar de film staat daarbinnen bol van passie, intensiteit en tederheid. En pure kwaliteit. Van regie, camera en geweldig acteerwerk. En heel veel lef.

Maar goed, vergelijkingen? Qua intensiteit en "meeslependheid" komen 4 Maanden, 3 Weken, 2 Dagen en Kechiches eigen La Graine et le Mulet in de buurt. Qua acteerwerk, zo natuurlijk, vanzelfsprekend en overrompelend als Rosetta. Maar het is tegelijk een heel ander soort film. Het is een coming-of-age en gepassioneerd en hartverscheurend liefdesverhaal. Adele is dan ook veel sprankelender dan de 3 hierboven.

danuz schreef:
En wanneer mogen wij hem hier in de filmhuizen verwachten?

Waarschijnlijk in het najaar. Maar dat zal volgende week wel duidelijk worden.

Koekebakker schreef:

Maar goed, vergelijkingen? Qua intensiteit en "meeslependheid" komen 4 Maanden, 3 Weken, 2 Dagen en Kechiches eigen La Graine et le Mulet in de buurt. Qua acteerwerk, zo natuurlijk en overrompelend als Rosetta.

Ik had stiekem gehoopt dat je met Laurence Anyways op de proppe kwam, maar dit klinkt nog net wat logischer. Jammer genoeg vond ik zowel 4 Maanden en Rosetta beiden aardig maar niet geweldig.

Nog steeds erg benieuwd hiernaar hoor, en thanks voor je toelichting!

danuz schreef:

Nog steeds erg benieuwd hiernaar hoor

Dat is je geraaien

Zoals ik schreef is het niet iets dat zo origineel of "eigen" is als waar jij doorgaans van houdt, en zoals bijvoorbeeld Lawrence Anyways is, maar dit is gewoon zo ontzettend goed, meeslepend en ontroerend dat bijna iedereen er wel van kan houden.

Dat vind ik ook prachtig aan deze film: waar vorige Palm-winnaars Tree of Life en Amour (overigens allebei mijn films van het jaar in de laatste twee jaar) steengoed waren, zijn die allebei ook behoorlijk "high-brow". La Vie d'Adele heeft dat niet. Dit vertelt een verhaal dat iedereen raakt, op een manier die voor iedereen toegankelijk is.

danuz schreef:

Dat zijn overigens twee heel zware films he. Adele is veel lichter, sprankelender. Kijk hier maar eens naar: YouTube - Blue is the Warmest Color (scene 1/2)

Alle voortekenen van deze film zijn wel belachelijk goed.

Must-see nummer 1, dit.

Koekebakker schreef:

Dat klinkt dan wel weer prima. Zolang het maar niks van dat gedrocht Amour wegheeft

Thanks voor je info, ik ga hem zeker zien (bij voorbaat in de bios!).

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Koekebakker schreef:

Dat klinkt voor Kechiche toch wel bijzonder. Zijn vorige films waren misschien wel laagdrempelig op papier, maar bleken in het echt harde noten. Liepen bij beide films toen mensen weg tijdens de voorstellingen in LHC, dat maak je buiten festivals om toch maar zelden mee.

Koekebakker

Alleen mensen die niet tegen naakte meisjes bij elkaar in bed kunnen, zullen weglopen. Verder niemand, lijkt me.

danuz

Laten we hopen dat de bekrompen zieltjes nieteens de bioszaal instappen.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Wanneer komt de film hier uit eigenlijk? Iemand een idee?

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

NL

De Gouden Palm winnaar van dit jaar LA VIE D’ADELE zal in het najaar van 2013 te zien zijn in de Nederlandse bioscopen. cineart.nl

BE Releasedatum 09/10/2013 cineart.be

Koekebakker

Ergens in het najaar. De Franse release is nu half oktober gepland. Daar zal Nederland op moeten wachten. Volgende week waarschijnlijk meer duidelijkheid.

Koekebakker

Hoera. De Nederlandse release (oorspronkelijk gepland op 26 december) is inderdaad naar voren gehaald: 10 oktober gaat het worden.

Naomi Watts

10 oktober... mijn hemel. Dan heb ik die film al wel gezien lijkt me.

Naomi Watts

Dat lijkt me sterk. Of je moet een festival gaan bezoeken die 'm voor die tijd vertoond.

Bedoelde meer via pindakaas wegen.

Naomi Watts

Hoe dan? Voor zover bekend is de wereldpremiere gewoon in die week, ook in Frankrijk. Ben dan benieuwd waar 'pindakaas' 'm vandaan zou moeten halen.

Hm.. dacht dat ik m onlangs al zag langskomen. Maar foutje wellicht.

Anyway, jammer dat het nog zo lang duurt.

avatar van The One Ring

The One Ring

Erg mooie Engelstalige titel: Blue Is the Warmest Color. Meestal als de alternatieve titel geen directe vertaling is van het origineel is het een mindere titel, maar hier is het duidelijk superieur aan het ongeïnspireerde La Vie d'Adèle.