The Full Monty (1997)
Geregisseerd door: Peter Cattaneo
Met onder meer: Robert Carlyle, Tom Wilkinson en Mark Addy
Releasedatum: 13 november 1997
Plot The Full Monty
"The year's most revealing comedy."
Twee ontslagen staalarbeiders uit het Engelse Sheffield trachten een oplossing te vinden voor hun uitzichtloos bestaan. Geïnspireerd door een optreden van de Chippendales, denken zij erover om een dansact te creëren waarbij ze zouden gaan voor 'the full monty', een plaatselijke uitdrukking voor volledig naakt. Probleem is dat ze niet kunnen dansen en ook niet bepaald de meest sexy jongens van de stad zijn. Toch vinden ze nog vier kompanen en beginnen ze schoorvoetend te oefenen.
Gary "Gaz" Schofield
Jean Horsefall
Mandy
Linda Cooper
jothi
Ik heb me echt kapotgelachen
hele leuke film met Engelse humor die er zeker mag zijn
Beek
Heel apart als ik andere reactie zo zie maar ik vond er geen reet aan..
*1.5 en echt niet meer..
marcelgg
Mooi, dat realistische, non-hollywood-achtige van die Britse (en ook Ierse) films. Gewoon met echte, lelijke mensen die echte emoties laten zien en met de echte, lelijke billen bloot gaan. Of niet, natuurlijk.
Mooi drama zonder opsmuk.
The One Ring
Ik ga mee met de meeste reacties hier: grappig filmpje dat heerlijk wegkijkt. Gelukkig is het een echte Britse film, wat er voor zorgt dat het nooit te plat wordt en er ook nog eens goed in geacteerd wordt (met name Wilkinson is hier geweldig). Misschien niet echt bijzonder, maar prima vermaak.
speedy23
The Full Monty, in wezen een Engels low budgetfilmpje zonder grote sterren, brak records aan de kassa in Europa tot in de Verenigde Staten.
Amusant en sympathiek zijn de twee beschrijvingen die het best bij deze prent horen, en het mag geen wonder heten dat The Full Monty op diverse filmfestivals de prijs van het publiek in de wacht sleepte.
Het gegeven is aandoenlijk: zes doodgewone mannen die hun zelfvertrouwen verloren omdat ze op werk- en familiair gebied in een crisis zijn beland, winnen het terug door op een podium voor honderden joelende vrouwen te strippen.
De film gaat lang niet over strippen alleen, zelfs meer over sociale aspecten als de wanhoop van werklozen en de kleinburgerlijke reacties waarmee de would-be strippers in hun voorbereidingsperiode worden geconfronteerd.
De aanloop op het finale optreden is lang, het duurt dus eeuwen voordat je de zes mannen ziet swingen.
De soundtrack met sexy liedjes van Donna Summer, Tom Jones, Hot Chocolate en Gary Glitter won een Oscar. Ook kreeg deze prent nominaties voor beste film, beste regisseur en beste script.
Voor regisseur Peter Cattaneo was dit zijn eerste film, en direct een voltreffer van formaat.
mirjo 2
Geweldig leuke, amusante film. Typisch britse humor, daar kan geen Hollywood tegenop.
The One Ring
Het valt me wel op dat voor een grote hit deze film erg weinig stemmen heeft.
speedy23
Het valt me wel op dat voor een grote hit deze film erg weinig stemmen heeft.
Ik weet het niet voor Nederland, maar in België liep men storm voor deze sociale komedie.
Zelfs mijn moeder (nu 75), die een paar tientallen jaren niet meer naar de bioscoop geweest was moest deze film zien waar de mannen tot in hun blootje gingen.
Maar groot was haar teleurstelling toen op het einde van de film bleek dat ze helemaal geen mannelijke 'onderdelen' te zien kreeg.
Ze zei letterlijk; "Ne schone film, maar ik had toch graag die kl*ten gezien."
animalkrullie
Echt een geweldige film.
Drama en humor van de bovenste plank
PollyPeachum
Een heerlijke typisch Engels film. Geweldig om te zien hoe de heren met elkaar hun act oefenen.
BraMovie
niet zo heel erg grappige humor...
ook beetje vage gebeurtenissen allemaal
Matchostomos
Looking for some hot stuff
Als volbloed Britse productie en haast banale feel good movie is 'The Full Monty' een sober vormgegeven prent die het in de eerste plaats moet hebben van zijn cynische en dubbelzinnige humor (visuele grapjes zijn vaak niet veraf).
Toch weet deze prent boven de concurrentie binnen het genre uit te stijgen, door middel van zijn droge schets omtrent het volwassen worden, maar bovenal door middel van het respectvolle en tedere beeld dat men tracht te vormen van de man als persoon en menselijk wezen.
De mannen in 'The Full Monty' krijgen elk te kampen met hun eigen complexen en emotionele problemen, iets wat op opvallend oprechte en ingetogen wijze wordt getoond in dit klein, maar fijn prentje.
'The Full Monty' is met andere woorden geen grootse en memorabele cinema, maar wel cinema met het hart op de juiste plaats, en dat voel je doorheen de gehele prent.
...Some like it hot...but they go all the way...they go the 'full monty'...
Een welverdiende 2.5*
veron35
Robert Carlyle is echt een geweldige acteur. Geweldige leuke film.
Zavo
Vond het matig. Op zich grappig, maar te voorspelbaar en vrij zwak acteerwerk. Zwak dat ze uiteindelijk niet echt "the full monty" durven te gaan voor de camera.
Rancid
Ik ben gek op engelse humor, maar dit vind ik een behoorlijke tegenvaller. Heb'm gisteren voor de 2e keer gezien en ook nu weer heb ik nauwelijks moeten glimlachen. Vaak slechte, flauwe of voorspelbare grappen en het acteerwerk en de dialogen zijn ook regelmatig haast tenenkrommend. Dan vind ik films als Trainspotting of Lock Stock, die toch iets minder als komedie zijn bedoeld, 10x grappiger.
2,5* omdat Carlyle er in zit en omdat het Engelse sfeertje wel altijd leuk blijft.
SanniePannie
haha ik vond het echt hilarisch. TE droog voor woorden, waardoor het gewoon leuk was om naar te kijken.
ILDIB
Hmm, ik met m even veel geven als shaun of the dead terwijl die toch wel beter was. Gewoon een prima engelse film met typische arbeidersbeelden. meer dan gemiddeld komisch..
Sportingerke
erg goede film, met een prima combinatie van humor en drama
Een zuivere komedie is het inderdaad niet, want zo komisch is het leven in één van de banlieus van Engelse grootsteden tussen alle bierzuipende voetbalhooligans en werkloze drugsdealers (om maar enkele clichés te gebruiken) zeker niet.
Toch kon ik deze film ook als komedie tamelijk appreciëren, maar veel meer dan dat was het ook niet.
Beitel
In deze film is liefde gestopt, iets dat de gemiddelde Britse film vaak een genot maakt om naar te kijken in tegenstelling tot de Amerikaanse evenknieën. Er bestaan veel van dit soort films, maar omdat ze allemaal gemaakt zijn met zoveel liefde weten ze stuk voor stuk te overtuigen. Zoals deze.
Inland Rabbit
makkelijke film, met leuke engelse humor. Gewoon leuk dus. 3*
Leland Palmer
Leuk filmpje. Beetje ongeloofwaardig allemaal, maar erg vermakelijk. Leuke Britse humor (hoewel ik die niet altijd even goed kon waarderen), geinige personages, de film kijkt makkelijk weg en heeft een hoog feel good gehalte. Het einde was ook geinig. Voldoende voor deze Britse prent.
* * *
Unky
Ik denk niet dat dat de film nog beter had gemaakt
Als je dat wil zien, moet je het in een ander genre zoeken.Vond het zelf een erg grappige film. Heb een aantal keer ontzettend moeten lachen. Merkte wel dat het heel persoonlijk is. Mijn vriendin zat me af en toe een beetje raar aan te kijken en heb haar niet horen (of zien) lachen.
tukkerstein
Een leuke film met goed acteerwerk en grappen van een veel hoger niveau dan je misschien zou denken. Personages zijn erg leuk.
Sutherland
Gewoon een erg leuke film, lekker wegkijkend en grappige Britse grappen!

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Disney+ onthult releasedatum en eerste trailer voor reboot-serie 'The Full Monty'

Le Souffle au Coeur

The Commitments
Muziek / Komedie, 1991

Billy Elliot
Drama / Komedie, 2000
zelfmoordpogingjob interviewstripteasezoonnorthern englandvaderpolitiejobyorkshireobesityhomoseksuele relatiegay interestwerkloosheidsteel workerrepossessionmale stripper obesehomo