• 9.371.614 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Munk

Met onder meer: Bogumił Kobiela, Maria Ciesielska en Helena Dąbrowska

Gesproken taal: Pools

Plot Zezowate Szczescie

Jan Piszczyk, een onopvallende man van middelbare leeftijd, vertelt zijn levensverhaal van tegenslagen en ongeluk, vanaf het jaar 1930 tot 1950, een tijd van grote veranderingen in de geschiedenis van Polen. Piszczyk droomt van heldendom en knappe vrouwen, maar het opportunisme waarmee hij zijn doelen najaagt brengt hem keer op keer in grote problemen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Nominatie voor de Gouden Palm van Cannes in 1960.

avatar van Flavio

Flavio

Derde Munk en derde 4 sterren. Ditmaal een leuke komedie van zijn hand die in me het begin wat deed denken aan het werk van Oldrich Lipský, en dan met name het "stomme" gedeelte als Piszczyk over zijn jeugd vertelt. Daarna gaat het een andere kant op, en Bogumil Kobiela is met zijn karakteristieke kop een schot in de roos in de hoofdrol.

Hoe hij zijn levensverhaal uit de doeken doet wordt erg geestig gebracht, en ironie is nooit ver weg. Want de film mag dan over pech gaan, het is toch vooral door zijn eigen dadendrang en leugentjes dat hij steeds weer achter het nest vist en moet rennen om een totale ontmaskering te voorkomen. Even lijkt het goed te gaan als zijn wat slijmerige persoonlijkheid prima blijkt te passen voor een carrière in een communistisch overheidsorgaan, maar dan gaat het ook daar mis als hij op een feestje dronken wordt. Dat laatste stuk was overigens wel wat minder dan alles daarvoor, hij werd wat al te cartoonesk in zijn kleingeestigheid.

avatar van John Milton

John Milton

Ik zag alleen Pasazerka (1963) van Munck, maar dat was wel een film waar ik 4* aan kwijt kon. Deze Bad Luck (1960) is heel ander soort film, en eentje waarvan ik razend benieuwd ben hoe hij Woland zou bevallen. Voor de historisch bewuste filmhuisliefhebber is het verhaal van deze film (het welgevallen van een kleine man door het Polen van 1930 tot 1950) best een traktatie, maar Munck stopt er ook slapstick silent film elementen in. En er zijn MovieMeter Users onder ons die dat niet altijd appreciëren.

Toch is dat met name in het begin even doorbijten voor wie zich eraan stoort, daarna is het grotendeels afwezig. Bogumil Kobiela speelt de rol van Jan Alleman waardoor we deze historische periode zien uitstekend, en het spijtte me dus om te constateren dat zowel regisseur Munck als hij niet erg oud geworden zijn: 38 en 39. Allebei een auto ongeluk. Op die leeftijd begon mijn 'volwassen leven' met een echte baan, huis en kind eigenlijk pas, iets later zelfs. Het is een ongepast opstapje naar wat zwarte humor, maar die kans was bij mij zonder rijbewijs ook wat kleiner.

Ik houd het op een zeven voor dit Poolse werkje. En als Woland hem ooit kijkt, dan krijg ik vast een tagje.