Edi (2002)
Geregisseerd door: Piotr Trzaskalski
Met onder meer: Henryk Gołębiewski, Jacek Braciak en Jacek Lenartowicz
Gesproken taal: Pools
Plot Edi
Het verhaal van Edi en zijn vriend Jureczek. Edi wordt vals beschuldigd van de verkrachting van een meisje wiens broers de macht hebben over enkele stadsdelen. Edi wordt hier zwaar voor gestraft, maar ondergaat zijn lot en besluit te zorgen voor het kind van het meisje.
Jureczek Sokołow
Princess's Brother
Princess's Brother
Princess
Andrzej, brat Ediego
Krysia, bratowa Ediego
De Knip
Klik maar ff op de gemaakte stemmen: 9.5(!) gemiddeld c.q. 78% die deze film een 10 geeft. Zal dan toch wel aardig zijn
De Knip
Regie is dik in orde, mooie muziek, paar glansrollen en een dramatisch verhaal.
Minpunt is een aantal cliches in de film, maar dat nam ik op de koop toe.
***1/2
De Knip
Voor de MM'ers die liefhebber zijn van kleine films, is deze zeker wel de moeite waard!
Vanavond tegen twaalven op NED 3
Redlop
Erg mooie sfeervolle en zware film. Overgang van ellende in de stad naar het idyllische platteland vond ik mooi. Maar goed...4*
FisherKing
Fantastische film eigenlijk. Zat heel lang op de maximale score. Zo indrukwekkend was het eerste uur. Ook zo fantastisch verfilmd.
Helaas. Daarna gaan Baby's een rol spelen, en een verkeerde rol bij de goede hoofdrolspelers. En dat duurt te lang, zonder zinnige info. Shit denk ik dan, hadden ze maar een goede editor.
Ga voor 4,5 ster ! want zelden zo mooi gezien hoe die Poolse dronkaarden daar overleven. (ook erg herkenbaar want mijn ex had een schoonvader die ook zo was/is. Zo werkt het daar dus idd, Zo werkt het soms met films, eerst mijn ervaring met hart-opnames en daarna mijn ervaring met de alcoholica.
bonothecat
Een goede film.....Edi is de maximale loser...maar door in zich zelf te blijven geloven, houdt hij zich staande. Langleve de Edi's van deze wereld!
empirekees
Prachtige film, een interessant verhaal zeer mooi in beeld in gebracht. De iets onverzadigde beelden en de stijl van filmen waren lekker om naar te kijken. Doordat ze naar het platteland gingen met het baby'tje kwam er een mooi contrast in de film. Het was zeer boeiend zodat het voorbij vloog......4*..en nl de muziek was mooi.
Heb gisteren...eergisteren alweer
...al een stukje gekeken, maar was te moet dus heb hem opgenomen, maar wat begon het al mooi zeg...die regen op dat water...ben heel erg benieuwd!
Queto Yurlunyur
Mooi camerawerk in een verder niet al te boeiende film, wat vooral te wijten is aan het onsamenhangende verhaal dat maar niet op gang wil komen. 2 *
narva77 (crew films)
Goede film met uitstekende muziek, maar ietwat traag af en toe. Het einde vond ik wel een beetje tragisch (voor Edi). Ik vroeg me ook af waarom hij zich niet heeft verweerd tegen die twee broers.
Zeker 4*.
Goodfella
Mooi filmpje. Ongelofelijk wat die Edi allemaal over zich heen laat komen zonder daar eigenlijk iets aan te doen. Onmenselijk bijna. De muziek is inderdaad erg mooi en geeft het vrij zware verhaal een iets luchtiger karakter.... 3,5*
FisherKing
Daar verschillen de meningen over. (was de oude poster)
Net een schilderij van Jeroen Bosch, en ik vind die qua sfeer in de film toch niet echt passen.
Stond al enkele maanden op video, maar vandaag is het er toch van gekomen. Ik heb echt werkelijk genoten, met name door het schitterende camerawerk. Helaas kent de film enkele trage momenten; anders had er nog wel meer ingezeten dan 4*...
The Eye
Mooie sfeervolle trage film met prachtige muziek, al moet ik eerlijk bekennen dat ik af en toe de aandacht verloor, ik was behoorlijk moe toen ik 'm zag.
neo
Een goede sfeerschets, die zonder het vervelende langdradige gedeelt erop het platteland zoveel beter had kunnen zijn. Een hoop mooie gefilmde scenes met prachtige ontroerende composities van Wojciech Lemanski. 3.5 sterren
Phoenix
Af en toe wat raar snel gemonteerd voor zo'n trage film, shots werden vaak nogal abrubt verwisseld. Verder best mooi filmpje die, net wanneer ik me wat begon te vervelen met prachtige shots op de proppen kwam (de wijn, Edi onder de douche). Muziek en camerawerk maken het af en brengen de film naar een mooie 3,5.
moviefreak#1
[scheldmode]
Ik had deze film ingesteld op de video maar was vergeten dat de klok weer een uur vooruit moest
[/scheldmode]
Min of meer toevallig vandaag een Poolse film gezien. Erg mooie, fijn langzame sfeerschets van het arme Polen, maar vooral een bijzonder sociaal drama met een spiritueel randje. Mooie muziek en erg mooi camerawerk.
fhflint
Ik heb hem net in Polen gekocht. Misschien iets voor de pakketservice als ik weer terug ben.
BBarbie
Gepeperd drama over twee simpele zielen, die aan de zelfkant van de samenleving het hoofd boven water proberen te houden door oud ijzer e.d. in te zamelen. En passant laten zij zich gedwee terroriseren door twee maffiabroers. Een bij tijd en wijle rauwe film over lijdzaamheid: “Dít is ons leven.”
Bijtend debuut van schrijver/regisseur Piotr Trzaskalski met opperbest acteerwerk van de twee protagonisten.
eRCee
- 1978 stemmen
Een W.G. van der Hulst-achtige vertelling met bijzonder lelijk kleurgebruik (maar misschien was dat in de bioscoop beter?) en quasi-kunstzinnige shots van een rivier. Begrijp de algemene lof en prijs hier niet helemaal.

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix