• 9.374.935 stemmen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 25 april 2013

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Boven Is Het Stil

Helmer, een alleenstaande boer van midden vijftig, brengt zijn bedlegerige vader naar de zolder om niet langer naar zijn wil te hoeven leven. Als de 18-jarige Henk zijn knecht wordt, komt er eindelijk beweging in zijn leven. Helmer komt door de ziekte van zijn vader tot het besef dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen.

Ik had nog nooit van het boek gehoord.

Boven Is Het Stil - Gerbrand Bakker - BoekMeter.nl

Gisteren zijn de opnames gestart van de Nederlandse speelfilm BOVEN IS HET STIL.

Nanouk Leopold bewerkte voor haar nieuwe film zelf het scenario van de gelijknamige, en veelvuldig bekroonde roman van Gerbrand Bakker.

BOVEN IS HET STIL gaat over boerenzoon Helmer, die met zijn bejaarde vader overhoop ligt omdat die in hem een mislukte zoon ziet.

De hoofdrol wordt gespeeld door Jeroen Willems. De overige rollen zijn voor Henri Garcin, Wim Opbrouck, Lies Visschedijk, Loes Wouterson en Martijn Lakemeier.

Opnames BOVEN IS HET STIL van Nanouk Leopold gestart - Nieuws - Cinéart.nl - cineart.nl

Boven is het stil krijgt 270.000 euro aan Europese steun. Dat heeft filmfonds Eurimages besloten, zo liet het Nederlands Filmfonds dinsdag weten.

Europese steun voor film Boven is het stil | nu.nl/film

Ik las trouwens dat eerder Michiel van Erp de film had willen regisseren.

Michiel van Erp wil Boven is het stil verfilmen - Filmblog - Film1.nl

Vanaf 7 maart 2013 in de bioscoop (Cinéart)

kappeuter schreef:

Vanaf 7 maart 2013 in de bioscoop (Cinéart)

Wellicht ivm het overlijden van Jeroen Willems; de release is uitgesteld; t.b.a.

De nieuwe releasedatum is 25 april

Boven is het Stil is geselecteerd voor het internationaal filmfestival van Berlijn.

De film opent de reeks Panorama Special op vrijdag 8 februari.

(Bron: NU.nl)

avatar van Wouter

Steengoed ontvangen door Duitse en Engelstalige pers. Benieuwd wat Nederland vindt.

avatar van simone1

simone1

Voor de echte arthouse liefhebbers. In dit geval niet voor mij. Minimalistische sfeertekening van ingehouden emoties. Een lange zit.

Jeroen Willems speelt wel geweldig. Lakemeier valt ook niet tegen.

Mochizuki Rokuro

Ik kan niet precies aangeven waar het nu precies aan schort dat Leopold na twee (hele) goede films niet verder is gekomen in het uitdiepen of verbreden van haar stijl. Het voelde een beetje wisselend. Beetje rommelig, onevenwichtig in focus ook al concentreert de hele film zich op Helmer gespeeld door Jeroen Willems. Komt denk ik doordat de drie (vier) bijfiguren (vader, leverancier en neefje (buurvrouw)) wisselend aandacht krijgen. Ze brengen allemaal wat anders teweeg bij de hoofdpersoon, maar dat zorgt voor een diffuse sfeer en die voelt gewoon niet lekker aan.

Ik ken het boek niet en hou ook niet van vergelijken, maar je moet wel veel moeite doen om dingen uit de film halen die er met gemak in gestopt hadden kunnen worden. Dat had voor mijn gevoel absoluut geen afbreuk gedaan aan sfeer of minimalisme. Dat Henk zijn neef is bijvoorbeeld, het wordt beweerd, maar dat kan net zo goed een leugen zijn en een zin als "je hebt mooie handen, je kon er goed mee slaan" - je hebt het zo gemist. De synopsis van de film op boekmeter is wel prettig om terug te lezen. Die verdieping is wel noodzakelijk om überhaupt iets met deze Zeeuwse Oester te krijgen in deze anderhalf uur.

Jeroen Willems ziet er trouwens ontzettend moe uit. Nu je weet dat hij overleden is ga je daar toch anders naar kijken. Hij zeult in het begin van de film met zijn vader die hem in het echte leven - oh, ironie - dus overleeft dat je denkt, kijk toch uit. Zijn rol is echter zeer sterk, maar man man man wat een getekend gezicht. Kappeuter zei het gisteren nog: "als je in omgekeerd perspectief 'laatste' interviews terugkijkt of -leest nadat iemand is overleden kun je allerlei vreemde vooraankondiginen en duidingen geven die er eigenlijk niet zijn".

Zo is het ook met deze film. Een postuum monument. O ja, de tegenlicht opnamen van Van den Eeden buiten met de buurkinderen zijn adembenemend, met goedgekozen muziek.

Ik Doe Moeilijk

Er zit heel veel voorgeschiedenis uit het boek inderdaad niet in de film. De film speelt zich volkomen in de tegenwoordige tijd af, terwijl het boek veel flashbacks bevat. Het boek, dat verteld is vanuit het perspectief van Helmer, is in die zin veel meer psychologisch gemotiveerd. Ik weet niet of Leopold verwacht dat kijkers die voorkennis meenemen naar de film, of dat ze vind dat haar film volledig op zichzelf staat. Dat laatste denk ik, en dat vind ik ook (heb het boek pas gelezen na het zien van de film).

Ik heb Leopold in een interview horen zeggen dat ze vindt dat film erbij gebaat is dat dingen juist niet getoond worden, of expliciet worden uitgesproken. Haar strategie die ze in de vorige films al gebruikte, zet ze hier door. Het zijn vooral de ruimtes waarin personages gevat zijn die veelzeggend zijn. De gezichten die in close-ups gevat zijn, vallen evengoed als een architectuur (van de ziel?) op te vatten. Ze is dan ook terecht op te vatten als een erfgenaam van Antonioni. De film deed me, qua gebruik van ruimte, zelfs denken aan Bergmans De grote stilte (en niet alleen om de titel).

Ik vond de stilte juist goed passen bij het simpele boerenmilieu dat geschetst wordt. Het boek doet dat zelf ook al heel goed doordat het taalgebruik zo functioneel, kortaf is. De spaarzame dialogen in de film komen gedeeltelijk, of helemaal (ben ik niet zeker van), letterlijk uit het boek.

Mochizuki Rokuro

Dat ben ik met je eens hoor, dat film niet alles expliciet hoeft te maken. Leopold is in staat beweegredenen en motivatie van karakters weer te geven in beeld - zie haar eerdere films. Hier mis ik echter wat door de kaalslag. Vandaar dat ik mijn review open met het ontbreken van verdieping of verbreding. Ik vond de keuze niet helemaal goed uitpakken,

En als de spaarzame dialoog moeiljk te verstaan is, kun je net wat missen. Dat Henk het neefje is verklaart toch wel iets meer de actie. In dit geval vind ik het ook wat toevoegen dat je dat weet. Anders is het helemaal zo loshangend - je kunt er wel iets mee aanvangen en er iets over denken/vinden, maar de familieband maakt het krachtiger. Het is nu ook niet zo dat dat er allemaal dik bovenop moet liggen.

In dit geval had ik enige duiding. Ik had m eruit gehaald van dat neefje, maar om mij heen aan de reacties te horen kwam het moment van Henk en Helmer in bed en het huilen totaal niet uit de verf. Je kunt het uitleggen als het missen van zijn vader en het substituut zoeken bij zijn oom - en eventueel bij Helmer iets over onderdrukte homoseksuele verlangens. Meer hoeft ook niet. Daarmee wordt het beeld krachtiger dan een niet gemotiveerde acties als je denkt dat het een staigaire is van de HAS

Vandaar dat ik in dit geval de film afreken op net iets te weinig duiding (het is ook nooit goed, want de meeste films hebben een overvloed aan duiding )

Mochizuki Rokuro schreef:

Ik weet niet meer of Henk in de film als het neefje wordt aangeduid. In het boek heeft hij in ieder geval een andere relatie met Helmer, die ik hier verder niet uit de doeken zal doen.

Uit de scene in de film die je noemt, haalde ik het volgende (zonder het boek te hebben gelezen): de latente homoseksualiteit die Helmer in het verleden lijkt te hebben geplaagd, en die de relatie met zijn vader heeft verstoord, komt erin tot uitdrukking. In dat opzicht vind ik deze film juist wel weer interessant: in Guernsey en Brownian Movement stonden vrouwen centraal, in Boven is het stil verkent Leopold mannelijke relaties: vooral door familierelaties en homo-erotische relaties, maar ook door bijvoorbeeld de relatie met de natuur. Het gemeenschappelijke element in deze relaties, en in haar hele oeuvre, is het lichaam.

Ik Doe Moeilijk schreef:
Ik weet niet meer of Henk in de film als het neefje wordt aangeduid.
Ik wel. In de synopsis op boekmeter staat het ook, maar als het anders is in het boek ben ik wel nieuwsgierig.

Qua lichaam geef ik je wel gelijk. Het einde van Wolfsbergen is daarin treffend. Bij de bewuste scene van Henk en Helmer in Boven Is Het Stil moest ik erg denken aan Langer Licht van David Lammers. Ook een lichaamsfilm, maar dat was niet zo raar aangezien Lammers een Claire Denis-fan is.

Degelijk drama, met een sterke rol van Jeroen Willems.
Treffende en rauwe weergave van het leven een boer die komt uit een verstikkend milieu, die niets anders doet dan overleven. De omgang met zijn vader is beperkt tot het minimale en vooral gericht op zijn verzorging. Dit levert een aantal wrange scènes op. Pas later komen we te weten over het familietrauma dat hieraan ten grondslag ligt.
Ik ken het boek niet, maar bepaalde zaken hadden naar mijn smaak misschien iets beter uitgediept kunnen worden. Mochizuki Rokuro refereerde daar ook al naar.
Moeizaam communiceren, geen woord teveel zeggen, dat is ook wel eens moeilijk om naar te kijken.
Films over afstandelijkheid, isolement en moeizame communicatie kan ik over het algemeen juist goed waarderen. Ik vraag me af waarom ik deze film juist minder waardeer. Misschien omdat er zo weinig hoop is; vooral wanhoop en gelatenheid.
Boven is het Stil kent een aantal sterke scènes, maar over het geheel genomen pakte het me niet zoals ik had gehoopt. Toch zeker de moeite waard om te zien.

avatar van Quido

Quido

Exclusief! Bekijk hieronder een scene uit de film van 2 minuten met Jeroen Willems.

Exclusief! De eerste beelden van Jeroen Willems in 'Boven is het Stil'

avatar van Askikker

Askikker

Goed geacteerd, mooie rol van Jeroen Willems.

Maar het verhaal is inderdaad te vaag, er wordt té veel aan de kijker overgelaten. Dat hoeft helemaal geen punt te zijn, maar hier doet t de film echt te kort. Althans als je t boek niet gelezen hebt.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Al vond ik het acteerwerk en de sfeer die neergezet werd best goed, het verhaal boeide me absoluut niet. Het verkliep wel erg traag allemaal. Waar de gebruikte muziek in een traag verhaal voor een "boost" zou moeten zorgen, kwam het op mij helaas wat gezapig over.

Nu het een verfilming van een boek is, staat het verhaal min of meer vast. Al weet ik niet in hoeverre er is afgeweken van het boek: er zit in de film tenminste één ongeloofwaardig dan wel vergezocht element. Waar de homoseksuele gevoelens tussen de "melkman" en de hoofdpersoon best uit de verf komen, vond ik het heel vergezocht en gemaakt overkomen dat het knechtje plots ook bij de hoofdpersoon in bed sprong. Verder is het een vrij leeg en niet heel verrassend verhaal.

Mr Thee schreef:
Dat is dus iets dat met achtergrondkennis en een beetje eigen interpretatie wel te verklaren is Het knechtje is zijn neefje en dat neefje is opgegroeid zonder vader en die mist de vaderfiguur - dat hoeft geen homoseksuele ondertoon te hebben.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Thanx voor de feedback. Nu is de film toch iets completer geworden (al bleef dit element dat je noemt ook erg vaag, meen ik). Ik heb de film gekeken in het tweede deel van de avond terwijl ik aardig "op" was van de (werk)dag.

Mochizuki Rokuro

Het wordt beide in de film genoemd, maar je hebt het gemist voordat je er erg in hebt, maar zoals je kunt lezen in de reacties van Ik Doe Moeilijk is het boek hier ook ambigue over. De film heeft alleen elementen gebruikt, zonder het boek te willen 'navertellen'.

Ik Doe Moeilijk

Wauw, dat shot met tegenlicht, waarin een van de buurjongetjes een ezel aait! Het licht is fascinerend in de film. Ook de interieurshot baden allemaal in een diffuus, maar toch ook helder licht. Ongelooflijk tactiele cinema. Recensie volgt nog deze week.

Ik Doe Moeilijk

4 Sterren van Bor Beekman in de Volkskrant en dezelfde waardering van mij op de CultuurBewust.nl website.

Naar verluid enige interview met Jeroen Willems over Boven is het Stil. Let op: nogal spoilerig.

avatar van Alleygator

Alleygator

Jeroen Willems is inderdaad fantastisch in deze 'stille' film. Na afloop van de vertoning zegt Anouk Leopold dat haar volgende project 'misschien iets met praten' wordt. Er wordt gegniffeld in de zaal. Begrijpelijk want waarom zou onze enige regisseur die deze stijl bijna heeft uitgevonden zich gaan 'verlagen' met iets wat anderen al doen. Ze heeft stilte in de film tot kunst verheven. Vind ik dit een goede film ? Ja en nee. a. omdat de buitenopnames adembenemend mooi zijn. b. er gebeurt mij iets te weinig Twee minuten voor een shot is al lang. Zelfs als sfeerbeeld. Toch blijft de film bij mij in gedachten. Een goed teken en daarom 4 sterren..

avatar van adso

adso

Prima alternatief voor de W-A heisa in stad en land, maar… toch ook niet helemaal geslaagd.

Vond m.n. dat er maar weinig logica zat in dat gezeul met senior, bovendien was hij op het end nog best ‘levenskrachtig’! Strak broeierige sfeer vanaf het moment dat knecht (wordt niet specifiek neefje genoemd) Henk Lakemeier werd geïntroduceerd, dat dan weer wel!

Vreemd dat de scene van de publiciteitsfoto (kraaienbeet) de film niet heeft gehaald…