• 9.374.631 stemmen

Geregisseerd door: Liz Garbus

Met onder meer: Elizabeth Banks en Uma Thurman

Plot Love, Marilyn

"One icon, many voices"

Bijna vijftig jaar na haar dood worden twee dozen met brieven, dagboeken en notities van Marilyn Monroe gevonden in het huis van haar acteercoach. Die ontdekking wordt tot leven gebracht in deze documentaire met ondersteuning van sommige van onze hedendaagse iconen en sterren. Het geeft een nieuwe kijk op het leven van Monroe. Aan het woord komen onder andere Elizabeth Banks, Lindsay Lohan, Evan Rachel Wood, Ben Foster, Uma Thurman, Paul Giamatti, Ellen Burstyn, Adrien Brody, Marisa Tomei en Glenn Close.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mooi.

Love, Marilyn gebruikt het meest pure bronmateriaal wat er over Marilyn te vinden is, en dat is de grootste winst van de film, en hierdoor kon er weinig misgaan. De actrices die Marilyn vertolken zijn allemaal ver verwijderd van Marilyn zelf, wat op voorhand al vast te stellen was. Ook helemaal geen probleem. Net als het bronmateriaal zijn de actrices die Marilyn vertolken (en ook de cast van de andere rollen) enorm oprecht en respectvol richting Marilyn en haar persoonlijke problemen. Overduidelijk dat ze niet proberen te scoren puur op Marilyn maar hun respect is zo grondig en oprecht. Grootste angst is dus geneutraliseerd.

Liz Garbus gebruikt het bronmateriaal goed en dit is duidelijk gemaakt door mensen die vooral veel hebben met de mens achter deze gekwelde superster. Ook komen er mensen aan het woord die een visie hebben over Marilyn zoals velen die hebben. Ze was een dom blondje, en met slechts een ongekende schoonheid. Je kon er niet verder naast hebben. De woorden van Fox hoofd Darryl Zanuck zijn hier een perfecte illustratie van. Jammer genoeg is hij het toonbeeld van veel mensen, precies die mensen die de ondergang betekend hebben voor Monroe.

I Am Alone blijft gewoon prachtig bronmateriaal, ook als haar gedichten, wensen, verlangen worden voorgedragen schiet ik vol. Vooral Marilyn's kinderlijke schrijfwijze en hoe ze spellingsfouten maakte als ze haar verlangens en pijn omschreef. Bij het lezen schiet ik vol, ook bij het zien hiervan heb ik constant lopen wenen. Dat doe ik nu ook terwijl ik dit typ. Zo kwetsbaar, zo slim, zo onbegrepen. Zo triest, en als je dan de misvattingen van velen tegenoverzet en je je eigen machteloosheid voelt. Erg sterk.

De performances zijn niet goed maar dat is de essentie niet. Love, Marilyn heeft een hart en de cast en Garbus hebben een oprechte liefde voor Marilyn het mens, en daarom is dit een geslaagd project van mijn favoriete Marilyn bronmateriaal. Wat een pracht mens was het ook. 50 jaar geleden, maar de wereld zal nooit herstellen van het verlies van Monroe. Grootse actrice, die zoveel heeft betekent voor vrouwen in de filmwereld (tweee vrouw met haar eigen production company). Ode. Rust in vrede angel.

avatar van scorsese

Goeie documentaire over het tragische leven van één van de meest bekende Hollywood-sterren, Marilyn Monroe. Alhoewel deze documentaire een goed beeld geeft van haar leven en persoonlijkheid, biedt het weinig nieuwe inzichten. Een onderhoudende afwisseling tussen veel, mooi archiefmateriaal en een flink aantal bekende acteurs en actrices die citeren uit recent gevonden privé-documenten van Marilyn zelf.

avatar van mrklm

mrklm

Marilyns persoonlijke observaties in de vorm van dagboeknotities en brieven vormen de basis voor deze inhoudelijk interessante documentaire over Marilyn Monroe. Uiteraard komen de bekendste momenten uit haar leven naar voren, waarbij ook gebruik is gemaakt van archiefmateriaal waarin sleutelfiguren als Billy Wilder, Arthur Miller, Laurence Olivier en Jack Lemmon hun persoonlijke herinneringen aan Miss Monroe delen. De geschreven woorden van Monroe, alsmede citaten uit biografieën van en interviews met andere personen die een belangrijke rol speelde in haar leven, zijn tot leven gebracht door een wie-is-wie van topacteurs. Het is een wat theatraal concept dat niet altijd werkt omdat de acteurs regelmatig de aandacht teveel naar zichzelf toetrekken. Van alle Marilyn-vertolkers komt Elizabeth Banks het best uit de verf. Daarnaast leveren respectievelijk Hope Davis (als Gloria Steinem), Adrien Brody (als Truman Capote) en F. Murray Abraham (als psychiater Ralph Greenson) het beste werk af. Deze documentaire biedt zeker nieuwe inzichten, maar de vorm leidt regelmatig af van de inhoud.