Genre: Drama / Komedie
Met onder meer: Rodrigo Noya, Carmen Maura en Julieta Cardinali
Gesproken taal: Spaans
Releasedatum: 6 februari 2003
Plot Valentín
"Cupid just turned eight."
Argentinië, begin jaren zestig. De 9-jarige Valentín woont bij zijn oma. Zijn moeder is vlak na zijn geboorte uit zijn leven verdwenen. En zijn vader is druk met zijn carrière en daardoor veel op reis. Als zijn vader langskomt dan is het meestal om een nieuwe vriendin aan Valentín voor te stellen. Valentín droomt ervan om astronaut te worden, maar hij droomt er ook van dat zijn vader een vriendin vindt die niet alleen aardig is voor zijn vader maar ook voor hem. En dan komt zijn vader thuis met Leticia, eindelijk een vriendin die Valentín wel leuk vindt, maar de relatie houdt helaas geen stand. Hij voelt zich daardoor eenzaam en in de steek gelaten door zowel Leticia als zijn vader. De enige plek waar hij liefde en warmte vindt is bij zijn vriendje Roberto en bij jazzmuzikant Rufo.
Valentín
Gemiddeld: 2
Score: 84,59%
(Oene Kummer Nieuwsbrief)
Zavo
Niet veel bijzonders deze film. Ik had ook het gevoel dat ik wat miste omdat ik geen Spaans versta en er veel gesproken wordt in de film. Als je het alleen met de ondertitels moet doen heb je dan wel eens het gevoel dat je wat mist (ook kwa intonatie, is iets nou grappig bedoeld of serieus?). 3*
sydney
Daar mag je m.i. een film niet op afrekenen. Oke, er komt natuurlijk een bepaalde vorm van subjectiviteit bij kijken, maar een film zou niet beoordeeld moeten worden op taal en intonatie. Dan kunnen we alle japanse films wel direct 1 ster geven.
Ik heb erg veel zin in deze film. Ik verwacht er veel van!
Zavo
Dat doe ik toch ook niet. Ik beoordeel de film op wat ik zie en hoor (of: lees aan ondertiteling). Wat ik NIET zie of hoor kan ik dus ook niet beoordelen (en soms mis je dus wel eens iets als je de taal niet verstaat). Bij deze film had ik het gevoel dat de film misschien beter zou overkomen als ik Spaans zou kunnen verstaan, maar dat weet ik natuurlijk niet.
sydney
Dat doe ik toch ook niet. Bij deze film had ik het gevoel dat de film misschien beter zou overkomen als ik Spaans zou kunnen verstaan, maar dat weet ik natuurlijk niet.
Daar hebben we ondertiteling voor.
neo
gewoon een erg leuke film met een goeie rol van het kind en een mooie balans tussen humor en drama. 3.5 sterren
Queto Yurlunyur
Aardige film hoor, maar niets bijzonders; het kabbelde een beetje voort zonder iets op te bouwen. Ik heb me best vermaakt, maar veel langer had het allemaal niet moeten duren. 3 *
(verder kijk ik terug op een zeer geslaagde meeting overigens)
Goodfella
Eens met Queto (en ook wel met de rest eigenlijk).
Aardig filmpje, met een paar leuke scènes (let vooral op de levendige achtergrond bij de momenten waarop Valentin en zijn nieuwe 'moeder' in het park wat praten of in de bios een film kijken..) maar verder vond ik het niet ècht bijzonder. (er zijn betere films met geinige jochie's in de hoofdrol
) 3 sterren
Mooie film.
De hoofdrol van Rodrigo Noya had niet beter gekund, maar ook de rest van de cast speelt overtuigend.
De sfeer en enscenering zijn warm gekleurd.
Ik vind de dialogen en voice-overs erg treffend; humoristisch en filosofisch.
Ramon K
Zeer vermakelijk filmpje over een wijs, innemend, loenzend menneke vol dromen en wensen. Na overpeinzing kom ik uit op 3 sterren. De film heeft weinig indruk op me gemaakt en dit is vooral te wijten aan het magere plot en het gebrek aan diepgang.
renske
Ik moest wel erg lachen af en toe om dat joch en ik vind het knap hoe de schrijver/regisseur het voor elkaar krijgt om mij aan het einde tot ontroering te brengen in een film die het toch vooral moet hebben van lieve nostalgie, veel gepraat en van een plot die bijna 'lui' te noemen valt. Mooie rol, die van Leticia. Carmen Maura's rol kon mij volstrekt niet overtuigen.
troy31
lief filmpje, leuk ventje.
niks mis mee. ok geen plot and all that. is niet altijd nodig als er lekker gespeeld wordt.....
Jos2
Ik hoorde dat dit de volgende Argentijnse inzending van de oscars wordt. Zou 'm kunnen winnen.
cornelis
Maar hij is toch niet genomineerd voor BFL? Of maakt-ie dan nog steeds kans in andere categorieën?
Jos2
Dat laatste zie ik toch echt anders.
Zavo
Lekker vaag, natuurlijk gaat hij ergens over, het is toch geen 90 minuten testbeeld
cornelis
Ook dat zou ergens over kunnen gaan.
Ik zeg niet dat jij dat doet, maar sommigen verwarren fabel en/of plot vaak met inhoud.
Zavo
Ik bedoelde eigenlijk alleen maar te zeggen dat de reactie van Jos2 op de vraag van Ramon om iets uit te leggen niet echt een uitleg was.
Linda
Leuke film. Valentin is gewoon een erg leuk jochie en heeft me meerdere malen eens flink laten smilen. Vooral het stukje met de dokter vond ik erg grappig! Eerst zegt de dokter dat hij absoluut niet naar de markt kan en de volgende scene is hij op de markt
Ook met het acteerwerk was niks mis. 3 sterren
wackyboy
Normaal ga ik wel voor dit soort Spaanstalige, nostalgische films. Moest erg denken aan Central do Brazil, maar die vond ik dan toch 10 maal beter.
Deze film is wel goed bedoeld, maar niet echt gelukt. De ingredienten zijn er wel, dromerige beelden, aandoenlijk loenzend jongetje, maar daar blijft het dan ook bij. De verdieping die je dan verwacht blijft uit en uiteindelijk blijf je zitten met een tamelijk slap verhaaltje. Ik was ook erg verbaasd toen de aftiteling begon te lopen, ik wachtte nog steeds op een clou, een verassende wending, maar die kwam dus niet. Gemiste kans wat mij betreft.
cornelis
Mooie film, perfect jongetje, al raakte de film me uiteindelijk net niet helemaal. Vandaar een dikke 3,5 *
Nadeel: de parkscene met die blonde vrouw had op de rental-DVD een ondertitelingsprobleem, waardoor geluid en ondertiteling enkele minuten een zin asynchroon liepen. Mijn Spaans is niet best, maar het probleem openbaarde zich vooral doordat de intentie van het acteren dus niet overeenkwam met de tekst in beeld. Stomme fout.
Verder vreemd dat iedereen om mij heen die de film al had gezien, het tegen mij steeds had over 'Valentin' en niet over Valentín'.
Zombie McGruder
Recensies op Rotten Tomatoes van de Amerikaanse critici zijn niet uiterst positief, zoals hier te zien is.
Vond het wel een mooie film, maar toch had dat Gouden Kalf twee jaar geleden naar Paula van der Oest moeten gaan (Agresti is toch ook geen Nederlander?). Ach ja, kleinigheidje.
FisherKing
Maar Agresti heeft toch nauwe banden met Nederland ?
Wat ik nog erger vind is dat er NL-gelden in Lars Trier-films zitten. Daar word ik 's nachts nog wel eens gillend wakker van.
cornelis
Maar Agresti heeft toch nauwe banden met Nederland ?
Andersom zitten er ook weer Trier-gelden in NL films...
Weltrusten!

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song