Genre: Drama / Romantiek
Alternatieve titels: Blue Is the Warmest Color / La Vie d'Adèle - Chapitre 1 & 2
Frankrijk / België / Spanje
Bekijk via MUBI
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot La Vie d'Adèle
De vijftienjarige Adèle droomt van de liefde van haar leven. Wanneer ze Thomas ontmoet - een donkere, knappe en vriendelijke vreemdeling die onmiddellijk op haar verliefd wordt - lijkt haar droom werkelijkheid te worden. Maar een ongemakkelijke erotische mijmering verstoort de romance nog voor die eigenlijk begint. Adèle droomt dat een mysterieus, blauwharig meisje bij haar in bed kruipt en haar met een allesoverheersende wellust en plezier bezit. Ze kan haar echte verlangens niet langer negeren - Adèle valt op meisjes. Dan verschijnt het prachtige en sensuele blauwharige meisje opnieuw en ze zoekt toenadering tot Adèle. Dit is het begin van een passioneel en chaotisch liefdesverhaal...
Adèle
Thomas
Béatrice
Mère Emma
Kai
Ik kijk hier heel erg naar uit. Los van het feit dat Léa Seydoux een prachtige verschijning is.
cordiacovens
Schijnt echt zeer goed te zijn, met wat expliciet lesbische scènes en fantastisch acteerwerk
Prudh
Was al bewonderaar van Kechiche na La Graine et le Mulet, maar ben nu uiteraard nog nieuwsgieriger naar zijn nieuwste. Palmwinnaar 2013.
Is er geen Franse poster?
Vreemd inderdaad. Heb ik nog niet kunnen vinden. Ik heb even een mailtje gestuurd naar Wild Bunch.
Koekebakker
Weergaloos mooie film. Drie emotionele, hartveroverende en hartverscheurende uren, die onder je huid kruipen en voorbij zijn voor je er erg in hebt.
In Cannes heette de film "La Vie d'Adele - chapitre 1 & 2". Toen in de film het beeld zwart werd, vroeg ik me af of we halverwege waren. Helaas bleek er al 3 uur voorbij gevlogen. De film had nog uren door mogen gaan, maar juist dat maakt dit ook een schitterend einde.
Twee uur erna zat ik bij een volgende film. Maar na 5 minuten ben ik daar alweer uitgelopen. Had helemaal geen zin in welke andere film dan "Adele" ook. En nog altijd laat-ie me niet los.
Een film om heel veel van te houden.
Enig vergelijkingsmateriaal Koekebakker?
Edit: En wanneer mogen wij hem hier in de filmhuizen verwachten?
Besvestiging. Bevestiging. heerlijk!
Ik had zo mijn twijfels bij de speelduur maar dat is nu wel duidelijk.
Enig vergelijkingsmateriaal Koekebakker?
Dat is ook bijzonder aan Adele: de film is echt exceptioneel goed en mooi, maar eigenlijk in geen enkel opzicht echt origineel. Een verhaal als dit is al vaak verteld. En qua cinematografie is het vooral een beweeglijke (maar o zo verfijnde!) dicht-bij-de-personages-cameravoering. En ja, er zit expliciete seksscenes in, maar daar schrikken we de laatste 10 jaar ook niet meer van.
Maar de film staat daarbinnen bol van passie, intensiteit en tederheid. En pure kwaliteit. Van regie, camera en geweldig acteerwerk. En heel veel lef.
Maar goed, vergelijkingen? Qua intensiteit en "meeslependheid" komen 4 Maanden, 3 Weken, 2 Dagen en Kechiches eigen La Graine et le Mulet in de buurt. Qua acteerwerk, zo natuurlijk, vanzelfsprekend en overrompelend als Rosetta. Maar het is tegelijk een heel ander soort film. Het is een coming-of-age en gepassioneerd en hartverscheurend liefdesverhaal. Adele is dan ook veel sprankelender dan de 3 hierboven.
En wanneer mogen wij hem hier in de filmhuizen verwachten?
Waarschijnlijk in het najaar. Maar dat zal volgende week wel duidelijk worden.
danuz
Maar goed, vergelijkingen? Qua intensiteit en "meeslependheid" komen 4 Maanden, 3 Weken, 2 Dagen en Kechiches eigen La Graine et le Mulet in de buurt. Qua acteerwerk, zo natuurlijk en overrompelend als Rosetta.
Ik had stiekem gehoopt dat je met Laurence Anyways op de proppe kwam, maar dit klinkt nog net wat logischer. Jammer genoeg vond ik zowel 4 Maanden en Rosetta beiden aardig maar niet geweldig.
Nog steeds erg benieuwd hiernaar hoor, en thanks voor je toelichting!
Koekebakker
Nog steeds erg benieuwd hiernaar hoor
Dat is je geraaien
Zoals ik schreef is het niet iets dat zo origineel of "eigen" is als waar jij doorgaans van houdt, en zoals bijvoorbeeld Lawrence Anyways is, maar dit is gewoon zo ontzettend goed, meeslepend en ontroerend dat bijna iedereen er wel van kan houden.
Dat vind ik ook prachtig aan deze film: waar vorige Palm-winnaars Tree of Life en Amour (overigens allebei mijn films van het jaar in de laatste twee jaar) steengoed waren, zijn die allebei ook behoorlijk "high-brow". La Vie d'Adele heeft dat niet. Dit vertelt een verhaal dat iedereen raakt, op een manier die voor iedereen toegankelijk is.
Koekebakker
Dat zijn overigens twee heel zware films he. Adele is veel lichter, sprankelender. Kijk hier maar eens naar: YouTube - Blue is the Warmest Color (scene 1/2)
Alle voortekenen van deze film zijn wel belachelijk goed.
Must-see nummer 1, dit.
danuz
Dat klinkt dan wel weer prima. Zolang het maar niks van dat gedrocht Amour wegheeft
Thanks voor je info, ik ga hem zeker zien (bij voorbaat in de bios!).
Mochizuki Rokuro
Koekebakker
Alleen mensen die niet tegen naakte meisjes bij elkaar in bed kunnen, zullen weglopen. Verder niemand, lijkt me.
danuz
Laten we hopen dat de bekrompen zieltjes nieteens de bioszaal instappen.
Jawaddedadde
NL
BE Releasedatum 09/10/2013 cineart.be
Koekebakker
Ergens in het najaar. De Franse release is nu half oktober gepland. Daar zal Nederland op moeten wachten. Volgende week waarschijnlijk meer duidelijkheid.
Koekebakker
Hoera. De Nederlandse release (oorspronkelijk gepland op 26 december) is inderdaad naar voren gehaald: 10 oktober gaat het worden.
10 oktober... mijn hemel. Dan heb ik die film al wel gezien lijkt me.
Naomi Watts
Dat lijkt me sterk. Of je moet een festival gaan bezoeken die 'm voor die tijd vertoond.
Naomi Watts
Hoe dan? Voor zover bekend is de wereldpremiere gewoon in die week, ook in Frankrijk. Ben dan benieuwd waar 'pindakaas' 'm vandaan zou moeten halen.
Hm.. dacht dat ik m onlangs al zag langskomen. Maar foutje wellicht.
Anyway, jammer dat het nog zo lang duurt.
The One Ring
Erg mooie Engelstalige titel: Blue Is the Warmest Color. Meestal als de alternatieve titel geen directe vertaling is van het origineel is het een mindere titel, maar hier is het duidelijk superieur aan het ongeïnspireerde La Vie d'Adèle.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013