• 9.374.990 stemmen

Geregisseerd door: Federico Fellini

Met onder meer: Federico Fellini

Gesproken taal: Italiaans

Plot I Clowns

Fellini zag in 1925 voor het eerst circusclowns en die traumatische ervaring (hij vond ze angstaanjagend) inspireerde hem tot deze documentaire in een periode dat het voortbestaan van het circus bedreigd wordt. Hij vraagt oude clowns of clowns uit oude families naar hun herinneringen en ervaringen. De bijna volledig nagespeelde reportage geeft Fellini de gelegenheid om zijn beeldfantasie de vrije loop te laten zonder dat hij ook nog een verhaal met pretenties hoeft te vertellen.

Federico Fellini (onvermeld)

Anita Ekberg

Circus performer

Clown (onvermeld)

Tall Man (onvermeld)

avatar van Flavio

Flavio

Fellini staat bekend om zijn weemoedige films, veelal gebaseerd op zijn eigen ervaringen, maar met I Clowns heeft hij toch vooral een merkwaardige film gemaakt, een mockumentary die zowel als een hommage en als een afrekening blijkt te worden gezien. In elk geval is er duidelijk sprake van fascinatie van Fellini voor zijn onderwerp, voor zover dat al niet uit andere films was gebleken. Dat veel clowns hier aanstoot aan namen neem ik meteen aan, maar vind ik toch ook een beetje gek. OK, de vergelijking met de dorpsgekken is niet echt heel vleiend, maar er wordt toch vooral met respect gesproken over het vak, en de oude, ongeschminkte clowns die aan het woord komen lijken oprecht mistroostig, met één buitenproportioneel grote voet in het graf en de andere in het verleden. Ik had tijdens het kijken niet het idee dat ze met spot of minachting werden benaderd. Fellini toont wel zelfspot, bv als hij Mr Bellini wordt genoemd, of tijdens een serieus interview een emmer op zijn hoofd krijgt.

Hij maakt misschien wel wat rare keuzes, zoals dat kapotte filmpje van de Fratellini broers of de nietszeggende 5 seconden beeld van de kennelijk legendarische Rhum. Om nog maar te zwijgen van de zinloze cameo van Anita Ekberg. Maar de lange eindscène waarin de clown ten grave wordt gedragen vond ik wel treffend.